Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Τον Βαγγέλη Βενιζέλο και τον Αλέξη Τσίπρα συνάντησε στην Αθήνα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄

patriarxis 01

pyramisnews.gr
                              
Συνάντηση με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο Β΄ είχε στις 28 Μαρτίου 2014 ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στην Αθήνα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν εκκλησιαστικά θέματα και θέματα μεσογειακής και αφρικανικής πολιτικής.

Ο κ. Βενιζέλος ευχαρίστησε θερμά τον Πατριάρχη για τη βοήθειά του σε αυτά τα θέματα, ενώ ο κ. Θεόδωρος ο οποίος δήλωσε ότι είναι ο «πατριάρχης των φτωχών στην ήπειρο του μέλλοντος» ευχαρίστησε τον υπουργό Εξωτερικών που τον άκουσε για τις δύσκολες μέρες που περνάει ο κόσμος της Μέσης Ανατολής και, κυρίως, η Αίγυπτος.
Στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «με το Μακαριώτατο, έχουμε πολύ στενή συνεργασία γιατί παρακολουθεί τα θέματα που αφορούν μια εξαιρετικά κρίσιμη περιοχή. Έχει πλήρη γνώση των εξελίξεων στην Αίγυπτο, όπου είναι μια πολύ μεγάλη προσωπικότητα ευρύτατης αποδοχής, έχει πολύ στενές σχέσεις με τον Στρατηγό Σίσι που είναι και ο υποψήφιος Πρόεδρος της Αιγύπτου και, βεβαίως, παρακολουθεί στενά όλα τα θέματα της μεγάλης αφρικανικής ηπείρου.
Είχαμε τη ευκαιρία να μιλήσουμε και για εκκλησιαστικά θέματα, μετά τη σύναξη των προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και για θέματα μεσογειακής και αφρικάνικης πολίτικης, τα οποία έχουν πολλή μεγάλη σημασία και τον ευχαριστώ θερμά για τη βοήθειά του».

patriarxis_venizelos 01

Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τόνισε:

«Και εγώ Πρόεδρε μου θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Είμαι ο Πατριάρχης των φτωχών στην ήπειρο του μέλλοντος, την Αφρική και πριν λίγο καιρό βρισκόμουν στην Μοζαμβίκη στα νησιά του Ινδικού για να βοηθήσω όσο μπορώ. Και σας ευχαριστώ διότι με ακούσατε για τις δύσκολες μέρες που περνάει ο κόσμος της Μέσης Ανατολής και, κυρίως, του χώρου που ζω, στην Αίγυπτο.

Είχα τη μεγάλη χαρά, το περασμένο Σάββατο, να υποδεχτώ κοντά μου τον Πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος αναφέρθηκε για μια φορά ακόμα στους δεσμούς φιλίας Ελλάδας και Αιγύπτου. Μου αρέσει, Πρόεδρε μου, πάντα να λέγω ότι το δυτικό πέλαγος δεν μας χωρίζει αλλά μας ενώνει και λόγω της Κρήτης.

Γι’ αυτό σας λέω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Επιστρέφοντας μετά από λίγο στο χώρο τον δικό μου, ξέρω ότι η πατρίδα μου, εσείς με σκέφτεστε και αυτό μου δίνει κουράγιο να συνεχίσω έναν αγώνα όμορφο για τη φιλία των λαών για το καλό του πλανήτη».
 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ
 

Τη θερμή του συμπαράσταση στο ιεραποστολικό και κοινωνικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προς τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο. Ο Αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντήθηκε στις 29 Μαρτίου στη Βουλή με τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

patriarxis_tsipras 01

Ο κ. Θεόδωρος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για το Ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Ιεραπόστολοι κληρικοί και λαϊκοί και κυρίως για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί της Μαύρης ηπείρου όπως η πείνα, η φτώχεια, η εκμετάλευση, οι ασθένειες. Ο κ.Θεόδωρος υπογράμμισε στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Αφρική αποτελεί το μέλλον του πλανήτη.

Παράλληλα, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα και για τα θέματα που απασχολούν την Ελληνική κοινότητα της Αιγύπτου.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος, ο βουλευτής Α” Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης και ο επικεφαλής της θεματικής θρησκευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Λυκόπουλος.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπογραμμίστηκε η αναγνώριση της ιδιαίτερης θρησκευτικής, ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας του Πατριαρχείου και της συμβολής του στην ειρηνική συμβίωση ανθρώπων διαφορετικών φυλών – πολιτισμών – θρησκευτικών αντιλήψεων αλλά και της ανθρωπιστικής βοήθειας στους υποσαχάριους πληθυσμούς.

http://pyramisnews.gr/synantisi-patriarxi-theodorou-me-venizelo-kai-tsipra/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου