Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Η εορτή των Χριστουγέννων στην Αιθιοπία

από την Ιερά Μητρόπολη Αξώμης
aithiopia
 
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Αξώμης κ. Πέτρος ετέλεσε την Θ. Λειτουργίαν κατά τας εορτάς των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων , ομίλησε προς τους Χριστιανούς που προσήλθον , όσοι βρίσκονται ακόμη στην Αδδίς Αμπέμα, παρόντος καθ΄ όλας του Εξοχ. Πρέσβεως της Ελλάδος κ Νικ. Πρωτονοταρίου ο οποίος ανέγνωσε και το διάγγελμα του Προέδρου της Ελλ. Δημοκρατίας ενώ ο Μητροπολίτης ανέγνωσε το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα της Α.Θ.Μ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ κ Θεοδώρου.
Δεν παρέλειψε όμως καθ΄ όλας τας εορτασίμους ημέρας να κηρύξει προκαλώντας μάλιστα πολλήν ευχαρίστησιν εις τον λαόν του. Διακριτική είναι πάντοτε και η παρουσία Χριστιανών από διάφορα κράτη, Ρωσία , Ουκρανία , Σερβία, Ρουμανία κα διότι η μόνη Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η Ελληνική στην Αδδίς Αμπέμπα και εις όλην την Αιθιοπία.
Το φιλανθρωπικόν έργον που διεξάγεται από την Φιλόπτωχο Αδελφότητα με αναπληρωτή Πρόεδρο τον π. Χρυσόστομο παρά την οικονομικήν κρίσην εν τούτοις εγένετο με επιτυχίαν και εβοηθήθησαν 100 οικογένειες.
Αλλά και η Ελλ. Κοινότης που από την δημιουργία της δεν έπαυσε να ενισχύει άπορες οικογένειες και να διατηρεί το οικοτροφείο δια 75 μαθητάς με τις ωραίες εγκαταστάσεις του δεν έπαυσε τα τελευταία χρόνια να ενισχύει επί μονίμου βάσεως περίπου 100 οικογένειες και δεν έκλεισε το 15ημερο την λειτουργία του μαθητικού οικοτροφείου. aithiopia1
Προσέφερε επίσης δώρα και σε Αιθίοπας αναξιοπαθείς που είχαν σχέσεις με Ελληνικές επιχειρήσεις και οικογένειες. Διότι πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα κοινωνικά καθεστώτα σε διάφορες χώρες δεν λειτουργούν υπέρ του ανθρώπου.
Εις την Αιθιοπίαν, την κατ΄ εξοχήν Ορθόδοξον χώραν ανάμεσα στις 54 χώρες της Αφρικής η Εκκλησία 40.000.000 πιστών ακολουθεί το παλαιόν ημερολόγιον και κατά συνέπειαν σήμερον 7ην Ιανουαρίου ήταν η εορτή των Χριστουγέννων. Κατά το έθος ο Μητροπολίτης κύριος Πέτρος μετά του π. Χρυσοστόμου μετέβησαν εις την μεγάλη αίθουσα του Πατριαρχείου όπου ο Τοποτηρητής Σεβ Μητροπολίτης κ Ναθαναήλ παρίστατο επικεφαλής κλήρου και λαού.
Αφιχθέντος του Μητροπολίτου αντήλαξαν τον ασπασμόν και την ευχήν και παρεκάθησε δεξιά του Τοποτηρητού και εόρτασαν με Αιθιοπικόν τρόπον την εορτήν δεδομένου ότι η Λειτουργία τελείται κατά τις νυκτερινές ώρες 12-5 πρωινήν.
Μετ΄ ολίγον αφίχθη ο Εξ. Πρέσβυς της Αιγύπτου συνοδευόμενος από τον Έξαρχον του Κοπτικού Πατριαρχείου που παραμένει εις το Πατριαρχείον της Αιθιοπίας και εκάθησεν αριστερά του Τοποτηρητού.
Την στιγμή που διεκόπησαν οι εορτάσιμοι βιβλικοί χοροί των κατηχητικών σχολείων και των Εκκλησιαστικών Σχολών σπουδασταί, ο Μητροπολίτης Πέτρος Γ.Π.Ε εγερθείς επήρε τον λόγον και εξέφρασε τις ευχές της Α.Θ.Μ του Παπα και Πατριάρχου Αλέξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου, εξήρε το ποικίλο έργο του Μακαριστού Πατριάρχου Αιθιοπίας Παύλου επίσης την ζωήν του της Εκκλησίας στην Αιθιοπία υπέρ του ανθρώπου, ανεφέρθη εις την ανάγκη εκλογής Πατριάρχου σοβαρού και απαραιτήτου έργου, ομίλησε δια τον Μητροπολίτην Τοποτηρητήν με τον οποίον επί 32 έτη έχουν σχέσεις αδελφικές, τον συνεχάρη δια το έργον του Τοποτηρητού που επιτελεί μετά πολλής προσοχής και ενδιαφέροντος και ηυχήθη την ειρήνην, την ευπορίαν, την αγάπην και την εκλογήν του Πατριάρχου Αιθιοπίας.
Η ομιλία του Μητροπολίτου διεκόπτετο από τα χειροκροτήματα των παρισταμένων. Εν συνεχεία ομίλησε ο Εξ. Πρέσβυς της Αιγύπτου δια τις σχέσεις των δύο κρατών και των δύο Εκκλησιών ως επίσης ανεφέρθη εις το σπουδαίο έργο του Πατριάρχου Παύλου και το τοιούτον δια τον Πατριάρχη Σενούντα και ηυχήθη δια την σημερινήν εορτήν.
aithiopia2Μετά ταύτα ο Τοποτηρητής του Θρόνου ηυχαρίστησε τον Μητροπολίτην Αξώμης κ Πέτρον διότι επί 32 χρόνια είναι αδελφός της Αιθιοπικής Εκκλησίας και παρίστατε εις τας εκδηλώσεις αυτής αλλά και συμπαρίσταται εμπράκτως εις το έργον της Αιθιοπικής Εκκλησίας δια τον λαόν της, ηυχαρίστησε τον Εξ. Πρέσβυ της Αιγύπτου δια την παρουσίαν του ( παρουσία του Πρέσβεως της Αιγύπτου χρονολογείται μόλις 3-4 χρόνια).
Απηύθυνε προς τον Αιθιοπικό λαό σύντομο κήρυγμα και εκ του Ευαγγελίου στίχους δια την αγάπη, δια την ειρήνη και ευχήθη δια την σημερινήν εορτήν.
Το Σάββατο 12/1 ο Σεβ Μητροπολίτης , ως κατ΄ έτος προσεκάλεσε την παροικία δια την κοπή της Βασιλόπιτας εις το Μητροπολιτικόν Μέγαρον.
Προσήλθον ο Εξοχ Πρέσβυς της Ελλάδος μετά της συζύγου του εκπρώσοποι της Ελλ. Κοινοτητος, της Αθλ. Ενώσεως «Ολυμπιακός» και μέλη της παροικίας. Μετά την κοπή της Βασιλόπιτας κατά την καθιερωμένην τάξιν ομίλησε ο Μητροπολίτης και απηύθυνε ευχάς διά το Νέον Έτος.
Εν συνεχεία απηύθυνε ευχάς και ο Εξοχ Πρέσβυς της Ελλάδος και μάλιστα μας εξήγησε κατά την πρόσφατον συνάντησιν που είχε με τον Υπουργόν Οικονομικών της Αιθιοπίας που ευρίσκετε το θέμα των αποζημιώσεων ή της επιστροφής των Ελληνικών περιουσιών που ανυρπάγησαν το 1974 από τον Δικτάτορα του Κομουνιστικού καθεστώτος Megistou.
Εν συνεχεία πρσεφέρθησαν διάφορα αναψυκτικά και η παροικία ηυχαρίστησε τον Μητροπολίτη.
Την Κυριακή 13/1 λειτούργησε ο Μητροπολίτης και προέστη του ετησίου μνημοσύνου του αειμνήστου Κοινότητος Θεοδωρου Ασημακόπουλου που υπήρξε επί υπέρ την δεκαετίαν , την δύσκολήν εκείνην περίοδον , Πρόεδρος της Ελλ. Κοινότητος Αδδίς Αμπέμπα και ανεφέρθη εις το τέλος ο Μητροπολίτης εις το ευαγές έργον που επετέλεσε. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου