Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Εξωτερική Ορθόδοξη Ιεραποστολή με συμμετοχή και Αγιορειτών



Η γνωστή, μεγάλη και δύσκολη οικονομική κρίση στην Ελλάδα είχε σοβαρή, δυσμενή επίπτωση και στην ορθόδοξη εξωτερική ιεραποστολή.
Στην Ινδία ακόμη και σήμερα δίνεται πρωινό και μεσημεριανό συσσίτιο σε φτωχά παιδιά και άστεγους ανάπηρους. Λειτουργούν δωρεάν πέντε ιατρεία και πέντε σχολεία σε απομακρυσμένα χωριά. Στο ορφανοτροφείο θηλέων πολλά κορίτσια σώθηκαν από τη βία και την πορνεία. Στο ορφανοτροφείο αρρένων βρήκαν θαλπωρή πολλά αγόρια και γλίτωσαν από τους κινδύνους της νύχτας και των δρόμων. Με τη συνδρομή των καλών φίλων της ιεραποστολής μαθαίνουν γράμματα πολλά παιδιά, όπως αναφέρει η μοναχή Νεκταρία.
Στα νησιά Φίτζι, της μητρόπολης Νέας Ζηλανδίας, στον Ειρηνικό ωκεανό, η ορθοδοξία πνέει ευώδη άνεμο. Κτίσθηκε το πρώτο μοναστήρι, που αποτελεί κέντρο της εκεί πνευματικής ζωής και θερμοκήπιο αρετής. Κτίζονται οι πρώτες εκκλησίες. Όπως λέει ο εκεί μητροπολίτης Αμφιλόχιος, το μοναστήρι «θα είναι ένα κανδήλι πάντα αναμμένο στη μέση του ωκεανού. Ένα αιώνιο σύμβολο θείας λατρείας και προσευχής στα νησιά του Ειρηνικού, που άρχισαν να μαθαίνουν στον ρυθμό της ορθοδοξίας».

Ο π. Ερμόλαος από το Μαλάουι, της μητρόπολης Ζάμπιας, σε επιστολή του αναφέρει πως σιτίζονται τριακόσια παιδάκια των νηπιαγωγείων του ιεραποστολικού κλιμακίου. Οι εκεί ιεραπόστολοι επισκέπτονται τους φυλακισμένους, ανεγείρουν ναούς, σπουδάζουν υποψήφιους κληρικούς για τη συνέχιση του έργου. «Εργαζόμαστε για τον ευαγγελισμό των αφρικανών αδελφών μας, τόσο από αγάπη για τον Θεό όσο και από αγάπη για τον πολύπαθο συνάνθρωπό μας». Ευχαριστούν θερμά οι μαύροι αδελφοί μας, γιατί με προσφορές από την Ελλάδα ανοίχθηκαν 14 απαραίτητα πηγάδια.
Στην Τανζανία, της μητρόπολης Ειρηνουπόλεως, κτίσθηκαν τριάντα ωραίες εκκλησίες, που γίνονται και τόποι ιατρείων και συσσιτίων. Η έλλειψη φαρμάκων, εμβολίων και καθαρού νερού μαστίζει τον φτωχό λαό.
Δημιουργήθηκαν κι εδώ πηγάδια και κλινικές, καθώς και άλλα έργα φιλανθρωπίας. Οι ανάγκες είναι πολλές και μεγάλες. Οι ιεραπόστολοι εργάζονται συνεχώς για ό,τι καλύτερο, είναι αξιέπαινοι και αξιοθαύμαστοι. Οι εργάτες είναι λίγοι και έχουν ανάγκη και άλλων. Ο μητροπολίτης Άκκρας Γεώργιος, στην Γκάνα, ευχαριστεί ανώνυμο δωρητή από την Ελλάδα για την ανέγερση νέου σχολείου, απαραίτητου για τα παιδιά.
Η νέα μητρόπολη Μουάνζας ευχαριστεί τους Έλληνες για τη συνδρομή τους στο ιατρικό κέντρο, σε δύο γυμνάσια και σε τριάντα ενορίες. Ιερέας από το Μπόμπο της Ουγκάντας πληροφορεί ότι συνεχίζονται τα συσσίτια στο ορφανοτροφείο, πραγματοποιούνται πολλές βαπτίσεις, εγκαίνια ναών, δημιουργούνται σχολεία και κέντρα υγείας τα τελευταία είκοσι χρόνια.
Ο αγιορείτης μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής Νικηφόρος πληροφορεί πως μέσα στη ζούγκλα του Κονγκό κτίζονται ορθόδοξοι ναοί και σχολεία. Οι γονείς ενδιαφέρονται να στείλουν τα παιδιά τους στα καλά αυτά σχολεία. Ο δραστήριος μητροπολίτης Μαδαγασκάρης, Αγιορείτης κι αυτός, έχει αναγκαστεί να περιορίσει τις ιεραποστολικές δραστηριότητες λόγω μειώσεως των προσφορών και δωρεών. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από τη λειψυδρία, κι έτσι κατασκευάζονται δεξαμενές. Σε μία λασποκαλύβα έγιναν πρόσφατα ομαδικές βαπτίσεις και γάμοι. Ο μητροπολίτης Μπουρούντι και Ρουάντας, Σάββας, ανεγείρει κι αυτός ναούς, σχολεία και ιατρεία, φροντίζει τους μισθούς των ιερέων και υποτροφίες σπουδαστών. Ο αγιορείτης ιερομόναχος Θεολόγος εργάζεται επί έτη αθόρυβα και αποδοτικά στην Αλβανία και στην Αφρική. Λειτουργεί ραδιόφωνο, σχολείο και ορφανοτροφείο. Βαπτίζει, μετά από κατήχηση, Πυγμαίους στον ποταμό Κόνγκο.
Ένα μεγάλο και πλούσιο έργο που αξίζει και πρέπει να συνεχιστεί.
Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης
Μακεδονία 14/10/2012
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου