Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Ιερά τα Εγκαίνια του πάνσεπτου και περικαλλούς Ι. Ναού του Αγίου Ανδρέα στο Kitwe της Ζάμπια

Image may contain: 7 people, people smiling, people standing and outdoor

Image may contain: sky, house and outdoor

Image may contain: one or more people and indoor

Image may contain: one or more people, people sitting, table and indoor

Image may contain: 5 people, people standing

Image may contain: 10 people, people standing and child

Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2017 Kitwe-Zambia
Με τις ευλογίες της ΑΘΜ του Πάπα και ο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.Θεόδωρου Β` Με λαμπρότητα τελέσθηκαν τα τα Ιερά τα Εγκαίνια του πάνσεπτου και περικαλλούς Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέα στο Kitwe της Ζάμπια υπό του Σεβασμιοτατου Μητροπολίτου Ζάμπιας κ. Ιωάννη , εν συνεχεία ο Σεβ. ιερούργησε στον κατάμεστο από πιστούς ναό, κυρίως των μικρών παιδιών που κρατούσαν ελληνικές σημαίες και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολου...θούσαν τον εγκαινιασμό του Ναού.
Ο Σεβ. με μεστό Θεολογικό λόγο μίλησε για την όλη ακολουθία των εγκαινειων και την σημασία των τελουμένων . Ευχαρίστησε την Πρόεδρο κ. Μαίρη Σαμαρά και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Kitwe ,της εθελόντριες κ.κ. Βίκυ,Φαιη και όλους τους Έλληνες για την φιλοξενία και την άριστη συνεργασία , το «ελληνικό φιλότιμο» που τους διακατέχει και τον Ελληνισμό που είναι βαθιά ριζωμένος μέσα τους .
Χαρακτηριστικά τόνισε ο Σεβασμιότατος:

"Παρά το γεγονός, ότι ζείτε χρόνια μακριά από την πάτρια γη , οι παραδοσιακές αξίες της φυλής μας και η κοινή σας πίστη αποτέλεσαν τον κοινό παρονομαστή, που λειτούργησε ως συνεκτικός κρίκος. Ο Ελληνισμός του Kitwe κατόρθωσε, όχι μόνο να επιβιώσει μέσα στον χρόνο , αλλά και να αναπτύξει σημαντικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες με στόχο την διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας, που αποτελεί την μόνιμη και διαχρονική επιδίωξή του την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη ,την εθνική συνείδηση, τη γλώσσα, τη καταγωγή, τις παραδόσεις τον πολιτισμό, " και κατέληξε "το Φιλότιμο που σας διακατέχει σαν φυλή είναι Λέξη-επικεφαλίδα κάθε ένδοξου κεφαλαίου του ελληνικού πολιτισμού, στα θεμέλια του σύγχρονου παγκόσμιου."
Στη συνέχεια έδωσε την ευλογία του και ευχαρίστησε όλους όσους παρευρέθηκαν στην Ιερά Μυσταγωγία.
Ο Σεβασμιότατος κ. Ιωάννης, μετά το πέρας της λατρευτικής Συνάξεως παρακολουθησε εορταστικό πρόγραμμα ..
Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα Kitwe
Πρώτη προτεραιότητα των Ελλήνων που άρχισαν να κατοικούν στο Kitwe την δεκαετία του 1930 ήταν η κατασκευή Ιερού Ναού για την εκτέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων. Η κατασκευή του Ναού ξεκίνησε το 1963 και αποπερατώθηκε κατά το έτος 1964, σε οικόπεδο δωρεάς του κ.Μιχαήλ Ενοτιαδη για το σκοπό αυτό και την ανέγερση κοινοτικής αίθουσας. Το καμπαναριό κατασκευάστηκε το 1974 εξ ολοκλήρου , δωρεά της οικογένειας κ. Γεωργίου Νικολάου.

Orthodox Metropolis of Zambia and Malawi
https://www.facebook.com/Orthodox-Metropolis-of-Zambia-and-Malawi-391805074291380/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου