Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Η Ρ. Κράτσα για τον ιστορικό ρόλο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

Συντάχθηκε από την Εφ. "Νέο Φως" Καϊρου                  
rodiΣτη Φλωρεντία, που γνώρισε πολλές συγκρούσεις κατά την ιστορία της με αφορμή θρησκευτικά θέματα, πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: ο 15ος Διάλογος με τις Εκκλησίες και τους Θρησκευτικού Θεσμούς, παρουσία επιφανών ομιλητών και από την Ελλάδα, μεταξύ αυτών η πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Ρόδη Κράτσα, ο Μητροπολίτης Αχαΐας κ. Αθανάσιος (επικεφαλής του Γραφείου της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες) και ο π. Αιμιλιανός Μπογιάννου (εκπρόσωπος του Γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση).
Το θέμα του συνεδρίου ήταν ιδιαίτερα επίκαιρο: «Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της», καθώς η κορυφαία αυτή συνάντηση πραγματοποιήθηκε όντως σε αυτήν την περίοδο όπου ο κόσμος μαστίζεται από μεγάλη οικονομική κρίση.
Να σημειωθεί ότι μεταξύ των ομιλητών ήταν και εκπρόσωποι της μουσουλμανικής θρησκείας, με αποτέλεσμα έναν πολύ γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των θρησκειών, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα του απλού ανθρώπου της εποχής μας.
Στην ξεχωριστή αυτή εκδήλωση, σε δήλωσή της, η κα Κράτσα έκανε λόγο και στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, τονίζοντας ότι «Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας είναι φορέας μιας προαιώνιας τέτοιας εμπειρίας. Η ιστορική του πορεία αποδεικνύει τη δύναμή του να υποστηρίζει τις αρχές και τις αξίες του χριστιανισμού και της ορθοδοξίας αλλά και το δημιουργικό του ρόλο στο διάλογο πολιτισμών και θρησκειών.».
Αναλυτικά, η δήλωση της κας Κράτσα προς το «ΝΦ» ήταν:
«Ο διάλογος των πολιτισμών και των θρησκειών πρέπει να βασίζεται σε κοινές αξίες του σεβασμού, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ισότητας, της ανοχής και της αγάπης για τον πλησίον. Μόνο τότε έχει θετικά αποτελέσματα για την ειρήνη, την πρόοδο και τη συνεργασία. Σήμερα οι αξίες αυτές έχουν μεγάλη σημασία στην καθημερινή ζωή, στη διπλωματία, στην επίλυση διαφορών, διακρατικών και διακοινοτικών, στην οικονομική και πολιτισμική συνεργασία.
Οι εκκλησίες και οι θρησκευτικές αρχές έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν σε αυτήν τη διαδικασία που γίνεται όλο και περισσότερο απαραίτητη στην πολυπολιτισμική κοινωνία και στον ανήσυχο κόσμο που ζούμε.
Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας είναι φορέας μιας προαιώνιας τέτοιας εμπειρίας. Η ιστορική του πορεία αποδεικνύει τη δύναμή του να υποστηρίζει τις αρχές και τις αξίες του χριστιανισμού και της ορθοδοξίας αλλά και το δημιουργικό του ρόλο στο διάλογο πολιτισμών και θρησκειών.
Είναι σίγουρα ένας πολύτιμος συνομιλητής και εταίρος των ευρωπαϊκών οργάνων, όπως προκύπτει από τη Νέα Συνθήκη της Λισαβόνας, όπου θεσμοθετείται ο διάλογος της ΕΕ με τις θρησκευτικές αρχές. Την περίοδο αυτή μεγάλων γεωπολιτικών ανακατατάξεων και των εξελίξεων της Αραβικής Άνοιξης, πρέπει όλοι μαζί να εργαστούμε για το σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας σε όλες τις χώρες και την προστασία όλων των θρησκευτικών μειονοτήτων», κατέληξε η κα Κράτσα.
Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ψηφίσει στην Συνθήκη της Λισσαβώνας το άρθρο 17 τονίζει χαρακτηριστικά: «Η Ένωση σέβεται και δεν προδικάζει το καθεστώς που, βάσει του εθνικού δικαίου, έχουν οι εκκλησίες, οι θρησκευτικές ενώσεις ή κοινότητες στα Κράτη Μέλη. Η Ένωση σέβεται εξ ίσου το καθεστώς, βάσει του εθνικού δικαίου, των φιλοσοφικών και μη ομολογιακών οργανισμών. Αναγνωρίζοντας την ταυτότητά τους και την ειδική συμβολή τους, η Ένωση θα διατηρήσει ένα ανοιχτό, διαφανή και τακτικό διάλογο με αυτές τις εκκλησίες και οργανισμούς».
Την σημασία του άρθρου 17 της Συνθήκης της Λισσαβώνας έχει σημειώσει σε λόγους του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, όπως τόνισε στην ομιλία του στο εν λόγω συνέδριο στην Φλωρεντία ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Όθμαρ Καράς ο οποίος προσέθεσε ότι η Ενωμένη Ευρώπη των «27» κρατών μελών θα πρέπει να διατηρήσει ένα ανοιχτό διάλογο με τις θρησκευτικές κοινότητες, με δεδομένο ότι η οικονομική κρίση στον κόσμο μεγαλώνει όλο και περισσότερο και σε αυτόν τον τομέα η εκκλησία μπορεί να συμβάλλει στην εξομάλυνση του προβλήματος και των χρηζόντων ανάγκη.

http://www.romfea.gr/patriarxeia/patriarxeia/patriarxeio-alexandreias/13769-rodi-kratsa-alexandreias-synedrio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου