Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Ζάμπια: Μνημόσυνο για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

 Orthodox Metropolis of Zambia 

Ζαμπια :Μνημόσυνο για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
"Η μεγαλύτερη τιμή, ο αγώνας για να μη ζήσει ποτέ ξανά κανείς λαός όσα έζησε ο ποντιακός"
Την Παρασκευή, 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου,
Στο παρεκκλησιο της Ιερας Μητροπολεως της Ζαμπια στη Λουσακα ο Σεβασμιωτατος Μητροπολιτης Ζαμπιας τέλεσε ιερό Μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών πάντων των θυμάτων της Γενοκτονίας.
Παρουσια του Γενικού Προξενου της Ελλαδος στη Ζαμπια και του Προεδρου της Ελληνικης Κοινοτητας στη Λουσακα . Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Ο Σεβασμιωτατος αναφερόμενος στην ημερα μνήμης τόνισε πως «Σήμερα τιμούμε τη μνήμη εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού. Δεν ξεχνούμε τις ψυχές που ζητούν δικαίωση. Η καταδίκη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας είναι μια πράξη τιμής είναι ανάγκη η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης, ώστε να διασφαλιστεί πως οι νεότερες γενιές δεν θα λησμονήσουν ποτέ τα ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ποντίων από τις πατρογονικές τους εστίες, καθώς και τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και τις αξίες του Ποντιακού Ελληνισμού.
Στη συνέχεια ο Σεβασμιωτατος κ.Ιωαννης με την ιδιότητα του συντονιστή για την Αφρική του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού για την διεθνοποιηση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού .μετέβη στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ζάμπια για την επίδοση του ψηφισματος για την ανάγνωριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον Πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Δημοκρατία της Ζάμπια Jacek Jankowski.
Η συνάντηση, πραγματοποιήθηκε μέσα σε εξαιρετικό κλίμα.

Περισσότερα...
https://www.facebook.com/profile.php?id=100063521921459

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου