Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Ακολουθία του αγιασμού στην Πατριαρχική Σχολή Αλεξανδρείας επί τη ενάρξει του νέου ακαδημαϊκού έτους 2012-2013

Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής


Την 30η Σεπτεμβρίου 2012, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ετέλεσε την Ακολουθία του αγιασμού στην Πατριαρχική Σχολή Αλεξανδρείας “Άγιος Αθανάσιος”, επί τη ενάρξει του νέου ακαδημαϊκού έτους 2012-2013.
Κατά την σύντομη προσλαλιά Του ο Μακαριώτατος απηύθυνε πατρικές νουθεσίες και ευχές προς τους αφρικανούς σπουδαστές, τους οποίους διαβεβαίωσε ότι προσωπικώς θα μεριμνά για την περαιτέρω πορεία τους και την, συν Θεώ, μελλοντική ιερατική τους διακονία, μετά την αποφοίτησή τους και την επιστροφή τους στους γενεθλίους τόπους τους.
Επίσης, ευχαρίστησε τον Πανοσιολ.Σχολάρχη, Αρχιμ. κ. Νάρκισσο Γκάμμο και τους καθηγητές για την φιλόπονη και ενσυνείδητη υπηρεσία τους.
Η ιστορική Πατριαρχική Σχολή επανιδρύθη από την ΑΘΜ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008, μετά από 470 έτη, προκειμένου να αναδεικνύει τα γηγενή στελέχη του ιεραποστολικού έργου του Πατριαρχικού Θρόνου.
Κατά τον διετή κύκλο σπουδών, οι από την διάφορα αφρικανικά κράτη προερχόμενοι σπουδαστές, οι οποίοι τυγχάνουν πλήρως υπότροφοι του Πατριαρχείου, παρακολουθούν μαθήματα θεολογίας, νοσηλευτικής, γεωπονικής τροπικών κλιμάτων, πληροφορικής, παιδαγωγικής, ως και ελληνικής γλώσσας.



http://www.romfea.gr/patriarxeia/patriarxeia/patriarxeio-alexandreias/13925-2012-09-30-10-57-16

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Ο π. Θεότιμος Τσάλα μιλά για την Ορθοδοξία στην Υποσαχαρική Αφρική



Ο π. Θεότιμος Τσάλα, δρ θεολογίας, σε συνέντευξή του στην Πεμπτουσία μιλά για την διάδοση της Ορθοδοξίας στην Υποσαχαρική Αφρική. Δείτε το βίντεο : 
 

"Η Ιεραποστολή μας λέγεται Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουγκάντας Παναγία η Χρυσοπηγή..."

Φτιάχνουμε το σπίτι της Παναγίας και των μαύρων παιδιών της στην Αφρική





Δεν είναι όνειρο. Θαύματα γίνονται και σήμερα. Στην Αφρική, επειδή δεν υπάρχουν πολλές ανθρώπινες παρηγορίες, τα θαύματα γίνονται ευκολότερα.
Με τη χάρη και την ευλογία του Αγίου Θεού και της Παναγίας Μητέρας Του αποκτήσαμε ένα οικόπεδο 11 στρεμμάτων για την δημιουργία μίας καινούργιας Ιεραποστολής στην Ουγκάντα στην περιοχή Μπουσούγκιου μία από τις πιο φτωχιές περιοχές της χώρας, που θα περιλαμβάνει Εκκλησία, Σχολείο, Δημοτικό και γυμνάσιο, Ορφανοτροφείο και ιατρείο.


Το σχέδιο είναι μεγάλο, μα γνωρίζουμε πως η χάρη του Θεού είναι μεγαλύτερη.
Ετοιμάζουμε ουσιαστικά την ενορία του π. Γεωργίου ενός ιερέα που σπουδάζει Θεολογία στην Ελλάδα και ετοιμάζεται να γυρίσει στη Ουγκάντα την πατρίδα του όπου βρίσκεται και η οικογένειά του για να υπηρετήσει την Εκκλησία.

Στις 9 Σεπτεμβρίου ο π. Γεώργιος με μερικούς συνεργάτες της Ιεραποστολής τοποθέτησαν έναν μεγάλο Σταυρό στη γη του Μπουσούγκιου κάνοντας Αγιασμό. Οι στιγμές ήταν συγκλονιστικές!!

Η Ιεραποστολή μας λέγεται Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουγκάντας Παναγία η Χρυσοπηγή.
Ξεκινάμε κάνοντας το σταυρό μας, έχοντας ελπίδα και σιγουριά στη δύναμη του Θεού και στην δική σας προσευχή καί βοήθεια.
Τηλέφωνο επικοινωνίας 22950-22228
fax 2295022560
ekdoseisxrysopigi@yahoo.gr
Για αποστολή χρηματικής βοήθειας.Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής
Τ.Θ 49 19014 Καπανδρίτι Αττικής .για την Εξωτερική Ιεραποστολή Παναγία Χρυσοπηγή.
 

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Συλλυπητήρια Πατριάρχη Αλεξανδρείας για τον αδόκητο θάνατο συμβούλου του ΥΠΕΞ

από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας         


Η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Βʼ εκφράζει την βαθύτατη λύπη Του για την τραγική απώλεια, στην πρωτεύουσα της Τανζανίας Νταρ Ες Σαλαάμ, της αειμνήστου Πετρούλας Χατζηπανταζή, ιατρού, εμπειρογνώμονος συμβούλου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος, η οποία προ ημερών μετέβη εθελοντικώς στην προαναφερθείσα αφρικανική χώρα, τη ευγενή φροντίδι του ΥΠ.ΕΞ, προς συναρωγή του ιεραποστολικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Ειρηνουπόλεως και της εν γένει δράσεως του παλαιφάτου Πατριαρχείου στην Αφρική.
Ο Μακαριώτατος, μόλις πληροφορήθηκε τον αδόκητο θάνατο της αοιδίμου ιατρού, η οποία διακρινόταν για την επιστημονική της κατάρτιση, τα φιλάνθρωπα αισθήματα και το θυσιαστικό της φρόνημα υπέρ των εμπεριστάτων συνανθρώπων μας, ετέλεσε αυθημερόν επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της μακαρίας ψυχής της στο Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Θεοδώρων, εντός του Πατριαρχικού Οίκου Αλεξανδρείας. Επίσης, εκφράζει στην οικογένειά της, ως και στην ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και τους εκλεκτούς συνεργάτες της, θερμότατες συλλυπητήριες ευχές.
Τέλος, κάλεσε τον Σεβ.Μητροπολίτη Ειρηνουπόλεως κ.Δημήτριο να προστή της εξοδίου ακολουθίας της εκλιπούσης.
 

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Νεκρή η Ελληνίδα διπλωμάτης Πετρούλα Χατζηπανταζή που βρισκόταν στην Τανζανία, σε ειδική αποστολή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας...

24 Σεπτεμβρίου 2012
 
Υπέκυψε τελικά στα τραύματά της η Ελληνίδα διπλωμάτης, Πετρούλα Χατζηπανταζή, που την Κυριακή το βράδυ δέχτηκε επίθεση από αγνώστους προκειμένου να της κλέψουν την τσάντα.

Η Π. Χατζηπανταζή, ειδική σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών, βρισκόταν στην Τανζανία επιτετραμμένη σε ειδική αποστολή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ, άγνωστοι δράστες, οι οποίοι επέβαιναν σε αυτοκίνητο επιτέθηκαν στην άτυχη γυναίκα προσπαθώντας να της κλέψουν το σακίδιο που είχε στους ώμους της τραυματίζοντας την βαρύτατα.

Η διπλωμάτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, οι γιατροί, ωστόσο, δεν κατάφεραν να της σώσουν τη ζωή...


http://www.liofa.org/

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ

21/09/2012




 
Αρχιμ.Παντελεήμων Αράθυμος

Μετά το πέρας της συναντήσεως των Σεπτών Προκαθήμενοι των Εκκλησιών Αλεξανδρείας, Ιεροσολύμων και Κύπρου με τον Εξοχ.Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’, συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ.Επίσκοπο Νεαπόλεως κ.Πορφύριο, Διευθυντή του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ.Παντελεήμονα Αράθυμο, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του παλαιφάτου Πατριαρχείου, επεσκέφθη εθιμοτυπικώς, την 21η Σεπτεμβρίου ε.ε., την Εξοχ.Πρέσβειρα της Αιγύπτου στο Βέλγιο κ.Φάτμα Αλ Ζαχράα.

Κατά την συνάντηση ο Μακαριώτατος ενημέρωσε την κ.Πρέσβειρα για τον σκοπό της επισκέψεώς Του στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., για τις πρόσφατες συνομιλίες Του με τον Εξοχ.Πρόεδρο της Αιγύπτου κ.Μοχάμεντ Μόσρι, καθώς και για το εν γένει έργο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στην Αφρική.

Η κα.Αλ Ζαχράα χαρακτήρισε ως τιμητική την παρουσία του Προκαθημένου του Θρόνου του Αγίου Μάρκου στην Πρεσβεία της Αιγύπτου στην βελγική πρωτεύουσα, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την παρουσία και την ενεργό δράση του Πατριαρχείου διεθνώς, ενώ εξεδήλωσε την επιθυμία της επισκέψεώς της στην Πατριαρχική Καθέδρα, στην Αλεξάνδρεια.

Ακολούθως, η ΑΘΜ παρεκάθησε μαζί με τον Μακ.Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ.Θεόφιλο Γ’ σε επίσημο γεύμα που παρέθεσε στο κτίριο της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Μακ.Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ.Χρυσόστομος Β’.

Κατόπιν, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και η συνοδεία Του ανεχώρησαν από τις Βρυξέλλες με προορισμό το Κάιρο, προπεμφθέντες στο διεθνή αερολιμένα από τον Σεβ.Μητροπολίτη Βελγίου κ.Παντελεήμονα, τους Θεοφιλ.Επισκόπους Ευμενείας κ.Μάξιμο και Νεαπόλεως κ.Πορφύριο, ως και τον Εξοχ. κ.Άντελ Ιμπραϊμ, Πληρεξούσιο Υπουργό, μέλος της Αιγυπτιακής διπλωματικής αποστολής στο Βέλγιο.

http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=826

ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΤΗΣ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΜΕ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ


Νικόλαος Κάτσικας

Την έντονη αγωνία τους για το μέλλον των χριστιανικών κοινοτήτων στην Μέση Ανατολή συνέχισαν να μεταφέρουν στις αλλεπάλληλες συνομιλίες που είχαν στις Βρυξέλλες με ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, την 19η Σεπτεμβρίου 2012, οι Μακαριώτατοι Πατριάρχες Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ και Ιεροσολύμων κ.κ.Θεόφιλος Γ’, ως και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β’. Σε πολλές από τις συναντήσεις τους Σεπτούς Προκαθημένους συνώδευε η Ευρωβουλευτής κα. Ρόδη Κράτσα, πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών ετέθη η λεγομένη «αραβική άνοιξη» και οι τρόποι υποστηρίξεως ενός καλυτέρου μέλλοντος για τις χώρες της Μέσης Ανατολής εκ μέρους της Ενωμένης Ευρωπής, για την αρμονική συμβίωση όλων των πολιτών, αλλά και την προστασία των δικαιωμάτων των χριστιανικών κοινοτήτων της περιοχής.

Στα πλαίσια των υψηλών επαφών των τριών Προκαθημένων, ιδιαιτέρως σημαντική ήταν η συνάντηση που είχαν με την Ευρωπαία Επίτροπο της Κύπρου, κα. Ανδρούλα Βασιλείου, αρμόδια για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, χθες το μεσημέρι, στο κτίριο της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κύπρου στην βελγική πρωτεύουσα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να στηριχθεί από την Ευρώπη η νεολαία των Ορθοδόξων Εκκλησίων της Μέσης Ανατολής μέσα από δράσεις, όπως οι κατασκηνώσεις που ήδη πραγματοποιήθησαν κατά το παρελθόν θέρος επί ευρωπαϊκού εδάφους. Η κα.Βασιλείου υποσχέθηκε ακόμη να στηρίξει τα θέματα εκπαίδευσης στην ταραχώδη αυτή περιοχή, ενώ όπως είπε θα θέσει τα ζητήματα και σε άλλους Ευρωπαίους Επιτρόπους που θα συναποφασίσουν για τα περαιτέρω προγράμματα στήριξης των νέων των χριστιανικών κοινοτήτων.

«Είναι άδικο να ταλανίζονται οι αδελφοί μας, ειδικά στην περιοχή όπου γεννήθηκε και αναπτύχθηκε ο χριστιανισμός, ως πίστη που διακηρύσσει την αγάπη, την κατανόηση, την συγχώρηση και τον αλληλοσεβασμό», τόνισε με σημασία ο Μακ.Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ.Θεόδωρος Β’ σε μία από τις ουσιαστικές παρεμβάσεις του κατά την συνάντηση που ακολούθησε με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδος των Χριστιανοδημοκρατών κ. Τζόζεφ Ντολ, ο οποίος με την σειρά του ζήτησε την συμβολή των Ορθοδόξων Εκκλησιών της περιοχής στο έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις προσπάθειες καταλλαγής. Τον κ. Ντολ συνόδευε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο κ. Ιωάννης Κασουλίδης.

Επίσης, ο Μακ. Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.Θεόφιλος ανέλυσε την κατάσταση που επικρατεί στην πνευματική δικαιοδοσία της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, ενώ ο Μακ.Αρχιεπίσκοπος Κύπρου επεσήμανε την ανάγκη να επανέλθουν οι κοινωνίες των περιοχών αυτών στην προτέρα κατάσταση της ισορροπημένης και αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων, υπογραμμίζοντας ότι ο διάλογος που μόλις ξεκίνησε μεταξύ των τριών Προκαθημένων με την Ενωμένη Ευρώπη πρέπει να συνεχιστεί.

Περισσότερα...   http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=824    

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Η Ιερά Μητρόπολη Κένυας στο πλευρό των παιδιών

 


 
Για χρόνια τώρα στον χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κένυας, που είναι το κέντρο της ιεραποστολής μας, σιωπηλά, λειτουργεί, εκτός από το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό, προγράμματα φαγητού επί καθημερινής βάσης. Συγκεκριμένα, ενώ τα παιδιά που φοιτούσαν, κυρίως ορφανά ή πτωχά, έπαιρναν ένα χυμό και δύο κομμάτια ψωμιού κάθε μέρα, λόγων οικονομικών δυσκολιών, τώρα απολαμβάνουν ζεστό πρωινό ρόφημα και μαγειρεμένο φαγητό το μεσημέρι, λόγω της αγάπης και της προσφοράς των αδελφών μας Ορθοδόξων Χριστιανών της Κύπρου, της Ελλάδος, της Αυστραλίας καί της Αμερικής...
Άρχισε, δειλά-δειλά, αυτή η προσπάθεια. Οι ανάγκες αυξήθηκαν. Οι πληροφορίες έφθαναν, ότι τα παιδιά κοιμούνται νηστικά το βράδυ! Καί αυτό ακόμα το ελάχιστο, το μοιράζονται με όλα τα άλλα μέλη της οικογένειάς τους. Στήν αρχή, το πρόγραμμα επεκτάθηκε στις γύρω ενορίες της Ναϊρόμπης μόνο Σάββατο. Το ίδιο αυτό πρόγραμμα έφθασε ως το όρος του Κιλιμάντζαρο, λόγω της πολυτάλαντου καί δραστήριας πρεσβυτέρας του ιερέα μας εκεί. Έρχεται η περίοδος της ανομβρίας καί των πρόσφατων πολιτικών διενέξεων καί του εμφυλίου σπαραγμού. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κένυας πρώτη έδωσε το παρόν της. Στά στρατόπεδα των προσφύγων καί των αναξιοπαθούντων προσφέρει τρόφιμα καί ενισχύεται έτσι ο εκτοπισμένος πληθυσμός, ανεξαρτήτου φυλής ή καταγωγής. Τα συσσίτια επί καθημερινής βάσης αυξάνονται καί ανακουφίζουν χιλιάδες απροστάτευτους, ιδιαίτερα παιδιά.
Έτσι, σήμερα, λειτουργούν, καθημερινά, τα εξής προγράμματα επισιτισμού των παιδιών: εκτός από το Νηπιαγωγείο καί το Δημοτικό της Μητροπόλεως, στην ενορία του Αποστόλου Παύλου στην Καγκίρα, στην ενορία του Αγίου Γεωργίου, της προδημοτικής καί δημοτικής Σχολής στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Ριρούτας καί, φυσικά, στο ορφανοτροφείο της Μητροπόλεως στην ενορία του Αγίου Νικόδημου Κασίγκας, στο Νγβπ. Πρόσφατα, μάλιστα, με τη βοήθεια της Φιλανδικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, άρχισε πρόγραμμα φαγητού για τα τετρακόσια παιδιά του Ορθόδοξου Δημοτικού Σχολείου στο Λομπέρε της Λαϊκίπιας. Όλα αυτά καί άλλα παρόμοια προγράμματα λειτουργούν κάτω από την άμεση φροντίδα της Μητροπόλεως Κένυας καί με την οικονομική ενίσχυση καί φροντίδα ευσεβών χριστιανών καί άλλων φιλανθρωπικών φορέων, που επισκέπτονται την Κένυα κατά διαστήματα.
Το ερώτημα που τίθεται είναι: πώς η Ορθόδοξη Εκκλησία μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τόσο ζωτικό θέμα, που μαστίζει, όχι μόνο την Αφρική, αλλά καί την Ασία, όπως καί άλλες χώρες της γης. Μάλιστα, στην κρίσιμη αυτή καμπή της ιστορίας της ανθρωπότητας καί ιδιαίτερα λόγω της οικονομικής κρίσης, που μαστίζει την οικουμένη ολόκληρη, έρχεται η Ορθόδοξη Εκκλησία, με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτει, καί δίνει λύσεις ανακουφίζοντας έτσι μέγα μέρος του λαού, που πεινά, μέσω των κατά τόπους Επισκόπων, αθόρυβα.
Χρειάζεται άμεση καί συγκροτημένη οργάνωση των προσπαθειών, για την αντιμετώπιση της μάστιγας της πείνας. Οι διεθνείς οργανισμοί δεν είναι σε θέση να εφαρμόσουν αποτελεσματικά προγράμματα βοήθειας εξαιτίας διαφόρων προβλημάτων. Η Ορθόδοξη Εκκλησία καλείται να διαδραματίσει πρωτοποριακό ρόλο, ώστε να γίνει φορέας αντιμετωπίσεως της πείνας στην Αφρική, λόγω της οικουμενικής αποστολής της που δεν θέτει θέμα «φυλής, χρώματος, θρησκείας ή εθνικότητας». Ιδού, λοιπόν, πώς η Ιεραποστολή συμμετέχει στον αγώνα των ανθρώπων για επιβίωση καί συντήρηση.
 
(30 Μαΐου 2010)
 
Από την Ιερά Μητρόπολη Κένυας
 

Ορθόδοξη Ιεραποστολή στη Ζιμπάμπουε

του Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε και Αγκόλας Σεραφείμ Κυκκώτη


Η παρουσία Αποδήμων Ελλήνων σε χώρες του εξωτερικού είναι αφορμή για τη ζωντανή παρουσία της Ορθοδοξίας ανάμεσα σε τοπικούς πληθυσμούς. Αυτό συμβαίνει και στη Ζιμπάμπουε, όπου τα τελευταία χρόνια με σημαντικές πρωτοβουλίες του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, με την Ορθόδοξη Ιεραποστολική δράση, επιτελούνται πράγματα αξιοθαύμαστα. Ορθόδοξα Ιεραποστολικά Κέντρα με Ορθόδοξους Ναούς, ορθόδοξα σχολεία και μικρές κλινικές, με τους ορθόδοξους ιθαγενείς κληρικούς, εκπαιδευτικούς, κατηχητές, ιατρούς και νοσοκομειακό προσωπικό, αποτελούν πλέον ένα ξεχωριστό καύχημα της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, όπου σήμερα κάτω από την κανονική εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στις 56 χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου λειτουργούν, εκτός από τον παραδοσιακό χώρον της Αρχιεπισκοπής Αλεξανδρείας, 22 Μητροπόλεις και επτά Επισκοπές.
 
ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
 
Η παρουσία της Ορθοδοξίας στη Ζιμπάμπουε ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα με τον ερχομόν των πρώτων Ελλήνων μεταναστών για μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους και για τους συγγενείς τους στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Από το 1927 μέχρι το 1968 η Ζιμπάμπουε ήταν ενταγμένη με το όνομα Ροδεσία στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως. Από το 1968 μέχρι σήμερα λειτουργεί ως ξεχωριστή Μητρόπολη.
Οι πρώτες Ιεραποστολικές προσπάθειες ξεκίνησαν με το μακαριστό Μητροπολίτη Καρθαγένης Χρυσόστομο στη δεκαετία του 1980.Συνεχίσθησαν αργότερα από το Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως Σεραφείμ, που ως τοποτηρητής χειροτόνησε και το πρώτο ιθαγενή κληρικό στην ιστορία της Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε, τον π. Ραφαήλ. Η Ορθόδοξη Ιεραποστολική δράση αναπτύχθηκε ραγδαία από τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο κ. Θεόδωρο (εκλέχθηκε ως Πατριάρχης το 2004 όταν διακονούσε ως Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε).
 
ΘΕΣΜΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ- ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ
 
Ο Μητροπολίτης Γκάνας Γεώργιος για έξι χρόνια (2004 – 2010), με τη στήριξη ευσεβών χριστιανών από Ελλάδα και Κύπρο, έκανε πραγματικά θαύματα. Ξεκίνησε με επιτυχία το θεσμό της παροχής υποτροφιών σε άπορα και ορφανά παιδιά που στηρίζουν, πολλές φορές από το υστέρημα τους, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι οικογενειάρχες από την Ελλάδα και την Κύπρο. Μια νέα ελπίδα ανέτειλε στη ζωή πολλών άπορων και ορφανών παιδιών για ίσες ευκαιρίες μόρφωσης, όπως τα παιδιά της Ευρώπης.
Μπορεί η οικονομική κρίση που κτύπησε τις οικονομίες της Ελλάδος και της Κύπρου το τελευταίο καιρό να περιόρισε στο ελάχιστο το μηνιαίο εισόδημα πολλών οικογενειών, εντούτοις πολλοί είναι αυτοί που συνεχίζουν να βοηθούν μηνιαίως αρκετά άπορα και ορφανά παιδιά, λες και είναι το τάμα της ζωής τους. Για όλους αυτούς τους ανώνυμους ευσεβείς εθελοντές της αγάπης και της προσφοράς η υπόθεση της παροχής μηνιαίας υποτροφίας σ’ ένα άπορο ή ορφανό παιδάκι δεν είναι απλώς μια κοινωνική υποχρέωση προς τα πονεμένα και στερημένα μέλη μιας τοπικής κοινωνίας. Είναι κάτι περισσότερο, κάτι υπαρξιακό που συνδέεται με τη βαθειά τους πίστη στο Χριστό ότι έτσι συμμετέχουν άμεσα στην θεία Εντολή του Ιησού Χριστού «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα Έθνη». Γίνονται Απόστολοι της Ορθόδοξης Ιεραποστολής. Πάνω απ’ όλα όμως είναι και η συναισθηματική φόρτωση που αρχίζουν να αισθάνονται ότι εκτός από τα δικά τους παιδιά, έχουν ακόμη ένα παιδάκι στην μακρυνή Αφρική. Το ίδιο κι οι παππούδες κι οι γιαγιάδες, εκτός από τα δικά τους εγγόνια από τα παιδιά τους, αισθάνονται ότι έχουν ακόμη ένα εγγόνι ή μια εγγονή στην Αφρική.
Το μεγαλείο της αγάπης και της προσφοράς είναι δώρο του Θεού στους ευσεβείς ανθρώπους για να νοημαδοτούν τη ζωή τους και να αντιμετωπίζουν τις καθημερινές δυσκολίες και δοκιμασίες του καθημερινού βίου με αισιοδοξία και πίστη στο Θεό, ότι μπόρα είναι και θα περάσει.
Το φάρμακο της θεραπείας της ταραγμένης εποχής μας είναι το μεγαλείο της προσφοράς και της αγάπης, όπως κάνουν όλοι εκείνοι που στηρίζουν τόσο το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας μας στην ενορία τους, όσο και εκείνοι οι σύγχρονοι Ιεραπόστολοι που στηρίζουν άπορα και ορφανά παιδιά της Αφρικής, όπως στη Ζιμπάμπουε.
 
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΟΡΣΑ ΒΕΛΙΒΑΣΑΚΗ»- ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ
 
Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία που ξεκίνησε με παρότρυνση του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου και υλοποιήθηκε από το Μητροπολίτη Γκάνας Γεώργιο, είναι η οργάνωση ενός πρότυπου νηπιαγωγείου για άπορα και ορφανά παιδιά με χρηματοδότηση της Αδελφότητας των Κρητικών της Νέας Υόρκης με ευθύνη του προηγούμενου Προέδρου Εμμανουήλ και της συζύγου του Όρσας Βελιβασάκη. Βρίσκεται σε μια άγονη, βραχώδη περιοχή, στη Μορέουα, που για να ταξιδέψει κανείς τα τετρακόσια περίπου χιλιόμετρα και να επιστρέψει ασφαλής πρέπει να έχει τη προστασία του Θεού. Είναι ένας άσχημος χωματοδρόμος (σε μερικά σημεία δεν υπάρχει δρόμος) με μεγάλα χαλασμένα αυλάκια και τεράστιους βράχους που ούτε τα τρακτέρ μπορούν να περάσουν, μόνο μπουλτόζες με καδένες μπορούν να περάσουν με κίνδυνο όμως να σπάσουν.
Το Νηπιαγωγείο κτίστηκε και φέρει το όνομα «Όρσα Βελιβασάκη» για να τιμηθεί η σύζυγος του αγαπητού μας κ. Μανώλη. Η περιοχή αυτή είναι τόσο παραμελημένη που οι ιθαγενείς που ζουν εκεί σε καλύβες δεν έχουν ούτε πόσιμο νερό ούτερ ρεύμα. Έτσι τους βοηθήσαμε να ανοίξουμε μια διάτρηση και να έχουν επιτέλους πόσιμο νερό. Το νερό που χρησιμοποιούσαν από το διπλανό ποτάμι είναι μάλλον δηλιτηριασμένο γιατί συνέχεια έχουν στομαχικές διαταραχές, διάρροιες και πονοκεφάλους, πλένουν τα ρούχα τους εκεί και ταυτόχρονα είναι κι ο ανοικτός χώρος για τα ζώα της περιοχής και για τα ήρεμα και τα άγρια.
Στη τελευταία μου επίσκεψη στην Νέα Υόρκη μετά την εκπροσώπηση του Πατριαρχείου μας και του Πατριάρχου μας Θεοδώρου στο Συνέδριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Κίνγκστον της Τζαμάϊκας, είχα την ευκαιρία να συναντήσω το ζεύγος Βελιβασάκη, όπου μετά την ενημέρωση μου, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε και στην ετοιμασία των θρανίων και των καθισμάτων για την ομαλή λειτουργία αυτού του σημαντικού για την περιοχή νηπιαγωγείου, με τη βοήθεια πάλι της Αδελφότητας των Κρητικών.
 
 
ΔΡΟΜΟΣ ΜΕΤ’ ΕΜΠΟΔΙΩΝ – ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
 
 
Έτσι τη Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2012, με τη συνοδεία της κ. Διβάρης, μιας αξιόλογης Ελληνίδας που ζει για περισσότερα από εβδομήντα χρόνια στο Ζιμπάμπουε (είναι 85 χρονών) και της κ. Παξίνας (σύζυγος βουλευτού της περιοχής) και τη βοήθεια της γνωστής οικογένειας της Ελληνικής παροικίας κ. Ψύλλου που μας παραχώρησε ένα φορτηγό αυτοκίνητο για τη μεταφορά των θρανίων και των καθισμάτων ξεκινήσαμε να επισκεφθούμε το νηπιαγωγείο μας. Μαζί μας πήραμε και πράγματα που μας στείλανε με τη βοήθεια του Συνεργατικού Λεμεσού ευσεβείς χριστιανοί από την Κύπρο, όπως παιδικά παιχνίδια, γραφική ύλη και μερικά τρόφιμα και χυμούς για τα παιδάκια της περιοχής που θα συναντούσαμε. Ο οδηγός μας δεν ήρθε στη Μητρόπολη για να μας πάρει, μας ειδοποίησε ότι υπήρχαν πλημμύρες στο χωριό του κι ο χωματόδρομος του χωριού του έκλεισε. Έτσι αποφασίσαμε να οδηγήσω εγώ μέχρι κάποιου σημείου που ο δρόμος ήταν υποφερτός και στη συνέχεια ο βουλευτής της περιοχής θα φρόντιζε με ειδικό λαντρόβεν να μας μεταφέρει ο οδηγός του στο χωριό όπως κάναμε και παλαιότερα. Τελικά το λαντρόβεν που θα μας έστελλε ο βουλευτής της περιοχής δεν έφτασε ποτέ του, μας ειδοποιήσαν, αφού περιμέναμε για τρεις ώρες, ότι χάλασε στο δρόμο που ερχόταν να μας πάρει. Στο μεταξύ το φορτηγό είχε φύγει ενωρίτερα για να ξεφορτώσει και να επιστρέψει στη πόλη. Η επιλογή μας ήταν ή να περπατήσουμε ή να ρισκάρουμε με το παλαιό αυτοκίνητο της Μητρόπολης, ένα τουότα εικοσιδύο χρονών, η απόσταση του δυσκολότερου μέρους του δρόμου είναι περίπου δώδεκα χιλιόμετρα. Επειδή δεν έβρεχε είπαμε να δοκιμάσουμε να πάμε με το αυτοκίνητο κι ο Θεός Βοηθός. Συνέχεια υπήρχαν αυτοκίνητα σπασμένα ή σταματημένα για να αλλάξουν μια χαλασμένη ρόδα, μερικά ήταν παρασυρμένα έξω από το δρόμο μέσα σε βράχια και δέντρα και θάμνους. Η Παξίνα μας εξήγησε ότι όταν υπάρχει καταιγίδα, ο δρόμος αυτός μετατρέπεται σε πατινάζ κι όλα είναι απρόβλεπτα. Τους παρακάλεσα να προσευχηθούμε και να προχωρήσουμε, είπαμε το «Πάτερ ημών» αρκετές φορές, μετά και το «Πιστεύω» και πολλούς άλλους ύμνους των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων. Πάντως φτάσαμε με το αυτοκίνητο γερό.
Η χαρά που ζήσαμε όταν συναντήσαμε τα άπορα και ορφανά παιδάκια της περιοχής ήταν τόσο μεγάλη που ξεχάσαμε αμέσως όχι μόνο την ταλαιπωρία μας να φθάσουμε, αλλά και την αγωνία μας για την επιστροφή σε περίπτωση που θα έβρεχε. Στο μεταξύ είχα ήδη τα σχέδια μου. Θυμάμαι πριν δεκαπέντε χρόνια στην Κένυα, όταν ένα χειμωνιάτικο Κυριακάτικο πρωϊνό πηγαίναμε σε ένα απομακρυσμένο χωριό για να χειροτονήσω ένα ιθαγενή κληρικό το π. Σαμουήλ, παρ’ όλο που οδηγούσαμε ένα καινούργιο δυναμικό πατζέρο, από τις δυνατές βροχές, ο χωματόδρομος έγινε πραγματικό επικίνδυνο πατινάζ με αποτέλεσμα να βρεθούμε μέσα σε θάμνους έξω από το δρόμο. Περπατήσαμε κάπου πέντε χιλιόμετρα για να φτάσουμε στο χωριό να κάνουμε τη χειροτονία, χωρίς να σταματήσουμε να ανησυχούμε τι θα κάνουμε με το αυτοκίνητο. Μερικοί ιθαγενείς φοιτητές από άλλες χώρες που με ρωτούσαν κάπως φοβισμένα τι θα κάνουμε, χωρίς και εγώ να ξέρω πως θα λύσουμε το πρόβλημα, απλώς τους είπα να μη ανησυχούν κι όλα θα τα φροντίσει ο Θεός. Και πράγματι όταν το απόγευμα πήγαμε πίσω στο αυτοκίνητο με φτιάρια και σχοινιά για να το βγάλουμε έξω από τις λάσπες και τους θάμνους που μας παρέσυρε το πρωϊ, όλα είχαν ξηρανθεί, δεν ήταν γλιστερός ο δρόμος. Μπήκα μέσα, το ξεκίνησα, και σαν να μη συναίβενε τίποτα με μεγάλη ευκολία επανάφερα το πατζέρο στο δρόμο, μπήκαν όλοι μέσα και χωρίς καμμιά δυσκολία φθάσαμε ασφαλείς πίσω στη Ναϊρόμπι, δεν ξέρω αν ήταν θαύμα, πάντως με τη βοήθεια του Θεού τα καταφέραμε. Μετά από αυτή την προσωπική εμπειρία ήξερα πως να αντιμετωπίζουμε τις ξαφνικές καταιγίδες. Υπομονή μέχρι να σταματήσει η δυνατή βροχή και υπομονή μέχρι να ξηρανθεί ο δρόμος, η ξήρανση στην Αφρική, ανεξάρτητα από την έκβαση μιας καταιγίδας, δεν παίρνει περισσότερο από μια- δυό ώρες, το κλίμα είναι τροπικό, άλλωστε οι βροχές συμβαίνουν μόνο την εποχή του καλοκαιριού, τον χειμώνα δεν έχουμε βροχές. Έτσι το σχέδιο μου ήταν αν έβρεχε να μη ρισκάρουμε και τις ζωές μας, ήταν να σταματήσουμε να περιμένουμε να ξηρανθεί ο δρόμος, ή μάλλον εκείνο το μεγάλο ακατέργαστο ανώμαλο βραχώδες αυλάκι που το λένε δρόμον.
Παραδώσαμε τα θρανία, τα καθίσματα, δώσαμε χριστουγιεννιάτικα παιχνίδια στα παιδάκια, έστω κι αν πολλά απ’ αυτά ήσαν μισοχαλασμένα, ήταν η μεγαλύτερη ευτυχία της ζωής τους αυτών των παιδιών γιατί ίσως να ήταν και η πρώτη φορά στη ζωή τους που έπαιρναν αυτοκινητάκια και παιχνίδια, τους μοιράσαμε μερική γραφική ύλη και τους ετοιμάσαμε σάντουϊτς και χυμούς, μας τραγούδησαν, χορέψαμε μαζί τους μερικούς παραδοσιακούς αφρικάνικους χορούς. Ξεκινήσαμε πολύ πρωϊ για να φτάσουμε κοντά τους, γύρω μετά το μεσημέρι. Μέσα σ’ αυτή την έρημη και άγονη περιοχή γευθήκαμε τη χαρά του Παραδείσου με τις μοναδικές στιγμές που ζήσαμε με τα αθώα παιδάκια που συναντήσαμε. Ο κόπος μας διαλύθηκε, όπως και ο φόβος μας για την επιστροφή. Πριν να νυκτώσει ξεκινήσαμε για την επιστροφή αρχίζοντας πάλι όλες τις προσευχές.
Στο μεταξύ συνέβησαν δύο πολύ παράξενα φαινόμενα, το πρώτον είναι ότι συνήθως επειδή είναι η εποχή των βροχών, κάποια στιγμή ενώ όλοι μας είμαστε έξω από την αίθουσα του Νηπιαγωγείου ο καιρός άλλαξε, μερικές αστραπές, μερικές βροντές κι οι πρώτες σταγόνες, μικροί μεγάλοι έτρεξαν όλοι να μπουν μέσα, γνωρίζοντας ότι θα ακολουθήσει δυνατή βροχή. Χωρίς να το καταλάβω έμεινα μόνος μου έξω κοιτάζοντας τον Ουρανό, και πριν να προλάβω να σκεφθώ ότι θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα για επιστροφή, τα βαριά σύννεφα διαλύθησαν ξαφνικά κι ο ήλιος άρχισε να μας καίει. Κοίταζαν όλοι παράξενα τον Ουρανό, δεν κατάλαβαν τι είχε συμβεί, ήρθαν όλοι έξω. Άρχισαν οι ομιλίες, τα τραγούδια και οι χοροί. Σε κάποια στιγμή τελειώσαμε. Κάποιοι μας έφεραν να μας πωλήσουν ντομάτες, παραδοσιακό βούτηρο που φτιάχνουν με τα φυστίκια και μερικά εργόχειρα των μητέρων, τα αγοράσαμε όλα με 200 δολλάρια και τα μοιράσαμε στα παιδιά. Το βούτηρο το δώσαμε σε μια οικογένεια με δεκαπέντε παιδιάκια που έχουν τον ίδιο πατέρα με τέσσερις διαφορετικές μητέρες, η πολυγαμία στην Αφρική είναι ακόμη ένας δυνατός θεσμός που θα πάρει αρκετό χρόνο με τη βοήθεια της διδασκαλίας της Εκκλησίας μας να καταργηθεί και να υιοθετηθεί πλήρως η μονογαμία.
Το δεύτερο παράξενο φαινόμενο που μας εσυνέβη κατά την επιστροφή μας δεν είναι ότι δεν μας έσπασε κανένα λάστιχο ή να μας χαλάσει το αυτοκίνητο όταν πολλές φορές κτυπούσε από κάτω από τα αυλάκια, τις λαγκούβες και τα βράχια και τις μεγάλες πέτρες, αλλά ότι μέχρι να φύγουμε από το χωματόδρομο δεν είχε πέσει ούτε σταγόνα βροχής. Μόλις πιάσαμε τον άσφαλτο για να επιστρέψουμε στο Χαράρε, έβρεχε και μάλιστα δυνατά, ο δρόμος ήταν πλημυρισμένος. Και έβρεχε συνέχεια μέχρι την επιστροφή μας.
Όσο κι όμως κι αν μας βοηθάει ο Θεός υπάρχουν και πράγματα που φταίμε και εμείς για τις καθημερινές μας ταλαιπωρίες. Αφού άφησα τις κυρίες στο σπίτι τους, πήγα κατακουρασμένος και γεμάτος χώματα στη Μητρόπολη, μόλις είχε νυκτώσει. Δυστυχώς δεν είχαμε ρεύμα, είναι κάτι συνηθισμένο στη Ζιμπάμπουε, κι όταν δεν έχουμε ρεύμα δεν έχουμε ούτε νερό. Είναι κι αυτό κάτι συνηθισμένο, γι’ αυτό μετά το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Σομαλία, τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ως τη χειρότερη χώρα να ζεις τη Ζιμπάμπουε. Ο Θεός είναι μεγάλος. Θυμάμαι τον αγαπητό μου Καθηγητή Μακαριώτατον Άγιον Αλβανίας κ. Αναστάσιο που μας ξεσήκωσε κυριολεκτικά στα φοιτητικά μου χρόνια για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή που μας έλεγε ” στην Αφρική να θυμάσθε τρία πράγματα: ΥΠΟΜΟΝΗ, ΥΠΟΜΟΝΗ,ΥΠΟΜΟΝΗ». Ο Θεός να μας προστατεύει όλους μας. Καλή και ευλογημένη χρονιά για όλους μας. Η Ιεραποστολή πρέπει να στηριχθεί και να συνεχισθεί.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Υπόμνημα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

baros

Κατά την διάρκεια της συναντήσεως των Σεπτών Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Μ.Ανατολής με τον Εξοχ.Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.José-Manuel Barrozo, την 18η Σεπτεμβρίου 2012, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ παρέδωσε στον κ.Πρόεδρο το παρακάτω Υπόμνημα׃
«Δεύτερο στην τάξη μεταξύ των δεκατεσσάρων Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών και με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Θεόδωρο Β΄, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής έχει υπό την κανονική του δικαιοδοσία το σύνολο της Αφρικανικής ηπείρου, η οποία θεωρείται εκκλησιαστικώς ενιαία γεωγραφική περιοχή.
Έχοντας την ιστορική του Έδρα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής αναγνωρίζεται επισήμως ως αιγυπτιακού δικαίου θρησκευτικό καθίδρυμα από την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, η οποία παραχωρεί στον Προκαθήμενο του την υπηκοότητα της χώρας.
Με αδιατάρακτη ιστορική πορεία στη γη του Νείλου από την εποχή της ιδρύσεως του από τον Άγιο Απόστολο και Ευαγγελιστή Μάρκο κατά τους πρώτους χρόνους του Χριστιανισμού, το παλαίφατο Πατριαρχείο ανέκαθεν επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, χωρίς να διεκδικεί πολιτικό ρόλο, επιβεβαιώνοντας ωστόσο την ιδιοσυστασία του και ως αναπόσπαστου τμήματος της αιγυπτιακής κοινωνίας.
Η κοινωνική ευθύνη του αποδείχθηκε κατά την επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου 2011, όταν οι Αιγύπτιοι πολίτες ειρηνικά διεκδίκησαν και θριαμβευτικά κέρδισαν το δικαίωμα να ζούν με ελευθερία και σεβασμό. Συμμεριζόμενοι την ελπίδα εκείνων των ημερών για ένα αξιοπρεπές αύριο, ο Προκαθήμενος και οι κληρικοί του Πατριαρχείου στάθηκαν στο πλευρό του ποιμνίου τους, αλλά και στο πλευρό όλων των Αιγυπτίων συμπολιτών τους αδιακρίτως θρησκείας, διατηρώντας το προνόμιο του απαραβιάστου ασύλου για τα ιερούς πατριαρχικούς χώρους.
Η κοινωνική συνείδηση του Πατριαρχείου επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά κατά την μεταβατική περίοδο που οδήγησε στην ελεύθερη και δίκαιη εκλογή του νέου Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Δρος Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος προς τιμήν του κάλεσε άμεσα τον Μακαριώτατο Πατριάρχη και είχε μια διεξοδική συζήτηση μαζί Του επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.
Κατά την παρούσα μετεπαναστατική περίοδο το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής υποστηρίζει χωρίς προκαταλήψεις την οδό προς την δημοκρατία, θέτοντας ως προτεραιότητα την εφαρμογή δύο βασικών αρχών: πρώτον την αποφυγή της κοινωνικοπολιτικής ριζοσπαστικοποίησεως μέσω της θρησκευτικής πολιτικοποιήσεως και δεύτερον την προώθηση του σεβασμού και της ανεκτικότητας έναντι της θρησκευτικής διαφορετικότητας.
Εντός αυτού του πλαισίου καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει την στρατηγική της συνεργασία με το κράτος της Αιγύπτου επί ίσοις όροις και να επαναβεβαιώσει την δέσμευσή της για την εδραίωση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων με τη χώρα του Νείλου επί τη βάσει των στόχων και των αρχών της Διακηρύξεως της Βαρκελώνης, του Ευρωπαϊκού Πολιτικού Προγράμματος Δράσεως περί Γειτονίας, του Προγράμματος Δράσεως για τον Διάλογο μεταξύ των Πολιτισμών και του φιλόδοξου σχεδίου για την Μεσογειακή Ένωση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την μοναδική ευκαιρία την επαύριο της Αραβικής Ανοίξεως να αξιοποιήσει τα πολυδύναμα εργαλεία της για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφαλείας, της αναπτύξεως και της ευημερίας στην Αίγυπτο και στην ευρύτερη περιοχή. Μια τέτοια πολιτική επιλογή οφείλει να συμπεριλάβει τη συνεργασία για την ανάληψη αναπτυξιακών δράσεων εναντίον της φτώχειας, όπως επίσης και την ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειρίας και τεχνογνωσίας επ΄ ωφελεία της κοινωνικής συνοχής.
Τώρα που οι συνθήκες στο ιστορικό προσκήνιο είναι πρόσφορες για την θεραπεία της ασυμβατότητας ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο της Μεσογείου Θαλάσσης αναφορικά με τα πολιτικά δικαιώματα, τις ατομικές ελευθερίες, τις δημοκρατικές εκλογές και την ανεξαρτησία των φορέων της εξουσίας, είναι καιρός οι αξίες της κοινωνίας των πολιτών να προωθηθούν στις πολύπαθες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής. Εντός αυτής της προοπτικής πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, αποβλέπουσες στην ευημερία και το συλλογικό συμφέρον των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις περιοχές, θα τύχουν της σταθερής υποστηρίξεως του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και του Προκαθημένου του, Θεοδώρου Β΄».

http://www.romfea.gr/patriarxeia/patriarxeia/patriarxeio-alexandreias/13787-ypomnima-patriarxi-ee

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Επίσκεψη αγάπης του Ορθόδοξου Σχολείου της Μοζαμβίκης στο Καθολικό Ορφανοτροφείο Casa da Criança Madre Maria Clara

Ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης μαζί με τους στενούς συνεργάτες του είχαν την ευκαιρία να συνοδεύσουν τους μαθητές του Ορθόδοξου Σχολείου της Ιεράς Επισκοπής Μοζαμβίκης σ' ένα μεγάλο και υποδειγματικό ίδρυμα του Μαπούτο: Το Ορφανοτροφείο Casa da Criança Madre Maria Clara, που υπάγεται στην ιεραποστολική προσπάθεια της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Σημειωτέον, το ίδρυμα στηρίζεται ηθικά και υλικά από την Βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία.


Εκεί είχαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εκφράσουν την αγάπη τους στα εμπερίστατα παιδάκια, να τους προσφέρουν ενδεικτικά δώρα και να συνομιλήσουν μαζί τους φιλικά.


Ο Επίσκοπος κ. Ιωάννης δίδαξε επιτόπου τα παιδιά της Ορθόδοξης Εκκλησίας πώς και γιατί επιβάλλεται ο Εθελοντισμός στη σύγχρονη απαιτητική κοινωνία, υπογραμμίζοντας ότι όσα δύναται να κατορθώσει η Αλληλεγγύη δεν μπορούν να συντελεσθούν από την κρατική μέριμνα.
 

Θεμελίωση Οικήματος πολλαπλών χρήσεων των Ορθοδόξων στη Μοζαμβίκη

 
Με ιδιαίτερη συγκίνηση και υπό καταρρακτώδη βροχή, σήμερα, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας της Κυριακής μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, στην μακρινή Μοζαμβίκη, με τα πολλά και ιδιόρρυθμα προβλήματα, πραγματοποιήθηκε η πολυαναμενόμενη θεμελίωση Οικήματος Πολλαπλών Χρήσεων της Ιεράς Επισκοπής.

Ο οικείος Ορθόδοξος Επίσκοπος κ. ΙΩΑΝΝΗΣ, με τις ευλογίες αλλά και με την ηθική και υλική συμπαράσταση του Προκαθημένου του Αλεξανδρινού Θρόνου, της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄, έθεσε τον θεμέλιο λίθο του εν λόγω οικήματος στον προαύλιο χώρο του Ιερού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (πίσω από την κόγχη του Ιερού Βήματος), το οποίο πρόκειται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των Ορθοδόξων που ζουν και δραστηριοποιούνται στην έδρα της Ιεράς Επισκοπής, στο Maputo, την πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης.

 
Το Οίκημα θα στεγάσει το Ιεραποστολικό Κέντρο της Ιεράς Επισκοπής, το Ελληνικό Σχολείο, την Βιβλιοθήκη, το Κέντρο Νεότητας και Πολιτισμού, πού τώρα στεγάζονται σε ανακατασκευασμένο γκαράζ και λειτουργούν με μεγάλες δυσκολίες, θα καλύψει δε τις αυξανόμενες ανάγκες κατηχήσεων, συνάξεων, επισήμων συναντήσεων με εκπροσώπους άλλων δογμάτων, κάνοντας την παρουσία και την δράση της Ορθόδοξης Εκκλησίας αισθητή.

Αξίζει εδώ να ξαναγίνει μνεία της μεγάλης αγάπης και της ευαισθησίας του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχη μας κ. κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄ για την Ιερά Επισκοπή Μοζαμβίκης, όπου, ως Μητροπολίτης Zimbabwe, κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες για την Ιεραποστολή στην Μοζαμβίκη με ιδιαίτερη αγάπη για την Beira, όπου η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα αριθμεί εκατό και πλέον έτη ζωής (έτος ίδρυσης το 1896 ).

Στην Τελετή θεμελίωσης παραβρέθηκαν όλοι οι Ορθόδοξοι της περιοχής, ενώ πραγματοποιήθηκε καλλιτεχνική εκδήλωση με τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς από τα παιδιά του Ελληνικού Σχολείου της Ιεράς Επισκοπής.
 
Περισσότερα...   http://orthomoz.blogspot.gr/

Τεύχος Σεπτεμβρίου 2012 του Περιοδικού της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής

Τεύχος Σεπτεμβρίου 2012...

Δείτε το, ξεφυλλίστε το, διαβάστε το, διαδώστε το!!



http://ierapostoles.gr/2012/09/%cf%84%ce%b5%cf%8d%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%83%ce%b5%cf%80%cf%84%ce%b5%ce%bc%ce%b2%cf%81%ce%af%ce%bf%cf%85-2012/

Ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια στη Σιέρρα Λεόνε

Κοινό φαγητό στο χωριό των αναπήρων

Προς την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε και σεβαστά μέλη της Αδελφότητας,

Ο Θεός μαζί σας. Ταπεινά σάς παρακαλώ εκ μέρους της Ι. Επισκοπής Σιέρρα Λεόνε να βοηθήσετε τον πενόμενο λαό της Σιέρρα Λεόνε και να μας στείλετε ένα container με ανθρωπιστική βοήθεια που θα τους ανακουφίσει.

Χρειαζόμαστε κυρίως τρόφιμα, εξοπλισμό ιατρείων (αλλά όχι φαρμακευτικά προϊόντα), σχολικά είδη, εκκλησιαστικά είδη. Είμαστε βέβαιοι, πως, όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα, η προσφορά σας θα φτάσει σε μας όπως η βροχή στη διψασμένη γη και θα μας διευκολύνει.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη γενναιοδωρία σας

Με αγάπη Χριστού,
π. Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Ανεγείρεται ο πρώτος Ιερός Ναός στη Ρουάντα

Προς την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής:

Στα προάστια της ρουαντανής πρωτεύουσας Kigali, η Ιερά Επισκοπή Μπουρούντι και Ρουάντας απέκτησε ένα οικόπεδο με δωρεά 15.000 € από την Αδελφότητά μας. Στο οικόπεδο αυτό, ανεγείρεται ο πρώτος ορθόδοξος Ιερός Ναός στη χώρα επ” ονόματι της Αγίας Τριάδος, για τον οποίο διατέθηκαν μέχρι στιγμής 28.000 € από μέλος της Αδελφότητας, την κ. Ελένη Δριμάλα, και 22.000 € από ανώνυμη δωρήτρια.

Ο πρώτος Ναός της Ρουάντας

Η είδηση της ανέγερσης έχει γίνει ευρέως γνωστή μέσω των ΜΜΕ και του διαδικτύου, με αποτέλεσμα πολλοί ρουαντανοί να ενδιαφερθούν για την Ορθοδοξία και ήδη τετρακόσιοι αδελφοί μας να έχουν ζητήσει να βαπτισθούν. Παράλληλα, εξήντα Ορθόδοξοι της Ρουάντας ταξίδεψαν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας στο γειτονικό Μπουρούντι, για να εορτάσουν το Άγιο Πάσχα. Ας δοξάζουμε τον Κύριό μας για το ζήλο αυτών των ψυχών.

http://ierapostoles.gr/2012/09

 

Εικόνες από την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στο Mαπούτο της Μοζαμβίκης

  Είναι απόγευμα της 14ης Σεπτεμβρίου 2012 στον Καθεδρικό Ναό μας. Ο Επίσκοπός μας κ. Ιωάννης, με την παρουσία των παιδιών του Σχολείου μας, τελεί τον Εσπερινό και ψάλλει τους μεγαλόπνοους Χαιρετισμούς του Σταυρού, ώστε η νέα ορθόδοξη γενιά της Μοζαμβίκης, η "μικρά ζύμη" του τόπου, να μεταλαμβάνει της λειτουργικής ζωής της Εκκλησίας.


 





 
 
 

Η Ρ. Κράτσα για τον ιστορικό ρόλο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

Συντάχθηκε από την Εφ. "Νέο Φως" Καϊρου                  
rodiΣτη Φλωρεντία, που γνώρισε πολλές συγκρούσεις κατά την ιστορία της με αφορμή θρησκευτικά θέματα, πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: ο 15ος Διάλογος με τις Εκκλησίες και τους Θρησκευτικού Θεσμούς, παρουσία επιφανών ομιλητών και από την Ελλάδα, μεταξύ αυτών η πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Ρόδη Κράτσα, ο Μητροπολίτης Αχαΐας κ. Αθανάσιος (επικεφαλής του Γραφείου της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες) και ο π. Αιμιλιανός Μπογιάννου (εκπρόσωπος του Γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση).
Το θέμα του συνεδρίου ήταν ιδιαίτερα επίκαιρο: «Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της», καθώς η κορυφαία αυτή συνάντηση πραγματοποιήθηκε όντως σε αυτήν την περίοδο όπου ο κόσμος μαστίζεται από μεγάλη οικονομική κρίση.
Να σημειωθεί ότι μεταξύ των ομιλητών ήταν και εκπρόσωποι της μουσουλμανικής θρησκείας, με αποτέλεσμα έναν πολύ γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των θρησκειών, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα του απλού ανθρώπου της εποχής μας.
Στην ξεχωριστή αυτή εκδήλωση, σε δήλωσή της, η κα Κράτσα έκανε λόγο και στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, τονίζοντας ότι «Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας είναι φορέας μιας προαιώνιας τέτοιας εμπειρίας. Η ιστορική του πορεία αποδεικνύει τη δύναμή του να υποστηρίζει τις αρχές και τις αξίες του χριστιανισμού και της ορθοδοξίας αλλά και το δημιουργικό του ρόλο στο διάλογο πολιτισμών και θρησκειών.».
Αναλυτικά, η δήλωση της κας Κράτσα προς το «ΝΦ» ήταν:
«Ο διάλογος των πολιτισμών και των θρησκειών πρέπει να βασίζεται σε κοινές αξίες του σεβασμού, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ισότητας, της ανοχής και της αγάπης για τον πλησίον. Μόνο τότε έχει θετικά αποτελέσματα για την ειρήνη, την πρόοδο και τη συνεργασία. Σήμερα οι αξίες αυτές έχουν μεγάλη σημασία στην καθημερινή ζωή, στη διπλωματία, στην επίλυση διαφορών, διακρατικών και διακοινοτικών, στην οικονομική και πολιτισμική συνεργασία.
Οι εκκλησίες και οι θρησκευτικές αρχές έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν σε αυτήν τη διαδικασία που γίνεται όλο και περισσότερο απαραίτητη στην πολυπολιτισμική κοινωνία και στον ανήσυχο κόσμο που ζούμε.
Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας είναι φορέας μιας προαιώνιας τέτοιας εμπειρίας. Η ιστορική του πορεία αποδεικνύει τη δύναμή του να υποστηρίζει τις αρχές και τις αξίες του χριστιανισμού και της ορθοδοξίας αλλά και το δημιουργικό του ρόλο στο διάλογο πολιτισμών και θρησκειών.
Είναι σίγουρα ένας πολύτιμος συνομιλητής και εταίρος των ευρωπαϊκών οργάνων, όπως προκύπτει από τη Νέα Συνθήκη της Λισαβόνας, όπου θεσμοθετείται ο διάλογος της ΕΕ με τις θρησκευτικές αρχές. Την περίοδο αυτή μεγάλων γεωπολιτικών ανακατατάξεων και των εξελίξεων της Αραβικής Άνοιξης, πρέπει όλοι μαζί να εργαστούμε για το σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας σε όλες τις χώρες και την προστασία όλων των θρησκευτικών μειονοτήτων», κατέληξε η κα Κράτσα.
Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ψηφίσει στην Συνθήκη της Λισσαβώνας το άρθρο 17 τονίζει χαρακτηριστικά: «Η Ένωση σέβεται και δεν προδικάζει το καθεστώς που, βάσει του εθνικού δικαίου, έχουν οι εκκλησίες, οι θρησκευτικές ενώσεις ή κοινότητες στα Κράτη Μέλη. Η Ένωση σέβεται εξ ίσου το καθεστώς, βάσει του εθνικού δικαίου, των φιλοσοφικών και μη ομολογιακών οργανισμών. Αναγνωρίζοντας την ταυτότητά τους και την ειδική συμβολή τους, η Ένωση θα διατηρήσει ένα ανοιχτό, διαφανή και τακτικό διάλογο με αυτές τις εκκλησίες και οργανισμούς».
Την σημασία του άρθρου 17 της Συνθήκης της Λισσαβώνας έχει σημειώσει σε λόγους του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, όπως τόνισε στην ομιλία του στο εν λόγω συνέδριο στην Φλωρεντία ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Όθμαρ Καράς ο οποίος προσέθεσε ότι η Ενωμένη Ευρώπη των «27» κρατών μελών θα πρέπει να διατηρήσει ένα ανοιχτό διάλογο με τις θρησκευτικές κοινότητες, με δεδομένο ότι η οικονομική κρίση στον κόσμο μεγαλώνει όλο και περισσότερο και σε αυτόν τον τομέα η εκκλησία μπορεί να συμβάλλει στην εξομάλυνση του προβλήματος και των χρηζόντων ανάγκη.

http://www.romfea.gr/patriarxeia/patriarxeia/patriarxeio-alexandreias/13769-rodi-kratsa-alexandreias-synedrio

ΒΙΝΤΕΟ: Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Βανδαλισμοί και απόπειρα εμπρησμού της Ιεράς Μητροπόλεως Τριπόλεως Λιβύης...

με πληροφορίες από την Ι.Μ.Τριπόλεως Λιβύης         

16/9/2012

Στις 12.20ʼ τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, άγνωστοι άνδρες, τέσσερεις στον αριθμό εισήλθαν άγνωστο πώς ,στον κεντρικό προαύλιο χώρο του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Τριπόλεως στην Λιβύη και προέβηκαν σε βανδαλισμούς.

Έκαψαν τις σημαίες της Ελλάδος μας και της Κύπρου μας που βρίσκονται στον χώρο ενώ ξήλωσαν ολόκληρο το κοντάρι της σημαίας του Πατριαρχείου μας.

Έσπασαν με μένος τα τζάμια από τις εικόνες του Κυρίου μας Ιησού και της Παναγίας μας ενώ κατέστρεψαν την εικόνα του Αγίου Γεωργίου, (που βρίσκονται και κοσμούν τον κεντρικό προαύλιο χώρο), ενώ προσπάθησαν να τις πυρπολήσουν, αλλά ώ του θαύματος οι εικόνες δεν εκάησαν !

Από τους χτύπους που προξενούσαν έγιναν αντιληπτοί από τον πατέρα Ιωακείμ ο οποίος αμέσως αφού τους «φώναξε» μέσα από την πόρτα του Πρεσβυτερίου (το οποίο και αυτό βρίσκεται εντός του προαυλίου χώρου του Ναού μας) να σταματήσουν, έτρεξε και βγήκε από το πίσω μέρος της Ιεράς Μητροπόλεως ειδοποιώντας συνάμα την Λιβυκή Αστυνομία, τον Έλληνα Επιτετραμμένο εις την Τρίπολη και τον Πρέσβη της Κύπρου μας.

Σε λίγα λεπτά ο Πρόξενος της Κύπρου μας και πάνοπλοι άνδρες της Λιβυκής Αστυνομίας βρέθηκαν στο μέρος και διεξήγαγαν έρευνα για τον εντοπισμό των βανδάλων και Ιερόσυλων ενώ προσήχθη και ένας ύποπτος.

Επαναλαμβάνουμε για μία ακόμη φορά και δεν θα κουραστούμε πάντοτε να το λέμε ότι η Λιβυκή Αστυνομία βρίσκεται δίπλα μας, δίπλα στην Ιερά μας Μητρόπολη, στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Θεοφύλακτο, στον Ιερέα μας πατέρα Ιωακείμ Βασιλάκο και σε όλους τους Παροίκους, μας στηρίζει και μας προστατεύει παρά τις αντίξοες συνθήκες που αναγκάζεται να ενεργεί!

Τέτοιες πράξεις από όπου και εάν προέρχονται είναι καταδικαστέες !!!

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Η Ενοριακή Νεανική Εστία του Ι.Ν. Αγίων Πάντων Καλλιθέας στο πλευρό της Ι. Μητροπόλεως Μουάνζας Τανζανίας

 
Κατά το 2011 η Ενοριακή Νεανική Εστία του Ι.Ν. Αγίων Πάντων Καλλιθέας αποφάσισε να κινηθεί με διάφορες δράσεις προς την ενίσχυση της Εξωτερικής Ιεραποστολής και συγκεκριμένα της Ι.Μ. Μουάνζας Τανζανίας. Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε με τη θέσπιση Ιεραποστολικού κουμπαρά στο πλαίσιο των συναντήσεων της νεότητας και εξελίσσεται σε μια πορεία “αδελφοποίησης” με την συγκεκριμένη Αφρικανική Μητρόπολη, ώστε η στήριξή μας να έχει συνέχεια στο χρόνο και να χαρακτηρίζεται από σταθερούς δεσμούς αλληλεγγύης.
Οι μέχρι σήμερα δράσεις μας είναι οι ακόλουθες:
  1. Συγκέντρωση χρημάτων για τα δίδακτρα των μαθητών του Γυμνασίου “Άγιος Σωσθένης” της περιοχής Rubale της Ι.Μ. Μουάνζας Τανζανίας. Συγκεντρώθηκε και απεστάλη το ποσό των 1400 ευρώ για τα δίδακτρα 4 μαθητών (350×4=1400).
  2. Πραγματοποίηση ομιλίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μουάνζας κ. Ιερωνύμου στην Ενοριακή Νεανική Εστία για την Ιεραποστολή στη Δυτική Τανζανία. Στην ομιλία συμμετείχαν με ενεργό ενδιαφέρον ενορίτες, παιδιά της νεανικής εστίας, καθώς και φίλοι επισκέπτες.
  3. Αποστολή 10 ορθόδοξων βιβλίων στην αγγλική για τις ανάγκες κατηχήσεως.
  4. Συγκέντρωση στην ενορία μας και αποστολή με container μέσω του Ιεραποστολικού Συλλόγου ΠΟΡΕΥΘΕΝΤΕΣ διαφόρων ειδών (εκκλησιαστικών, τροφίμων, φαρμάκων, σχολικών, βιβλίων κατηχήσεως, τεχνολογικού εξοπλισμού, ειδών οικιακής χρήσεως, παιχνιδιών, ρούχων, υποδημάτων κ.α.). Συνολικά συγκεντρώθηκαν 140 κούτες συν 17 επιπλέον μεμονωμένα είδη.
  5. Αποστολή 16 φακέλων προς τους ορθόδοξους μαθητές του Γυμνασίου “Άγιος Σωσθένης” με μικρές εικόνες και τους βίους των αγίων τους στα αγγλικά, σταυρουδάκια, κομποσκοίνια, μικρά σχολικά και από μία κάρτα με αδελφικό μήνυμα για κάθε παιδί.

Η κίνηση αυτή της νεότητας και των ενοριτών των Αγ. Πάντων αποτελεί μια πράξη αντίστασης στην παρακμιακή πορεία θεσμών και αξιών της χώρας μας, μια ενεργή θέληση και πόθος να ενσαρκώσουμε το χριστιανικό ήθος της αγάπης και να ενωθούμε στη μεγάλη εκκλησιαστική οικογένεια της Ορθοδοξίας που εκτείνεται πέρα από σύνορα ως πρόγευση και μετοχή στη Βασιλεία του Θεού.

http://apantes.gr/?p=233

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

H εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στη Λιβύη (14/9/2012)

από την Ι.Μ.Τριπόλεως Λιβύης


Με την παρουσία των Πρεσβευτικών και Προξενικών Αρχών της Ελλάδος μας και της Κύπρου μας εορτάστηκε και εφέτος εις τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Τριπόλεως η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.
Κατά την 10ην πρωινήν τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία ενώ μετά το πέρας αυτής ,η περιφορά του Τιμίου Σταυρού και η τελετή της Υψώσεως.
Εφέτος, λόγω των προσφάτων θλιβερών γεγονότων η προσέλευση του κόσμου ήτανε αισθητώς μειωμένη και ο προβληματισμός μεταξύ του Εκκλησιάσματος έντονος!

Ευχόμαστε και προσευχόμαστε όλοι από τα βάθη της καρδιάς μας, με την δύναμη του Τιμίου Σταυρού ,την Ύψωση του οποίου σήμερα ευλαβώς εορτάζουμε, να επικρατήσει η αγάπη και η ειρήνη, η ομόνοια και η αλληλεγγύη μεταξύ όλων των ανθρώπων στην πολύπαθη Λιβύη μας .
Να πρυτανεύσει η λογική και να επικρατήσει η Δημοκρατία και η ανεξιθρησκία.

Χρόνια Πολλά και ευλογημένα.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

 


Την Τρίτη, 14η Σεπτεμβρίου 2012, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄, σε κλίμα κατανύξεως και με την συμμετοχή πλήθους χριστιανών, προέστη της Θείας Λειτουργίας, ως και της τελετής της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας.

http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=820

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Αγιασμός για την έναρξη του νέου σχολικού έτους από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο

από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας





Την 10η Σεπτεμβρίου 2012, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ ετέλεσε τον καθιερωμένο αγιασμό στα ελληνικά εκπαιδευτήρια της Μ.Πόλεως, επί τη ενάρξει των μαθημάτων για το νέο σχολικό έτος 2012-2013.

Ο Μακαριώτατος απηύθυνε πατρικές νουθεσίες και ευχές πρός τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, ενώ επεσήμανε ότι αποτελεί ευλογία το γεγονός ότι τα περιώνυμα εκπαιδευτήρια της Αλεξανδρείας, τα οποία ίδρυσαν επιφανείς ευεργέτες του Ελληνισμού, συνεχίζουν απρόσκοπτα την λειτουργία τους επʼ ωφελεία και προόδω της μαθητιώσας νεολαίας της αιγυπτιακής συμπρωτεύουσας.

Στη τελετή παρέστησαν ο Εντιμ Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ.Χρήστος Καποδίστριας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας κ.Ιωάννης Σιόκας και εκπρόσωποι ελληνικών συλλόγων και αδελφοτήτων.
 

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

"Το ιεραποστολικό έργο στην Ι.Μ. Μουάνζας στη βόρεια Τανζανία ουσιαστικά είναι έργο Κύριου"

Βάπτιση στη Μουάνζα
 
 
Είναι αλήθεια ότι το ιεραποστολικό έργο της Εκκλησίας μας εδώ στην Αφρική είναι θεαρέστο έργο. Όμως, το θεάρεστο αυτό έργο αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες, τώρα που όλος ο κόσμος βρίσκεται σε οικονομική κρίση. Πιο χαρακτηριστικά, η Ελλάδα μας, που πάντοτε στεκόταν σε αυτό το έργο, περνάει δύσκολες στιγμές.

Η αγωνία και ο αγώνας της ιεραποστολής στην Αφρική ήταν κυρίως ελλαδικός. Βοηθούσε, υποστηρίζε, προσευχόταν και ενίσχυε πνευματικά, ηθικά και υλικά από το υστέρημά της το έργο. Με την αίσθηση της ιεραποστολικής ευθύνης προσευχόμαστε για την Ελλάδα μας: “Κύριε, ελέησον ημάς και τον κόσμον σου και σώσον τας ψυχάς ημών ως αγαθός και φιλάνθρωπος”.

Το ιεραποστολικό έργο στην Ι.Μ. Μουάνζας στη βόρεια Τανζανία ουσιαστικά είναι έργο Κύριου. Στο έργο αυτό είμαστε απλά εργαλεία του. Το ζούμε και το αισθανόμαστε, ότι χωρίς τον Κύριο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Τον παρακαλούμε στον αγώνα μας και την αγωνία μας να είναι «η ισχύς μας και το στερέωμά μας». Του τονίζουμε, ότι “άλλον εκτός Σου βοηθόν εν θλίψεσιν ουκ έχομεν. Είναι η μόνη ελπίδα μας «το ελεείν και σώζειν ημάς».

Μόνο ο Θεός γνωρίζει πότε και πώς θα ξεπεράσουμε την κρίσιμη αυτή οικονομική κατάσταση, που επικρατεί τώρα σε όλο τον κόσμο. Μόνο ο Θεός είναι αυτός που κάνει ανοίγματα για ιεραποστολικές δραστηριότητες σε αυτή την περίοδο της κρίσεως.

Άξιον και δίκαιον να ευχαριστησούμε τον Κύριο για τα ανοίγματα ευκαιρίων για τις ιεραποστολικές μας δραστηριότητες. Τα ανοίγματα αυτά για μας είναι θαύματα. Αυτό που μας στηρίζει βασικά είναι η λειτουργική και μυστηριακή ζωή. Συνοδέυεται από την κατήχηση, το κήρυγμα, τα σεμινάρια και τη βιβλική μελέτη των νεοφωτίστων.

Δόξα τω Θεώ που τα δύο μοναστήρια στέκονται ακόμη, η ιερατική μας σχολή λειτουργεί, αν και με δυσκολία, δύο γυμνασία λειτουργούν, χορηγούνται υποτροφίες στα ορφανά, φτώχα αλλά εξύπνα παιδιά από το γυμνάσιο μέχρι το πανεπιστημίο, λειτουργεί το νοσοκομείο μας στην Bukoba με τη βοήθεια του Kedas, χτίζεται νεό γυμνάσιο στην Bukoba.
Ειδικά για την παραλίμνια επί της Βικτωρίας πόλη Mwanza, που είναι τώρα η έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Μουάνζας, εδώ χτίζεται ο Μητροπολικός Ι. Ναός του Αγίου Νικολάου. Επίσης, χτίζεται η Ανώτερη ιερατική σχολή για τον καταρτισμό των στελέχων της Ιεράς μας Μητρόπολης.
Η Mwanza και η Mbeya είναι μεγάλες πόλεις. Οι πόλεις Bukoba, Musoma, Kigoma, Shinyanga, Tabora, Geita και Sumbawanga χρειάζονται καλά καταρτισμένα στελέχη για καλές και αποτελεσματικές ιεραποστολικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα η Mwanza έχει περίπου 800.000 κατοίχους. Υποστηρίζεται όμως ότι από αυτούς, το 30% των 800.000 κατοίκων βρίσκονται άκομη στην πλάνη της ειδωλολατρίας. Όπως είναι φανερό, «ο θερισμός είναι πολύς». Χρειάζονται εργάτες, πάνω από όλα καταρτισμένοι, πραγματικά ορθόδοξα καταρτισμένοι.
Η συστηματική και σωστή συνέχεια των ιεραποστολικών μας δραστηριοτήτων κατά τη γνώμη μας απαιτεί αυτή τη στιγμή να έχουμε πολλά από τα λειτουργικά μας βιβλία στα Σουαχίλι, τη γλώσσα του λαού της Τανζανίας. Επίσης να έχουμε πολλά ωφέλιμα Ορθόδοξα βιβλία μεταφρασμένα στα Σουαχίλι. Οι νεοφώτιστοί μας και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο πλουτό των θησαυρών της Ορθοδοξίας μας. Έτσι, η Ορθοδοξία θα είχε τη δυνατότητα να ριζώσει βαθιά στις καρδιές των Τανζανών. Κάτι που θα εγγυόταν τη δημουργία και ανάπτυξη μιας τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε καλές και γερές βάσεις, αφού ο φύλακας της Ορθοδοξίας είναι ο λαός του Θεού.
 
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Μουάνζας
 
 
 

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Άκκρας Γεώργιος νέος διευθυντής του περιοδικού "Πάνταινος"

από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας




Την 7η Σεπτεμβρίου 2012, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Βʼ, κατόπιν της προν Κύριον εκδημίας του μακαριστού Μητροπολίτου Γέροντος Λεοντοπόλεως κυρού Διονυσίου, του καλλικάρπως διατελέσαντος Διευθυντού του επισήμου Δελτίου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας «Πάνταινος» (2004-2012), διώρισε νέο Διευθυντή του ως άνω Δελτίου τον Σεβ. Μητροπολίτη Άκκρας κ. Γεώργιο, Εκπρόσωπο της ΑΘΜ στην Αθήνα και Διευθυντή του Γραφείου του Πατριαρχείου στην ελληνική πρωτεύουσα.
 
http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=10331


Ιστορία του περιοδικού «Πάνταινος»    

Το έτος 1906 δημιουργήθηκε στην Αλεξάνδρεια και άρχισε να λειτουργεί ευδοκίμως το Πατριαρχικό Τυπογραφείο με πρωτοβουλία του Πατριάρχου Φωτίου (1900-1925). Το έτος 1908 επετεύχθη το σημαντικό βήμα της εκδόσεως δύο περιοδικών εντύπων του παλαιφάτου Πατριαρχείου, του «Εκκλησιαστικού Φάρου» (Ιανουάριος, 1908) και του «Πανταίνου» (Σεπτέμβριος, 1908). Στο Δελτίο «Πάνταινος», το οποίο φέρει το όνομα του πρώτου διευθυντού της Κατηχητικής Σχολής Αλεξανδρείας (2οςαι. μ.Χ.), καταγράφονται πρωτίστως τα χρονικά της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

Οι τρεις πρώτοι Διευθυντές του ήταν οι Γρηγόριος Παπαμιχαήλ, Ιωάννης Φωκυλίδης και Μιχαήλ Γαλανός. Ακολούθησε μία σειρά διακεκριμένων προσωπικοτήτων κληρικών και λαϊκών διανοουμένων, μεταξύ των οποίων -κατά τους προσφάτους χρόνους- οι αοίδιμοι Επίσκοπος Ελευσίνος κυρός Τιμόθεος, μετέπειτα Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής, π.Ανδρέας Καραγεωργίου, Μητροπολίτης Καρθαγένης κυρός Χρυσόστομος και Μητροπολίτης Γέρων Λεοντοπόλεως κυρός Διονύσιος.

Επίσης, επί πολλά έτη την επιμέλεια του εντύπου είχε ο αείμνηστος Θεόδωρος Δ.Μοσχονάς, Διευθυντής της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας.


http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=818

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Έργα Φιλανθρωπίας στην Ιερά Επισκοπή Μαδαγασκάρης


www.worldatlas.com


Από την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής:

Ανέγερση ορφανοτροφείου στο Ανταναναρίβο

Με μεγάλη συγκίνηση η Αδελφότητά μας συμμετέχει στην ανέγερση ορφανοτροφείου στην πρωτεύουσα της Μαδαγασκάρης Ανταναναρίβο.

Όπως γνωρίζετε, λειτουργεί τα τελευταία χρόνια ένα βρεφοκομείο στην πόλη Μαντζούκα, όπου νεαρές μητέρες παραδίδουν ανώνυμα τα νεογνά τους, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να διαθρέψουν. Εκεί τα βρέφη αυτά βρίσκουν θαλπωρή με τη φροντίδα του Θεοφιλεστάτοε Επισκόπου κ. Ιγνατίου.

Τα μωρά όμως μεγαλώνουν και είναι απαραίτητη η μετεγκατάστασή του σε άλλο χώρο, ώστε και το βρεφοκομείο να μπορεί να δέχεται και άλλα νεογνά, μα και τα ήδη υπάρχοντα να μη μείνουν δίχως στέγη.

Για το λόγο αυτό ξεκίνησε η ανέγερση του ορφανοτροφείου στο Ανταναναρίβο. Μία ευσεβής δωρήτρια από τη Θεσσαλονίκη έχει αναλάβει να χρηματοδοτήσει την πρώτη από τις τρεις πτέρυγες του έργου.

Ευχόμαστε ο Πανάγαθος Θεός να την ευλογεί κατά την προαίρεσή της και να αναδεικνύει και άλλους δωρητές για τα ευαγή έργα της Ιεραποστολής ανά τον κόσμο.
 
 
Προς την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής:
 
Πολυϊατρείο στην πόλη Toliar
 
" .... Στὸ νότιο τμῆμα τῆς χώρας μας, τῆς Μαδαγασκάρης, ἔχουμε ἤδη περατώσει τὶς κτηριακὲς ἐργασίες ἑνὸς ἀκόμη πολυϊατρείου γιὰ τὴν ἀνακούφιση τῶν ἀσθενῶν ἀδελφῶν μας στὴν περιοχὴ αὐτὴν της πόλης Toliar. Τὸ πολυἱατρεῖο τὸ ὁποῖο διαδικαστικὰ εἶναι σχεδὸν ἕτοιμο νὰ λειτουργήσει ἔχει ἐξοπλισθεῖ καταλλήλως γιὰ τὴν ἀντιμετώπιση παθολογικῶν νοσημάτων, ὀδοντιατρικῆς περίθαλψης, περιστατικῶν πρώτων βοηθειῶν καὶ φαρμακευτικῆς ὑποστήριξης. Κρίνεται ὅμως ἀπαραίτητο νὰ λειτουργήσει καὶ ὀφθαλμολογικὴ μονάδα γιὰ τὴν ἀντιμετώπιση ὀφθαλμολογικῶν παθήσεων μιὰ ποὺ δὲν εἶναι λίγα τὰ περιστατικὰ σὲ ἀντίθεση μὲ τὴν παρεχόμενη ἰατροφαρμακευτικὴ κρατικὴ πρόνοια.
Τὸ κόστος τοῦ ἐξοπλισμοῦ ποὺ κρίνεται ἀπαραίτητος γιὰ τὴν δημιουργία μιᾶς τέτοιας μονάδας ἀνέρχεται στὶς 8.000 €.

Λόγῳ γενικῆς οἰκονομικῆς κρίσης ἡ περάτωση τοῦ ὀφθαλμολογικοῦ κρίνεται ἀδύνατη ἀπὸ τὴν πλευρὰ μας. Κάνουμε ἔκκληση γιὰ εὕρεση δωρητῆ ὁ ὁποῖος θὰ μποροῦσε νὰ βοηθήσει στὴν τελείωση αὐτοῦ τοῦ ἔργου.

Εὐχόμαστε πλούσια τὴν χάρη καὶ τὴν εὐλογία τοῦ Θεοῦ σὲ ὅλους ἐσᾶς ποὺ ἀγωνίζεσθε γιὰ τὴν ὑλικὴ στήριξη τοῦ ἔργου μας."

Ὁ Θεὸς μαζί σας. Μὲ ἀγάπη Χριστοῦ,
Ὁ Μαδαγασκάρης Ἰγνάτιος
 
 
Περισσότερα...  http://ierapostoles.gr/2012/08
 

Στην Ιρίγκα και στην Αρούσα της Τανζανίας (Ιερά Μητρόπολη Ειρηνουπόλεως)



http://www.wordtravels.com/Travelguide/Countries/Tanzania/Map

Προς την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής:


 Ιεραποστολικό Κέντρο στην Ιρίγκα

....  Εδώ στην πόλη Ιρίγκα της Τανζανίας, όπου βρίσκεται το Ιεραποστολικό Κέντρο, καθημερινά βρίσκουν θαλπωρή πλήθος ορφανών και εγκαταλελειμμένων παιδιών, τα οποία με τη βοήθεια εθελοντών μαθαίνουν να αγαπούν το Χριστό και τους αδελφούς του Χριστού, να πηγαίνουν στις ακολουθίες της Εκκλησίας, να κάνουν σωστά το σημείο του Σταυρού, να προσεύχονται πριν να φάνε ή να πιούν το γάλα και το μπισκότο που τους προσφέρει η Ιεραποστολή. Μαθαίνουν να τρώνε πλένοντας προηγουμένως τα χέρια τους.
 
Ακολουθία σε αχυροκαλύβα-εκκλησία

Εδώ κανείς θα ακούσει τις καθαρές τους φωνές να ψάλλουν στον δωρεοδότη Κύριο ύμνους και ωδές πνευματικές, εφαρμόζοντας το ψαλμικό «ἐκ στόματος νηπίων κατηρτίσω αἶνον».

Πολλά από αυτά προετοιμάζονται καταλλήλως, για να δεχθούν το ένδυμα της αφθαρσίας, το Αγιο Βάπτισμα.

Επί πλέον, βοηθούνται στις σχολικές τους ανάγκες, γιατί εδώ στην Τανζανία η ειδικη ενδυμασία των μαθητων και όλα τα σχολικά είδη αγοράζονται από τις οικογένειες. Εκτός δε τούτων πρέπει να πληρώνουν αρκετά χρήματα, για να έχουν την δυνατότητα φοιτήσεως. Τα παιδιά, των οποίων η οικογένεια δεν μπορεί να ανταποκριθεί, εκδιώκονται από το Σχολείο, μέχρις ότου πληρώσουν.
 
Παιδιά της Τανζανίας

Ενθυμείσθε, αγαπητοί αδελφοί τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό τί έλεγε; Χωρίς γράμματα πὠς μπορει κανείς να μαθει να διαβάζει το Ευαγγέλιο; Και σε μας εδώ, έχουν απομείνει ελάχιστα από τα 10.000 αντίτυπα της Αγίας Γραφής, τα οποία τυπώθηκαν στα Σουαχίλι με τη χρηματική συνδρομή της Αδελφότητάς σας, την οποίαν για μια ακόμη φορά ευχαριστούμε εκ βαθέων, και τα οποία περιμένουν τα νέα παιδιά της Τανζανίας να μορφωθούν με τον Αθάνατο Λόγο του Θεού, ώστε αργότερα, όταν μεγαλώσουν να γίνουν οι άνθρωποι της Πίστεως της Ελπίδος και της Αγάπης.

Παρακαλούμε να εύχεσθε και να μη μας ξεχνάτε, ώστε όλοι οι Ορθόδοξοι απανταχού της γης να δοξάζουμε το πάντιμο και μεγαλοπρεπές Ονομα του Θεού.Αμήν.

Με Αγάπη Χριστού,
Αρχιμ. Φώτιος Χατζηαντωνίου
Πρωτ. Ι.Μ. Ειρηνουπόλεως

Ιεραποστολικό Κέντρο στην Αρούσα

Στην ιεραποστολική προσπάθεια της Ιεράς Μητροπόλεως Ειρηνουπόλεως ανοίγεται νέα προοπτική.

Η επιθυµία της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου, να δηµιουργηθεί Ιεραποστολικό Κέντρο στην Αρούσα, πόλη της ΒΑ Τανζανίας, που βρίσκεται σε απόσταση 90 περίπου χλµ. από τα σύνορα µε την Κένυα, αρχίζει να λαµβάνει σάρκα και οστά. Κατόπιν της ευλογίας του Σεβ. Μητροπολίτη Ειρηνουπόλεως κ. Δηµητρίου, πραγµατοποιήθηκαν δύο επισκέψεις του γράφοντος στην παραπάνω περιοχή. Με τη χάρη του Θεού βρέθηκε κατάλληλο οικόπεδο, για τη δηµιουργία Ιεραποστολικού Κέντρου, έκτασης 20 στρεµµάτων και αξίας 50.000 €.

Ελπίζουµε, ότι ο Θεός θα φωτίσει κάποιους από τους ανθρώπους Του, να το χρηµατοδοτήσουν µέσω της έγκριτης Αδελφότητάς σας. Στο σηµείο αυτό, θα θέλαµε για µία ακόµη φορά να εκφράσουµε από τα βάθη της ψυχής µας τη µεγάλη µας ευγνωµοσύνη για τη µέχρι τώρα στήριξή σας σε πολλά από τα έργα της Ιεράς µας Μητρόπολης.
 
Ο π. Φώτιος Χατζηαντωνίου με τους εφτά νεοφώτιστους της Αρούσας
Ο π. Φώτιος Χατζηαντωνίου με τους εφτά νεοφώτιστους της Αρούσας
 
Επίσης, θέλουµε να πληροφορήσουµε όλους τους αγαπητούς φίλους µας, ότι ύστερα από πολλά χρόνια ιεραποστολικής στασιµότητας, αναζωπυρώθηκε η Ιεραποστολή στην Αρούσα, µε την προετοιµασία και βάπτιση επτά νέων ανθρώπων. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η Ιεραποστολή στη Αφρικανική Ήπειρο άρχισε στις αρχές του περασµένου αιώνα στην παραπάνω περιοχή από τον αείµνηστο Αρχιµανδρίτη Νικόδηµο Σαρίκα.

Ελπίζουµε ότι ο αριθµός επτά των νέων µελών της Ορθοδόξου Εκκλησίας µας στην παραπάνω περιοχή δεν είναι τυχαίος. Επί πλέον, πιστεύουµε ότι θα πολλαπλασιαστούν εκεί οι πιστοί µε γρήγορους ρυθµούς. Γι” αυτό, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, ζητούµε την οικονοµική συνδροµή σας για το παραπάνω εγχείρηµα.

Τελειώνοντας, θέλουµε να υπογραµµίσουµε, ότι η Αρούσα βρίσκεται σε καίριο σηµείο της Αφρικής, όπου αναπτύσσονται διακρατικές συνεργασίες των γύρω κρατών. Επίσης, η Ελληνική Κοινότητα της Τανζανίας λειτουργεί εκεί σχολείο µε υψηλές µορφωτικές υπηρεσίες και είναι πρόθυµη να παράσχει βοήθεια, όπως μας διαβεβαίωσε ο πρόεδρός της. Εποµένως, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να καρποφορήσει η Ορθόδοξη Πίστη προς δόξαν Θεού και σωτηρία των ψυχών των εκεί διαβιούντων, για τους οποίους έχυσε το Πανάγιο επί του Σταυρού αίµα Του ο ενανθρωπίσας διά την Σωτηρία του σύµπαντος κόσµου Υιός και Λόγος του Θεού. Ο Θεός να δώσει.

Με Αγάπη Χριστού,
Αρχιμ. Φώτιος Χατζηαντωνίου
Πρωτ. Ι.Μ. Ειρηνουπόλεως 


Περισσότερα...  http://ierapostoles.gr/2012/09