Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Κοινωνική Ευθύνη: Αφρική | Κονγκό | 2010


 

Αφρική | Κονγκό | 2010

Aλλαγή στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον κοινωφελή τους ρόλο όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο: η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι σήμερα μια δυναμική και απαιτητική δραστηριότητα για κάθε επιχείρηση που αναγνωρίζει τον κοινωνικό της ρόλο για προσφορά, πέρα από την ανάγκη για οικονομική ανάπτυξη και τη φροντίδα για τους εργαζομένους της. Αυτή η ίδια η ευθύνη είναι που μαθαίνει τους ανθρώπους – μέσα από πράξεις – να βλέπουν με καθαρό βλέμμα τον ευρύτερο κόσμο και όχι μόνο τον μικρόκοσμο που τελειώνει στην αυλή τους. Γιατί σε αυτόν τον κόσμο θα μεγαλώσουν τα παιδιά όλων μας και αυτόν τον κόσμο πρέπει να φροντίσουμε να κάνουμε καλύτερο. Η 
ELPEN έχει ασχοληθεί με την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη για πολλά χρόνια και έχει προσφέρει διακριτικά σε πολλούς τομείς. Ακόμη και σε δύσκολους καιρούς, όπως οι σημερινοί, υπάρχει πάντα χώρος για ανθρωπιά και κοινωνική προσφορά. Η δράση της ELPEN δεν περιορίζεται στην Ελληνική επικράτεια και δεν είναι η πρώτη φορά που φτάνει μακριά, έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, εκεί που οι ανάγκες είναι μεγάλες, εκεί που η ανέχεια είναι πέρα από κάθε δικιά μας εμπειρία.



Ξενώνας φιλόξενος η έδρα της ιεραποστολής της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους στο Kolwezi, άνοιξε της πύλες της και δέχτηκε τους εκπροσώπους της ELPEN, ξεναγώντας τους ταπεινά στη σημαντική δράση τριάντα ετών. Ακούραστοι ιερωμένοι και εθελοντές παρέχουν όχι μόνο υλική υποστήριξη, αλλά κυρίως πνευματική και κοινωνική, με πολύ σημαντικό θρησκευτικό, φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό έργο. Η υποστήριξη του έργου της Ιεραποστολής και του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Κατάγκας κυρίου Μελέτιου από την ELPEN, ξεκίνησε με μια οικονομική βοήθεια και συνεχίστηκε με την αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού. Στη συνέχεια μια ομάδα συνεργατών της ELPEN ταξίδεψε στο Kolwezi για να διαπιστώσει «από πρώτο χέρι» ποιες είναι οι πιο σημαντικές ανάγκες της Ιεραποστολής, για να μπορέσει η εταιρεία να βοηθήσει ουσιαστικά. 
Η επίσκεψη στο Κογκό δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα ταξίδι αναψυχής, ούτε ένα ταξίδι περιπέτειας. Είναι ένα ταξίδι που ανατρέπει τις δοξασίες για τη ζωή του Δυτικού πολιτισμού και σε κάνει να αναθεωρήσεις ότι θεωρείς μέχρι σήμερα «συνθήκες διαβίωσης». Οι άνθρωποι ζουν χωρίς πόσιμο και τρεχούμενο νερό, χωρίς σπίτια, χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς φαγητό, χωρίς φάρμακα, χωρίς δρόμους, χωρίς μέσα μεταφοράς, χωρίς, χωρίς... Παρ' όλα αυτά οι άνθρωποι του Κογκό δεν απαιτούν, ούτε επαιτούν.

Άν
θρωποι φιλόξενοι που ζουν αγόγγυστα σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, άνθρωποι που δε βαρυγκωμούν ακόμη και μετά από 6 ώρες περπάτημα κάτω από τον αμείλικτο Αφρικάνικο ήλιο. Παιδιά που περπατούν 3 ώρες την ημέρα για να πάνε σχολείο και άλλα που δουλεύουν 8 ώρες στα ορυχεία χωρίς ανάσα. Γυναίκες με ασήκωτους μπόγους στο κεφάλι που περπατούν λυγερές σα γαζέλες. Άνδρες που σέρνουν τα πολυφορτωμένα τους ποδήλατα στην άμμο και στη λάσπη με υπεράνθρωπη δύναμη. Αυτή είναι η Αφρική!! 
Αυτήν την εμπειρία έφεραν μαζί τους οι συνεργάτες της Ε
LPEN: την ελπίδα και την αισιοδοξία που έχουν οι άνθρωποι του Κογκό για να αντιμετωπίζουν καθημερινά τις δυσκολίες της ζωής. 
Σε μια περίοδο που στην χώρα μας τα χαμόγελα λιγοστεύουν, αυτή η εμπειρία είναι η απαρχή για αναθεώρηση πολλών προσωπικών και εταιρικών αντιλήψεων! Στην 
ELPEN πιστεύουμε ότι η όποια κίνηση καλής πίστης προς ένα συνάνθρωπο δεν τελειώνει με την κατάθεση ενός χρηματικού ποσού, μικρού ή μεγάλου. 
Με αυτήν ξεκινάει. 

Η κοινωνική προσφορά δεν είναι μόνο υποχρέωσή μας. 

Είναι ένδειξη σεβασμού στον άνθρωπο. 

Είναι η προσφορά μας σε έναν καλύτερο κόσμο. 

Είναι η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου