Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

Επαναλειτουργία του Ιστορικού Ιερού Ναού της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας στην Μπέιρα της Μοζαμβίκης

 Orthodox Metropolis of Zambia Επαναλειτουργία του Ιστορικού Ιερού Ναού, της πάλαι ποτέ ακμάζουσας Ελληνορθόδοξης Κοινότητας στη Μπέιρα της Μοζαμβίκης και τοποθέτηση νέου εφημερίου .
Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας και Τοποτηρητής της Ιεράς Επισκοπής Μοζαμβίκης, κ. Ιωάννης τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιστορικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στη Μπέιρα.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, εμφανώς συγκινημένος, τοποθέτησε το νέο εφημέριο π.Ιωάννη Τομας και αναφέρθηκε στο ιστορικό του Ναού και της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας, η προσφορά της οποίας στην τοπική κοινωνία ειναι αδιάψευστη ιστορική μαρτυρία.
Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης τόνισε, απευθυνόμενος στο νέο Εφημέριο, τα εξής:
<<Με τη βοήθεια του Θεού και τις ευχες του Πατριάρχη μας, από σήμερα αρχίζεις ένα νέο πνευματικό σταθμό στην ιστορία αυτού του τόπου. Θα υπηρετήσεις την πατρίδα σου, το χωράφι μπορεί να ειναι χέρσο και ακαλλιέργητο, μα ο καιρός της βροχής ειναι σιμά και γιαυτό δε φοβάμαι. Ειμαι σιγουρος οτι θα το καλλιεργήσεις με τον καλύτερο τρόπο, που εσύ γνωρίζεις, αφού είναι ο τόπος σου και θα δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό>>.
Ο Σεβασμιότατος επίσης ευχαρίστησε τους παρόντες στην ιστορική αυτή στιγμή και ιδιαιτέρως τα μέλη της Ελληνικής Στρατιωτικής Εκπαιδευτικής Αποστολής, οι οποίοι υπηρετούν στη Μοζαμβίκη, στην περιοχή Chimoio, συμμετέχοντας στην αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
* Ο νέος εφημέριος π.Ιωάννης Τομας είναι πτυχιούχος της φιλοσοφικής και δάσκαλος, με καταγωγή από τη Μπέιρα.
Πρόκειται για ένα νέο, δραστήριο και καταρτισμένο κληρικό, ο οποίος καλείται από δω και στο εξής να κάνει ένα νέο ξεκίνημα για τον ιστορικό τούτο ναό, που κάποτε έσφιζε από ζωή. Στο πλευρό του θα βρίσκεται πάντα ο π. Στυλιανός,ο οποίος θα δίνει τις κατευθύνσεις για το Ιεραποστολικό έργο που καλείται να επιτελέσει.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100063521921459

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου