Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Μαδαγασκάρη: Πλημμύρες πειρασμών και ευλογιών






Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής, χαίρετε εν Κυρίω.

Δοξάζουμε το Θεό για όλες τις ευλογίες, που μας δίνει εδώ στο χώρο της Ιεραποστολής, για ό,τι παραχωρεί και για ό,τι οικονομεί. Ευχαριστούμε κι εσάς που αγωνίζεσθε εκ των μετόπισθεν, για να μπορούμε εμείς να ευαγγελιζόμαστε τους εγγύς και τους μακράν προς δόξαν Θεού και της Εκκλησίας και προς σωτηρίαν των ανθρώπων. Με ιδιαίτερη χαρά σάς πληροφορώ ότι και οι δύο ναοί που χρηματοδοτήσατε, των Αγίων Αρχαγγέλων και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, τελείωσαν και ετοιμάζουμε τον εσωτερικό εξοπλισμό τους. Ήδη λειτουργούν, αλλά λείπουν αρκετά πράγματα.
Ένα σοβαρό εμπόδιο αυτή την εποχή είναι οι καταρρακτώδεις βροχές, οι οποίες προκαλούν πλημμύρες στους δρόμους, με συνέπεια οι μετακινήσεις να γίνονται με μεγάλη δυσκολία ή καθόλου. Τον περασμένο μήνα, επισκέφθηκα ένα ναό στο βόρειο μέρος της Μαδαγασκάρης, για να ελέγξω τις εργασίες, και στην επιστροφή μία περιοχή 4-5 χιλιάδων στρεμμάτων ήταν πλημμυρισμένη και αδιαπέραστη. Οι δρόμοι δε φαίνονταν και το νερό σαν μια απέραντη θάλασσα κατέβαινε ορμητικά και παρέσυρε στο πέρασμά του ό,τι έβρισκε. Η συγκοινωνία είχε σταματήσει και, εφ’ όσον και ο δρόμος είχε κοπεί σε πολλά σημεία, εκατοντάδες αυτοκίνητα είχαν σταματήσει και οι επιβάτες των λεωφορείων κοιτούσαν έκπληκτοι το φαινόμενο.
Σε μια στιγμή αποφάσισα να περάσω και να διασχίσω το δρόμο με το τζιπ, αλλά κινδύνεψα να με παρασύρει τό ρεύμα του νερού. Μια θάλασσα έπεσε επάνω στο αυτοκίνητο και η καμπίνα γέμισε νερό. Με γρήγορες κινήσεις, αλλά και με πολύ φόβο γύρισα πίσω δοξάζοντας το Θεό, που μας έσωσε από βέβαιο θάνατο. Τρεις ημέρες μείναμε στο δρόμο έως ότου σταματήσουν οι βροχές και κατεβεί η στάθμη του νερού από σχεδόν 1,20 μέτρα, που ήταν σε μερικά σημεία, στους 30-40 πόντους, για να μπορέσουμε να περάσουμε τα επικίνδυνα σημεία.
Στην Ιεραποστολή συναντά κανείς ανέλπιστες καταστάσεις. Ένας κόσμος γνωστός – άγνωστος που κρύβει πολλά. Η περιπέτεια είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στην ιεραποστολική πορεία. Η δύναμις του Θεού και η αγάπη για τη διάδοση του λόγου Του μας κάνουν να αψηφούμε τις διάφορες δυσκολίες, που παρεμβάλλονται στην ιεραποστολική μας πορεία. Οι συνθήκες και τα φαινόμενα απογοητεύουν, άλλοτε σε μικρό βαθμό και άλλοτε σε μεγαλύτερο. Το ευαγγέλιο όμως που διαβάζουμε μάς δίνει δύναμη και διώχνει κάθε λογισμό απελπισίας, καθώς αναλογιζόμαστε πόσα υπέφερε τόσο ο Κύριος, όσο και οι Απόστολοι και όλοι οι άγιοι, για τον άνθρωπο και το συνάνθρωπο. Πολύ μας συγκινεί η δίψα των ανθρώπων για την Ορθοδοξία και η αγάπη τους για την Εκκλησία.

mg2

Περπατούν ώρες ολόκληρες, για να φθάσουν στο ναό τους και να συμμετάσχουν στις ιερές ακολουθίες. Και ύστερα με πολύ μεγάλη προσοχή παρακολουθούν την ακολουθία, για να φθάσουν στο τέλος και να κοινωνήσουν με προσοχή, με τη σειρά και με φόβο Θεού των αχράντων Μυστηρίων.
Η ζωή τους δεν έχει καμία σχέση με τη δική μας. Η οικονομική κρίση είναι μόνιμη κατάσταση στη χώρα αυτή. Αλλά αυτό δεν εμποδίζει καθόλου το ιεραποστολικό έργο. Συνεχώς ανοίγονται καινούργιες ενορίες και οι άνθρωποι σαν διψασμένα ελάφια τρέχουν να μάθουν την αλήθεια.
Εκεί που λέμε δόξα τω Θεώ, που καλύψαμε μερικές ενορίες με ναούς, ξαφνικά δημιουργούνται νέες ενορίες που έχουν επίσης ανάγκη ιερών ναών. Συγκεκριμένα αυτό το διάστημα έχουμε στην περιοχή του Toulear τέσσερα μικρά χωριά χωρίς ναούς. Σας παρακαλώ πολύ. Εάν υπάρχουν δωρητές για να χρηματοδοτήσουν αυτούς τους ναούς, θα σας είμαι ευγνώμων. Το κόστος θα ανέλθει σε 30.000 ευρώ για κάθε ναό.
Επίσης, και το ορφανοτροφείο στην πρωτεύουσα Ανταναναρίβο έχει τελειώσει και σύντομα θα λειτουργήσει. Οι ανάγκες όμως σε λεπτομέρειες είναι πολλές. Όπως π.χ. στο πίσω μέρος του ορφανοτροφείου φτιάχνουμε ένα υπόστεγο για εξωτερικά μαγειρεία, όπου θα μαγειρεύουμε με ξύλα για οικονομία, και μέρος για να πλένουμε τα ρούχα. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας, διότι στην αρχή πάντα παρουσιάζονται ανάγκες. Τα κρεβάτια των παιδιών, οι ντουλάπες για τα ρούχα τους, τα τραπέζια και τα καθίσματα, όλα έγιναν από το δικό μας ξυλουργείο. Συμμεριζόμαστε την οικονομική κρίση που περνούν οι άνθρωποι και δεν απαιτούμε τίποτε. Μόνο παρακαλούμε για το κατά δύναμιν.

†Ο Μαδαγασκάρης Ιγνάτιος


mg1

http://ierapostoles.gr/?p=8147

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου