Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΣΤΟ ΚΟΝΓΚΟ;

“ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ”


Radio “The Voice of Orthodoxy”in Congo !

congo_radio
 
 
Η Φωνή της Ορθοδοξίας κάθε πρωί ακούγεται μέσα στα σπίτια, στις καλύβες, στα χωριά, στις γύρω πόλεις των ιθαγενών. Είναι η καθημερινή κατήχηση που γίνεται εδώ στην καρδιά της Αφρικής, στην Ορθόδοξη Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής από το Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης». Εδώ στην πρωτεύουσα του Κονγκό στην Κινσάσα. Η Φωνή της Ορθοδοξίας είναι οι ύμνοι, οι βίοι των αγίων, η κατήχηση, η ερμηνεία των καθημερινών Ευαγγελικών Αναγνωσμάτων, είναι οι ομιλίες των Πατέρων της Εκκλησίας μας, είναι το μήνυμα της Ορθοδοξίας.
Τέσσερες ώρες το πρωί και τέσσερες το απόγευμα στα ερζιανά κύματα ακούγεται «η Φωνή της Ορθοδοξίας», όχι μόνο από δέκα, είκοσι, εκατό ανθρώπους, αλλά από κάθε ένα που θα ανοίξει το ραδιόφωνό του στους 94,1 μεγακύκλους.Εκεί που δεν μπορεί να πάει ο Ιερεύς, ο κατηχητής, εκεί που δεν μπορεί να μπεί, σε σπίτια, σε ανθρώπους οποιασδήποτε θρησκείας, μπαίνει η Φωνή της Ορθοδοξίας και εκεί γίνονται θαύματα. Συχνά μας κτυπά το τηλέφωνο. • Σας ακούω από το ραδιόφωνο, σας γνωρίζω από αυτό, τι πρέπει να κάνω για να γίνω ορθόδοξος;
• Απέχουμε διακόσια χιλιόμετρα από την Κινσάσα, δεν έχουμε Εκκλησία εδώ , ούτε ιερέα, ούτε κατηχητή, ακούμε κάθε μέρα το ραδιοφωνικό σταθμό της Ορθοδοξίας, μαθαίνουμε πως να σωθούμε, ψάλλουμε αυτά που ακούμε, τι ωραίοι ύμνοι!
• Επισκέφθηκα τον φίλο μου στην Κινσάσα. Άκουγε το ραδιοφωνικό σας σταθμό, άκουγε την «Φωνή της Ορθοδοξίας». Αναπαύθηκε η ψυχή μου, μου είπε, έμαθα πράγματα που δεν ήξερα, είδα ποια είναι η αλήθεια, κάτι μίλησε μέσα μου. Τον ζήλεψα. Τις μέρες που έμεινα κοντά του ακούγαμε μαζί. Σε λίγο θα φύγω για το χωριό μου, 600 χιλιόμετρα από εδώ. Πως μπορούμε να σας ακούμε και εμείς εκεί; Κάντε και σε μας ένα τέτοιο ραδιοφωνικό σταθμό. Είμαι ορθόδοξος. Κατά διαστήματα έρχεται ένας ιερεύς και μας λειτουργεί. Κάθε μέρα ο κατηχητής μαζεύει τους πιστούς στην χορτοκαλύβα εκκλησία μας το πρωί και το απόγευμα και ψάλλουν. Εγώ είμαι στο κρεβάτι, δεν μπορώ να πάω στην Εκκλησία αλλά ακούω τον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας μας και χαίρομαι, ξεχνώ την μοναξιά μου και την αναπηρία μου και δοξάζω τον Θεό. Έγινα χριστιανός Ορθόδοξος ακούγοντας το ραδιόφωνό σας και λέω στους φίλους μου, ακούτε την «Φωνή της Ορθοδοξίας» και θα αλλάξει η ζωή σας. Η κατήχηση που πηγαίνει παντού, η Εκκλησία που μπαίνει σε κάθε σπίτι ορθόδοξου ή μη ορθόδοξου. «Η Φωνή της Ορθοδοξίας».
Αλλοίμονο όμως, αυτή η φωνή της Ορθοδοξίας κινδυνεύει να σταματήσει να στέλνει το μήνυμά της. Κινδυνεύει να σιωπήσει. Όχι γιατί δεν έχει λόγο να στείλει στους ανθρώπους, όχι γιατί δεν έχει ανθρώπους με ζωντάνια και θυσία να λειτουργήσουν τον ραδιοφωνικό σταθμό. Αλλά γιατί δεν έχει τα χρήματα να αγοράσουν πετρέλαιο να τροφοδοτήσουν την ηλεκτρογεννήτρια, ώστε να δουλέψουν τα μηχανήματα του ραδιοφωνικού σταθμού.
Η οικονομική κρίσις στην Ελλάδα έφερε και οικονομική δυσχέρεια στην ιεραποστολή. Καταλαβαίνουμε. Ποιος από την Ελλάδα μπορεί να μας βοηθήσει, όταν δυσκολεύεται να έχει τα προς το ζην;
Εμείς εδώ περιμένουμε με ανοικτό το χέρι τον οβολό των φιλανθρώπων, για να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα της ιεραποστολής, να συνεχίσουν να λειτουργούν τα σχολεία, να βοηθήσουμε αυτούς που δεν έχουν να φάνε, να πάνε στον γιατρό, να αγοράσουν τα φάρμακά τους, να σπουδάσουν, να παντρευτούν.
Προσπαθούμε με πολλή οικονομία να κινηθούμε, μετράμε και την τελευταία δεκάρα, το τελευταίο φράγκο. Μας πονάει όμως. Να σιγήσει η «Φωνή της Ορθοδοξίας», να κλείσει ο ραδιοφωνικός σταθμός της Μητροπόλεως, γιατί δεν έχουμε χρήματα να αγοράσουμε πετρέλαιο να δουλέψει η γεννήτρια;
Καθημερινά παρακαλούμε τον Θεό να μας στείλει δωρητάς και χορηγούς για να συνεχίσει η «Φωνή της Ορθοδοξίας», να μπαίνει στα σπίτια των ιθαγενών, να μπαίνει στις καρδιές των.
† Ο Κεντρώας Αφρικής Νικηφόρος
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου