Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Πατριάρχης Αλεξανδρείας: "Για να προσφέρει κανείς ως ιεραπόστολος, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις. Βάζεις την καρδιά μπροστά και ξεκινάς για το άγνωστο, που είναι οι χώρες που είπε ο Χριστός ότι αποτελούν τα στάχυα τα απέραντα που αναμένουν τον θερισμό τους"




                                          Από συνέντευξη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στον Χρήστο Κούρτη

Αναφέρατε ότι η Αφρική είναι μέσα σας και ότι έχετε αφήσει κομμάτι από την ζωή σας σε κάθε κλιμάκιο που έχετε ζήσει από κοντά. Αλλά ταυτόχρονα είπατε πως στο αίμα σας κυλάει η Ελλάδα. Πώς συνδυάζονται αυτά τα δύο;

-Είναι γεγονός πως η καταγωγή μου είναι από την Κρήτη, υπηρέτησα αρκετά χρόνια στην ορεινή Μητρ. Λάμπης και Σφακιών. Πριν όμως πήγα στην Ριζάρειο, και μετά  σπούδασα και αγάπησα υπερπερισσώς την Θεσσαλονίκη μας. Έφτασα  το  1974 ως μοναχός και φιλοξενήθηκα στην Αγία Θεοδώρα. Σ’ αυτήν την φτωχομάνα την Θεσσαλονίκη βρήκαμε εγώ και άλλοι συμφοιτητές μου που είναι τώρα μητροπολίτες σε διάφορες περιοχές, τόση αγάπη και τόση θαλπωρή.  Σπούδασα την Θεολογία και αιώνια θα ευγνωμονώ την καλοσύνη των ανθρώπων της Θεολογικής μου Σχολής. Εκεί για πρώτη φορά διάβασα για τον άγιο σεραφείμ του Σάρωφ και επεθύμησε η καρδιά μου να γνωρίσει την μακρινή χώρα του Βορρά. όπου με αξιώνει ο άγιος Σεραφείμ να πάω και να μείνω στη Ρωσία 10 ολόκληρα χρόνια. Από το 1985-95. Μετά που συγχωρέθηκε ο μακαριστός πατριάρχης Παρθένιος, βρίσκομαι στο πατριαρχείο Αλεξανδρείας και από εκεί αρχίζει μία νέα σελίδα στην ζωή μου που λέγεται ιεραποστολή, ιεραπόστολος . Ξεκινώ για το Καμερούν, το οποίο πάντα  θυμάμαι, ιδίως το βόρειο τμήμα και χαλάλι που άφησα ένα κομμάτι της ζωής μου εκεί, ενώ μετά πήγα στο Ζιμπάμπουε και στη Μοζαμβίκη. Όμως συγκινούμαι όταν αναφέρομαι στον απόδημο Έλληνα. Και γω είμαι ένας απόδημος Έλληνας που ξεκίνησε από το νησί μου για την μακρινή Ρωσία και ο Θεός θέλησε για πάντα πια στο υπόλοιπο της ζωής μου να είμαι στην Αφρική. Έτσι λοιπόν είμαι αφρικανός ζω με τους αφρικανούς , είναι τα παιδιά μου είμαι ο πατέρας τους αλλά μέσα στην καρδιά μου κρύβεται, και θα την έχω πάντα κρυμμένη, την Ελλάδα, την πατρίδα μας, το νησί μου την Κρήτη αλλά και το μέρος που αγάπησα την Θεσσαλονίκη.

-Κρατάω αυτό το τελευταίο ότι είστε ο πατέρας των αφρικανών, γιατί αυτό είχατε πει και στον ενθρονιστήριο λόγο σας ότι θα είμαι πατέρας όλων των φυλών ανεξαρτήτου φυλής ή γλώσσας. Άλλωστε σήμερα σας χαρήκαμε να παίρνετε το τύμπανο και να δίνετε τον ρυθμό στους ανθρώπους.



-Είναι, Χρήστο, μία συνήθεια. Διότι όλα αυτά μου τα  χάρισε η ιεραποστολή στην Αφρική. Όταν πρωτοπήγα δεν ήξερα την γλώσσα τους ή τις συνήθειές τους. Έμαθα πολλές δικές τους διαλέκτους, έμαθα να χορεύω και να τραγουδώ τον Θεό μαζί τους. Πάντα υπήρξα και είμαι ένας συνεσταλμένος ορθόδοξος ιεράρχης και μονάχος αλλά όταν άρχισα να ζω την ζωή τους, τον ρυθμό τους τις κινήσεις τότε και γω γίνομαι ένα κομμάτι μαζί τους Για αυτό με είδες σήμερα αυθόρμητα την ώρα που χτυπούσαν τα τύμπανα ήθελα να τους δείξω ότι παιδιά μου είμαι ένα κομμάτι δικό σας με τις συνήθειες τα ήθη και τα έθιμά σας τα οποία όμως τα ενδύω πάντοτε με το ένδυμα της Ορθοδοξίας.

-Εσείς χτυπήσατε το τύμπανο, εδώ στην Μαδαγασκάρη. Ο πατήρ Χαρίτων Πνευματικάκης έλεγε χτυπάτε χτυπάτε τις καμπάνες να βοήσουν σε όλη την Αφρική. Σε ποιο σημείο έχει φτάσει αυτό το βουητό από τις καμπάνες;

-Η Αφρική αποτελείται από 53 κράτη. Η Ιεραποστολή μας απλώνεται σε 45 χώρες, με μικρές ή μεγάλες ιεραποστολές. Το μεγαλύτερο κλιμάκιο βρίσκεται στην Κένυα. Χαίρομαι όμως καθώς πρόσφατα άρχισε μία καινούργια ιεραποστολική σελίδα  στην Σιέρρα Λεόνε και στην Λιβερία. Μπορώ να πω ότι είναι από τις δυσκολότερες χώρες, με χιλιάδες ανθρώπους αναπήρους από τους εμφυλίους πολέμους, από τις νάρκες. Και βρέθηκε ένας αγιασμένος ιεραπόστολος ο π. Θεμιστοκλής, ελληνοαυστραλός, ο οποίος από την Κένυα συναχίζει το ιεραποστολικό του έργο σε αυτές τις δύο χώρες. Μετά από το ταξίδι αυτό στην Μαδαγασκάρη φεύγω για την Γκάνα, συνεχίζοντας το ταξίδι του ιεραποστόλου, κατόπιν θα κατέβω στο ακρωτήρι του Κέιπ Τάουν στην Νότιο Αφρική όπου πέρα από τους πολλούς Έλληνες έχουμε και μεγάλες ιεραποστολές, καθώς κάθε μέρα μοιράζονται στα φτωχά παιδιά που βρίσκονται εκεί 5.000 μερίδες φαγητό. Και ενώ νομίζουμε ότι είναι από τα πλουσιότερα μέρη της Αφρικής, τελικά και εκεί υπάρχει τόση φτώχια ιδίως στα γκέτα των Αφρικανών, όπου έχει πάει η Ορθόδοξη Εκκλησία να προσφέρει ψωμί, λίγα μολύβια, λίγα τετράδια και πάνω από όλα την αγάπη του Ναζωραίου Χριστού.




-Ο προκάτοχός σας ο μακαριστός Παρθένιος συνήθιζε να λέει ότι η Αφρική είναι η ήπειρος του μέλλοντος, ένα σταυροδρόμι που θα κριθεί ο κόσμος. Και σεις Μακαριώτατε, συμπληρώνεται πως ο κόσμος κρίνεται κάθε μέρα που αδιαφορεί για την Αφρική. Μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτή η αδιαφορία; 

-Η αδιαφορία είναι τόσο απάνθρωπη από τους μεγάλους της γης. Το λέγω γιατί το ζούσα καθημερινά. Ερχόντουσαν και έρχονται να πάρουν όλον τον πλούτο που υπάρχει, στα μεταλλεύματα, στο πετρέλαιο, στο ουράνιο, αλλά αυτό που με πληγώνει πιο πολύ είναι η καταστροφή στα δάση. Όλα τα δάση, απέραντες εκτάσεις, χιλιάδες, μυριάδες εκτάρια, οι κορμοί των δέντρων τους να πέφτουν στα ποτάμια και από εκεί με τα θεόρατα πλοία να τα μεταφέρουν σαν ξυλεία στον κόσμο έξω σε Ευρώπη και Αμερική. Ό,τι βγάζει η Αφρική έρχονται να το πάρουν, αφήνοντας όμως τους Αφρικανούς στην μοίρα τους. Οι μόνοι που μπορούν να τους βοηθήσουν είναι οι χριστιανικές ομολογίες. Δεν λέγω μόνο η Ορθοδοξία, που έχουμε λίγες δυνάμεις. Είναι και οι άλλες εκκλησίες που προσπαθούν να βοηθήσουν αυτόν τον άνθρωπο, τον Αφρικανό, που δεν έχει που την κεφαλή κλίναι. Οι μεγάλοι της γης δεν ενδιαφέρονται. Έρχονται να πάρουν, να αφαιρέσουν, να εκμεταλλευτούν. Ίσως καμιά φορά αφήνουν ψίχουλα ίσως έχουν κακομάθει και τους ανθρώπους, που είναι αφρικανοί και αυτοί ό,τι μπορούν να πάρουν, ό,τι τους δώσουνε και ο λαός να μένει στην ίδια κατάσταση. Νομίζω ότι μπορούμε να βοηθήσουμε αν δώσουμε γνώση στα παιδιά, να μάθουν γράμματα, να γνωρίσουν ότι οι τύχες στις χώρες που ζούνε, το χώμα αυτό που πατούν είναι  δικά τους και μπορούνε με την μόρφωση να αλλάξουν κάπως καλύτερα την πορεία τους.




 -Με αυτά που λέτε με βοηθάτε να περάσουμε στην επόμενη ερώτηση. Στην αντίπερα όχθη της αδιαφορίας υπάρχει η έμπρακτη αγάπη, η κάθε μορφή βοήθειας. Πως μεταφράζεται σε σας τους ιεραποστόλους αυτή η αγάπη. Ποια η μορφή της  βοήθειας που χρειάζεστε;

-Θέλω να σας πω ότι δεν αρχίζω ούτε με κηρύγματα ούτε με λειτουργίες. Αφού προσπαθούμε να πάμε στα δάση, αρχίζουμε να τους κάνουμε λιγάκι, λιγάκι πιο ανθρώπινη την ζωή τους, Να μάθουν για πρώτη φορά ότι το ρούχο που φορούνε μπορούνε να το πλύνουνε. Στην αρχή τους πήγαινα διάφορα είδη  όπως μακαρόνια, ζάχαρη. Δεν τα χρειάζονται. Έμαθα να τους πηγαίνω το χοντρό αλάτι για να μπορέσουνε να μαγειρεύουν και να επιβιώνει ο οργανισμός, και έτσι να τους μαθαίνουμε να  ζούνε πιο ανθρώπινα. Στο βόρειο Καμερούν ζούνε 3000 χρόνια πίσω. Αφού λοιπόν μάθουν και ανεβάσουν το βιοτικό τους επίπεδο, τότε όταν έρθει η ευλογημένη στιγμή τους μιλάμε για τον Θεό. Προσπαθώ να μην πηγαίνω σε φυλές που έχουν ήδη διδαχθεί τον Χριστιανισμό. Δεν θέλω να τους παρουσιάζω κάτι διαφορετικό, ενώ ήδη έχουν γνωρίσει τον Χριστό. Προσπαθούμε να πηγαίνουμε στους ανιμιστές, δηλαδή στους ειδωλολάτρες, στα δάση στα ποτάμια, που λατρεύουν την κτίση, παρά τον  Κτίσαντα, τον Δημιουργό. Έτσι λοιπόν ξεκινάμε να κάνουμε πιο ανθρώπινη την ζωή τους και μετά να τους μιλήσουμε και για τα πνευματικά. Πρώτα μα απλά πράγματα και όταν έρθει η ώρα με τις κατηχήσεις μετά από ένα, δύο, τρία χρόνια να γίνουν οι ομαδικές βαπτίσεις. Όμως πιστεύω ότι μεγάλο καλό κανουν στις ιεραποστολές τα σεμινάρια που έχουμε, για να προετοιμάζουμε τους νέους ιερείς. Είναι οι χώρες τους, είναι τα σπίτια τους, είναι τα παιδιά τους, είναι οι γλώσσες τους που μιλάνε στην ίδια κλίμακα και έτσι μπορούνε να βοηθήσουνε και τους υπόλοιπους. Ευχαριστώ τον Θεό που μετά από 470 χρόνια ανοίξαμε και πάλι την Θεολογική Σχολή του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια. Βέβαια να το πω εξομολογητικά, αγαπητέ Χρήστο, έχω απογοητευθεί από τους Έλληνες που δεν έρχονται να βοηθήσουν. Πήγα σε μοναστήρια, πήγα σε μητροπόλεις, πηγαίνουμε σε σχολεία ιερατικά, στις πανεπιστημιακές σχολές, αλλά λίγοι αποφασίζουν να μας  βοηθήσουν . Έτσι λοιπόν προσευχήθηκα και αρχίζουμε να προετοιμάζουμε από τα δικά μας παιδιά της Αφρικής, γηγενείς και ιθαγενείς. Προσπαθώ να τους διδάξω μία σωστή Ορθοδοξία και μετά μόνα τους να συνεχίσουν το έργο του κηρύγματος.



-Αυτό που αναφέρατε, Μακαριώτατε, για την ελληνική πραγματικότητα είναι τραγικό, γιατί έχουμε την αίσθηση πως η Ελλάδα θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο, παρότι γνωρίζουμε ότι ήδη οι άνθρωποί της στηρίζουν την Ιεραποστολή.   

-Σωστά. Είναι αλήθεια ότι με στηρίζουν και θα ήθελα να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, ένα μεγάλο ευχαριστώ ιδίως στην Θεσσαλονίκη, με τις εκκλησίες, τις μητροπόλεις, αλλά κυρίως τους ιεραποστολικούς συλλόγους. Μας βοηθάνε πάρα πολύ υλικά. Να τους έχει ο Θεός καλά, γιατί ξέρω πως οι περισσότεροι μας βοηθάνε όχι από το περίσσευμα αλλά από το υστέρημα. Θέλω να ξέρουν ότι αυτό που μας δίδουν πιάνει τόπο εδώ στην Αφρική. Για τρόφιμα, για φάρμακα, για τα νοσοκομεία, στα σχολεία, στις εκκλησίες. Δεν πάει, παιδιά μου, τίποτα χαμένο. Και σας ευχαριστώ γι’ αυτό. Το ιδανικό θα ήταν να είχαμε και έμψυχο υλικό. Ανθρώπους που θα πούνε : Ναι Κύριε δεν σε γνωρίσαμε σαν έναν Χριστό μέσα στις βυζαντινές εκκλησίες, αλλά σε γνωρίζουμε σαν έναν ταπεινό Ναζωραίο από την Ναζαρέτ και την Βηθλεέμ, που ήρθες ταπεινά στα σοκάκια της Ιερουσαλήμ να διδάξεις ότι δεν μπορείς να λες ότι αγαπάς τον Θεό και λησμονείς τον συνάνθρωπό σου. Θα ήταν, λοιπόν, πολύ καλό να ερχόντουσαν να μας βοηθούσανε. Αλλά αν δεν μπορεί να γίνει αυτό δεν πειράζει. Θέλουμε την προσευχή τους, την αγάπη τους. Ήδη προετοιμάζονται εκατοντάδες στελέχη από την Αφρική για να κάνουν αυτό το έργο της κατηχήσεως, της διδασκαλίας, της διακονίας στους λαούς της μαύρης ηπείρου.

-Αλήθεια Μακαριώτατε, τι προϋποθέσεις χρειάζεται να έχει κανείς στην καρδιά του, για να έρθει να προσφέρει, ως ιεραπόστολος;

-Δεν υπάρχουν  προϋποθέσεις, Χρήστο. Βάζεις το χέρι πάνω στο άροτρο, ξεχνάς πίσω σου τα πάντα, και πάνω από όλα ξεχνάς την λογική, βάζεις την καρδιά μπροστά και ξεκινάς για το άγνωστο, που είναι οι χώρες που είπε ο Χριστός ότι αποτελούν τα στάχυα τα απέραντα που αναμένουν τον θερισμό τους .



-Θα μου επιτρέψετε, Μακαριώτατε να βάλω κάποιες προϋποθέσεις όπως η ταπείνωση και η απλότητα. Την τελευταία μάλιστα την κουβαλάτε επάνω σας πολύ έντονα, γιατί πέρα από τις κάμερες και τις επισημότητες προσεγγίζετε τον κόσμο με αυτήν την απλότητα.

-Όλα αυτά μου τα δίδαξε η ίδια Αφρική, μου τα δίδαξε το εξωτερικό, όχι τώρα ως Πατριάρχης αλλά ως μητροπολίτης, ως επίσκοπος που πρέπει να τα κάνεις όλα μόνος σου.  Να πάρεις τις αποσκευές σου, να πάρεις όποιο μέσο βρεις, ένα τρένο, ένα λεωφορείο ένα αγροτικό αυτοκίνητο, αλλά τις περισσότερες φορές θα οδοιπορήσεις με τα πόδια. Μπορεί να χρειαστείς 4-5-6 ώρες , για να φτάσεις να συναντήσεις τα πλάσματα του Θεού. Έτσι, λοιπόν, σε διδάσκουν οι συνθήκες εδώ πάνω από όλα να είσαι ταπεινός άνθρωπος, να αυτοεξυπηρετείσαι και να είσαι διάκονος όλων, αν θες να επιτύχεις στην ιεραποστολή.

-Πείτε μου σας παρακαλώ. Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της μέχρι τώρα ιεραποστολικής σας πορείας;

-Δεν μπορώ να πω ότι υπήρχαν πολλές. Το μόνο που με κούραζε ήταν όταν χάναμε τον δρόμο στις πορείες μας, έρχονταν οι καταιγίδα και έπρεπε να μείνουμε κάτω από τα δέντρα, για να κοπάσει η καταιγίδα και κατόπιν να συνεχίσουμε. Χάσαμε τον δρόμο πολλές φορές. Κινδυνεύσαμε στις σχεδίες, όταν διασχίζαμε τα ποτάμια γεμάτα από ιπποπόταμους και κροκόδειλους. Αλλά σε όλες τις περιπτώσεις μας φυλάει ο Θεός. Έχουμε, βέβαια, και τους κινδύνους από τις τροπικές αρρώστιες. Αλλά, δόξα τω Θεώ, τόσα χρόνια ιεραπόστολος, ποτέ δεν επέτρεψε ο Θεός να ασθενήσω και τον δοξάζω νύχτα και ημέρα για όλα τα καλά που μας χαρίζει.

-Να πούμε και την αντίθετη πλευρά. Η πιο χαρούμενη στιγμή;

-Η πιο χαρούμενη στιγμή είναι όταν με προσκαλούνε να πάω για πρώτη φορά και την ώρα που πλησιάζω στα χωριά τους να βλέπω απέναντι χιλιάδες εκατοντάδες άνθρωποι να αλαλάζουν κρατώντας κλαδιά και να με καλωσορίζουνε. Και εγώ με πιο γρήγορο το βήμα μου να προχωρώ. Επίσης, όταν τελείωνε ένα σχολείο, ένα νοσοκομείο, μία εκκλησία. Ήταν η στιγμή, αγαπητέ μου Χρήστο, που έπαιρνα μία πέτρα, καθόμουν απέναντι, και ώρα πολύ καμάρωνα, κοίταζα τον ουρανό και έλεγα: Ω! Θεέ μου, για Σένα όλα, για το όνομά Σου. Έτσι, από όπου πέρασα ως ιεραπόστολος δεν επέτρεψα πουθενά να μπει το όνομά μου. Έστω και μία μικρή πλάκα. Γιατί θέλω εν ημέρα κρίσεως να πω: Κύριε, αυτά μπόρεσα με τους συνεργάτες μου να κάνω, αυτά είναι προσφορά για Σένα, ω! Θεέ της αγάπης.

-Μακάριώτατε, άξιζε τον κόπο όλη αυτή η πορεία σας στην Ιεραποστολή; Χαλάλι που είπατε;

-Χαλάλι τους , χαλάλι τους και χίλιες φορές χαλάλι. Γιατί βλέπω ότι αυτός ο μικρός καρπός καρποφορεί, όπως διαπίστωσες και συ Χρήστο αυτές τις ημέρες εδώ στην Μαδαγασκάρη. Χαλάλι σε αυτούς τους ανθρώπους που περιμένουν από εμάς κάτι να τους δώσουμε για να συνεχίσουνε. Γιατί αυτοί πρέπει να συνεχίσουνε αυτό το έργο.

-Τι σας έρχεται στο νου όταν αντικρίζετε εκείνα τα πελώρια ολόμαυρα αφρικανικά μάτια των  παιδιών;

-Ελέγχομαι. Ελέγχομαι πολύ, διότι βλέπω στα πρόσωπά τους το παράπονο. Βέβαια, τα περισσότερα δεν γνωρίζουν τον πολιτισμό τον δικό μας και είναι ευτυχισμένα στη φτώχεια τους. Μισόγυμνα, τραγουδάνε, χορεύουνε, βλέπουνε την ζωή με το δικό τους έσοπτρο.  Όμως με ελέγχει η συνείδησή μου για τον άνθρωπο της Δύσης,  για τον χορτασμένο δικό μας, τον πατριώτη μας, τον γείτονά μας που δεν αφήνει μέρος στην καρδιά μας να θυμηθεί ότι υπάρχουν αυτά τα παιδιά που είναι πλάσματα του ίδιου και όχι ενός κατώτερου Θεού.

 Συνέντευξη- φωτογραφίες: 
Χρήστος Κούρτης
Περισσότερα...   http://psemagrthriskeia.blogspot.com/2011/03/blog-post_13.html#more

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Η μορφή του εθνάρχη Μακαρίου Γ' και η Ορθόδοξη Ιεραποστολή στην Αφρική





 

 

                                                     ierapostoli.wordpress.com
Επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β΄ στην Πατριαρχική
Σχολή “Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ ” στο Ναϊρόμπι (19 Μαρτίου 2011)



του Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε και Αγκόλας Σεραφείμ
(απόσπασμα)

...
Ο Εθνάρχης Μακάριος με λάβαρον τη δύναμη του Ευαγγελικού λόγου ομιλούσε για την απελευθέρωση των λαών, έγινε το ζωντανό σύμβολο κατά της αποικιοκρατίας. Αγωνίσθηκε με τους αγωνιστές του κάθε αγωνιζόμενου λαού, καταδικάζοντας αδίστακτα και δημόσια κάθε μορφή εκμεταλλεύσεως των λαών. Στήριξε όλα τα απελευθερωτικά κινήματα. Γι’ αυτό εξορίσθκηκε από την ίδια του τη Πατρίδα από τους ισχυρούς της γης τους απικοιοκράτες κοσμοκράτορες.
Σε συνεργασία με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, ο Εθνάρχης Μακάριος οργάνωσε με επιτυχία την σύγχρονη Ορθόδοξη Ιεραποστολική δράση. Έγινε μάλιστα θα λέγαμε ο σύγχρονος κορυαφαίος Ιεραπόστολος, με την έννοια ότι για πρώτη φορά εισήγαγε την σύγχρονη μορφή της υποδομής της Ιεραποστολής με το κτίσιμο και τη λειτουργία Ιερατικής Σχολής που προετοιμάζει από τον τοπικό πληθυσμό ιθαγενείς κληρικούς και λαϊκούς κατηχητές. Η Πατριαρχική Ιερατική Σχολή στην Ναϊρόμπι της Κένυας «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ’» αποτελεί πλέον πνευματικό κόσμημα για την σύγχρονη Ιεραποστολή και παράδειγμα προς μίμηση για την συναδέλφωση των λαών και την ειρηνική συνύπαρξή τους. Παραχώρησε μάλιστα ένα λαμπρό νέο της Εκκλησίας της Κύπρου ως διάκονο του τότε Πατριάρχη Αλεξανδρείας Νικολάου για να δραστηριοποιηθεί στο χώρο της Ιεραπστολής που αργότερα η πρόνοια του Θεού τον εξέλεξε να είναι ο Πατριάρχης της Αφρικής, ο μακαριστός Πέτρος, που επαύξησε επάξια το Ορθόδοξο Ιεραποστολικό έργο όπως το οραματίστηκε ο Μακάριος.
Έτσι ο Μακάριος με το έργο του έχει καταστεί ο κορυφαίος Ηγέτης της εποχής του. Άφησε τη σφραγίδα του ως ο σύγχρονος πατέρας του πολιτικού ήθους, ο διδάσκαλος της κοινωνικής ευθύνης του εκκλησιαστικού άνδρα, ο θεμελιωτής της σύγχρονης Ορθοδόξου Ιεραποστολής.
Ο Λαός της Κύπρου κι όσοι γνώρισαν τον Μακάριο από κοντά αγάπησαν το μεγαλείο της πληθωρικής προσωπικότητας του, αγάπησαν την αφοσίωσή του, την συνέπεια του, την ανιδιοτέλειά του, την ευθύνη του, την αυτοθυσία του, την απλότητά του, την αγνότητά του, την βαθιά του πίστη στον Θεό, την άδολη αγάπη του για την Εκκλησία και την Πατρίδα και την ευαισθησία του για την υπόθεση της ειρήνης και τη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων...

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Συνεργασία της Επισκοπής Μποτσουάνας με ομάδα ευρωβουλευτών


botsouanaΣτην έδρα της Ιεράς Επισκοπής Μποτσουάνας βρέθηκε πριν λίγες ημέρες η ευρωβουλευτής Κύπρου κυρία Ελένη Θεοχάρους επικεφαλής kλιμακίου iατρών, προκειμένου να συναντηθεί με παράγοντες της ελληνικής και κυπριακής παροικίας αλλά και με τους αρμοδίους του Υπουργείου Υγείας της χώρας.
Στόχος της επίσκεψης ήταν να γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις και να ξεκινήσει η εφαρμογή ιατρικών και άλλων ανθρωπιστικών Προγραμμάτων από πλευράς της Ε.Ε. και μέσω της Ελληνορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία πρόσφατα αναγνωρίσθηκε επισήμως με σχετικό Διάταγμα από την τοπική Κυβέρνηση.
Η κυρία Θεοχάρους συνοδευόταν καθ’ όλη την τετραήμερη περιοδεία και τις επισκέψεις της στο Καμπερόν (πρωτεύουσα της χώρας και Έδρα της Επισκοπής) από τον Ιερέα π. Σέργιο Γιαρέμτσο, Γραμματέα της Ιεράς Επισκοπής.
Συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας της Μποτσουάνας, ο οποίος ομιλεί και τη ρωσική γλώσσα, καθώς σπούδασε στη Μόσχα και συζήτησαν όλες τις παραμέτρους, ώστε η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως μέσω της Ιεράς Επισκοπής, να καταστεί ευεργετική για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη περίθαλψης και οργανωμένης ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, ως επίσης και για την προοπτική δημιουργίας ενός ιατρείου ή μιας κλινικής, η οποία θα λειτουργεί με την ευθύνη της Επισκοπής.
Το ενδιαφέρον εστιάσθηκε, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία και παράκληση του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μποτσουάνας κ. Γενναδίου και της κυρίας Θεοχάρους, στη συμμετοχή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο ίδρυμα Παιδιών HOSPICE-Holy Cross, το οποίο λειτουργεί η Αγγλικανική Εκκλησία στη Μποτσουάνα.
Ο Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος της χώρας Σεβασμ. Musonda Mwamba, απηύθυνε θερμή παράκληση στο Θεοφιλέστατο Γεννάδιο να τείνει χείρα βοηθείας για τη συνέχιση της λειτουργίας αυτού του Ιδρύματος.
Το συγκεκριμένο ίδρυμα περιθάλπει «μελλοθάνατα Παιδιά και τους γονείς τους», όλοι ασθενείς του AIDS.
Η κυρία Θεοχάρους συναντήθηκε επίσης με τον Υπουργό Γεωργίας της χώρας και συζήτησαν σχετικά με προγράμματα καλλιέργειας της γης και γεωπονικά προγράμματα που μπορεί να αναπτύξει η Εκκλησία. Εξετάσθηκε η δυνατότητα ακόμη να δημιουργηθεί ένα Σχολείο-Κολλέγιο από την Επισκοπή μέσα από τη στήριξη ομάδας Ευρωβουλευτών της οποίας ηγείται η κυρία Θεοχάρους.
Η δημιουργία ενός Ελληνοαγγλικού Σχολείου, όπου θα διδάσκονται η ελληνική γλώσσα, ορθόδοξη κατήχηση και ελληνική ιστορία, αποτελεί ένα από τα ευγενή οράματα της νεοσύστατης Ορθοδόξου Εκκλησίας.

http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8779:2011-07-28-15-42-11&catid=25:2009-12-18-08-
37-46

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Ο Κεντρώας Αφρικής Νικηφόρος στην Αγ. Παρασκευή Βεροίας

0-0kentroasΣτον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Βεροίας λειτούργησε σήμερα ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης  Κεντρώας Αφρικής κ.Νικηφόρος , κατόπιν ευλογίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμονος, λίγες μέρες πριν επιστρέψει στο Κονγκό.
Κατά την διάρκεια του κηρύγματος, αναφερόμενος στο πρόσωπο της Αγίας Παρασκευής, τόνισε πως η Αγία Παρασκευή  στην εποχή των διωγμών εκτός από μάρτυς ήταν και ιεραπόστολος.
Μάλιστα, είπε, πως στην Αφρική την επικαλούνται ιδιαίτερα, για να προστατεύει τους αφρικανούς,  πολλοί από τους οποίους έχουν ασθένειες στους οφθαλμούς τους λόγω ελλείψεως βιταμινών.
Ως γνωστόν ο Σεβασμιώτατος κ. Νικηφόρος με ιερό ζήλο περιοδεύει σ΄όλη την Μητροπολιτική  του περιφέρεια και κάτω από αντίξοες συνθήκες ευαγγελίζεται τον λόγο του Κυρίου στην μαύρη  ήπειρο.

http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8763:2011-07-26-15-33-30&catid=25:2009-12-18-08-37-46

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

«Γέφυρα ζωής» στην Αφρική

Τρίτη, 26 Ιουλίου 2011

Επείγουσα αερομεταφορά τροφίμων ξεκινά σήμερα ο ΟΗΕ προς το Κέρας της Αφρικής, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη απαράδεκτος για τα δεδομένα του 21ου αιώνα λιμός...
«Τα παιδιά είναι εξαιρετικά αδύναμα. Είναι ό,τι χειρότερο έχω δει ποτέ», δήλωσε η Ζοζέτ Σίραν, διευθύντρια του Προγράμματος Διατροφής του ΟΗΕ, που επισκέφθηκε τη Σομαλία.
«Παιδιά φθάνουν (στον καταυλισμό προσφύγων Νταντάμπ) στο τέταρτο στάδιο του υποσιτισμού και έχουν λιγότερο από 40% πιθανότητες να επιβιώσουν», είπε η Σίραν. «Ακούμε ότι κάποιες γυναίκες χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα μωρά τους στη διαδρομή επιλέγοντας να σώσουν τα πιο δυνατά, ακούμε για γυναίκες των οποίων τα παιδιά πέθαναν στα χέρια τους», σημείωσε.
Η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 60 ετών έχει σπρώξει 12 εκατομμύρια ανθρώπους στον υποσιτισμό, στη Σομαλία, την Κένυα, την Αιθιοπία και το Τζιμπουτί. Ιδιαίτερα οξεία είναι η κατάσταση στις επαρχίες Μπακούλ και Κάτω Σαμπέλε της νότιας Σομαλίας, στις οποίες ο ΟΗΕ ανακοίνωσε επισήμως ότι επικρατεί λιμός.
Η πλήρης κατάρρευση των κρατικών δομών στη Σομαλία, σε συνδυασμό με τον μαινόμενο εμφύλιο πόλεμο και την εκδίωξη πολλών μεγάλων ανθρωπιστικών οργανώσεων από τους ακραίους ισλαμιστές αντάρτες Αλ Σαμπάμπ που ελέγχουν τη νότια Σομαλία, έχει επιδεινώσει σε βαθμό τραγικό την κατάσταση. Η ιταλική οργάνωση Cooperazione Internazionale είναι μία από τις λίγες που λειτουργεί στις περιοχές των ανταρτών.
«Η Σομαλία είναι επικίνδυνη, αλλά είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που πεθαίνουν», είπε ο Σομαλός τοπικός διευθυντής της οργάνωσης, Μορίς Κιγμπόγιε. Ωστόσο, οι περιοχές αυτές -και οι 2 εκατομμύρια κάτοικοί τους- παραμένουν απαγορευμένες ζώνες για το Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ.
Για πολλούς Σομαλούς που ζούσαν από την κτηνοτροφία αλλά είδαν τα κοπάδια τους να ψοφούν από την πείνα και τη δίψα, δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά το μακρύ ταξίδι προς την Κένυα.
Πρόσφυγες στην Κένυα
Ο καταυλισμός προσφύγων Νταμπάμπ στην Κένυα είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος στον κόσμο, φιλοξενώντας 400.000 πρόσφυγες, αντί των 90.000 για τους οποίους είχε σχεδιαστεί. Περίπου 60.000 πλεονάζοντες πρόσφυγες ζουν γύρω από τον καταυλισμό. Η Κένυα, που αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα υποσιτισμού, διαμαρτύρεται και ζητεί διεθνή βοήθεια.
Παράλληλα, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες συρρέουν και στον καταυλισμό Ντόλο Αντο της Αιθιοπίας. «Τα επισιτιστικά μας κέντρα είναι ασφυκτικά γεμάτα και δέχονται επταπλάσιο αριθμό ασθενών σε σχέση με πέρυσι», δήλωσε ο γενικός διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Αριεν Χέενκαμπ, η οργάνωση του οποίου περιθάλπει στη Σομαλία 3.000 υποσιτισμένα παιδιά. «Ξεκινούμε την αερομεταφορά τροφίμων και ελπίζουμε να είναι διαθέσιμα στους δρόμους που ακολουθούν οι πρόσφυγες, γιατί κάποιοι από τους δρόμους αυτούς πραγματικά μετατρέπονται σε δρόμους του θανάτου», τόνισε η διευθύντρια του προγράμματος τροφίμων του ΟΗΕ.
Οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων που συζήτησαν χθες το θέμα στη Ρώμη ήταν διστακτικοί ως προς την προσφορά χρημάτων και ειδικοί πρότειναν να εξευρεθούν πόροι από τις χώρες του Περσικού. Διάσκεψη δωρητών θα διεξαχθεί αύριο στο Ναϊρόμπι της Κένυας.
Πηγή: Reuters, A.P., AFP

http://www.liofa.org/enter/index.php?option=com_content&view=article&id=134%3Al-r---&catid=16%3Aafrica-news&Itemid=181&lang=el

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Εκδηλώσεις μνήμης για την Κύπρο στη Ζιμπάμπουε

Δελτίο Τύπου Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε και Αγκόλας (stmark@mweb.co.za)


Με τη συνεργασία της Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε, των Διπλωματικών Αρχών και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Σωματείων, Αδελφοτήτων και Συλλόγων, η Κυπριακή Αδελφότητα Ζιμπάμπουε οργάνωσε ετήσιες εκδηλώσεις για τη Κύπρο. Τη Κυριακή, 24 Ιουλίου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό στο Χαράρε, μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, έγινε Αρχιερατικό ετήσιο Μνημόσυνο για τον αείμνηστον Εθνάρχη Μακάριο Γ’, ως επίσης και των ηρωϊκώς πεσόντων υπέρ της Δημοκρατίας κατά το προδοτικό πραξικόμημα της 15ης Ιουλίου και των θυμάτων της Τουρικής Εισβολής του 1974 και της πρόσφατης τραγωδίας στη Ναυτική βάση «Στατηγός Φλωράκης». Του Ιερού Μνημοσύνου προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ, συμπαραστατούμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο.
Παρόντες ήσαν επικεφαλής ο εξοχώτατος Πρέσβης της Ελλάδος κ. Χρήστος Σαλαμάνης, ο Γραμματεύς της Πρεσβείας μας κ. Στέφανος Ιωαννίδης, ο επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου κ. Νέστορας Νέστορος, ο επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Γιάννης Στουγιαννίδης, η επίτιμος Πρόεδρος των Γυναικών κ. Βασιλική Δηβάρη, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Ελλού Κουμίδου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Ιωάννης Κουμίδης, ο Πρόεδρος των Κεφαλλονιτών κ. Παναγής Θεοτοκάτος, η Αντιπρόεδρος των Κυριών κ. Σουλτάνα Ευσταθοπούλου, ο Αντιπρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας κ. Κώστας Ιωαννίδης και μέλη του Συμβουλίου, ως επίσης και μέλη της Παροικίας, παιδιά από το Ελληνικό Σχολείο και μέλη της τοπικής κοινωνίας.
Ο επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου κ. Νέστορος, ο οποίος ήταν κι ο κύριος ομιλητής της εκδηλώσεως, τόνισε μεταξύ άλλων, τη μεγάλη αδικία σε βάρος της Κύπρου για τόσα χρόνια από τους βάρβαρους τούρκους κατακτητές και καταδίκασε δημοσίως τις απαράδεκτες δηλώσεις του κ. Ερτογάν περί μη αναγνωρίσεως της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο εξοχώτατος Πρέσβης της Ελλάδος κ. Σαλαμάνης εξέφρασε τη θέληση της Ελληνικής Κυβέρνησης και σύσσωμου του Ελληνικού Λαού για τη συμπαράσταση και τον κοινό αγώνα προς το Λαό της Κύπρου και τη Κυβέρνηση του κ. Χριστόφια για την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου.
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ μετέφερε τις Πατριαρχικές ευλογίες του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου προς τους παρευρισκομένους και τις ευχές του για σύντομη δικαίωση του αγώνα της Κύπρου για επανένωση του νησιού. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη μεγάλη προσωπικότητα του Έθνους, του αειμνήστου Εθνάρχη Μακαρίου, που ανέβασε λίγο ψηλότερα το μεγαλείο του Ελληνισμού, αλλά και της Κύπρου και της Ορθόδοξης Ιεραποστολής με τη ίδρυση της γνωστής Σχολής «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ’» στη Ναϊρόμπι, από όπου αποφοίτησαν εκατοντάδες ιθαγενείς από το τοπικό πληθυσμός των Αφρικανικών χωρών και σήμερα διακονούν ως κληρικοί και λαϊκοί κατηχητές σε πολλές ενορίες του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής στις 53 χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου σε 22 Μητροπόλεις και έξι Επισκοπές.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ, τόνισε επίσης, ότι οι τραγωδίες που γνώρισε η Κύπρος από το 1974 μέχρι σήμερα οφείλονται στην παράνομη και βάρβαρη τουρκική εισβολή, όπως οι θυσίες των ηρώων Σολομού και Ισαάκ, του στρατηγού Φλωράκη και των άλλων στρατιωτικών, ως επίσης και των ηρώων μας της τελευταίας Ναυτικής τραγωδίας. Η ενότητα της Πολιτικής και Εκκλησιαστικής Ηγεσίας και του Λαού μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Κύπρο θα μας βοηθήσουν να οδηγήσουμε τον Ελληνισμό εκεί που του αξίζει, στη δικαίωση της Κύπρου και στην υπέρβαση της οικονομικής κρίσης του Έθνους.
Η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των ηρώων και τη διανομή ενημερωτικού υλικού για τις πτυχές του κυπριακού προβλήματος στα ελληνικά και στα αγγλικά που πήραμε από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.
Στη μνήμη των ηρώων μας η Μητρόπολη Ζιμπάμπουε με εισφορές ευσεβών χριστιανών από την Κύπρο και την Ελλάδα διένειμε τρόφιμα σε άπορους και τυφλούς του τοπικού πληθυσμού.

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Επίσημη αναγνώριση της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Μποτσουάνα

Από την Ιερά Επισκοπή Μποτσουάνας έγινε γνωστό, ότι λίγες ημέρες πριν ανακοινώθηκε επισήμως η Αναγνώριση της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Μποτσουάνα από την Κυβέρνηση.
Ο Επίσκοπος Γεννάδιος έσπευσε να ενημερώσει τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο, Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ.Θεόδωρο Β’, για το χαρμόσυνο και λίαν ελπιδοφόρο γεγονός αυτό, το οποίο ανοίγει πλέον το δρόμο και δημιουργεί τις ευοίωνες προοπτικές εγκαθιδρύσεως και εδραιώσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη σύγχρονη και φιλοπρόοδη αυτή χώρα.
Σημειώνεται ο χρόνος ρεκόρ της Επισήμου Κρατικής Αναγνωρίσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη χώρα αυτή, δεδομένης της καλής λειτουργίας και καταστάσεως των υπηρεσιών και αρχών της μέσα από ένα σύστημα οργανωμένο και υπερσύγχρονο για τα δεδομένα της Αφρικής.
Ο Επίσκοπος Μποτσουάνας Γεννάδιος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον επ. Πρόξενο της Δημοκρατίας της Μποτσουάνας στην Αθήνα κ.Νεκτάριο Πολυχρονίου και προς την Ερίτ. Κα Doreen Khama, Νομική Σύμβουλο της Ι.Επισκοπής και ανωτάτη Δικαστική Λειτουργό της Μποτσουάνας, για τις άοκνες και καρποφόρες προσπάθειές τους, οι οποίες συντονισμένες έφεραν το θετικό αυτό αποτέλεσμα.
Εξάλλου, το Καρπενήσι επισκέφθηκε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μποτσουάνας κ.Γεννάδιος, κατόπιν ευγενικής προσκλήσεως του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμ. Μητροπολίτου Καρπενησίου κ.Νικολάου, προκειμένου να συμμετάσχει στις εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις της τοπικής πανηγύρεως του Προφήτου Ηλιού της Πόλεως Καρπενησίου.
Ο Θεοφιλέστατος είχε την ευκαιρία να ομιλήσει στο εκκλησίασμα για το ανθρωπιστικό και ιεραποστολικό έργο της νεοσυστάτου Ορθοδόξου Επισκοπής στη μακρυνή Μποτσουάνα καθώς και για την πρόσφατη επίσημη Αναγνώριση της Ορθοδόξου Εκκλησίας από το Κράτος.

http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8742:2011-07-23-23-57-24&catid=25:2009-12-18-08-37-46

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Στιγμιότυπα από την Ιερά Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής












Περισσότερες φωτογραφίες: Στην Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κεντρώας Αφρικής:
http://pa-imka.org/index.php/el/gallery-el/2011-03-30-20-00-49

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας έχει υπό την επίβλεψή του περισσότερα από δύο χιλιάδες εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλη την Αφρικανική Γη!

Την 19η Ιουλίου 2011, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ είχε συνάντηση με τον Ελλογιμ. Καθηγητή κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη, Πρόεδρο του Ελληνικού Πολιτιστικού Ιδρύματος, το οποίο διατηρεί 6 εστίες και 3 παραρτήματα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Αλεξάνδρειας.

Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν εκπαιδευτικά θέματα που αφορούν την Αφρική, αφού το Πατριαρχείο σήμερα έχει υπό την επίβλεψή του περισσότερα από δύο χιλιάδες εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλη την Αφρικανική γη.

Αξιοσημείωτο τυγχάνει το γεγονός ότι η εστία του Ελληνικού Πολιτιστικού Ιδρύματος στην Οδησσό ξεκίνησε την λειτουργία της την εποχή που ο Μακ.Πατριάρχης υπηρετούσε ως Έξαρχος στην Ρωσία με έδρα την Οδησσό, όπου μεταξύ άλλων ίδρυσε και το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας.

Τέλος ο Σεπτός Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας ενημέρωσε τον κ. Μπαμπινιώτη για την πορεία της λειτουργία της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης και την προσπάθεια συντήρησης των παλαιών χειρογράφων και των σπάνιων εκδόσεων, καθώς και για τις εκδοτικές δραστηριότητες του Πατριαρχείου, με προτεραιότητα την επανέκδοση των σπάνιων χειρογράφων που βρίσκονται στην κατοχή του.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΞΟΧ. ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΧ. ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ



 
 


Την 19η Ιουλίου 2011 η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ συναντήθηκε με τον Εξοχ.Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβερνήσεως και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Η συνάντηση έγινε σε πολύ θερμό κλίμα και ο Μακ. Πατριάρχης, μεταξύ άλλων, συνεχάρη τον κ. Αντιπρόεδρο για τα νέα του καθήκοντα και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που ανέλαβε, τον ενημέρωσε για την πορεία του ιεραποστολικού και ανθρωπιστικού έργου του Πατριαρχείου στην Αφρικανική γη και την μεγάλη συμβολή του Πατριαρχείου στα εκπαιδευτικά προγράμματα των Αφρικανικών χωρών.
Ο Εξοχ. κ.Βενιζέλος, γνώστης της μεγάλης προσπάθειας του Πατριαρχείου, συνεχάρη τον Μακαριώτατο για το πολυσχιδές έργο του Πατριαρχείου και τον διαβεβαίωσε πως η Ελληνική Κυβέρνηση θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό του

Την ίδια μέρα,  η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ επισκέφθηκε την Εξοχ. Αναπλ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Δια Βίου Μάθησης κ. Φώφη Γεννηματά και συζήτησε μαζί της θέματα που αφορούν την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στους Απόδημους Έλληνες της Αφρικής και ιδιαίτερα για τα ελληνικά σχολεία που λειτουργούν σήμερα στην Αφρική. Τέλος συζήτησε με την κα.Υπουργό την πιθανότητα ιδρύσεως εδρών Ελληνικών Σπουδών στα αφρικανικά Πανεπιστήμια, κάτι που είναι γενικό αίτημα σε όλες τις αφρικανικές χώρες

http://www.patriarchateofalexandria.com/

Έκκληση βοηθείας από την Ιερά Μητρόπολη Καρθαγένης

afriki-paidakiaΑπό την Ιερά Μητρόπολη Καρθαγένης και Βορείου Αφρικής ανακοινώνεται ότι γίνεται η προσπάθεια εκ μέρους της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Τυνησία και της ΜΚΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας να συγκεντρωθούν ικανές ποσότητες γάλατος σε σκόνη τύπου 2 για νεογνά και βρέφη προσφύγων που έχουν καταφύγει από τη Λιβύη στην Τυνησία κατά χιλιάδες και λιμοκτονούν.
Αυτή θα είναι η πρώτη φάση της βοηθείας, ενώ προγραμματίζεται και υλοποίηση προγράμματος με ιατροφαρμακευτική βοήθεια και στήριξη.
Το γάλα που θα συγκεντρωθή δεν θα διανεμηθεί απλά στους καταυλισμούς, αλλά θα προετοιμάζεται και θα χορηγείται στα βρέφη από εξειδικευμένο προσωπικό της Ερυθράς Ημισελήνου της Τυνησίας, η οποία έχει αναλάβει το συντονισμό όλων των φορέων και διεθνών οργανισμών όπως του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δραστηριοποιούνταιστηνπεριοχή.

Παρακαλούνται όσοι αγαπούν και διακονούν το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, να συνδράμουν κατά το δυνατόν στην προσπάθεια της εμπεριστάτου Ορθοδόξου Ιεράς Μητροπόλεως Καρθαγένης, στην καρδιά του Ισλαμ και του φωτός της Αφρικής, που επιχειρούν να απαλύνουν τον πόνο και να θεραπεύσουν την ανέχεια συνανθρώπων τούτης της γης, σε μία από τις πολύπαθες γωνιές της, στα δύσκολα χρόνια που ζούμε.
Για επικοινωνία παρατίθενται τηλέφωνα και διευθύνση
Με την Ιερά Μητρόπολη Καρθαγένης στην ηλεκτρονική διεύθυνση mealca64@hotmail.com Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Με την MΚΟ του Πατριαρχείου ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ υπεύθυνος κ. Θωμάς Καρακώστας
NGO Light of Africa
71 Athinon Ave., 10447 Athens
Tel.: +30 210 348 3765
Fax: +30 210 342 8354
www.liofa.org

http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8712:2011-07-19-22-11-18&catid=26:2009-12-18-08-38-40

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Ορμύλια Χαλκιδικής



Την Κυριακή, 17η Ιουλίου 2011 η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Ορμύλια Χαλκιδικής. Στην είσοδο της Μονής τον Μακαριώτατο υποδέχτηκαν η Οσιολ.Ηγουμένη Νικοδήμη, ο Πανοσιολ.Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, Αρχιμ. κ.Ελισσαίος, η αδελφότητα της Μονής και πολλοί προσκυνητές. Στο Καθολικό της Μονής εψάλη Δοξολογία, όπου την ΑΘΜ προσφώνησε ο Πανοσιολ.Ηγούμενος κ.Ελισσαίος καλωσορίζοντάς τον στο Ιερό Μετόχιο, εκφράζοντας την χαρά της αδελφότητας για την εκεί παρουσία του Προκαθημένου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας και τονίζοντας τους στενούς δεσμούς που συνδέουν τον Πατριάρχη τόσο με την Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας όσο και με την Ι.Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Στην αντιφώνησή του ο Μακ.Πατριάρχης, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την χαρά του που ο Θεός οδήγησε και πάλι τα βήματά του στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, αυτή την φορά ως Πατριάρχη, αναφέρθηκε στην μεγάλη μορφή του Προηγουμένου Αιμιλιανού, μίλησε για το Ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου στην Αφρική και τις προσπάθειες ιδρύσεως Μοναστηριών στην Αφρικανική γη με αρχή την Ουγκάντα, όπου θεμελίωσε την πρώτη γυναικεία Μονή.

Το μεσημέρι ο Μακαριώτατος παρεκάθησε στην μοναστική τράπεζα, ενώ πριν την αναχώρησή Του επισκέφθηκε τον ασθενούντα Προηγούμενο Αιμιλιανό. Στην προσκυνηματική αυτή επίσκεψη την ΑΘΜ συνόδευαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Άκκρας κ.Γεώργιος και Ειρηνουπόλεως κ.Δημήτριος.

http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=650

Άλλο ένα container έφυγε για τη Σιέρρα Λεόνε

Από την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής

Φόρτωση Περιέκτη για τη Σιέρρα Λεόνε  Φόρτωση Περιέκτη για τη Σιέρρα Λεόνε

Με τη χάρη του Θεού και τη δική σας αμέριστη συμπαράσταση, η Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής απέστειλε άλλο ένα container με ανθρωπιστική βοήθεια στην κατάστικτη από πληγές χώρα της Σιέρρα Λεόνε. Πρόκειται για το 2ο container που αποστέλλουμε στη χώρα αυτή φέτος, ενώ μέχρι τώρα έχουν σταλεί άλλα τέσσερα.

Ο περιέκτης γέμισε ασφυκτικά με όσα η δική σας αγάπη είχε προσφέρει και συγκεκριμένα:

  • 500 κιλά ζάχαρη
  • 2 τόνους αλεύρι
  • 9.150 κιλά ρύζι
  • 300 κιλά τοματοπολτό
  • 740 κιλά ηλιέλαιο
  • 2 τόνους αλάτι

Εκτός από τρόφιμα απεστάλησαν και άλλα είδη, όπως:

  • 233 κιβώτια με ρούχα, παπούτσια και ποικίλο ιματισμό
  • 20 κιβώτια με εκκλησιαστικά είδη
  • 37 κιβώτια με παιχνίδια
  • 159 κιβώτια με έπιπλα και οικιακό εξοπλισμό
  • 10 επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές HP, κατάλληλα συσκευασμένους, προσφορά της ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε., οι οποίοι προορίζονται για το έργο της νεοσύστατης Ορθόδοξης Ακαδημίας του Freetown

Το φόρτωμα του container έγινε από εθελοντές της Αποθήκης της Αδελφότητάς μας την Κυριακή 10 Ιουλίου. Ξεκίνησε μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και ολοκληρώθηκε στις 3 μ.μ. Τη φόρτωση ακολούθησε ευχαριστιακή προσευχή προς τον Κύριο μας, ο Οποίος μάς αξίωσε άλλη μια φορά να βοηθήσουμε στο έργο Του. Τον παρακαλέσαμε το φορτίο της αγάπης μας να φτάσει με ασφάλεια και να ανακουφίσει την έλλειψη των αδελφών μας στη Σιέρρα Λεόνε.

Περισσότερα...  http://ierapostoles.gr/2011/07/container-%cf%83%ce%b9%ce%ad%cf%81%cf%81%ce%b1-%ce%bb%ce%b5%cf%8c%ce%bd%ce%b5/

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Τεράστιο το κύμα προσφύγων στην Κένυα

Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011

Στη δημιουργία ενός δεύτερου κέντρου υποδοχής προσφύγων από τη γειτονική Σομαλία θα προχωρήσει στο επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση της Κένυας, προκειμένου να αντιμετωπίσει το ολοένα αυξανόμενο κύμα των κατοίκων που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λόγω ξηρασίας στα σύνορα μεταξύ των δύο αφρικανικών χωρών...

«Παρόλο που ενδιαφερόμαστε για την ασφάλειά μας, δε μπορούμε να διώξουμε τους πρόσφυγες. Επισκέφτηκα πρόσφατα τον καταυλισμό “Dadaab” και αυτό που αντίκρισα ήταν απαράδεκτο. Ο νέος καταυλισμός θα ονομάζεται “Ifo II” και θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 80 χιλ. ανθρώπους, παρέχοντάς τους τα βασικά είδη τροφής και νερό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας θα είναι έτοιμος σε 10 ημέρες», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Κένυας, Raila Odinga, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Τόσο η Κένυα όσο και η Σομαλία αντιμετωπίζουν τις χειρότερες ξηρασίες των τελευταίων 60 ετών. Εκπρόσωποι οργανώσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν έκκληση για επίσπευση της παγκόσμιας ανθρωπιστικής βοήθειας, τονίζοντας ότι το 35% των ατόμων που υποφέρουν από την έλλειψη τροφής είναι παιδιά κάτω των πέντε ετών.

http://www.liofa.org/enter/index.php?option=com_content&view=article&id=133%3A2011-07-15-08-00-56&catid=16%3Aafrica-news&Itemid=181&lang=el

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

ΜΚΟ « ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ»: Ταυτότητα, Στόχοι, Τομείς Δράσης...


Ιδρυτικά Μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Φως της Αφρικής» είναι οι:
• Σεβ. Μητροπολίτης Άκκρας κ. Γεώργιος
• κα. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO
• κ. Τάκης Αράπογλου, τέως Πρόεδρος της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος
• κ. Χρήστος Ζερεφός, Καθηγητής Πανεπιστημίου- Ακαδημαϊκός και
• κ. Αλέξανδρος Σαρακάκης, Επιχειρηματίας, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Μ.Κ.Ο.



ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ εκ μέρους του Δ.Σ. της ΜΚΟ « ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ» προς τους επισκέπτες της Ιστοσελίδας της Οργάνωσης:


Αγαπητοί επισκέπτες,
Αισθανόμαστε κατ΄αρχήν την ανάγκη, ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Φως της Αφρικής» και με την ευκαιρία της επίσκεψης και περιπλάνησής σας στον ιστοχώρο μας, να σας απευθύνουμε ένα σύντομο χαιρετισμό.
Η Οργάνωσή μας, όπως θα διαπιστώσετε, έχει κεντρικό της άξονα και αντικειμενικό σκοπό να απαλύνει τον πόνο και να περιορίσει την πείνα των ανθρώπων της πολύπαθης Αφρικής, βελτιώνοντας συγχρόνως και όσο γίνεται, τις συνθήκες διαβίωσης, υγείας, εκπαίδευσης και λειτουργικής οργάνωσης των κοινωνιών της μαύρης αυτής Ηπείρου, μέσα από ανάλογα αναπτυξιακά προγράμματα. Η ευλογία μαζί και η συμπαράσταση στον σκοπό μας αυτό, του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β’, με όλο Δίκτυο των Μητροπόλεων που λειτουργούν και δραστηριοποιούνται στις περισσότερες αφρικανικές χώρες και ως παραρτήματα της ΜΚΟ, μας ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, προσβλέποντας και στην ευαισθησία όλων των συνανθρώπων μας.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι από την περιπλάνησή σας στα διάφορα τμήματα της ιστοσελίδας μας,θα βρείτε το μικρό ή και λίγο μεγαλύτερο τρόπο και πρόγραμμα που θα μπορέσετε να συμμετάσχετε κι’ εσείς. Υπολογίζοντας στην με οποιονδήποτε τρόπο, στήριξη και υποστήριξη εκ μέρους σας, του αγώνα βελτίωσης των συνθηκών ζωής των δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας της Αφρικής, σας καλωσορίζουμεστην ιστοσελίδα μας, σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας.

Με εκτίμηση
Το Διοικητικό Συμβούλιο

Βασικός στόχος της Μ.Κ.Ο. "Φως της Αφρικής" είναι η υλοποίηση ανθρωπιστικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων για τους λαούς των χωρών της Αφρικανικής ηπείρου, προκειμένου η προσπάθειά της αυτή να συντελέσει μαζί με άλλες πρωτοβουλίες, στην καταπολέμηση, κατ' αρχήν, της φτώχειας αλλά και στην παραπέρα πνευματική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη αυτών.

Κύριοι τομείς δράσης είναι:
  1. Υγείας (καταπολέμηση ασθενειών, εμβολιασμοί, κλπ.)
  2. Παιδείας (βασική εκπαίδευση, επαγγελματική επιμόρφωση και κατάρτιση, κλπ.)
  3. «Βιώσιμης Ανάπτυξης» (γεωργική, φυτική, ζωική ανάπτυξη, κλπ.) και
  4. Πολιτισμού (διάσωση ιστορικών, πολιτιστικών, πολιτισμικών και θρησκευτικών στοιχείων)

Οι οκτώ Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας, όπως έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, εκτείνονται από τη μείωση στο μισό της ακραίας φτώχειας μέχρι την ανάσχεση της εξάπλωσης του HIV/AIDS και την παροχή καθολικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όλοι με χρονικό ορίζοντα το 2015 - είναι ένα σχέδιο δράσης στο οποίο έχουν συμφωνήσει όλες οι χώρες και οι σημαντικότεροι παγκοσμίως αναπτυξιακοί οργανισμοί. Οι Στόχοι έχουν δημιουργήσει πρωτόγνωρες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των αναγκών των φτωχότερων αυτού του κόσμου.


Στα πλαίσια του προαναφερόμενου βασικού στόχου, οι δράσεις του Οργανισμού μας καλύπτουν τους τομείς:

Εξάλειψη της απόλυτης φτώχειας και πείνας.Υλοποίηση προγραμμάτων Βιώσιμης ΑνάπτυξηςΕιδική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε έγκυες, ΕμβολιασμοίΒελτίωση της υγείας των μητέρων.
Επίτευξη σε παγκόσμιο επίπεδο της βασικής εκπαίδευσης.Κατασκευή Σχολείων, Οικονομική Ενίσχυση σε μαθητές, Προγράμματα Επαγγελματικής ΑποκατάστασηςΕκστρατεία ενάντια στο AIDS, Ενημέρωση εφήβων και ενηλίκων για θέματα πρόληψηςΚαταπολέμηση του HIV/AIDS, της ελονοσίας και άλλων ασθενειών.
Προώθηση της ισότητας των δύο φύλων και ενδυνάμωση της θέσης τής γυναίκαςΠρογράμματα Εκπαίδευσης ΓυναικώνΥλοποίηση Προγραμμάτων Εναλλακτικής ΕνέργειαςΕξασφάλιση της αειφορίας του περιβάλλοντος.
Μείωση της παιδικής θνησιμότητας.Εμβολιασμοί Παιδιών, Παροχή ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης, Κατασκευή Ιατρικών ΚέντρωνΣυνεργασία με άλλες ΜΚΟ, με ευρωπαϊκούς και διεθνής οργανισμούςΑνάπτυξη μιας Παγκόσμιας Αναπτυξιακής Συνεργασίας
Περισσότερα (επιμέρους προγράμματα, τρόποι υποστήριξης κλπ): http://www.liofa.org/