Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Επτά έτη ιεραποστολικών οδοιπορειών στην αχανή αφρικανική ήπειρο



Αρχιμ. Παντελεήμων Αράθυμος

Πανηγυρική συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Ρουμανίας συνεκλίθη την 28η Οκτωβρίου 2011 στο Πατριαρχικό Μέγαρο του Βουκουρεστίου εξ αφορμής της επισήμου προσκυνηματικής επισκέψεως της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’ στην Ρουμανία.

Την έναρξη της συνεδριάσης κήρυξε η ΑΜ ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, ο οποίος κατά την προσφώνησή του ετόνισε την σημασία της επισκέψεως του Μακ. Πάπα και Πατριάρχου, χαρακτηρίζοντάς την ως πνευματικό αναβαπτισμό στους πολυαιωνίους αδελφικούς δεσμούς των δύο Εκκλησιών. Επίσης εξήρε, για μία ακόμη φορά, την προσφορά του πρεσβυγενούς Πατριαρχικού Θρόνου των Αλεξανδρέων στην περιφρούρηση και την ενίσχυση της ορθοδόξου πίστεως του ρουμανικού λαού σε κρίσιμες στιγμές της ιστορικής του διαδρομής.

Κατά την αντιφώνησή Του ο Μακ. κ. Θεόδωρος Β΄ ανέφερε׃

«Μακαριώτατε Πατριάρχα Ρουμανίας κ.Δανιήλ, Σεβασμιώτατοι άγιοι Αρχιερείς, χαίρετε εν Κυρίῳ πάντοτε.

Μετά πολλής χαράς και συγκινήσεως σας συναντούμε σήμερα στην πανηγυρική αυτή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ρουμανίας και στα τίμια πρόσωπά σας συναντούμε νοερώς όλα τα μέλη της Ρουμανικής Ιεραρχίας, ανταλλάσσοντας μαζί σας τον ασπασμό της ειρήνης και της εν Χριστώ Ιησού, αγάπης.

Ήλθαμε κοντά σας μετά της συνοδείας μας, από την Ιερά Καθέδρα του Αποστόλου Μάρκου, κομίζοντες την ευλογία του Ευαγγελιστού, των οσίων ασκητών, των αγιασθέντων μοναχών και των Μεγάλων Πατέρων και θεολόγων της περιλάλητης Αλεξανδρείας. Ήλθαμε να συναντήσουμε πρόσωπα τετιμημένα και προσφιλή, με τα οποία μας ενώνει η κοινή πίστη, «το κοινόν ποτήριον», η κοινή ελπίδα της σωτηρίας και εν τέλει, αυτό το ένα και μοναδικό Πρόσωπο του Παθόντος και Σταυρωθέντος και Ταφέντος και Αναστάντος Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Την 9η Οκτωβρίου συμπληρώθησαν επτά έτη από της αναλήψεως, ελέῳ Θεού, της πηδαλιουχίας της πρεσβυγενούς Εκκλησίας των Αλεξανδρέων από την Μετριότητά μας. Επτά έτη αγώνων, μόχθων αλλά και ευλογιών από τον Πανοικτίρμονα Θεό, ο Οποίος ενεργεί και αποκαλύπτεται κατά τρόπο μυστικό στις αγαθές αφρικανικές καρδιές που αναζητούν την Αλήθεια και το Άδυτο Φως να καταυγάσει την ζωή τους.

Επτά έτη ιεραποστολικών οδοιπορειών στην αχανή αφρικανική ήπειρο, την ήπειρο του μέλλοντος, προκειμένου οι αδελφοί μας να καταρτισθούν πνευματικά και να ανακουφισθούν στα πάμπολλα βιοτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η ευθύνη μας είναι μεγάλη. Και τούτο διότι, επωμιζόμενοι την βαρυτάτη Αποστολική και Πατερική παρακαταθήκη του Φωτιστού της παλαιφάτου Εκκλησίας μας και των τεραστίου πνευματικού αναστήματος διαδόχων Του και προκατόχων μας, καλούμαστε να κηρύξουμε «Χριστόν Εσταυρωμένον και Αναστάντα» στον πολυποίκιλο και πολυσύνθετο κόσμο των φυλών, χωρίς να αναιρέσουμε τις πολιτισμικές τους ιδιαιτερότητες, τις διαλέκτους και τις παραδόσεις τους.

Ταυτόχρονα καλούμαστε να διαποιμάνουμε τις χιλιάδες των αδελφών ορθοδόξων, οι οποίοι διαβιούν στην Αφρική, χωρίς όμως να προέρχονται από αυτήν. Οι ελληνικές, ρωσικές, ρουμανικές, σερβικές και άλλες κοινότητες και παροικίες ακμάζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή της πνευματικής δικαιοδοσίας του καθ' ημάς Πατριαρχικού Θρόνου. Χαιρόμεθα εξαιρετικά για την πρόοδο όλων των πνευματικών μας τέκνων ανεξαιρέτως, υπέρ των οποίων ποιμαντικώς μεριμνούμε, σεβόμενοι την εθνική ιδιοσυγκρασία τους. Γι' αυτό το λόγο και οι ιερείς που αποστέλλονται από τα Πατριαρχεία των χωρών καταγωγής τους, με την άδεια και την συγκατάθεσή μας, επιτελούν τα ποιμαντικά και Λειτουργικά τους καθήκοντα υπό το ωμοφόριο του επιχωρίου Ιεράρχου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, στην δική τους γλώσσα και σύμφωνα τις δικές τους Λειτουργικές και άλλες παραδόσεις.      


Περισσότερα...   http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=691

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου