Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Η νεοσύσταστη Επισκοπή Μπραζαβίλ και Γκαμπόν και ο Πατριαρχικός Επίτροπος π. Θεολόγος



 Ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Θεολόγος Χρυσανθακόπουλος, είναι ο Πατριαρχικός Επίτροπος της νεοσυσταθείσης Ιεράς Επισκοπής Μπραζαβίλ και Γκαμπόν του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής.

Η Δημοκρατία του Κονγκό, γνωστή και ως Κονγκό-Μπραζαβίλ (Γαλλικά: République du Congo)
Τοποθεσία της χώρας στον κόσμο  Σημαία  http://el.wikipedia.org

Η Δημοκρατία της Γκαμπόν (Γαλλικά: République Gabonaise)
Τοποθεσία της χώρας στον κόσμο   Σημαία  http://el.wikipedia.org

Η Ιερά Επίσκοπή Μπραζαβίλ και Γκαμπόν ιδρύθη δια Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου την 7η Οκτωβρίου 2010 από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, τη εισηγήσει του Μακαριωτάτου. Στην πνευματική της δικαιοδοσία περιλαμβάνει τά γαλλόφωνα κράτη του Κογκό Μπραζαβίλ και της Γκαμπόν.

Στην πρωτεύουσα Brazzaville του Κογκό Μπραζαβίλ (πρώην Γαλλικό Κογκό) βαίνει διαρκώς αναπτυσσόμενη η Ορθόδοξη Ιεραποστολή. Ωστόσο ο κύριος ορθόδοξος πυρήνας της χώρας ευρίσκεται στην μεγάλη πόλη Pointe Noire, όπου ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Θεολόγος, βοηθούμενος από τους ιθαγενείς ιερείς π. Μάξιμο Oumba και π. Δημήτριο Otomba, αναπτύσσει μεγάλη πνευματική, ιεραποστολική και ανθρωπιστική δράση. Ήδη λειτουργεί μεγάλο Ιεραποστολικό Κέντρο, το οποίο περιλαμβάνει γραφεία, ξενώνες, αίθουσες τελετών και κατηχήσεως, ως και ραδιοφωνικό σταθμό. Επίσης, ολοκληρώνεται μεγάλος Ιερός Ναός, τιμώμενος επ’ ονόματι του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου, ενώ έχει περατωθεί η κατασκευή του Ι. Ναού Αναλήψεως του Κυρίου. Στους χώρους αυτούς συντελείται η πνευματική οικοδομή των πιστών και η κατήχηση νέων.

Επίσης, στην πόλι Dolisie ανήγερθησαν οι Ιεροί Ναοί της Αγίας Ειρήνης και του Αγίου Νικολάου, ορφανοτροφείο και δημοτικό σχολείο. Στις 20 Σεπτεμβρίου 2007, ο Μακ. Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄, κατά την ποιμαντική Του επίσκεψη στο Dolisie ετέλεσε τα εγκαίνια του Ορφανοτροφείου «Άγιος Ευστάθιος». Ακόμη, στην πόλη Nkayi περατώθησαν οι εργασίες ανεγέρσεως του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Στο γειτνιάζον κράτος της Γκαμπόν, ιεραποστολικό κλιμάκιο της Ιεράς Μητροπόλεως Καμερούν κατήχησε και βάπτισε κατά το έτος 2007 τους πρώτους γηγενείς ορθοδόξους στην πόλη Libreville, οργάνωσε την πρώτη ορθόδοξη κοινότητα και εγκατέστησε τον Εφημέριο, π. Βίκτωρα Etendi Lissom.

Ήδη περατώνονται οι ενέργειες για την παραχώρηση κρατικής γης και προγραμματίζεται η ανέγερση του πρώτου μονίμου Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου, προσφορά της Αδελφότητος Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης, ως και η δημιουργία Ιεραποστολικού Κέντρου.

Και στα δύο κράτη, τα συγκροτούντα την Ιερά Επισκοπή Μπραζαβίλ και Γκαμπόν, υπάρχουν Κοινότητες γηγενών ορθοδόξων, Ελλήνων και Λιβανέζων.

Αρχιμ.Παντελεήμων Αράθυμος


http://synodoiporia.blogspot.com/2010/12/blog-post_1220.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου