Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ ΣΤΗ ΓΗ ΤΩΝ ΠΥΓΜΑΙΩΝ, Κονγκό Μπραζαβίλ

Παντελεήμων Αράθυμος

Η εικόνα ίσως περιέχει: 14 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, εσωτερικός χώρος

"Το πρωί του Σαββάτου, 15ης Ιουνίου 2019, ο Σεβ. Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμων αφίχθη αεροπορικώς στην πόλη Impfondo του βορείου Κονγκό, όπου έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο από τον εκπροσωπο του κ.Δημάρχου, τον Αιδεσιμ. Πρεσβ. π.Τιμόθεο Ndzebé, Εφημέριο του Ι. Ενοριακού Ναού Τιμίου Προδρόμου-Αγίου Νικολάου, τον κ. Πρόεδρο και τα μέλη της Ενοριακής Επιτροπής.
Ακολούθησε πολύωρη κατ’ ιδίαν συνεργασία και συζήτηση με τον π.Τιμόθεο. Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος συμπροσευχήθηκε κατά τον Μ.Εσπερινό της Πεντηκοστής, μετά το πέρας του οποίου έλαβε χώρα κοινή σύσκεψη του Ποιμενάρχου με τα μέλη της Ενοριακής Επιτροπής, της ομάδος κυριών (bureau des mamans), της χορωδίας, καθώς και τους ιερόπαιδες, με σκοπό την καλύτερη διοργάνωση της Ενορίας του Τιμίου Προδρόμου και την ενδυνάμωση του ποιμαντικού έργου της. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με την τέλεση του Μυστηρίου της Εξομολογήσεως από τον Επίσκοπο.
Την Κυριακή της Πεντηκοστής, 16η Ιουνίου, ο Σεβασμιώτατος προέστη της Θείας Λειτουργίας και του Εσπερινού της Γονυκλισίας στον ως άνω Ιερό Ναό (τον οποίο εθεμελίωσε την 21η Νοεμβρίου 2013 και εγκαινίασε την 5η Φεβρουαρίου 2017), προς τον οποίο προσέφερε νέα ιερά σκεύη.
Επίσης κατά το κήρυγμα ανέλυσε θεολογικώς την σπουδαιότητα της μεγάλης αυτής εορτής της Εκκλησίας."
"Το απόγευμα της Κυριακής της Πεντηκοστής ο Σεβ.κ.Παντελεήμων μετέβη στο τροπικό δάσος όπου κατοικεί η αρχαιότατη φυλή των Πυγμαίων, η οποία έχει ασπασθή την ορθόδοξη πίστη.
Κατά την συνάντηση με μέλη της φυλής ο Σεβ. Μητροπολίτης προσέφερε ποσότητα αλατιού, σαπουνιού και σπίρτων, υλικών απαραίτητων για τον κυνηγετικό τρόπο ζωής των αυτοχθόνων, είδη στοματικής υγιεινής, καθώς και αναλγητικά και αντιπυρετικά φάρμακα.
Κατόπιν όλοι ευρέθησαν σε έναν ιδιαίτερο χώρο του καταυλισμού, διαμορφωμένο σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο κατασκευής των καταλυμάτων της φυλής, ο οποίος χρησιμοποιείται αποκλειστικώς ως χώρος λατρείας εντός του τροπικού δάσους, όπου ο Εφημέριος του Impfondo επισκέπτεται κάθε μήνα τη φυλή και να τελεί συντόμως την Θεία Ευχαριστία εντός αυτού προς διευκόλυνση των Πυγμαίων που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.
Εκεί, ο Μητροπολίτης μίλησε απλά για την εορτή της Πεντηκοστής, ενώ μετέφερε τις ευχές και την πατρική αγάπη του Μακ.Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β’.
Τέλος, το πρωί της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος, 17ης Μαΐου, παρέστη συμπροσευχόμενος στην Θεία Λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας ανεχώρησε οδικώς προς την πρωτεύουσα Μπραζαβίλ, στην οποία έφτασε μετά από κοπιαστικό ταξίδι 23 ωρών (διανύοντας διαδρομή μήκους 1830 χλμ συνολικώς), συνεπείᾳ της επ’ αόριστον αιφνιδιαστικής ακυρώσεως των πτήσεων Μπραζαβίλ-Ιπφόντο. Το πρωί της επομένης ο Επίσκοπος ανεχώρησε αεροπορικώς για την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην συμπρωτεύουσα Pointe-Noire."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου