Ανακοίνωση Ιεράς Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε (stmark@mweb.co.za)
Ο πρώτος Αφρικανός ιθαγενής κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε π. Ραφαήλ Γκάντα, μετά από σύντομη ανίατη ασθένεια, κοιμήθηκε την Πέμπτη, 7η Ιουνίου κι η νεκρώσιμη Ακολουθία κι η ταφή του έγινε την Κυριακή των Αγίων Πάντων, 10η Ιουνίου στον Ιεραποστολικό Ναό του Αγίου Νεκταρίου στο Χαράρε.
Ο μακαριστός π. Ραφαήλ γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου 1962 και εγκαταλείπει σύζυγο και θυγατέρα 13 ετών. Κατά τη δεκαετία του 1990 με υποτροφία της Ελληνικής Κυβερνήσεως μετέβη στην Ελλάδα όπου αποφοίτησε από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Στη συνέχεια με υποτροφία του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής μετέβη εις την Ναϊρόμπι όπου αποφοίτησε εκ της Πατριαρχικής Σχολής «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ», τα έτη 1997-2000, όταν Γενικός Διευθυντής της Σχολής ήταν ο τότε Μητροπολίτης Κένυας και Ειρηνουπόλεως Σεραφείμ Κυκκώτης, ο οποίος και τον χειροθέτησε σε αναγνώστη και τον ενεθάρρυνε για την μετάφραση των πρώτων Ορθόδοξων λειτουργικών κειμένων εις τας τοπικάς διαλέκτους των διαφόρων φυλών της χώρας του.
Όταν το 2001- 2002 ο τότε Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας Σεραφείμ Κυκκώτης, με πρόταση του μακαριστού Προκαθημένου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας κυρού Πέτρου Ζ’, ανέλαβε προσωρινά ως Τοποτηρητής και της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε, χειροτόνησε εις διάκονον τον μακαριστό π. Ραφαήλ το 2001 και το επόμενο έτος εις πρεσβύτερον. Με τη χειροτονεία του πρώτου Αφρικανού ιθαγενούς ιερέα από τον τοπικό πληθυσμό της Νοτιετέρας Αφρικής, το θεάρεστο έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής με τη βοήθεια του Θεού ξεκίνησε, όχι μόνο στο Ζιμπάμπουε, αλλά και στις χώρες που ήταν κάτω από την εκκλησιαστική διοίκηση της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε. Το σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή στηρίχθηκε και και από τη καλή διάθεση της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος μέσα από το Γραφείο της Εξωτερικής Ιεραποστολής να χρηματοδοτήσει μηνιαίως με εκατόν ευρώ την μισθοδοσία του μακαριστού πατρός Ραφαήλ που το συνέχιζε μέχρι πρόσφατα με όλους τους Ορθόδοξους ιθαγενείς κληρικούς μας σε όλο τον κόσμο. Σήμερα υπάρχουν οι γνωστές οικονομικές δυσκολίες στην Ελλάδα, που αναπόφευκτα η οικονομική αυτή βοήθεια περιορίζεται στο ελάχιστον ανάλογα με τις διαθέσιμες δυνατότητες του Γραφείου Εξωτερικής Ιεραποστολής.
Τον μακαριστό π. Ραφαήλ αξιοποίησε καταλλήλως ο σημερινός Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας κ. Θεόδωρος κατά τη διακονία του ως Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε οργανώνοντας με τη συνεργασία του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας κ. Παναγιώτη Λεοντίου (αδελφότεκνου του μακαριστού αείμνηστου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής της Παναγίας του Μαχαιρά κυρού Διονυσίου) μιά από τις μεγαλύτερες Ιεραποστολικές ενορίες στην Αφρικανική Ήπειρον, την ενορία του Αγίου Αυγουστίνου στη δεύτερη μεγάλη πόλη του Ζιμπάμπουε στο Μπουλαβάγιο με τη βάπτιση εκατοντάδων ιθαγενών, μικρών, μεγάλων, ηλικιωμένων. Η Ιεραποστολική αυτή ενορία σταδιακά με την ποιμαντική διακονία του σημερινού Μητροπολίτη Άκκρας κ. Γεωργίου κατά τη διακονία του ως Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε εξελίχθηκε σε ένα αξιόλογο Ιεραποστολικό Κέντρο με τη λειτουργία Σχολείου, μικρής κλινικής, μικρής οικίας της οικογένειεας του ιερέα και αίθουσα εκδηλώσεων. Η μακαριστός π. Ραφαήλ διακόνησε στην ενορία αυτή για εννέα έτη. Πολλά από τα άπορα και ορφανα παιδιά του Ζιμπάμπουε που βοηθούν σήμερα οικονομικά ευσεβείς χριστιανοί από την Ελλάδα και την Κύπρο με μηνιαίες υποτροφίες προέρχονται από την ενορία αυτή.
Η Μητρόπολη δεσμεύτηκε, παρ’ όλη την οικονομική κρίση να αναλάβει την οικονομική στήριξη της οικογένειας του μακαριστού πατρός Ραφαήλ (στέγαση, διατροφή και δίδακτρα της θυγατέρας του). Η Αφρικάνικη παράδοση προβλέπει ότι η νύφη μπορεί να μένει στο σπίτι των γονέων του συζύγου της, όταν όμως ο σύζυγός της πεθάνει πρέπει με τα παιδιά της να βρεί δικό της μέρος. Επειδή η ίδια είναι ορφανή αναγκαστικά η Μητρόπολη οφείλει να φροντίσει για τη στέγαση της και την στήριξη της οικογένειας της.
Ο Θεός να αναπαύει τη ψυχή του μακαριστού πατρός Ραφαήλ και η παρουσία της Ορθοδοξίας στην Αφρικανική Ήπειρον που ο ίδιος εφύτεψε με τη ποιμαντική του διακονία να καρποφορήσει και να απλωθεί παντού.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η κηδεία στην Αφρικάνικη τοπική παράδοση είναι μια κεντρική κοινωνική εκδήλωση πιό σπουδαία από το Γάμο και τη Βάπτιση που συμμετέχει ολόκληρος ο τοπικός πληθυσμός κι η οικογένεια οφείλει να προσφέρει σε όλους δωρεά φαγητό, όλες τις ημέρες από την ημέρα που πεθαίνει κάποιος μέχρι να γίνει η κηδεία, την ημέρα της κηδείας και την επομένη. Για να γίνει η κηδεία πρέπει να περάσουν τουλάχιστον τρεις ημέρες για να μπορέσουν όλοι να κάνουν θετικές ομιλίες για τον νεκρό. Εκτός από τη Μητρόπολη που βοήθησε για το σκοπό αυτό, βοήθησαν επίσης η οικογένεια της Αρχόντισσας των Εκκλησιών του Πατριαρχείου μας κ. Αριάνδης Ψύλλου, ο Σύλλογος Ελληνίδων Κυριών Χαράρε κι ιδιαίτερα η Πρόεδρος κ. Δέσποινα Ζεβερδινού, η επίτιμος Πρόεδρος κ. Κική Διβάρη ως και άλλα μέλη της Ελληνικής Παροικίας, τους οποίους και ευχαριστούμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου