Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Να γιατί είναι σημαντικά Τα Πηγάδια της Ορθόδοξης Ιεραποστολής...

Παιδιά πεθαίνουν για πόσιμο νερό...

Παγκόσμια καμπάνια από τη UNICEF καθώς 1.400 νήπια ως 5 ετών χάνουν τη ζωή τους καθημερινά από την έλλειψή του
 
Παιδιά πεθαίνουν για πόσιμο νερό

tovima.gr

768 εκατ. χωρίς πόσιμο νερό
Η μάχη εναντίον της χολέρας στην Αϊτή είναι μόνο μία πτυχή της δράσης της UNICEF σε όλον τον κόσμο για ασφαλές πόσιμο νερό. Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τη διακήρυξη της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα, 768 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, σύμφωνα με εκτιμήσεις της UNICEF και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ). Οι περισσότεροι από αυτούς είναι φτωχοί και ζουν σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές ή αστικές παραγκουπόλεις.
Σύμφωνα με τη UNICEF, 1.400 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε ημέρα από διαρροϊκές ασθένειες που συνδέονται με την έλλειψη ασφαλούς πόσιμου νερού και επαρκούς αποχέτευσης και υγιεινής. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, όπως έχει καθοριστεί η 22α Μαρτίου κάθε έτους, ο επικεφαλής των παγκοσμίων Προγραμμάτων της Οργάνωσης για το Nερό, την Aποχέτευση και την Yγιεινή κ. Sanjay Wijesekera δήλωσε: «Κάθε παιδί, πλούσιο ή φτωχό, έχει το δικαίωμα να επιβιώσει, το δικαίωμα στην Υγεία, το δικαίωμα στο μέλλον. Ο κόσμος δεν θα πρέπει να εφησυχάζει ώσπου κάθε άνδρας, γυναίκα και παιδί να έχουν πρόσβαση σε νερό και υγιεινή όπως τους αναλογεί ως ανθρώπινο δικαίωμα».
Υπολογίζεται ότι δέκα χώρες φιλοξενούν σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού χωρίς πρόσβαση σε βελτιωμένες πηγές πόσιμου νερού: Κίνα (108 εκατομμύρια), Ινδία (99 εκατ.), Νιγηρία (63 εκατ.), Αιθιοπία (43 εκατ.), Ινδονησία (39 εκατ.), Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (37 εκατ.), Μπανγκλαντές (26 εκατ.), Ενωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας (22 εκατ.), Κένυα (16 εκατ.) και Πακιστάν (16 εκατ.). Οπως αναφέρει μάλιστα η UNICEF, οι γυναίκες και τα κορίτσια πλήττονται δυσανάλογα από την έλλειψη πρόσβασης σε ασφαλές νερό καθώς εκτιμάται ότι το 71% του βάρους της συλλογής πόσιμου νερού το επωμίζονται εκείνες.

Περισσότερα.... http://www.tovima.gr/society/article/?aid=579410



Η διάνοιξη αυτού του πηγαδιού πραγματοποιήθηκε από την Ορθόδοξη Ιεραποστολή στην Τανζανία (Ι. Μητρόπολη Ειρηνουπόλεως/Νταρ εσ Σαλάμ, Σεβ. Μητροπολίτης Δημήτριος Ζαχαρέγκας), με χρήματα που συγκεντρώθηκαν στο 2ο Γυμνάσιο Χαριλάου Θεσσαλονίκης.
http://2gym-charil.thess.sch.gr/ekdiloseis.html



Αρκετά από τα πηγάδια που διανοίχτηκαν στην Τανζανία από την Ιεραποστολική Μητρόπολη Ειρηνουπόλεως, χρηματοδοτήθηκαν από ελληνικά σχολεία, όπως το 2ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης.
http://2lyk-xanth.xan.sch.gr/index.php/2011-01-24-23-25-19/96-2011-01-19-06-33-37

Κατατοπιστικό είναι το άρθρο στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ σχετικά με την προσφορά της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στον τομέα της εξασφάλισης πόσιμου νερού στις χώρες της Αφρικής:
Τα πηγάδια της ιεραποστολής ξεδιψούν τους Αφρικανούς
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=4078822

Και μια σημαντική λεπτομέρεια: Από το έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής επωφελούνται όλοι οι Αφρικανοί, ανεξαρτήτως θρησκεύματος ή άλλων δεδομένων. Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι στην Τανζανία τα πηγάδια της Ιεραποστολής προσφέρουν καθαρό νερό σε πάνω από μισό εκατομμύριο κατοίκους. Από αυτούς βαπτισμένοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί είναι μόλις περίπου πενήντα χιλιάδες άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου