Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στο Ιεραποστολικό Κέντρο Αγ. Νεκτάριος (Ζιμπάμπουε)

Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2011

 

harareΘερμή υποδοχή επεφύλαξαν στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄, εκατοντάδες νέοι του ιεραποστολικού κέντρου του Αγίου Νεκταρίου, κοντά στην πρωτεύουσα Χαράρε του Ζιμπάμπουε, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δείγματα προσφοράς της Αλεξανδρινής Εκκλησίας προς την τοπική κοινωνία της αφρικανικής αυτής χώρας.
Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος έφτασε στο Χαράρε την Παρασκευή το απόγευμα, πρώτο σταθμό της μεγάλης του περιοδείας στο Ζιμπάμπουε, σηματοδοτώντας τα επτά χρόνια της πατριαρχείας του, τονίζοντας μάλιστα με συγκίνηση ότι από αυτόν τον χώρο, τον κάλεσε ο Θεός να αναλάβει το πηδάλιο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου, όταν εξελέγη Πατριάρχης Αλεξανδρείας στις 9 Οκτωβρίου του 2004.
Μιλώντας για τη σημασία του ιεραποστολικού κέντρου του Αγίου Νεκταρίου, που περιλαμβάνει σχολείο 280 μαθητών που προετοιμάζονται για τα πανεπιστήμια και εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες 10.000 αφρικανών ντόπιων που έχουν ασπασθεί την Ορθοδοξία, ο κ. Θεόδωρος δεν δίστασε να επισημάνει ότι υπήρξαν πολλές δυσκολίες κατά το ξεκίνημα της ιεραποστολής στην περιοχή αυτή, φέρνοντας στην μνήμη του χαρακτηριστικά το πρώτο πάσχα και τις πρώτες βαπτίσεις των χριστιανών.
Όμως, σε αυτό το ξεκίνημα, ο Πατριάρχης και τότε Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε είχε - όπως τόνισε - σημαντικούς υποστηρικτές στο έργο του, αποδίδοντας θερμές ευχαριστίες στην Αρχόντισσα των Εκκλησιών κα Αριάδνη Ψύλλου, η οποία συνέβαλε σημαντικά στην προώθηση της λειτουργίας του κέντρου όσο και άλλοι Έλληνες και Κύπριοι.
«Έτσι οι καρποί έπιασαν τόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ευχαριστώντας θερμά τον Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ για το έργο του στον F7ώρο αυτό, που πάντοτε βρίσκεται στο πλευρό όλων όσων κατοίκων του Ζιμπάμπουε αναζητούν την ελπίδα στην Ορθοδοξία, ενώ αναφέρθηκε και στην προσφορά του προκατόχου του και νυν Μητροπολίτου Γκάνας κ. Γεωργίου, και προσέφερε σταυρό ευλογίας προς την εκκλησία και τον εφημέριο π. Αυγουστίνο, φιλοτεχνημένο στην Αίγυπτο.
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευχαρίστησε επίσης και τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου Θεοφ. Επίσκοπο Νιτρίας κ. Νικόδημο που τον συνοδεύει στην ιεραποστολική του περιοδεία, καθώς είχε υπηρετήσει και κείνος μέχρι πριν από 7 χρόνια ως ιερέαςτην ελληνική παροικία του Μπουλαβάγιο, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ζιμπάμπουε.
Ακόμη, ευχαρίστησε τον Έξαρχο του νοτίου Σουδάν π. Ιννοκέντιο, προερχόμενο από την Ουγκάντα και καθηγητή στην πατριαρχική σχολή του Ναϊρόμπι, καθώς και τον Έξαρχο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο π. Αθηνόδωρο.
«Η Ορθοδοξία προοδεύει συνεχώς και το μήνυμα του Χριστού μεταδίδεται σε τα μήκη και πλάτη της Αφρικής», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος. Και απευθυνόμενος στους εκατοντάδες νέους που τον υποδέχτηκαν στον χώρο, ο Πατριάρχης Θεόδωρος, τούς αποκάλεσε το μέλλον της εκκλησίας, εκφράζοντας την χαρά του που ανάμεσά τους βρίσκονται και απόφοιτοι της Πατριαρχικής Σχολής της Αλεξάνδρειας «Αθανάσιος ο Μέγας», που λειτούργησε και πάλι στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου μετά από 1.500 χρόνια.
«Να αγαπάτε αυτόν τον τόπο, που έχει κτισθεί για σας με πολύ κόπο και ανήκει σε σας. Να αγαπάτε αυτά τα χώματα. Είναι τα δικά σας χώματα», κατέληξε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος απευθυνόμενος προς τους νέους του Ζιμπάμπουε.
Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την Δοξολογία, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευλόγησε τα παιδιά του σχολείου που τραγούδησαν προς τιμήν του, στα οποία παρέδωσε και υποτροφίες. Ενώ σε 500 οικογένειες προσέφερε από ένα σακί μίλι-μιλ (βασικό είδος διατροφής για το Ζιμπάμπουε) ως δείγμα αγάπης τόσο του ιδίου όσο και της Αρχόντισσας των Εκκλησιών κας Αριάδνης Ψύλλου.

harare2
harare4


Περισσότερα...
http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9466:2011-10-09-09-08-06&catid=33:2009-12-18-08-37-34

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου