pyramisnews.gr
Το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας αποτελεί πυλώνα προστασίας για τους χριστιανούς της Αφρικής.
Ο πατριάρχης Θεόδωρος για να εξασφαλίσει την ασφάλεια του ποιμνίου του είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο Πούτιν τον πρόεδρο της Αιγύπτου και τον πρόεδρο της Ν.Αφρικης
Η «Αραβική Άνοιξη» στην Μέση Ανατολή, έφερε πολλά δεινά στα 15εκατομμύρια Χριστιανών στην περιοχή, που δοκιμάζονται από την βία και τους διωγμούς. Στην Αίγυπτο η βραχυπρόθεσμη επικράτηση των Αδελφών Μουσουλμάνων συνοδεύτηκε από πράξεις εναντίον των Κοπτών και πυρπολήσεις Χριστιανικών εκκλησιών. Οι τρεις χιλιάδες έλληνες της Αιγύπτου με μακροχρόνια παρουσία στην περιοχή, έχουν συνταχθεί γύρω από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και τις ελληνικές κοινότητες και δεν νοιώθουν ότι απειλούνται. Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αποτελεί σήμερα τον σταθερό πυλώνα για όλους τους χριστιανούς της Αφρικής, διατηρεί αγαστές σχέσεις με την Αίγυπτο, τη χώρα που φιλοξενεί την έδρα του ελληνορθόδοξου στοιχείου στην Αφρική, καθώς αυτές στηρίζονται στον σεβασμό των θρησκειών και των διαφορετικών πολιτισμών που εκφράζονται μέσα από την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.
Oι θέσεις του Πατριάρχη κατά της τρομοκρατίας
Ο Πατριάρχης Θεόδωρος γνωρίζοντας τον κίνδυνο που απειλεί τους χριστιανούς στην Αφρική δεν δίστασε να τοποθετηθεί σθεναρά και δημόσια και να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο της εξάπλωσης της τρομοκρατίας στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι η Μέση Ανατολή υποφέρει την περίοδο αυτή διότι στην διαχρονική αυτή σκακιέρα υψίστης γεωπολιτικής και ενεργειακής αξίας, εκείνοι που μετακινούν τα πιόνια δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ ειλικρινά για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των απλών ανθρώπων. Ενδιαφέρθηκαν μόνο για τα δικά τους συμφέροντα, θυσιάζοντας την κοινωνική αρμονία στο βωμό του σεκταρισμού κατ’ εφαρμογή της γνωστής μεθόδου του «διαίρει και βασίλευε». Η ανθρωπότητα τόνισε ο Μακαριότατος, ίσως να έσπρωχνε το πρόβλημα αυτό αδιάφορα κάτω από το χαλί της ιστορίας αν δεν πρόβαλλε απειλητική η προοπτική της διασποράς του τζιχαντισμού στις ανεπτυγμένες δυτικές κοινωνίες. Αναφερόμενος στην τρομοκρατία στην Αίγυπτο, θεωρεί ότι η πλειοψηφία του Αιγυπτιακού λαού αποστρέφεται τον φανατισμό και τη βία στο όνομα του Ισλάμ. Όπως αποστρέφεται τις πολιτικές που συχνά χαράσσονται στα μεγάλα κέντρα αποφάσεων ερήμην του και σε βάρος του. Η Αφρική επισημαίνει δεν έχει διαγράψει από την ιστορική της μνήμη τις οδυνηρές εμπειρίες της αποικιοκρατίας και με απογοήτευση βλέπω την αποικιοκρατία του παρελθόντος να επανεμφανίζεται μεταλλασσόμενη από εδαφική σε οικονομική. Θα πρέπει αναφέρει, να γίνει ένας διαχωρισμός μεταξύ του Ισλάμ και του ισλαμικού φονταμενταλισμού. Το Ισλάμ ως διαφορετική θρησκευτική αντίληψη και πράξη είναι απολύτως σεβαστό. Ο ισλαμικός φονταμενταλισμός ως αντίληψη και πράξη θρησκευτικής ανωτερότητας που υπονομεύει την ανοχή στη διαφορετικότητα είναι απολύτως καταδικαστέος.
Οι συναντήσεις του Θεόδωρου με αρχηγούς κρατών
Ο Πατριάρχης Θεόδωρος στην προσπάθεια του να εξασφαλίσει την ασφάλεια του ποιμνίου του, έχει επανειλημμένως συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Σίσι για να του εκφράσει την συμπαράσταση στο κομβικό και ρυθμιστικό ρόλο που επί του παρόντος διαδραματίζει, ορίζοντας τον οδικό χάρτη μετάβασης της χώρας στην συνταγματική σταθερότητα. Οι συναντήσεις αυτές είχαν ιδιαίτερη σπουδαιότητα για την προβολή και προώθηση των θέσεων και των δικαίων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στο αναγεννώμενο πολιτικό τοπίο της Αιγύπτου.
Kατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του Πρόεδρου Πούτιν στην Αίγυπτο τον περασμένο Φεβρουάριο, η συνάντηση του με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο πρόβαλε έναν έντονο συμβολισμό δεδομένου ότι επέλεξε σε αιγυπτιακό έδαφος, να συναντήσει έναν ελληνορθόδοξο Πατριάρχη και το γεγονός αυτό εντυπωσίασε τον πολιτικό κόσμο και τα Αραβικά ΜΜΕ που κάλυψαν το γεγονός με εκτενή δημοσιεύματα. Στην συνάντηση, ο Πατριάρχης συνομίλησε με τον κ. Πούτιν, για ζητήματα που αφορούν την Ορθοδοξία, την Αίγυπτο, την Αφρική και το ιεραποστολικό έργο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, ενώ μεγάλο μέρος της συζητήσεώς αφορούσε την Ελλάδα. Στο Καιρο ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε για πρώτη φορά δημοσίως για τον έλληνα πρωθυπουργό και χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα νέο πολιτικό με φρέσκες ιδέες.
Ο Θεόδωρος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Πουτιν για ότι έχει προσφέρει η χώρα του προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αφρικής και για την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων Ρωσίας και Αιγύπτου, όπου βρίσκεται και η έδρα στην του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου και που ιστορικά διατηρεί άριστες σχέσεις με την Εκκλησία της Μόσχας. Ο κ. Πούτιν συζήτησε με τον προκαθήμενο του θρόνου σχέδια συνεργασίας του πατριαρχείου με τις ρωσικές ορθόδοξες εκκλησίες της Αιγύπτου και τόνισε ότι όπως στην Αίγυπτο έτσι και στην Ρωσία συνυπάρχουν ειρηνικά εκπρόσωποι διαφορετικών θρησκειών.
Η συμβολή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αφρική
Στα περισσότερα κράτη της Αφρικής που επισκέπτεται ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας γίνεται δεκτός με τιμές Αρχηγού κράτους και ο λόγος του, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, διότι οι προτεραιότητες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αφρική, είναι η εξασφάλιση των ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της μαύρης ηπείρου, γεγονός που το γνωρίζουν οι ηγέτες των κρατών της Αφρικανικής ηπείρου. Στο πλαίσιο της μεγάλης αυτής προσπάθειας, πριν από δύο μήνες, ο προκαθήμενος του θρόνου Αλεξανδρείας, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αφρικής Zuma, όπου είχε την ευκαιρία να του εκφράσει την επιθυμία του για την ανάπτυξη ενός μεγάλου έργου στη Νότιο Αφρική, στον τομέα της υγείας και ζήτησε τη βοήθεια του για την υλοποίηση του και ιδίως για την εφαρμογή προγραμμάτων καταπολέμησης του AIDS. Υποσχέθηκε επίσης, τη συμβολή του Πατριαρχείου στον τομέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων, για να έχουν πρόσβαση οι ευπαθείς ομάδες σε καθαρό πόσιμο νερό.
Περισσότερα... http://pyramisnews.gr/i-efimerida-paron-gia-ton-patriarxi-alexandreias-theodoro/