Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Πρώτος Ορθόδοξος Ιερός Ναός στην Ρουάντα!!

protos-naos


Συντάχθηκε από την Romfea.gr               

Με την χάρη του Θεού, τις ευλογίες της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου του Β΄ και την ηθική και υλική συμπαράσταση των φίλων της Εξωτερικής Ιεραποστολής ξεκίνησαν πριν δύο εβδομάδες οι εργασίες ανεγέρσεως του πρώτου Ορθόδοξου Ναού στην Ρουάντα επ’ ονόματι της Αγίας Τριάδος εντός οικοπέδου ενός εκταρίου που αγοράσθηκε με την δωρεά φίλου της Ιεραποστολής (20.000 ΕΥΡΩ) ο οποίος επιθυμεί να μείνει ανώνυμος και από προσφορές χριστιανών (15.000 ΕΥΡΩ) που συγκέντρωσε η Επισκοπή.

                                   
http://www.worldatlas.com/webimage/countrys/africa/rw.htm
Ο Ναός ανοικοδομείται στην περιοχή της Νυαμάτας, 2 km από το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο της χώρας, με την φροντίδα της «Αδελφότητος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης».
Η Ρουάντα είναι μία χώρα που έδειξε από την αρχή, σε επίπεδο όχι μόνο του απλού λαού αλλά και κυβερνώντων, μεγάλο ενδιαφέρον για την Ορθοδοξία, οι οικονομικές όμως δυσκολίες για την αγορά του οικοπέδου και η τακτοποίηση των σχετικών εγγράφων καθυστέρησαν τις εργασίες ανεγέρσεως.
Σήμερα χαιρόμαστε γιατί ανοίγει άλλο ένα σημείο και σταθμός ευαγγελισμού στης μαύρη γη.



Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Η εορτή του Ευαγγελισμού 2012 στο Maputo της Μοζαμβίκης




Mε τη δέουσα λαμπρότητα εορτάστηκε στην Ιερά Επισκοπή Μοζαμβίκης ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (μιας και το ένα κλίτος του ελληνορθόδοξου Καθεδρικού του Μαπούτο είναι αφιερωμένο στη σημερινή εορτή) και η επέτειος της Εθνικής Παλιγενεσίας.

Κατά την Θεία Λειτουργία, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Ιωάννης, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου χειροθέτησε Αναγνώστη και Ιεροψάλτη τον κ. Βασίλειο Σπανούδη, μέλος της εν Μοζαμβίκη ελληνικής παροικίας, ο οποίος επί χρόνια τώρα υπηρετεί με σεμνότητα και φιλοτιμία τον ιερό ναό και τίμησε την Ερίτιμη Κυρία Μαρία Κασιμάτη γιά την πολύχρονη προσφαρά της στον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε αρτοκλασία και η καθιερωμένη δοξολογία και ακολούθως διαβάστηκε το μήνυμα του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος για τον εορτασμό της Εθνικής Εορτής από την κ. Μαρίνα Τσιχλάκη, σύζυγο του αειμνήστου προξένου της Ελλάδος στην Μοζαμβίκη κ. Γεωργίου Τσιχλάκη. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Παράσχος Σκολούδης, πρόεδρος του Συνδέσμου των Μοζαμβικανών Ελληνικής Καταγωγής. Κατά την ομιλία του ο Επίσκοπος κ. Ιωάννης μετέφερε τις ευχές του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου για την Εθνική Εορτή και ευχαρίστησε τον παριστάμενο εκπρόσωπο της Μοζαμβικανικής Κυβέρνησης.

http://orthomoz.blogspot.com/

Στην Κύπρο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄

Νικόλαος Κάτσικας


Στην Κύπρο αφίχθη το απόγευμα της Κυριακής, 25ης Μαρτίου 2012, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής από τον Μακ.Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο, στον Διεθνή Αερολιμένα της Λάρνακας. Την ΑΘΜ υποδέχτηκαν επίσης ο Σεβ.Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος και ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. π. Αθηνόδωρος Παπαευρυπιάδης.

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος έφτασε στην Μεγαλόνησο για να συμμετάσχει στην συνάντηση των Προκαθημένων των Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, που θα πργματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη στην Λευκωσία, με την συμμετοχή και των Μακ.Πατριαρχών Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου και Αντιοχείας κ. Ιγνατίου, όπου ένα από τα σημαντικότερα θέματα που θα συζητήσουν θα είναι η ανάγκη στήριξης των χριστιανών στην Συρία, την εποχή αυτή που η χώρα συνεχίζει να συγκλονίζεται από τα πολιτικά γεγονότα.

Με την ευκαιρία της επίσκεψής του αυτής, ο Μακ.Πατριάρχης κ.κ.Θεόδωρος Β’ ευχαρίστησε άλλη μία φορά τον Μακ.Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και όλο τον λαό της Μεγαλονήσου για την στήριξη που παρέχει στο ιεραποστολικό έργο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας σε ολόκληρη την Αφρική.

Επίσης, την προσεχή Τρίτη, ο Μακαριώτατος θα συναντήσει την Εξοχ.Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, κα. Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ενω την Τετάρτη θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτριο Χριστόφια.

http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=756

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ




Αρχιμ. Παντελεήμων Αράθυμος


Την 24η Μαρτίου 2012, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄ εχοροστάτησε κατά τον Μ. Εσπερινό στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας. Τον Μακαριώτατο πλαισίωνε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μαρεώτιδος κ. Γαβριήλ, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας.

Την 25η Μαρτίου, η Α.Θ.Μ. προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον θείο λόγο στον εορτάζοντα Καθεδρικό Ναό, συλλειτουργούντος του Θεοφιλ. Μαρεώτιδος.

Στην Ευχαριστιακή Σύναξη προσήλθαν ο Εντιμ. Γενικός Πρόξενο της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Χρήστος Καποδίστριας, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ.Στέφανος Ταμβάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας κ. Ιωάννης Σιόκας, Πρόεδροι ελληνικών συλλόγων και φορέων, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των ελληνικών σχολείων της Μεγάλης Πόλεως και πλήθος πιστών.

Ακολούθως ετελέσθη Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο, κατά την διάρκεια της οποίας ο Εντιμ.Γεν.Πρόξενος κ.Καποδίστριας ανέγνωσε το μήνυμα του Εξοχ.Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια προς τους αποδήμους έλληνες.

http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=757

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Πασχαλινό Bazaar για την ενίσχυση της Ιεραποστολής

Η Ε.Ν.E. του Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών διοργανώνει πασχαλινή δωροέκθεση με μεγάλη ποικιλία χειροποίητων ειδών. Λαμπάδες, κοσμήματα και γλυκά, διακοσμητικά, ρούχα, κεντήματα είναι μερικά από τα είδη που θα προσφερθούν για την ενίσχυση του ιεραποστολικού έργου της Ε.Ν.Ε.

Η έκθεση θα λειτουργήσει στον Ιερό Ναό της Υπαπαντής που βρίσκεται κάτω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου τις παρακάτω ώρες και ημέρες:
Παρασκευή 30 Mαρτίου 9:00 π.μ. – 7:00 μ.μ.
Σάββατο 31 Μαρτίου 9:00 π.μ. – 7:00 μ.μ.
Κυριακή 1 Απριλίου 10:00 π.μ. – 7:00 μ.μ.


Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Δύο φορές δέχθηκε επίθεση η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ακτή Ελεφαντοστούν. Κινδύνεψαν ο ορθόδοξος ιερέας και η οικογένειά του !

Δύο επιθέσεις δέχθηκε ο ορθόδοξος ιερέας στην Ακτή Ελεφαντοστούν, λεηλατήθηκε το σπίτι του και απειλήθηκε η ζωή του, μαζί με αυτές της οικογένειάς του. Σας καλούμε να προσευχηθείτε για την ορθόδοξη ιεραποστολή στην Ακτη Ελεφαντοστούν ( που υπάγεται στη Μητρόπολη Γκάνας ) , για τον ορθόδοξο ιερέα π. Ιερεμία και την οικογένειά του. Ο Θεός, η Παναγία και οι Άγιοι μας να τους ενισχύουν. Σας καλούμε να προσφέρετε υπέρ της ορθόδοξης ιεραποστολής στην Ακτή Ελεφαντοστούν, μέσω της Μητρόπολης Γκάνας, μέσω των ορθόδοξων ιεραποστολικών συλλόγων. Η είδηση στα γαλλικά :

Côte d’Ivoire : la paroisse orthodoxe d’Abidjan, son recteur ainsi que sa famille ont été dévalisés


La paroisse orthodoxe d’Abidjan (Côte d’Ivoire) a été attaquée une nouvelle fois, le 3 mars. Outre le pillage des biens, le recteur de la paroisse (1), le père Jérémie Behanzin (contact: jspbehanzin @ yahoo.fr) a été agressé, lui et les membres de sa famille ont été séquestrés et menacés de mort pendant plusieurs heures. Il a relaté dans la presse locale: “J’ai reçu un coup. Excités, ils voulaient nous tuer. L’un avait une arme automatique et l’autre une kalachnikov. D’autres attendaient au rez- de- chaussée”.

Καλούμε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, τα Πατριαρχεία, τα Ορθόδοξα μοναστήρια, τους Ορθόδοξους Χριστιανούς όλου του κόσμου να ζητήσουν από τη κυβέρνηση της Ακτής Ελεφαντοστούν να προστατεύσει την Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας, τον ιερέα και τα μέλη της οικογένειάς του, καθώς και τους Ορθόδοξους πιστούς της περιοχής. Από τον ορθόδοξο ιερέα άρπαξαν περίπου 9.000 ευρώ, τα οποία προορίζονταν για το εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό έργο της Ορθόδοξης ιεραποστολής στη περιοχή.


Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας με τον Πατριάρχη των Μαρωνιτών



Ν.Κάτσικας

Από τον Μακ.Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄έγινε δεκτός την 20η Μαρτίου ε.ε. στο κτίριο της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καϊρου ο Πατριάρχης των Μαρωνιτών κ.κ. Μαρ Μπεσάρα Μπούτρος Ράι, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη Ερμουπόλεως κ.Νικολάου, του Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου, Θεοφ. Επισκόπου Νιτρίας κ.Νικοδήμου και κληρικών των δύο Εκκλησιών.

Υποδεχόμενος τον Πατριάρχη των Μαρωνιτών, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος μίλησε για το σημαντικό ιεραποστολικό έργο της παλαιφάτου Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου, ενώ επεσήμανε την ανάγκη για ειρήνη στην Μέση Ανατολή και σε όλον τον κόσμο.

Από την πλευρά του, ο Μαρωνίτης Πρωθιεράρχης εξέφρασε την αγάπη του και την εκτίμησή του προς το πρόσωπο του Μακ.κ. Θεοδώρου. Μίλησε για την πορεία της Εκκλησίας των Μαρωνιτών στην Αίγυπτο και εξέφρασε την επιθυμία συνεργασίας με το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο, ενώ απηύθυνε πρόσκληση στην ΑΘΜ να επισκεφθεί την έδρα της εν λόγω Εκκλησίας, στο Λίβανο.

http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=755

Επίσκεψη του Επισκόπου Μαδαγασκάρης στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών

6

Το Σάββατο 10 Μαρτίου 2012 τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για το πέρασμα δύο ετών από τη κοίμηση του ιερομονάχου παπα Φώτη Λαυριώτη. Την ίδια ημέρα είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μαδαγασκάρης κ. Ιγνάτιο Σεννή.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, προσφέρθηκε καφές στον ιερό Ναό της Υπαπαντής όπου ο π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου μίλησε για το ήθος και την ιδιαίτερη προσωπικότητα του παπα Φώτη. Ανέφερε προσωπικές εμπειρίες από την επικοινωνία που είχε μαζί του και μας περιέγραψε περιστατικά από τη ζωή του παπα-Φώτη τονίζοντας πως η Χάρη του Θεού επισκίαζε τον αγαπημένο μας παπα Φώτη.

Στη συνέχεια ο επίσκοπος κ. Ιγνάτιος μίλησε για το Ιεραποστολικό έργο στη Μαδαγασκάρη. Ευχαρίστησε θερμά όλους όσους έχουν βοηθήσει κατά καιρούς την ιεραποστολή είτε υλικά είτε προσφέροντας τις υπηρεσίες τους. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τους νέους που αφιερώνουν τους καλοκαιρινούς μήνες την άδειά τους για να βρεθούν κοντά στη ιεραποστολή. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Μεγάλη ανάγκη υπάρχει για εθελοντές όλων των ειδικοτήτων αλλά εξαιρετική ανάγκη είναι να βρεθούν γιατροί, οδοντίατροι οι οποίοι θα ανακουφίσουν τον πόνο των ασθενών στα απομακρυσμένα και δύσβατα χωριά της Μαδαγασκάρης. Υπάρχουν πολλοί και αβοήθητοι άνθρωποι που πεθαίνουν εξαιτίας της έλλειψης απλών φαρμάκων».
http://www.orthmad.gr/node/1259

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος στην έξόδιο Ακολουθία του μακαριστού Πατριάρχη των Κοπτών Σενούντα

Γραφείο Ειδήσεων Amen.gr, με πληροφορίες από ανακοίνωση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

Την Τρίτη, 20η Μαρτίου, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Βʼ, συνοδευόμενος από τον Σεβ.Μητροπολίτη Ερμουπόλεως κ.Νικόλαο και τους Θεοφιλ.Επισκόπους Νιτρίας κ.Νικόδημο, Πατριαρχικό Επίτροπο Καϊρου και Βαβυλώνος κ.Νήφωνα, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καϊρου, παρέστη στην εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού Προκαθημένου της Κοπτικής Εκκλησίας, Πατριάρχου κυρού Σενούντα Γʼ, η οποία ετελέσθη στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μάρκου Καϊρου.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Σεβ.Μητροπολίτης Προύσης κ.Ελπιδοφόρος.

Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι Ορθοδόξων Εκκλησιών και άλλων χριστιανικών δογμάτων, αντιπροσωπεία του Ανωτάτου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, πρέσβεις ξένων χωρών, υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι και χιλιάδες πιστοί.

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Γ΄ Χαιρετισμοί και Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στο Κάιρο

   



Νικόλαος Κάτσικας

Την Παρασκευή, 16η Μαρτίου 2012 η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ χοροστάτησε κατά την Ακολουθία της Γ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στο κοινοτικό Ιερό Παρεκκλήσιο των Εκπαιδευτηρίων της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, που είναι αφιερωμένο στην μνήμη των Εισοδίων της Θεοτόκου, συμπαραστατούμενος υπό του Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου, Θεοφ. Επισκόπου Νιτρίας κ. Νικοδήμου, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Ιωάννη Χατζαντωνάκη, του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστου Καβαλή, του Προέδρου των Αραβοφώνων κ. Ρομπέρ Χόσνι, της Αρχόντισσας των Εκκλησιών κας Στέλλας Κυριάζη και πλήθους κόσμου.

Μιλώντας προς το εκκλησίασμα, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ευχαρίστησε την οικογένεια Κυριάζη, που ανακαινίζει τον παρακείμενο Πατριαρχικό Ναό της Παναγίας Ηλιουπόλεως (που είναι αφιερωμένη στην «Φυγήν εις Αίγυπτον»). Παράλληλα, απέτισε φόρο τιμής σε όλους τους Ευεργέτες, που άφησαν και τα σχολικά ιδρύματα, όπως της Σπετσεροπουλείου Σχολής, στο οποίο βρίσκεται το παρεκκλήσιο των Εισοδίων, όπου μέχρι το Πάσχα τελούνται οι ακολουθίες (μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση στον προαναφερθέντα ναό).

Κατά την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, ο Μακ.Πατριάρχης Αλεξανδρείας ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Καΐρου, συλλειτουργούντων του Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου, Θεοφ. Επισκόπου Νιτρίας κ. Νικοδήμου, του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, Θεοφιλ. Επισκόπου Βαβυλώνος κ. Νήφωνα και του ιερού κλήρου. Παραβρέθηκαν ο Έλληνας Πρέσβης κ. Χριστόδουλος Λάζαρης, ο Κύπριος Πρέσβης κ. Σώτος Λιασίδης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Ιωάννης Χατζαντωνάκης, ο Κύπριος Πρόξενος κ. Φώτης Φωτίου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας των Αραβοφώνων κ. Ρομπέρ Χόσνι, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Κήμης Φλεβοτομάς, η Αρχόντισσα των Εκκλησιών κα Στέλλα Κυριάζη, εκπρόσωποι παροικιακών σωματείων και άλλοι επίσημοι.

Επίσης, ο Μακαριώτατος χειροθέτησε σε εξομολόγο τον Πανοσιολ.Αρχιμ. π. Ιωακείκ Σκρέτα, χαρίζοντάς του το προσωπικό του επιγονάτιο, ενώ το Θείο Λόγο κήρυξε ο Μέγας Εκκλησιάρχης Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ισίδωρος Σαλάκος.

Να αναφερθεί ότι κατά την ομιλία Του ο Σεπτός Προκαθήμενος του Θρόνου του Αγίου Μάρκου μνημόνευσε και τον κοιμηθέντα Πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας κυρό Σενούντα τον Γ΄, λέγοντας ότι θα παραβρεθεί στην εξόδιο Ακολουθία την προσεχή Τρίτη στο Κάιρο με αντιπροσωπεία Αρχιερέων «για να τον αποχαιρετήσουμε στο αιώνιο ταξίδι του», όπως και ο Σενούντα ήταν πάντοτε παρών στις κηδείες των Πατριαρχών του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας (Νικολάου, Παρθενίου και Πέτρου) και στο πένθος της εκκλησίας μας. Ο κ. Θεόδωρος ευχήθηκε επίσης να αναδειχθεί άξιος διάδοχος του Σενούντα, τον οποίο θα συναντήσει γρήγορα και να συμπορευθεί μαζί του, έτσι ώστε και με τους μουσουλμάνους συμπολίτες να βασιλεύσει η ειρήνη στην ευλογημένη Χώρα του Νείλου.

Τέλος, ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο των Αραβοφώνων Ρομπέρ Χόσνι για την μεγάλη οικονομική βοήθεια που έδωσε ο ίδιος για να στηρίξει το ιεραποστολικό έργο στην Σιέρρα Λεόνε.

http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=753

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΚΟΠΤΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


Ευρισκόμενος στο Κάιρο όπως τελέσει την Θεία Λειτουργία της Γ΄ Κυριακής των Νηστειών στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Νικολάου, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β', πληροφορηθείς την κοίμηση του μακαριστού Πατριάρχη των Κοπτών Σενούντα Γ΄ προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

"Ο μακαριστός Πατριάρχης των Κοπτών κυρός Σενούντα Γ΄ υπήρξε αναμφισβήτητα μεγάλη θρησκευτική προσωπικότητα. Συνδέθηκε από πολλών ετών με την Εκκλησία της Αλεξανδρείας, καθώς γνώριζε προσωπικά τους αείμνηστους Πατριάρχες Αλεξανδρείας Νικόλαο Στ΄, Παρθένιο Γ’, και Πέτρο Ζ’ μετά των οποίων είχε συνεργασία και επικοινωνία σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, ιδιαιτέρως επί θεμάτων διεκκλησιαστικού διαλόγου.

Παριστάμενος στην τελετή ενθρονίσεώς μας στην Πατριαρχική Καθέδρα του Αποστόλου Μάρκου κατά τον Οκτώβριο του έτους 2004, ο κεκοιμημένος Πατριάρχης των Κοπτών Σενούντα Γ΄ διατήρησε έκτοτε αγαστές σχέσεις με το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας, ως και συναντίληψη ιδιαιτέρως επί ζητημάτων σεβασμού και προάσπισης της θρησκευτικής ελευθερίας.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τόσο προς την σεβάσμια ιεραρχία, όσο και προς το ευσεβές ποίμνιο της Κοπτικής Εκκλησίας τα βαθύτατα συλλυπητήρια μας, ευχόμενοι όπως ο διάδοχος του στον Πατριαρχικό Θρόνο των Κοπτών υπάρξει αντάξιος της παρακαταθήκης του μακαριστού Σενούντα Γ΄." 

http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=752

Κατάθεση ψυχής: Τι είδε ο Θεόδωρος στη Σιέρα Λεόνε...

Του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου,
από το ένθετο περιοδικό "Κ", της εφημερίδας "Η Καθημερινή"         



Αν και διακονώ την Αφρική επί σειρά ετών, ο αφρικανός συνάνθρωπος δεν παύει να με εκπλήσσει κάθε φορά που η ιεραποστολή, ως αλληλεγγύη και μέθεξη αγάπης, με φέρνει σε κοινωνία μαζί του. Με εκπλήσσει και με καταρτίζει το παράδειγμα της ζωής, της σκέψης, του λόγου του.

Τώρα λοιπόν που ακόμα μια εξαντλητική ιεραποστολική οδοιπορεία στην αφρικανική γη έφθασε στο τέλος της, εμπειρίες, εικόνες, συναισθήματα και στιγμές καθιζάνουν στην ψυχή και στην καρδιά μου. Καθιζάνουν και δημιουργούν ένα λεπτό μα τόσο στερεό ίζημα σοφίας. Σοφίας και γνώσης βιωματικής που δύσκολα αποθησαυρίζεται και περιγράφεται με τρόπο συμβατικό.

Από την ιεραποστολική πορεία αγάπης στις δυτικές εσχατιές της αφρικανικής ηπείρου – στη Νιγηρία, στη Σιέρρα Λεόνε και στην Γκάμπια – ανεξίτηλα χαράχτηκε στις δέλτους της καρδιάς μου το απόγευμα της 23ης Φεβρουαρίου 2012. Εκείνο το απόγευμα είχα την ευλογία να επισκεφθώ ένα μοναδικό ιεραποστολικό κέντρο, που κάνει περήφανη όχι μόνο την Αλεξανδρινή Εκκλησία, αλλά και σύσσωμη την Ορθοδοξία. Επισκέφθηκα το Ιεραποστολικό Κέντρο Αγίου Μωυσέως του Αιθίοπος στο Waterloo της Σιέρρα Λεόνε.

Εκεί βρίσκουν στοργή και καταφύγιο τα ακρωτηριασμένα θύματα του εμφυλίου πολέμου που σαν αλέτρι κοφτερό πλήγωσε τη γη μιας από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη μας. Έπαθλο άθλιο του παράλογου αυτού αλληλοσπαραγμού ήταν τα διαμάντια που η χώρα αυτή κρύβει στα σωθικά της. Τα ματωμένα αυτά διαμάντια έγιναν η αφορμή ένας ολόκληρος λαός να θυσιαστεί στο βωμό των συμφερόντων, ντόπιων και ξένων.

Στον υπό ανέγερση Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου και Αγίου Μωυσέως του Αιθίοπος δεν αφουγκράστηκα μόνο τους αναστεναγμούς και τους κρυμμένους λυγμούς των θυμάτων του εμφυλίου παραλογισμού. Κυρίως αντίκρυσα στα μάτια των αφρικανών αδελφών ακέραια την πίστη στον Θεό. Διότι μπορεί το αδελφοκτόνο μίσος να τους στέρησε την σωματική τους αρτιμέλεια, δεν κατόρθωσε ωστόσο να τους στερήσει ούτε μια στιγμή το πλεονέκτημα της πίστης στον Θεό.

Της πίστης στον Θεό που παραμένει πάντα ελεύθερη, φτάνει αυτός που πιστεύει να το θέλει πραγματικά και να το επιδιώκει. Της πίστης στον Θεό που αντιδρά, επαναστατεί και αποτρέπει την ηθική χρεωκοπία του ανθρώπου. Της πίστης στον Θεό που, ως φανερή και αφανέρωτη πραγματικότητα, ενώνει τους ανθρώπους.

Η πίστη στην ανάσταση ως δικαίωμα και δυνατότητα σε ένα αύριο αξιοπρεπές παίρνει σάρκα και οστά στο Ιεραποστολικό αυτό κέντρο. Πλάι στον Ιερό Ναό ένα φυτώριο Ορθοδόξου παιδείας λειτουργεί προς κατάρτιση εκατοντάδων παιδιών. Το Ναό και το σχολείο πλαισιώνουν κλινική, πρεσβυτέριο, κοιτώνες φιλοξενίας των ακρωτηριασμένων παιδιών και σειρά εργαστηρίων όπου οι ανάπηροι ενήλικες εργάζονται για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

Άλλος παρασκευάζει σαπούνι, άλλος κατασκευάζει γεωργικά εργαλεία, άλλος πλέκει καλάθια. Όλα γίνονται με τα πλέον πρωτόγονα μέσα. Όλα σου θυμίζουν εικόνες ξεθωριασμένες από την τεχνολογική λάμψη της εποχής μας. Και όμως σε αυτό το μελίσσι της δημιουργίας το κυρίαρχο συναίσθημα των ανθρώπων δεν είναι άλλο παρά η χαρά.

Η χαρά που δάμασαν τα αγριεμένα κύματα της σκληρής βιωτής τους κι έριξαν άγκυρα στον απάνεμο λιμένα της Ορθόδοξης ιεραποστολής. Η χαρά που εγεώργησαν το άγονο έδαφος της τραχιάς ζωής τους και φύτευσαν σπόρο ελπίδας στο πνευματικό γεώργιο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

Το ιεραποστολικό αυτό κέντρο μαρτυρεί περί του ότι η Εκκλησία αποτελεί υγιές κύτταρο της κοινωνίας, εντός της οποίας δραστηριοποιείται. Κύτταρο που ενεργεί πολλαπλασιαστικά προς ανακαίνιση του κοινωνικού σώματος. Κύτταρο που φέρει στο γενετικό του κώδικα την παρακαταθήκη του Θεού περί κοινωνικής αρμονίας, όπως αυτή συμπυκνώνεται στην εντολή της αγάπης προς τον πλησίον.
Βάση της εντολής αυτής αποτελεί η αναντίρρητη αλήθεια ότι τα εκ Θεού αγαθά δημιουργήθηκαν για να διευκολύνουν και να εξυπηρετούν τον άνθρωπο. Δεν αποτελούν αυτοαξία. Πολύ περισσότερο δεν πρέπει να γίνονται αιτία ανθρώπινης δυστυχίας μέσα από την άνιση κατανομή τους και την ανίερη εκμετάλλευσή τους προς ίδιους σκοπούς.

Τα διαμάντια, αυτή η δωρεά του Θεού προς τη Σιέρρα Λεόνε, έγιναν το μήλον της έριδος όχι προς διαχείριση και οικονομία επ’ ωφελεία των κατοίκων της χώρας, αλλά προς αρπαγή και εκμετάλλευση, προκαλώντας βαθιές πληγές στην ειρηνική συνύπαρξη των κατοίκων της χώρας αυτής. Στην επούλωση των πληγών αυτών ζητά να συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο – πνευματικά, εκπαιδευτικά, ιατρικά, βιοποριστικά – η σύγχρονη αυτή ‘Βασιλειάδα’.

Περιδιαβάζοντας τις εγκαταστάσεις της, στο μυαλό μου ήρθε αυτό που είπε ο κορυφαίος Κρητικός στοχαστής: "Υπάρχει στον κόσμο τούτον ένας μυστικός νόμος - αν δεν υπήρχε, ο κόσμος θα ήταν από χιλιάδες χρόνια χαμένος - σκληρός και απαραβίαστος: το κακό πάντα στην αρχή θριαμβεύει και πάντα στο τέλος νικάται". Και πράγματι νικάται, όταν ανακαλύψουμε τον Θεό που κατοικεί μέσα μας.

Αυτό είναι και το ζητούμενο στους χαλεπούς καιρούς της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε. Τώρα που δραματικά ανατρέπονται τα μέχρι χθες δεδομένα της ζωής μας. Τώρα που με πίκρα αναπολούμε τι χάνουμε. Τώρα που δραστικά κουρεύονται όνειρα, ελπίδες και σχέδια.

Αυτό που με τρόπο συνταρακτικό βίωσα εκείνο το απόγευμα της 23ης Φεβρουαρίου 2012 στο Ιεραποστολικό Κέντρο Αγίου Μωυσέως του Αιθίοπος στο Waterloo της Σιέρρα Λεόνε, ήταν ότι, ακόμα και όταν όλα χαθούν, αναπαλλοτρίωτο μένει εντός μας το δικαίωμα να αγαπάμε τον Θεό στον πλησίον και να αγαπάμε τον πλησίον για χάρη του Θεού. Τον πλησίον που μπορεί να είναι για εμάς ξένος, αλλά πάντοτε είναι και συγγενής!

Αυτή η αγάπη, όταν ο άνθρωπος σταθεί και πάλι στα πόδια του και βιώσει την προσωπική του ανάσταση, αποτελεί την ακατάλυτη μαγιά που αναπλάθει τον άνθρωπο στις γνήσιες διαστάσεις του, στο αυθεντικό βάθρο που τον έστησε ο Θεός. Αναπλάθει τον άνθρωπο όχι στο ατομικό είναι, αλλά στο κοινό υπάρχειν.

Μπορεί να επέστρεψα στην Αλεξάνδρεια, ωστόσο ένα κομμάτι του εαυτού μου έχει μείνει εκεί σε αυτή τη γωνιά της Αφρικής που δεν χαμηλώνει το βλέμμα ηττημένα στη γη, αλλά το υψώνει ελπιδοφόρα προς τον ουρανό. Έδωσα μια υπόσχεση και σήμερα την κάνω πράξη: να μοιραστώ την εμπειρία που βίωσα με όλο τον κόσμο.


Ο Πατριάρχης κκ Θεόδωρος Β' (στο κέντρο) στο Ιεραποστολικό Κέντρο Αγίου Μωυσέως του Αιθίοπος, εκεί όπου βρίσκους καταφύγιο ακρωτηριασμένα θύματα του εμφυλίου πολέμου

Ο Πατριάρχης κκ Θεόδωρος Β' (στο κέντρο) στο Ιεραποστολικό Κέντρο Αγίου Μωυσέως του Αιθίοπος, εκεί όπου βρίσκους καταφύγιο
ακρωτηριασμένα θύματα του εμφυλίου πολέμου










http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=8759
 



"Ροκάρει" στην Αφρική πια ο ιεραπόστολος Θέμης Αδαμόπουλος





Σχηματίσει το δικό του μουσικό συγκρότημα, την εποχή που μεσουρανούσαν οι «Beatles» και οι «Rolling Stones», και να το ονομάσει "The Flies". Από τις αίθουσες της Σχολής Εμπορικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, βρέθηκε να τραγουδά πλάι στον Μικ Τζάγκερ, κάνοντας το όνειρό του πραγματικότητα, και τώρα βρίσκεται στην Αφρική ως ιεραπόστολος.
Ο λόγος για τον Έλληνα, Θέμη Αδαμόπουλο, που διάλεξε να βοηθήσει εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη. Απαρνήθηκε τις δόξες για να ζήσει μία πιο ήρεμη ζωή.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο τότε νεαρός Θέμης είχε πει κάποτε, στη μητέρα του, ότι "η θρησκεία είναι το όπιο του λαού", δίνοντάς της μια γεύση του νέο μαρξισμού, και εκείνη τότε, έκανε έντρομη το σταυρό της, ενώ αμέσως, πήγε στο εικονοστάσι να προσευχηθεί. Ο Θέμης ήταν στο πρώτο έτος της Σχολής Εμπορικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, σπουδές που δεν επρόκειτο όμως να ολοκληρώσει, αφού οι Πολιτικές Επιστήμες και η Φιλοσοφία ήταν αυτά που τον εξέφραζαν τότε περισσότερο, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στον "Νέο Κόσμο".
Παράλληλα με τη φοιτητική του ζωή, επηρεασμένος από τη μουσική των "Beatles" και των "Rolling Stones", σχημάτισε το γκρουπ "The Flies". "Σκέφτηκα ότι αφού τα σκαθάρια έχουν τόση επιτυχία, γιατί όχι και οι…μύγες. Το κλίμα ήταν κατάλληλο και το εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρο. Είχαμε μεγάλη επιτυχία. Δίναμε κονσέρτα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας, πάντοτε σε ασφυκτικά γεμάτες αίθουσες. Το αποκορύφωμα ήταν όταν μας κάλεσαν να παίξουμε με τους "Rolling Stones" στην πρώτη τους τουρνέ στην Αυστραλία, το 1965, στο Palais Theatre. Δίπλα στον Μικ Τζάγκερ… ήταν απίστευτο, αλλά αληθινό" δήλωσε ο ίδιος.
Βέβαια, η φήμη δεν τον άφηνε έξω από τα κοινωνικά ζητήματα της εποχής του. Έπαιρνε μέρος σε κινητοποιήσεις νέων για να σταματήσει ο πόλεμος στο Βιετνάμ, ενδιαφερόταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος, υποστήριζε το κίνημα των γυναικών και μελετούσε με πάθος τα διάφορα θρησκεύματα, προσπαθώντας να βρει απάντηση στα υπαρξιακά ερωτήματα που τον βασάνιζαν.
"Το 1972 παρατώ τα πάντα -ακαδημαϊκή καριέρα, τίτλους, φιλοδοξίες, οράματα- και ξαναγυρίζω στην ορθοδοξία. Αρχίζω τότε μια νέα ζωή. Έχοντας στις αποσκευές μου το ακαδημαϊκό μου παρελθόν, αρχίζω να μελετώ τη Θεολογία. Παίρνω το πτυχίο μου από την Καθολική Θεολογική Σχολή "Κόρπους Κρίστι" (Corpus Christi) και μετά, με την καθοδήγηση του αρχιεπισκόπου Στυλιανού, φοιτώ στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστόνη».
«Ως ακαδημαϊκός, είχα μέλλον. Δεν ήμουν, όμως, ικανοποιημένος. Παρακολουθούσα το έργο της Μητέρας Τερέζας και ένιωθα ένα τεράστιο κενό μέσα μου. Δεν ήμουν με τον φτωχό. Δεν χρειάστηκε τότε να παλέψω καθόλου με τον εαυτό μου. Μέσα μου φούντωσε ένας πόθος να είμαι δίπλα στους φτωχούς και να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να είναι η ζωή τους πιο ανθρώπινη. Ένιωσα ότι όλες αυτές οι γνώσεις οδηγούσαν σ' αυτόν τον δρόμο. Αυτή ήταν η ουσία. Ζήτησα τότε από τον σεβασμιότατο την ευλογία του ν' αρχίσω ιεραποστολή στην Αφρική. Το 1999 ξεκινώ το έργο μου στην Κένυα με την εντολή του μακαριότατου πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Πέτρου, αφού φρόντισε να χειροτονηθώ διάκος, ιερέας και μετά αρχιμανδρίτης".
Εκεί ιδρύει το πρώτο πανεπιστημιακό ορθόδοξο κολέγιο -το «Orthodox Teacher's College of Africa». "Πιστεύω ότι η μόρφωση είναι το μεγαλύτερο όπλο του ανθρώπου στη ζωή. Αν θέλεις να βοηθήσεις τον συνάνθρωπό σου, να του μάθεις την τέχνη να ψαρεύει και όχι να του δίνεις το ψάρι έτοιμο. Στο κολέγιο προετοιμάζαμε νέους να γίνουν δάσκαλοι Νηπιαγωγείου και Δημοτικού. Στη συνέχεια, εισάγαμε και τον κλάδο της Κοινωνιολογίας."
Το επόμενο βήμα στο τεράστιο έργο του ιεραπόστολου, που έχει απέναντί του σήμερα, είναι "να χτίσουμε Νηπιαγωγείο και Δημοτικό για τα παιδιά των πολύ φτωχών, που δεν μπορούν να πάνε σχολείο γιατί τα πόδια τους είναι γυμνά και τα στομάχια τους άδεια".
Στα παιδιά φροντίζει να τους παρέχει όσο το δυνατόν περισσότερα, όπως ρούχα, παπούτσια, συσσίτιο (όχι απαραίτητα μ' αυτή τη σειρά), και αμέσως μετά, έχει σειρά, η φροντίδα της γυναίκας. "Η γυναίκα είναι το μεγαλύτερο θύμα στην Αφρική. Είναι η καρδιά της οικογένειας. Ο άντρας μπορεί να έχει δυο και τρεις γυναίκες και να κάνει παιδιά με όλες. Η γυναίκα είναι εκείνη η οποία πουλά ακόμη και το κορμί της για ένα κομμάτι ψωμί, ώστε να μην πεθάνουν τα παιδιά της από την πείνα. Γι' αυτό ανοίξαμε Σχολή Ραπτικής, όπου οι γυναίκες μάθαιναν την τέχνη και κέρδιζαν το ψωμί τους τίμια".
Από την Κένυα, το 2007, ο νέος πατριάρχης Θεόδωρος, που παρακολουθεί από κοντά το έργο του ιεραπόστολου και ανθρωπιστή Θέμη Αδαμόπουλου, του δίνει εντολή να πάει στη Δυτική Αφρική, στη Σιέρα Λεόνε, όπου ο εμφύλιος πόλεμος 12 ολόκληρων χρόνων έχει ισοπεδώσει τον τόπο και έχει αφήσει πίσω του φρικιαστικές εικόνες. Παιδιά ακρωτηριασμένα, πρόσωπα και κορμιά παραμορφωμένα, άνθρωποι που ζουν στους δρόμους και αφήνουν την τελευταία τους πνοή εκεί. Ο θάνατος είναι μέρος της καθημερινής τους ζωής. "Ζει" εκεί δίπλα τους κι ανάμεσά τους. "Εκεί χτίζουμε ένα χωριό για 100 ανάπηρους που ζητιάνευαν στους δρόμους και η αστυνομία τους κυνηγούσε και τους έδιωχνε από παντού. Ξεκινήσαμε με την εκκλησία Άγιος Μωυσής ο Αφρικανός, στην περιοχή Γουότερλου (Waterloo), Τεχνική Σχολή Ξυλουργικής και Ραπτικής, σπίτια, κλινική και σχολεία".
"Στο (Freetown), την πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε, ιδρύσαμε το πρώτο σχολείο για 1.200 παιδιά, όπου διδάσκουν 60 δάσκαλοι. Του χρόνου θα ιδρύσουμε Ορθόδοξο Πανεπιστημιακό Κολέγιο για τους φτωχούς. Υπάρχουν παιδιά που έχουν τα προσόντα, δεν έχουν όμως τη δυνατότητα να πάνε ούτε στο δημοτικό. Οφείλουμε να τα βοηθήσουμε."
Οι γυναίκες στις φυλακές του Freetown, είναι εκείνες που θα τραβήξουν στη συνέχεια την προσοχή του και θα φροντίσει για την αποκατάστασή τους μετά την αποφυλάκισή τους: "Αν δεν έχουν μια δουλειά έντιμη, δεν αποκλείεται να καταλήξουν πάλι εκεί. Έτσι, φροντίζω να κάνουν εκεί μέσα μαθήματα ραπτικής και όταν βγουν τούς δίνω μια δική τους ραπτομηχανή".
Το επόμενο βήμα του είναι να δώσει χέρια και πόδια στα ακρωτηριασμένα παιδιά: "Είναι το πιο φρικτό θέαμα, τα πιο τραγικά θύματα του πολέμου. Μέχρι του χρόνου ελπίζω να είναι έτοιμη η κλινική που θα δώσει τεχνητά χέρια και πόδια σε χιλιάδες παιδιά και νέους για να επιβιώσουν και να πάρουν πίσω την αξιοπρέπειά τους. Σήμερα ζητιανεύουν και εκδιώκονται από την αστυνομία".
Αυτό το τόσο μεγάλο έργο στηρίζεται οικονομικά από δύο μεγάλους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στην Αυστραλία, το "Paradise Kids for Africa" και το "Light of the World Australia" που έχουν επιτροπές σε όλες τις πόλεις της χώρας γι' αυτόν το σκοπό


http://www.stifora.gr/article.php?id=10805

Η συμβολή τής εθνοϊστορίας στην πράξη τής Ιεραποστολής - Το Κογκολέζικο υπόδειγμα





ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΑΡΚΩΣΕΩΣ
Η ιεραποστολή, στις οποιεσδήποτε προσπάθειές της, κρίνεται από το πόσο σαρκώνεται σ’ έναν τόπο και δεν μένει μια ιδεολογική αφηρημένη διαδικασία μεταδόσεως χριστιανικών ιδεών. Η σάρκωση στη ζωή ενός λαού είναι δυνατή, αν βιώνεται το μυστήριο της Εκκλησίας και η αγιοπνευματική εμπειρία που «συγκροτεί το θεσμό» της συμμετοχής στο σώμα του Χριστού. Η εν Αγίω Πνεύματι πραγμάτωση της εμπειρίας του σώματος του Χριστού δεν αναιρεί την ανθρώπινη ελευθερία. Ο άνθρωπος ελεύθερα μετέχει στην Εκκλησία. Κι ακόμη περισσότερο, αν διακονεί την Εκκλησία στις ποιμαντικές του εκφράσεις, ψάχνει τρόπους και εργαλεία εκφράσεως της συγκαταβάσεως της Εκκλησίας και των τρόπων σαρκώσεως της στη σάρκα των εθνών και των φυλών.
ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΟΪΣΤΟΡΙΑΣ
Η γνώση των μικρών η μεγάλων πτυχών της ζωής των λαών δίνει ποικίλα εργαλεία σαρκώσεως σε πολλά επίπεδα. Ένα ουσιαστικό εργαλείο είναι αυτό της εθνοϊστορίας. Πρόκειται για τη μελέτη της καταβολής και των ριζών των διαφόρων φυλών, για τις πιθανές μετακινήσεις από τόπου εις τόπο και για τους τρόπους οργανώσεως της κοινοτικής ζωής σε αντιστοιχία με τις επιδράσεις από την επικοινωνία μ’ άλλους γειτονικούς φυλετικούς «πολιτισμούς». Επειδή πολλοί από τους λαούς που βρίσκονται στους χώρους της Ιεραποστολής υπέστησαν τη σαρωτική λαίλαπα της αποικιοκρατίας και έχασαν, ολοκληρωτικά ή μερικά, τη σύνδεση με τις εθνοϊστορικές τους ρίζες, είναι καίρια η μελέτη αυτού του εργαλείου. Αν η σάρκωση του χριστιανικού μηνύματος γίνει στο πρωτογενές υλικό των λαών, κι όχι στο διαστρεβλωμένο από τους αποικιοκράτες πρόσωπό τους. η πρόσληψη του Χριστού θα γίνει πάνω σε πιο πρωτογενές υλικό. Ο κίνδυνος από τη σύζευξη με ποικίλα αλλότρια μεγέθη πάντα δημιουργούσε προβλήματα στην ανάπτυξη των νεοπαγών Εκκλησιών.
ΤΟ ΚΟΓΚΟΛΕΖΙΚΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ
Τα προαναφερόμενα θα γίνουν κατανοητά αν χρησιμοποιήσουμε συγκεκριμένο τυπικό παράδειγμα. Ως «τυπικό» δύναται να θεωρηθεί το υπόδειγμα του Κογκό, επειδή:
α) Βρίσκεται στο κέντρο μιας ηπείρου, που σημαίνει πως δέχεται επιδράσεις απ’ όλες τις κατευθύνσεις του ορίζοντα και ταυτόχρονα, λόγω της γεωγραφικής εσωτερικότητας, δύναται να διατηρήσει τον εαυτό του απρόσβλητο από δευτερογενείς εξωτερικές επιδράσεις.
β) Μέχρι σήμερα διατηρείται το γλωσσικό ψηφιδωτό των 250 ιδιωμάτων. Το γεγονός δηλώνει τη διατήρηση ετερογενών αφετηριακών ριζών μέσα από το χρόνο.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Οι πηγές και oι αρχαιολογικές έρευνες για την περιοχή του Κογκό, που γνωρίζεται ως η περιοχή της κοιλάδας του ποταμού Κογκό, είναι λίγες, αλλά αρκετές για να διαγραφεί το γενικό ιστορικό πλαίσιο. Οι μαρτυρίες αναγνωρίζουν την ύπαρξη κατοίκων στην εποχή των 10.000 π.Χ. ετών. Οι περισσότεροι μένουν κοντά ή μέσα στά δάση προκειμένου να ωφελούνται από τον πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα και το κυνήγι. Τα εκτεταμένα δάση ituri συγκεντρώνουν το μεγάλο αριθμό των διαφόρων μικρών ομάδων που κατοικούν εδώ. Το δάσος δεν προσφέρεται για τη συγκρότηση εκτεταμένων κοινωνικών ομάδων. Οι μικρές ομάδες διαβιούν ευκολότερα και μετακινούνται χωρίς δυσκολίες. Οι μικρές αυτές ομάδες αποτελούν τον πυρήνα της κογκολέζικης κοινωνιολογίας που βρίσκει τις ρίζες της στους πυρήνες αυτών των φυλετικών σχημάτων. Οι συγγενικοί δεσμοί και η αλληλοβοήθεια για να συγκρατηθεί η φυλή ενισχύουν την ταυτότητα των ομάδων αυτών. Οι μέχρι τότε ενυπάρχουσες έντονες φυλετικές διαφορές φέρουν μέσα τους τον απόηχο αυτής της δομής. Επειδή όλες oι φυλετικές αυτές ομάδες βρίσκονται σε μια «Ισορροπία αδυναμίας», δεν γίνονται επεκτατικές ή κατακτητικές. Καμία δεν υπερισχύει των άλλων, καμία δεν αναλαμβάνει το ρόλο του ηγέτη προς συγκρότηση «Ισχυρών» μεγάλων ομάδων. Μέχρι τότε η ιδιότροπος αυτή γενετική πληροφορία αποτελεί «εμπόδιο» για τη δημιουργία «εθνικής συνειδήσεως».
Η ΕΙΣΒΟΛΗ
Κατά το έτος 1000 π.Χ. γίνεται στην περιοχή μια εισβολή. Τα βορεινά και ανατολικά της περιοχής δέχονται μια εισβολή από τα λεγόμενα φύλα Μπαντού. Οι Μπαντού έχουν πιο υψηλό πολιτισμό, είναι οργανωμένοι σε πιο ισχυρές διοικητικές ενότητες, που αποκαλούνται βασίλεια και μιλούν γλώσσες της περιοχής του μέσου Νείλου και του σουδανικού νότου. Είναι σίγουρο πως οι Μπαντού έχουν δεχθεί έμμεσους μετασχηματιστικούς παράγοντες από τους μεγάλους μεσογειακούς πολιτισμούς και άμεσους διεγερτήριους ερεθισμούς από τον αιγυπτιακό πολιτισμό. Μιμούνται την κρατική οργάνωση της αιγυπτιακής διοικήσεως και αποδίδουν στον αρχηγό-βασιλέα θεία ιδιώματα και συγγένειες και μυθικές καταβολές.
Τα φύλα Μπαντού εγκαθίστανται στις απέραντες πεδιάδες. Χρησιμοποιούν κυρίαρχη τεχνολογία καλλιεργειών και την προαναφερθείσα διοικητική δομή. Προσπαθούν να οργανώσουν βασίλεια και σταθερές μη νομαδικές θεσμικές εκφράσεις. Η αναμέτρηση με τις αδύναμες φυλές των δασών είναι δυσανάλογη. Αρχίζει η ενσωμάτωση στα βασίλεια. Η αλλοίωση γίνεται αργά. Η οριστική επικράτηση των Μπαντού φύλων φαίνεται πως έγινε στην περίοδο 1200-1500 μ.Χ. Τότε είναι που οργανώνεται και μια μεγάλη πόλη: η Mbanza Kongo Dia Nioiila (Η μεγάλη πόλη του βασιλέως). Την περίοδο αυτή έχουν οργανωθεί ήδη τέσσερα μεγάλα βασίλεια: Kongo, Lunda, Luba, Kuba. Οι παλαιές φυλές φαίνονται να εξαφανίζονται. Η αλήθεια όμως παρέμενε κάπου άλλου, μέσα στην κρυμμένη φυλετική ταυτότητα, που για λόγους βίας φώλιαζε στην καρδιά των βασιλείων που ποτέ δεν ανάπαυσαν τους «υπηκόους» τους.
ΟΙ ΔΥΤΙΚΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΕΣ
Οι δυτικές χριστιανικές ιεραποστολές συνάντησαν το υπόδειγμα της βασιλικής συγκροτήσεως τοπικών φυλών. Ελάχιστες είχαν καταφέρει να αποφύγουν την ένταξη της απρόσωπης χοάνης της βασιλείας. Αυτοί οι ελάχιστοι ήταν κρυμμένοι μέσα στα δάση. Κλασικό παράδειγμα οι Πυγμαίοι, που θεωρήθηκαν δύσκολοι για Ιεραποστολική προσέγγιση. Στα κείμενα των πρώτων ιεραποστολικών αναζητήσεων των δυτικών διαφαίνεται η αγωνία και αναζήτηση τρόπων σαρκώσεως στα δεδομένα του τόπου. Η προσπάθεια όμως για συγκατάβαση έχει ενώπιόν της το μοντέλο της βασιλικής διοργανώσεως. Μια διοικητική διοργάνωση δεν είχε τις προϋποθέσεις να δώσει κι ένα κοινό πρόσωπο τρόπων και ηθών διαβιώσεως. Γι’ αυτό ακριβώς ο δυτικός χριστιανισμός δεν ζυμώθηκε ουσιαστικά, ούτε ζύμωσε ουσιαστικά τα διάφορα φύλα, ούτε κατάφερε να ξεπεράσει μέσα στην Εκκλησία τις φυλετικές διαφορές.
ΟΙ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΕΣ
Οι δυτικοί αποικιοκράτες δεν ενδιαφέρονταν, φυσικά, για σάρκωση, αλλά για κατάληψη. Οι αποικιοκράτες ενδιαφέρθηκαν να κρατήσουν την «τάξη και την ασφάλεια» στις περιοχές που κατελάμβαναν, προκειμένου να αξιοποιήσουν με «τάξη και ασφάλεια» τις πλουτοπαραγωγικές πηγές. Ούτε και οι πιο έντιμοι δυτικοί μελετητές δεν προσπάθησαν να κατανοήσουν τους ιθαγενείς πολιτισμούς αναλύοντας το αρχικό τους κύτταρο. Οι κοινωνιολογικές αναλύσεις ενδιαφέρονταν για τα γενικά κοινωνικά φαινόμενα που εκδηλώνονταν στη διοργανωμένη δομή των κρατιδίων-βασιλείων. Όταν έγινε η μεγάλη «απελευθέρωση» των λαών της Αφρικής, στα μέσα του τελευταίου αιώνος, δημιουργήθηκαν «κράτη» τα οποία ένωναν τρία ή τέσσερα βασίλεια μιας περιοχής σε μια επίπλαστη ενότητα που είχε ένα όνομα που δεν ενδιέφερε τους λαούς. Όταν το βελγικό Κογκό απελευθερώθηκε, ονομάστηκε Ζαΐρ. Όταν πρόσφατα έγινε μια πολιτική αλλαγή, το όνομα του κράτους έγινε Κογκό. Λίγοι διαμαρτυρήθηκαν ή χάρηκαν για την αλλαγή. Οι κάτοικοι του τόπου δεν είχαν την αίσθηση της ενότητας που διασφαλιζόταν κάτω από τις ονομασίες Κογκό ή Ζαΐρ. Οι μόνες φωνές που ακούστηκαν προέρχονταν από το παλαιό βασίλειο του Κογκό, που ήταν ένα μόνο από τα τέσσερα που προαναφέραμε.
Η ΚΑΘΑΡΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΑΡΚΩΣΕΩΣ
Η μελέτη της εθνοϊστορίας αποτελεί μια ισχυρή δυνατότητα για σωστή μελέτη των προβλημάτων σαρκώσεως σε κάποιους τόπους. Η Ορθοδοξία, που έχει μέριμνα για την αξιοποίηση των προσωπικών δεδομένων των νεοφύτων του Σώματος του Χριστού, μ’ αυτό τον τρόπο πρέπει να προσεγγίσει τους λαούς, δηλαδή τις επιμέρους φυλές, άσχετα από το μικρό ή όχι μέγεθος τους. Το Κογκό δεν υπάρχει ως ενιαία αχανής κρατική ενότητα. Αυτό είναι το πρώτο που θα κατανοήσει η ορθόδοξη προσέγγιση της ιεραποστολής. Στο Κογκό υπάρχουν ακόμη, άλλοτε εν υπνώσει και άλλοτε εν εγρηγόρσει, οι πυρήνες των φυλών. Η Ορθοδοξία πρέπει να προχωρήσει στην ταυτότητα του προσώπου των φυλών γνωρίζοντας, όσο γίνεται, την εθνοϊστορία τους. Όταν οι φυλές προσληφθούν μέσα από τα δικά τους δεδομένα στην Εκκλησία, τότε θα δυνηθούν να προχωρήσουν προς την έξοδό τους για κοινωνία με τη ζωή των άλλων φυλών. Αν δε γίνει αυτό, θα διατηρείται μέσα στην Εκκλησία το χάσμα των φυλών, δηλαδή η καλλιέργεια μελλοντικών σχισμάτων και εθνοφυλετισμών.
† π.Κ.Σ.

http://vatopaidi.wordpress.com/

Για να μην ξεχνάμε... Ο π. Χαρίτων στην Αφρική


"Πορευθέντες, μαθητεύσατε πάντα τα έθνη..."



Ο π. Χαρίτων Πνευματικάκης με τους συνεργάτες του κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Αφρικανική γη (1973-1998) :

- Οδήγησε 30.000 ιθαγενείς αδελφούς στην Ορθόδοξη πίστη με το Άγιο Βάπτισμα...
- Ανήγειρε ιερούς ναούς για τις ποιμαντικές ανάγκες των εκεί ορθοδόξων...
- Καθοδήγησε 12 πνευματικά του παιδιά να χειροτονηθούν ιερείς...
- Ίδρυσε τα περίφημα σχολεία «ΦΩΣ ΕΘΝΩΝ» στην Κανάνγκα του Κονγκό (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) που σήμερα παρέχουν παιδεία και εκπαίδευση σε 1.000 παιδιά...
- οργάνωσε ένα τεράστιο φιλανθρωπικό έργο

Άφησε την τελευταία του πνοή ψελλίζοντας λίγο πριν πεθάνει:

«Χτυπάτε τις καμπάνες της Ορθοδοξίας σε όλη την Αφρική».


 
http://kataskinosi-agkyra.blogspot.com/2008_11_01_archive.html

Ιεραποστολή στην Αφρική (ηλεκτρονικός πίνακας)


Ένας χάρτης της πολύπαθης Μαύρης Ηπείρου, που είναι στην πραγματικότητα ηλεκτρονικός πίνακας, επιτρέπει στον αναγνώστη να ζουμάρει σε κάθε χώρα και, όπου υπάρχει Ορθόδοξη Εκκλησία, να μάθει την ταυτότητά της, το κοινωνικό της έργο και στοιχεία της πνευματικής της ζωής. Αναλόγως σε όλη την έκταση του χάρτη -που είναι παγκόσμιος- μπορείτε να δείτε κέντρα της ελληνικής ιεραποστολικής δράσης σε όλο τον πλανήτη.
Ταξιδέψτε στην Αφρική (& όχι μόνο), κάνοντας κλικ εδώ.


Και στη συνέχεια, μπορείτε να δείτε:

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Με τον τ.Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μποτσουάνας, Eξοχ. Festus Mogae, συναντήθηκε ο Επίσκοπος Γεννάδιος



0-botsouanas


Με τον τ.Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μποτσουάνας, Eξοχ. Festus Mogae, συναντήθηκε ο Επίσκοπος Γεννάδιος, στα πλαίσια Διεθνούς Συνεδρίου της Γαλλικής Πρεσβείας, υπό την αιγίδα του SADC (Southern African Development Community-Ένωση Αφρικανικών Κρατών), το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Μποτσουάνας.
O Σεβασμιώτατος απεδέχθη, επίσης, πρόσκληση της Εξοχ. Πρέσβειρας κ. Emilie Mushobekwa, Επικεφαλής των Διπλωματικών Αρχών του SADC, να επισκεφθή την Έδρα της Διεθνούς Ενώσεως και να ενημερωθεί για τους τομείς δράσεως και συνεργασίας μεταξύ των Αφρικανικών Κρατών.
Αμέσως μετά το τέλος του προγράμματος στο Πανεπιστήμιο, ο Σεβ.Γεννάδιος επισκέφθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, την Εξοχ. Πρέσβειρα C. Tshenolo Modise, Dιευθύντρια Πρωτοκόλλου και Εθιμοτυπίας (State of Protocol) Πληρεξούσιο Υπουργό της Κυβερνήσεως για θέματα Ευρώπης και Αμερικής, η οποία πρόσφατα ανέλαβε τα καθήκοντά της και της ευχήθηκε σχετικώς, ενώ την ενημέρωσε για την Ορθόδοξη Εκκλησία στη Χώρα.
Ο Επίσκοπος Μποτσουάνας στα πλαίσια της αλληλογνω- ριμίας και ενημερώσεως με τις Αρχές της Χώρας για την παρουσία και τη δράση της Ελληνορθοδόξου Επισκοπής Μποτσουάνας, συναντήθηκε με τους Πρέσβεις της Γερμανίας, της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, της Μ. Βρεττανίας και της Ρωσίας.
Τις επόμενες ημέρες ο Σεβασμιώτατος θα συναντηθεί με την Πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, τούς Πρέσβεις της Νοτίου Αφρικής στη Μποτσουάνα, της Κίνας, του Ζιμπάμπουε, της Κούβας και της Σουηδίας καθώς και με τη Γενική Διευθύντρια της Bank of Botswana.
Προς όλους ο Επίσκοπος έδωσε πληροφορίες για τη ζωή και τη δράση της νεοσύστατης Ορθοδόξου Επισκοπής, εξέφρασε δε την αγωνία του για το γεγονός ότι ακόμη η Επισκοπή δεν έχει αποκτήσει Ιερό Ναό, αφού σε λίγους μήνες συμπληρώνονται δύο χρόνια από την ίδρυσή της.
Πριν λίγες ημέρες, ο Σεβ. Γεννάδιος επισκέφθηκε εκ νέου το Υπουργείο Γης και το Τμήμα Κτηματολογίου και Οικοπέδων και είχε πολύωρη συνεργασία μετά του Διευθυντού του Γραφείου Ian C.Tema (Ministry of Land) για το ζήτημα ευρέσεως καταλλήλου οικοπέδου προκειμένου να ανεγερθεί ο πρώτος Ορθόδοξος Ναός στη Χώρα.
Επίσης, πριν ένα μήνα ξεκίνησε πιλοτικά τη λειτουργία του το Ελληνοαγγλικό ιδιωτικό Σχολείο της Επισκοπής, όπου ήδη παρακολουθούν μαθήματα οι πρώτοι μαθητές Έλληνες, Κύπριοι, Ουκρανοί, Ρώσοι, Σέρβοι, ντόπιοι Πολίτες της Χώρας και διδάσκονται : ελληνική και ρωσική γλώσσα, ορθόδοξη κατήχηση και η τοπική διάλεκτος Setswana.
Η Επισκοπή βρίσκεται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας της Μποτσουάνας ώστε να αναγνωρισθεί το Σχολείο και να αναβαθμισθεί ακόμη περισσότερο σε επίπεδο Γυμνασίου-Λυκείου και να προσελκύσει περισσότερους μαθητές.
Την προσπάθεια περαιτέρω οργανώσεως του ιδιωτικού Σχολείου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, θα ενισχύσουν πολλαπλώς οι Πρεσβείες Γαλλίας και Γερμανίας.
Με δημοσιογράφους από το γνωστό τηλεοπτικό κανάλι Animal Planet και National Geografic, οι οποίοι φτιάχνουν ντοκυμανταίρ για τα άγρια ζώα στην έρημο Kalahari της Μποτσουάνας, είχε συνάντηση και γεύμα γνωριμίας ο Σεβασμιώτατος, και παραχώρησε σύντομη συνέντευξη με θέμα την Ορθόδοξη Εκκλησία στη Χώρα, κάλεσε μάλιστα τους Δημοσιογράφους να συμμετάσχουν στο Ορθόδοξο Πάσχα (Επιτάφιος-Ανάσταση) αφού εκείνες τις ημέρες θα επιστρέψουν στην πρωτεύουσα από τα γυρίσματά τους, ώστε να ζήσουν από κοντά την πνευματικότητα της Ορθοδοξίας, τις Ημέρες αυτές, κάτι που απεδέχθησαν με χαρά.
Την περίοδο του Πάσχα, εξάλλου, αναμένονται οι πρώτοι Γιατροί από την Κρήτη, οι οποίοι ήδη ευρίσκονται σε επικοινωνία μέσω του διαδικτύου με Γιατρούς της Μποτσουάνας, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή πιλοτικών Ιατρικών Προγραμμάτων κυρίως σε ζητήματα Aids και σε συνεργασία με την Κλινική της Αγγλικανικής Εκκλησίας Hospice-Holy Cross, όπου φιλοξενούνται και νοσηλεύονται Παιδιά που πάσχουν από την ασθένεια του Aids.
«Είναι πολύ σημαντικό, η Εκκλησία να προσφέρει στο λαό και την κοινωνία βασικά αγαθά, σε τομείς νευραλγικούς, όπως η υγεία και η παιδεία.
Η Εκκλησία για να έχει μέλλον πρέπει να επενδύσει στο τομέα της παιδείας.
Τα καλύτερα σχολεία στη Νότιο Αφρική αλλά και σε άλλες γειτονικές χώρες όπως η Μποτσουάνα, παραδοσιακά πλέον αλλά και κατ’ ουσίαν, ανήκουν στην Εκκλησία.
Ο κόσμος τα στηρίζει και στέλνει τα παιδιά του για να μάθουν και σωστά γράμματα αλλά και για να αποκτήσουν όλες τις χριστιανικές αρχές στη ζωή και τη δημιουργία της προσωπικότητάς τους. Πρέπει η Εκκλησία να βγει από το καβούκι της, να πλησιάσει τον κόσμο, να του δώσει αυτό που χρειάζεται χωρίς πολλά κηρύγματα και φιλοσοφίες», υπογράμμισε ο Επίσκοπος Γεννάδιος σε συνέντευξή του στο Περιοδικό “Discover Botswana”, το οποίο είναι από τα μεγαλύτερης κυκλοφορίας κυρίως στις τουριστικές περιοχές της χώρας.
Τέλος, αυτές τις ημέρες ο Επίσκοπος Γεννάδιος θα συναντηθεί με τους Εξοχ. Υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών της Μποτσουάνας, σύμφωνα με επίσημη πληροφόρηση την οποία είχε τηλεφωνικώς από την Πρέσβειρα Εθιμοτυπίας και Πρωτοκόλλου του Υπ. Εξ. της Χώρας.
Όλες αυτές οι προσπάθειες γίνονται, ώστε στη Χώρα αυτή, αμιγώς χριστιανική (Αγγλικανοί 60%, ΡΚαθολικοί 30%), η Ορθόδοξη Εκκλησία-Επισκοπή να έχει μία καθ΄όλα αξιοπρεπή παρουσία και δραστηριότητα, μέσα από ανθρωπιστικά προγράμματα, αφού η Ιεραποστολή με την οποιαδήποτε μορφή της, απαγορεύεται αυστηρώς από το Νόμο.

http://www.romfea.gr/diafora-ekklisiastika/11918-botsouanas-gennadios-proedro-xoras

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Με πλήθος πιστών - Αφρικανών, Ρώσων και Ελλήνων- τιμήθηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Μπουρούντι, στον Ι. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Μπουζουμπούρα

Ι. Επισκοπή Μπουρούντι και Ρουάντας

Με κατάνυξη και τη συμμετοχή πλήθους πιστών Αφρικανών Ρώσων και Ελλήνων, τιμήθηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Ιεραποστολικό Μπουρούντι και στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Μπουζουμπούρα.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η λιτάνευση των Ιερών Εικόνων πέριξ του Ναού και στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητος.


Σε ομιλία του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην ανά τον κόσμο Ορθοδοξία και στον νεόφυτο αμπελώνα του Μπουρούντι, ευχαρίστησε τους Ιεραποστολικούς Συλλόγους και όλους εκείνους που προσφέρουν την αγάπη τους στην Αφρική και συντελούν στον Ευαγγελισμό της Μαύρης Ηπείρου.


Η Ορθοδοξία τιμήθηκε από εκατοντάδες νεοφώτιστους και κατηχουμένους σε μία Επισκοπή που δημιουργήθηκε πριν από μόλις δύο έτη, κατά τα έτη αυτά βαπτίσθηκαν περί της 2.000 αφρικανοί, ανοικοδομήθηκαν τρείς νέες εκκλησίες, δύο νέα σχολεία και δύο κλινικές ενώ καθημερινά η Επισκοπή παράσχει βοήθεια σε δεκάδες ορφανά του πολέμου, ανάπηρους και ασθενείς ενώ δίδει εξήντα υποτροφίες σε μαθητές από φτωχές οικογένειες.


Στο Μπουρούντι οι πιστοί καθημερινά αυξάνουν και μαζί αυξάνουν και οι ανάγκες για νέες ενορίες.

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Εικόνες από τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας στην Ιερά Επισκοπή Μπουρούντι

Κυριακή της Ορθοδοξίας 2012 στο Μπουρούντι

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπουρούντι και Ρουάντας Σάββας
με τον ιερό κλήρο και το ποίμνιό του






















Περισσότερες φωτογραφίες...   http://www.facebook.com/photo.php?fbid=3504096559964&set=a.3504039798545.174116.1198250307&type=1&theater

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ






Αρχιμ. Παντελεήμων Αράθυμος

 Την Κυριακή, 4η Μαρτίου 2012, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, συλλειτουργούντων των Θεοφιλ.Επισκόπων Μαρεώτιδος κ. Γαβριήλ, Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας και Νιτρίας κ.Νικοδήμου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου, κατά την διάρκεια της οποίας εχειροτόνησε εις Πρεσβύτερον τον Ιερολ. Διάκονο κ. Απόστολο Τριφύλλη, Διευθυντή της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας.

Κατά την ομιλία του ο π.Απόστολος Τριφύλλης, μεταξύ άλλων ετόνισε: «Εφόδια ανεκτίμητα τη στιγμή αυτή που με δέος αναμετρώ την ιερότητα του μυστηρίου, ο λόγος και η πράξη Σας. Πολλές φορές μου είπατε: «Ο Χριστός είναι με όλους αυτούς που πιστεύουν σε Αυτόν και αναθέτουν σε Αυτόν τις ελπίδες τους. Εκείνος, με την άμετρη αγάπη και φιλανθρωπία Του, μεταβάλλει τα ασθενή σε σκεύη τίμια και την ασθενεία τους τελειοποιεί με τη δική Του δύναμη.»

Με ανδρίζει και με καταρτίζει το δικό Σας παράδειγμα ζωής. Κάνοντας πράξη την πετραία επιταγή «πρό πάντων δε την εις εαυτούς αγάπην εκτενή έχοντες, ότι η αγάπη καλύψει πλήθος αμαρτιών» (Α’ Πετ. δ’8), με διδάξατε ότι ο αγαπών απομακρύνει το βλέμμα του από τα σφάλματα του αγαπωμένου, όσα και αν είναι, μετατρέποντάς τα σε αντικείμενο προσευχής προς τον Θεό.

Με διδάξατε ότι η συμπάθεια προς τον πλησίον ελκύει το έλεος του Θεού, σύμφωνα με τον λόγο του Κυρίου: «Εάν αφήτε τοις ανθρώποις τα παραπτώματα αυτών, αφήσει και υμίν ο πατήρ υμών ο ουράνιος» (Ματθ. στ'14).

Ο Μακαριώτατος ωμίλησε περί του θεολογικού περιεχομένου της εορτής και της σύγχρονης δυναμικής παρουσίας της Ορθοδοξίας στην αφρικανική ήπειρο. Ακόμη, ανεφέρθη στα χαροποιά αισθήματα που δημιουργεί η ένταξη στον ιερό Κλήρο του Πατριαρχείου νέων κληρικών, διακρινομένων για την επιστημονική καί πνευματική τους κατάρτιση, επήνεσε την έως σήμερα καλλίκαρπη προσφορά του π.Αποστόλου στην Πατριαρχική Βιβλιοθήκη και συνέδεσε μεταφορικώς το όνομα του χειροτονουμένου με την ευθύνη της μεταλαμπαδεύσεως της αποστολικής παρακαταθήκης του Θρόνου προς τους λαούς της Αφρικής.

Προ του πέρατος της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας η ΑΘΜ απένειμε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη στον Πανοσιολ. π. Απόστολο και ακολούθως πραγματοποιήθηκε, εντός του Ιερού Ναού, η λιτάνευση των ιερών εικόνων και η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αοιδίμων Πρόεδρων, Μ.Ευεργετών και μελών της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας.

Στην Ευχαριστιακή Σύναξη παρέστησαν ο Εντιμ.Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Χρήστος Καποδίστριας, ο Αξιοτ. Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος κ. Ιωάννης Σιόκας, ο Αξιοτ. Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητος κ. Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, Πρόεδροι παροικιακών οργανώσεων και συλλόγων και πλήθος πιστών.

http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=751

Ἡ πρώτη Ἀφρικανίδα μοναχή, Γερόντισσα Θέκλα, Ἡγούμενη τῆς Ι. Μονῆς Ἁγίου Νεκτάριου στό Κολουέζι (Κονγκό)

Ἀπό τήν Εἰδωλολατρεία στήν Ὀρθοδοξία



Ἡ προσέγγιση τοῦ Θείου στή Μαύρη Ἤπειρο

Ἡ πρώτη Ἀφρικανίδα μοναχή, κουρά τοῦ Γέροντος Παύλου Νικηταρᾶ, Θέκλα μοναχή, πνευματικοπαίδι τοῦ νῦν μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας κ. Ἀμφιλοχίου Τσούκου. Ἡ Γερόντισσα Θέκλα ἐργάζεται ἐδῶ καί μία δεκαετία στό Κολουέζι, εἶναι ἡ Ἡγούμενη τῆς Ι. Μονῆς Ἁγίου Νεκτάριου πού ἀριθμεῖ 5 μοναχές καί εἶναι ἡ κατά σάρκα ἀδελφή του π. Θεοτίμου.

πηγή:orthodoxia-ellhnismos
γιοτόκος φρικανική Νυτρία καί Θηβαΐδα


Νυτρία καί Θηβαΐδα, Νελος ποταμός ς γ τς Μαύρης πείρου, γ που γεννήθηκε Περιούσιος λαός το Θεο, γ που προσέφυγε γία Οκογένεια μέ τόν ησο, γ το μέλλοντος αἰῶνος. πό τήν πτώση τν πρωτοπλάστων ως τήν νσάρκωση το Θεο Λόγου Θεία Πρόνοια γγυται πάντα γιά τήν ποκατάσταση τς κατ’ εκόνα καί το πρός καθ’ μοίωσιν. Ο θεμελιωτές τς Μίας, γίας, Καθολικς κι ποστολικς ρθοδόξου κκλησίας, ο δώδεκα πόστολοι σπειραν τό Εαγγέλιο σέ λες τίς κατευθύνσεις τς Οκουμένης στε μέσω τν Πατέρων νά σκορπιστε σέ λα τά μήκη καί πλάτη τς γής.
νας τν σπόρων νηκε ποκλειστικς στόν Εαγγελιστή Μάρκο, ποος...πρωτοπότισε μέ τό αμα το τή Μαύρη πειρο καί διακρίθηκε γενόμενος δρυτής τς λεξανδρινς κκλησίας καί φωτιστς τς φρικς. Δέν ταν, δέ, τυχαία μφάνιση τν πρώτων τύπων καί τρόπων ζως μέ μοναστικό βίο τν πρώτων ναχωρητν πατέρων, μαρτύρων καί σαποστόλων τς μεταποστολικς περιόδου.
Γνωστοί κι γνωστοι, πώνυμοι κι νώνυμοι πατέρες γκατέλειπαν τά πάντα καί τούς πάντες γιά νά γκαινιάσουν ναν νέο τρόπο ζως (Νυτρία, Θηβαΐδα, λλες περιοχές τς Αγύπτου καί Νείλου ποταμο), σχηματίζοντας «ΛΑΥΡΕΣ» τν λαυρν. γ που προσέφυγαν ο Πατριάρχες βραάμ, σαάκ καί ακώβ, καί γία Οκογένεια μέ τόν ησο γινε γιοτόκος, γ το μέλλοντος αἰῶνος, πως θά διαπιστώσουμε στή συνέχεια. ξίζει δ νά σημειωθον ο μεγάλες φυσιογνωμίες το μοναστικο βίου στήν φρική, νόματα ναχωρητν καί σκητν, πως Μέγας ντώνιος, Καθηγητής τς ρήμου, Μέγας Παχώμιος, δρυτής κι ργανωτής το μοναστικο βίου, ο σιοι Μακάριος Αγύπτιος, Μακάριος λεξανδρεύς, μον, Παφνούτιος, μάρτυς κι ββάς Κύρος, ο ββάδες πολλώνιος, Μωυσς Αθίωψ, λόγιος σκητής Εάγριος Ποντικός, Μοναχός άκωβος ναχωρητής καί τόσοι λλοι.
νάπτυξη το μοναστικο βίου πού ξαπλώθηκε στήν Βόρειο φρική πλά δέν ταν νδειξη τς δύναμης το Χριστιανισμο λλά ταν σημεα καί θαύματα το μέλλοντος. Δυστυχς, μέ τήν μφάνιση τς νέας θρησκείας «ποταγή στόν λλάχ» δηλαδή τό σλάμ, τό 622 λη Βόρειος φρική ποδουλώθηκε πό τούς ραβες σλαμιστές μέ συνέπεια τόν ξισλαμισμό τν λαν τς Βορείου φρικς καί τή μιγαδοποίηση τν ντόπιων μέ τούς ραβες διά μικτν γάμων στε νά δημιουργηθε καθαρά μία νέα ραβο-Μουσουλμανική φρική. κατάκτηση τς Βορείου φρικς πό τούς σλαμιστές συνετέλεσε στήν πτώση τν Χριστιανικν ΛΑΥΡΩΝ καί τό μαρτύριο το Πατριαρχείου λεξανδρείας εχε ξυνθε.
ξαφάνιση τς Νυτρίας καί τς Θηβαΐδος μως δέν σήμαινε καί τό σβήσιμο το θείου φυτωρίου σέ λον τό πλανήτη, διότι εναι ργο σφραγισμένο μέ τήν Σταύρωση καί τήν νάσταση το ρχηγο τς Πίστεως, το Κυρίου μν ησο Χριστο. Κι πειτα, τό αμα το ποστόλου Μάρκου, τν μαρτύρων τς κκλησίας πού κράζουν «ρχου Κύριε» βοήθησαν στήν ναζήτηση νέων Λαυρν καί Θηβαΐδων σέ λλες περιοχές το πλανήτη μας, που βλάστησε μοναστικός βίος μέ νέους σκητές καί πειρους μάρτυρες.
λλά γιά τήν ποσαχαρική φρική Λύχνος ναβοσβήνει. Παρόλο πού κατά διαστήματα πρξαν ποστολές πό τό Πατριαρχεο λεξανδρείας πρός τήν ποσαχαρική φρική, λάχιστη προσπάθεια δέν εδοκίμησε. Ο παφές τν λλήνων μπόρων κι ξερευνητν ταν νεπαρκες νά διαδώσουν τό μήνυμα το Εαγγελίου στούς θαγενες. πό τήν εσβολή τν ράβων σλαμιστν στή Βόρειο φρική πό τό 641 μέχρι τό τέλος τς 2ης χιλιετίας, πέρασαν 1350 χρόνια ποκλεισμο μεταξύ Πατριαρχείου λεξανδρείας καί θαγενν.

ναζήτηση τς ρθς πίστεως
Τό κεκρυμμένο μυστήριο τς ρήμωσης τς Σαχάρα, που καί χωρίζεται καί διακρίνεται Βόρειος φρική τν φρικανιστν μιγάδων ραβόφωνων Μουσουλμάνων πό τήν ποσαχαρική φρική τν Νέγρο-φρικανν, γνωστή ς Μαύρη-πειρο, παραμένει νοικτή συζήτηση πρός ρευνα.
Κλειδί δέ τς πομάκρυνσης τν Νέγρο-φρικανν νά γευθον τόν σπερματικό λόγο ταν ξισλαμισμός πιβίωση τς εδωλολατρίας. Τό τελευταο ταν προτιμότερο παρά νά δεχτον μία τελείως γνωστη πίστη μετά βίας καί διά ποταγς, ν ο σλαμιστές ρχιζαν νά διεισδύουν σταδιακά στήν ποσαχαρική φρική, τήν περίοδο πού δη εχαν γκατασταθε τά δύο Χριστιανικά δόγματα τν Ρωμαιοκαθολικν μισσιοναρίων καί τν Διαμαρτυρομένων. Ο διαμάχες πού εχαν ξεκινήσει μεταξύ τν δύο Χριστιανικν μάδων, στό ποιοί πρεπε νά πικρατήσουν, μέ τήν εσβολή τν σλαμιστν, ο δύο μάδες νώθηκαν νά καταπολεμήσουν τόν κοινό χθρό. Τέτοιες διαμάχες πεκράτησαν που ερίσκονταν ο τρες μάδες ο δύο πρτες. Ο Νέγρο-φρικανοί εχαν πογοητευτε ταν βλεπαν τι ο διοι ξένοι δθεν θρησκευόμενοι εχαν δημιουργήσει στίες πολέμου μέ αματοχυσίες, μόνο καί μόνο γιά νά πικρατήσουν στό κήρυγμα το Εαγγελίου, κάτι πο ταν ντίθετο μ’ ατό. λλειψη πιχειρημάτων καί ελικρίνειας, σεβασμο καί κατανόησης στε ν΄ ντιμετωπίσουν τίς κρως εδωλολατρικές παραδόσεις, φεραν τό κρως ντίθετο ποτέλεσμα. Ο δθεν μισσιονάριοι εχαν μφανιστε ς εραπόστολοι μέ σκοπό τή διάδοση το Εαγγελίου λλά συμπεριφορά τούς ταν ντίθετη πό τό εαγγελικό πνεμα. Ο θαγενες, κάτοικοι τς ποσαχαρικς φρικς, ταν ποχρεωμένοι νά φρουρον τίς παραδόσεις τους ν’ ναζητήσουν κάτι περισσότερο. μαρτυρική χώρα τς Ογκάντα, που εχαν δημιουργηθε στίες καί σταυροδρόμια μφανίσεως διαφόρων θρησκειν, σως εχαν ριμάσει στό θέμα τς ναζήτησης τς ρθς πίστης.
Ο κάτοικοι τς Ογκάντα, χώρα τς νατολικς φρικς, μειναν πνευματικά νήσυχοι στήν ναζήτηση το Θείου. Δέν εναι τίποτε λλο πό τήν κπλήρωση το πολυσυζητημένου καρπο το Σπερματικο Λόγου. Σ’ ατη τή χώρα, τς νατολικς φρικς εδε τό φς τς ζως Sebanza Mukasa, τό 1899, πό γρότες γονες. Τότε χώρα ταν γγλοκρατούμενη μέ πίσημη γλώσσα τήν γγλική. κτός πό τήν πιβολή τς γγλικς γλώσσας στούς θαγενες, ο γγλοι ποικιοκράτες εχαν φέρει καί τό χριστιανικό δόγμα τν γγλικανν ς μέσον πικράτησης. Τό 1923 Sebanza Mukasa δέχθηκε τή νέα θρησκεία το Χριστιανισμο μέ διδασκαλία τν γγλικανν. περιέρ-γεια νά μαθαίνει τήν πλήρη λήθεια, τόν καθοδήγησε καί στόν Ρωμαιοκαθολικισμό στε νά συγκρίνει τίς δύο ατές Χριστιανικές μολογίες. πνευματικά νήσυχος νδρας, συνέχιζε τήν ναζήτησή του ς τή γνωριμία μέ τήν ρθοδοξία, λλά μέ λίγες πληροφορίες πο εχε λάβει, δέ μπόρεσε νά φθάσει σέ τελικό συμπέρασμα.
Τό 1928 νατράφηκε πό τούς γγλικανούς Διαμαρτυρόμενους, που εχε τήν εκαιρία νά μάθει γράμματα. Καθώς προχωροσε τίς σπουδές του, γάπη¬σε περισσότερο τήν στορία τν ρχαίων λαν καί προπαντός τήν «στορία τς ρχαίας Σπάρτης». ς τολμηρός νδρας θελε νά μιμηθε τούς ρχαίους Σπαρτιάτες, ξεκινώντας ν’ ατοονομάζεται Sebanza Srartas, σέ λίγο καιρό κανε ατηση καί κατετάγη στή Βασιλική Φρουρά ς Τυφεκιοφόρος. Μέ τήν πάροδο το χρόνου, ο ναζητήσεις το περί ρθοδοξίας, πού τελευταία εχε πιχειρήσει νά μάθει, δη λοποιονταν καθώς εχε παφές μέ τόν Τζαμαϊκανό Νέγρο-φρικανό Marcus Garvey, ποος διέδιδε τά περί ρθοδοξίας στόν Ερηνικό στίς Καραΐβες καί στή Νότιο-φρική, μέσω λληλογραφίας. Γιά τόν Sebanza Spartas, πλέον, εδηση περί ρθοδοξίας ταν γι’ ατόν να κατόρθωμα π’ ,τι ταν γνωριμία του μέ λλες χριστιανικές μολογίες.
Τό πρτο εραποστολικό βμα το Sebanza ταν κλήση το συμπατριώτη του καί μετέπειτα γαμπρο το Basa Giakitalo, ποος, μόλις νημερώθηκε πό τόν Srarta, μέσως τόν κολούθησε. τελευταος γεννήθηκε στό Namungongo τό 1895.
Ο δύο Ογκαντέζοι γκατέλειψαν τούς γγλικανούς κι ρχισαν νά πιστρατεύουν τούς συμπατριτες τν περί ρχομο τς ρθοδοξίας. πό δύο, πυρήνας αξήθηκε στά τρία τομα, μαζί μέ τόν κ Κένυας φίλο τους Arthur Gaduna. Τό 1930 φθασε στήν Ογκάντα δθεν ρθόδοξος ρχιεπίσκοπος Δανιήλ-Οΐλιαμ λέξανδρος, ποος, συγκέντρωσε τούς θαγενες, τούς δίδασκε περί ρθοδοξίας, τούς κατήχησε καί τούς βάπτισε. φιλοδοξία το δθεν ρθοδόξου εράρχη ταν νά λοκληρώσει τήν πίσκεψή του μέ χειροτονίες ερέων, πως καί τό κατάφερε. Μετά τήν ναχώρησή του στή Νότιο φρική, ο δθεν νεοφώτιστοι Χριστιανοί ρθόδοξοι, μαζί μέ τούς ερες τους, δέν ργησαν νά ρθουν σέ παφή μέ λληνες γνησίους ρθοδόξους πού τούς πληροφόρησαν τι δθεν ρθόδοξος ρχιεπίσκοπος Δανιήλ εναι «Ονίτης», νήκει στούς Ρωμαιοκαθολικούς. Δυστυχς, γιά τόν τυχο Ονίτη εράρχη, κι ετυχς γιά τούς θαγενες καλοπροαίρετους, ο λληνορθόδοξοι μποροι τς Καμπάλα τούς συνέστησαν στό Πατριαρχεο λεξανδρείας, στε τό 1933, μία ποστολή πο φθασε στήν Ογκάντα, ταν περιοδεύων ρθόδοξος ερέας Νικόδημος Σαρίκας το Πατριαρχείου λεξανδρείας, ποος ζοσε στό Moshi-Tanganika τς Τανζανία μεταξύ 1914-1919.
παραμονή το περιοδεύοντος ερέως Νικόδημου Σαρίκα, εχε να διαίτερο χαρακτήρα, πως τήν ξακρίβωση τν στοιχείων κι παναβεβαίωση τς πρόθεσης τν θαγενν. συγκίνηση το κπροσώπου το Πατριαρχείου λεξανδρείας ταν μεγάλη διότι εχε διαπιστώσει τήν διακα ναμονή μολογίας τς ρθοδόξου Πίστεως, σέ θες ψυχές, τόσο ταλαιπωρημένες στήν ναμονή τς ρθς Πίστεως.
Ο Sabanza Mukasa Srartas, ταν βαπτίσθηκε πρε τό νομα Ρουβήμ, κι ταν χειροτονήθηκε σέ πρεσβύτερος γινε π. Ρουβήμ Σπάρτας, ν Basagia-Kitalo, ταν βαπτίσθηκε, πρε τό νομα βαδίας, κι ταν χειροτονήθηκε σέ πρεσβύτερο, γινε π. βαδίας.
τρίτος της παρέας, ταν βαπτίσθηκε, πό Arthur Gaduna πρε τό νομα Γεώργιος, κι ταν χειροτονήθηκε σέ πρεσβύτερος γινε π. Γεώργιος. πό τό 1926-1935, Πατριάρχης Μελέτιος Β΄ νεγνώρισε τούς πρώτους φρικανούς ερες πρωτοπόρους καί πρώτους σπόρους στήν ποσαχαρική φρική.
Ο τρες θαγενες εραπόστολοι, δίχως οκονομική νεση, δίχως εκολη μετακίνηση, δίχως πιστημονικές γνώσεις, ξεκίνησαν πως ο δώδεκα πόστολοι νά ργώνουν τήν νατολική φρική, κηρύττοντας τό Λόγο το Εαγγελίου μέ ρθή Πίστη, κτίζοντας πρτα σχολεα στε νά μαθαίνουν τά παιδιά γράμματα καί παράλληλα χρησιμοποιώντας τά σχολεα ς ναούς κάστη Κυριακή.
Πατριάρχης Νικόλαος ’ (1935-1939), νίσχυσε τήν προσπάθεια τν θαγενν λόγω τν μεγάλων ποστάσεων μεταξύ Βορείου φρικς, πο το σλαμοκρατούμενη καί ποσαχαρικής φρικς τν θαγενν. Τό διο μέ τόν Πατριάρχη Χριστόφορο (1939-1967), το ποίου πιθυμία το λοποιήθηκε πί το Πατριάρχου Νικολάου Στ’ (1967-1987), χειροτόνησε σέ τρίτο βαθμό τόν πρτο Νέγρο-φρικανό εράρχη ς ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΝΕΙΛΟΥΠΟΛΕΩΣ, τώρα π. Ρουβήμ Σπάρτας, μέ νέο νομα Χριστόφορος, νομα το προηγουμένου Πατριάρχου.
Τό 1972, τρίτος κατά σειράν τν τριν σκαπανέων τς ρθοδοξίας στήν φρική, κ Κένυας Γεώργιος Gaduna, ξελέγη ς δεύτερος Νέγρο-φρικανός εράρχης, μέ τίτλο πίσκοπος Νυτρίας (πί πατριάρχου Νικολάου Στ΄ 1968-1986).
πλέον πίσκοπος Νειλουπόλεως Χριστόφορος Σπάρτας Σέμπανζα Μουκάσα εχε τή δικαιοδοσία τς Ογκάντα καί τς Τανζανία, δρασε πάντα μέ τό ρχικό εραποστολικό πνεμα πο εχε, δηλαδή ν’ φήσει διάδοχο, πως συνηθίζεται στούς Νέγρο-φρικανούς, κάτι σπάνιο σέ λλους λαούς πο κάθε ξουσιαστής θεωρε θάνατο τόν αυτόν του, τσι βρκε τόν φοιτητή Νakyama, τόν συνέστησε στήν Πατριαρχική Σχολή λεξανδρείας, κι ργότερα σπούδασε στήν λλάδα τήν ερά πιστήμη. Νειλουπόλεως Χριστόφορος, εδε τουλάχιστον τήν πρόοδο το διαδόχου του. Τό 19 ξελέγη Μητροπολίτης Καμπάλα καί πάσης Ογκάντα ς τρίτος Νέγρο-φρικανός εράρχης, ποος χειροτονήθηκε στό τρίτο βαθμό εροσύνης πό τόν Πατριάρχη Παρθένιο Γ΄ (1987-1996).
περήλικας, δεύτερος κατά σειράν μεγάλος του πυρήνα τν τριν σκαπανέων τς ρθοδοξίας στήν ποσαχαρική φρική π. βαδίας Basagia-Kitalo, χι μόνο σπειρε τόν ρθόδοξο Σπόρο στήν νατολική φρική, λλά εχε τόν διο καημό, πως πάρξουν διάδοχοι. τσι προσηύχετο νά βρεθε διάδοχος στήν οκογένειά του. προσευχή του καί ο κεσίες το εσακούστηκαν, καθώς Κύριος πέλεξε τόν γγονό το Lwanga, ποος λθε στήν λλάδα, σπούδασε Φιλοσοφία καί Θεολογία, δεχθες τούς τρες βαθμούς τς εροσύνης, ξελέγη τέταρτος Νέγρο-φρικανός εράρχης τό 1992 (πί Πατριάρχου Παρθενίου Γ΄ 1987-1996), ς πίσκοπό της Bukoba, τό 1997 (πί Πατριάρχου Πέτρου Ζ΄ 1997-2004), Μητροπολίτης Καμπάλα καί πάσης Ογκάντα μέ τό νομα ωνάς.
ν γένει πλθος θρησκευτικν νδρν συνέβαλαν στήν ξάπλωση τς ρθοδοξίας πρτον στήν Ογκάντα, δεύτερον στήν Κένυα, τρίτον στήν Τανζανία συνδεόμενοι μέ τήν κρίζωση τς εδωλολατρίας καί τήν μή μπιστοσύνη πρός τούς μισσιονάριους. ντίθετα πείστηκαν πό τούς συμπατριτες τούς διότι λλο εναι εαγγελισμός νός θαγενος πό να ξένο κι λλο πό ναν συμπατριώτη το καθώς εαγγελισμός πό θαγεν σέ θαγεν μπεριέχει ελικρίνεια μέ ταπείνωση ν παράλληλα χουν τό διο παρελθόν, τήν δια γλώσσα, τούς διους πόνους καί τά δια θιμα (ννοεται μόνο τά θετικά). Δέν ποσκοπον δηλαδή στήν παραπλάνηση, τήν κμετάλλευση, οτε καταπατον δικαιώματα.
δ ξίζει νά σταθομε στό μεγάλο ρθόδοξο ργο το Γεωργίου Γκαντούνα, ποος μως πειδή φυλακίστηκε ς θνικιστής πό τούς Βρετανούς, φτασε στό σημεο νά μισε κάθε τί ξένο. πό τήν πλευρά το τό Πατριαρχεο λεξανδρείας γιά προληπτικούς λόγους τόν ξέλεξε πίσκοπο Νυτρίας ν τει 1972 ν τό 1978 καθηρέθη καί πί το νν Πατριάρχου Θεοδώρου Β΄ ποκατεστάθη καί ρθη φορισμός.
πό τό δεύτερο μισό του 20ου αώνα, τό Πατριαρχεο λεξανδρείας εσλθε στή Νεώτερη στορία τς ξωτερικς εραποστολς μέ λληνορθόδοξους εραποστόλους, τόσο δίαις δυνάμεσιν σο καί μέ τήν νίσχυση τς λλαδικς κκλησίας.