Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Η συμβολή των Ελλήνων της Ζιμπάμπουε στην διάδοση του μηνύματος της Ορθοδοξίας

με πληροφορίες από την Ι.Μ.Ζιμπάμπουε και Αγκόλας


Μέσα από τον Ελληνισμό διαδίδεται το μήνυμα της Ορθοδοξίας στο τοπικό πληθυσμό της Αφρικής. Οι οικονομικές ανάγκες που οδήγησαν πολλούς Έλληνες από την Ελλάδα και τη Κύπρο για μια καλύτερη ζωή στην Αφρική έγιναν αφορμή να φθάσει η Ορθοδοξία ανάμεσα στο τοπικό πληθυσμό. Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στη προσπάθεια του να προσφέρει τη ποιμαντική του διακονία στους απόδημους αδελφούς μας φρόντιζε να οργανωθούν οι πρώτες ελληνικές κοινότητες με το κτίσιμο Ναού, ελληνικού σχολείου και αίθουσας εκδηλώσεων. Σήμερα που οι Έλληνες φεύγουν ή λιγοστεύουν στο ελάχιστον οι Ναοί αυτοί και οι άλλοι χώροι του Απόδημου Ελληνισμού γίνονται Ορθόδοξα Ιεραποστολικά κέντρα για το τοπικό πληθυσμό.
Ένας τέτοιος Ναός είναι του Ευαγγελισμού στο Σιλίκουε, μια πόλη 350 χιλιόμετρα από το Χαράρε, τη πρωτεύουσα του Ζιμπάμπουε, όπου κάποτε ζούσαν χιλιάδες Έλληνες και σήμερα μόνο πέντε οικογένειες. Σε ποιμαντική του επίσκεψη ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Σεραφείμ προχώρησε στη χειροτονία ιθαγενούς για να λειτουργεί ο ιερός ναός του Ευαγγελισμού ξανά κάθε Κυριακή και στις μεγάλες εορτές όπως ξεκίνησε το 1934 που τον εγκαινίασε ο πρώτος Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως Ισίδωρος. Στην πρώτη αρχιερατική θεία λειτουργία μετά από πολλά χρόνια, αρκετά ήσαν και τα Μέλη της Παροικίας μας που τον συνόδευσαν από το Χαράρε.
Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Σεραφείμ μετέβη οδικώς στο Μπουλαβάγιο (450 χιλιόμετρα από το Χαράρε), όπου τέλεσε αρχιερατική θεία λειτουργία στο Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Κέντρο του αγίου Αυγουστίνου και χειροτόνησε τον ιθαγενή Ιεροδιάκονο Γλάυκο-Γεώργιο σε πρεσβύτερο για τις ποιμαντικές ανάγκες των ορθοδόξων του τοπικού πληθυσμού που υπερβαίνουν τους χιλίους, ανάμεσα σ’ αυτούς και πολλά άπορα και ορφανά παιδιά που ευσεβείς χριστιανοί από την Κύπρο και την Ελλάδα τους βοηθούν με υποτροφίες για να έχουν ίσες ευκαιρίες μόρφωσης. Στο τέλος της θείας λειτουργίας με τη βοήθεια του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Μπουλαβάγιο κ. Παναγιώτη Λεοντίου και της συζύγου του Σοφίας και της κ. Κικής Διβάρης, με εισφορά της οικογένειας του νέου Προέδρου του Συνδέσμου «Φίλοι της Ιεραποστολής Ζιμπάμπουε» κ. Σπυρίδωνος Μαραγκού , που επισκέπτεται το Ζιμπάμπουε, αγοράσθησαν τρόφιμα και μοιράσθησαν σε άπορες οικογένειες.
Τα παιδιά του Προέδρου μας, ο Χρήστος Μαραγκός, αρχηγός της Ανόρθωσης, μαζί με τον αδελφό του Ανδρέα Μαραγκό, υπεύθυνος της γυναικείας ποδοσφαιρικής ομάδος του Απόλλωνα, μας έστειλαν δωρεά αθλητικές στολές και ποδοσφαιρικά παπούτσια για τις Ιεραποστολικές ποδοσφαιρικές μας ομάδες, μια κίνηση για να κρατήσουμε τους νέους μας μακρυά από το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, αλλά και για να δημιουργηθούν οι απαραίτητοι πυρήνες των νέων για διαφώτιση για πρόληψη του έϊτς και την ενθάρρυνση της κοινωνικής προσφοράς στους αναξιοπαθούντες. Τις ποδοσφαιρικές μπάλες πρόσφερε δωρεά ο κ. Δημήτριος Παύλου εκ της Αθηναίου της Κύπρου, που ζει στο Ζιμπάμπουε για περισσότερα από σαράντα χρόνια και έχει το μεγαλύτερο σούπερμάρκετ με το όνομα «Αθηναιϊτης».

http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=6513 (όπου και  επιπλέον σχετικές φωτογραφίες... )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου