Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στη Ρωσία

Romfea.gr

TSA 1166
 
Η επίσκεψη του Μακαριωτάτου Προκαθημένου της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουλίου 2013.
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου στην Ρωσία, με αφορμή την 1025η επέτειο από το βάπτισμα της Ρως.
Στο αεροδρόμιο «Σερεμετιέβο» τον Πατριάρχη Θεόδωρο με τη συνοδεία αυτού προέπεμψαν ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Μητροπολίτης Κυρήνης Αθανάσιος, Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη Μόσχα, ο Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ, Αναπλήρωτής Πρόεδρος του ΤΕΕΣ, ο Επιτετραμμένος της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσία κ. Γ. Δάβαρης, ο μορφωτικός ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα κ. Δ. Γιαλαμάς, ο Πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ, Γραμματέας του ΤΕΕΣ επί των διορθοδόξων υποθέσεων.
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κατά την αναχώρησή του, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι παρά τη δύσκολη κατάσταση στην Αίγυπτο ήρθε ο ίδιος για να δείξει πόσο αγαπά την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας και ο Θεός του παρείχε αυτή τη δυνατότητα.
Ο κ. Θεόδωρος παρακάλεσε να μεταβιβασθεί η ευγνωμοσύνη του στον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο και εξέφρασε την  αδελφική του αγάπη προς τον Ρώσο Προκαθήμενο και την περί αυτόν Εκκλησία.
 

Λουγκουζί της Ουγκάντας... Ένα Ορθόδοξο χωριό γεννιέται!!


Από τον ιστότοπο:

"Ορθόδοξη Ιεραποστολή του Μπουσούγκιου στην Ουγκάντα"

 
 
Λουγκουζί της Ουγκάντας!! Ένα Ορθόδοξο χωριό γεννιέται!!
Όπως γνωρίζετε η προσπάθειά μας συνεχίζεται στον Αφρικανικό  αμπελώνα του Χριστού στην Ουγκάντα και με τη χάρη του Θεού επεκτείνεται.Θα θέλαμε να σας κάνουμε και πάλι κοινωνούς αυτής της δραστηριότητός μας αφού  τρόπο απλό και ταπεινό αποτελείτε και σεις σημαντικό κομμάτι αυτής της διακονίας.
Το Σάββατο 13 Ιουλίου βαπτίσαμε ανάμεσα στις μπανανιές και τα καφεόδεντρα 89 ανθρώπους ,άνδρες ,γυναίκες και πολλά παιδιά!!! Την επόμενη μέρα λειτουργήσαμε στο χωριό και κοινώνησαν όλοι οι νεοφώτιστοι. Τους μάθαμε πως θα κοινωνούν ,πως θα κάνουν το σταυρό τους ,πως θα παίρνουν αντίδωρο.Ήταν συγκλονιστικό να βλέπεις ανθρώπους να τα ακούν πρώτη φορά και να τα πραγματοποιούν με μεγάλο σεβασμό και ευλάβεια.Και τις επόμενες Κυριακές λειτουργήσαμε στο χωριό και ξεκινήσαμε κατήχηση για τη Θεία Λειτουργία.Τα μικρά παιδιά συνέχισαν το κατηχητικό τους με τον Χριστοφόρο και βέβαια τις ζωγραφιές τους.

Μετά τη Θεία Λειτουργία καθίσαμε με τα μεγαλύτερα παιδιά που βαφτίστηκαν  πρόσφατα ,12 αγόρια και τρία κορίτσια και μιλήσαμε λίγο για την Ορθοδοξία. Στο τέλος τους  δώσαμε μπλούζες από την Ελλάδα που μας διέθεσε ο  αδελφός μας κ.Αλέξανδρος και χάρηκαν πολύ. Η δημιουργία μιας μικρής ομάδας ποδοσφαίρου θα τους κρατά ενωμένους  και δημιουργικούς .Τις επόμενες εβδομάδες προγραμματίζουμε συναντήσεις με τις γυναίκες του χωριού αλλά και συναντήσεις με όλο το χωριό με σκοπό να προσπαθήσουμε  να απαντήσουμε σε ερωτήσεις που αφορούν την Ορθοδοξία και την πίστη.
Εύχεσθε


Από την Ναμουγκόνα της Ουγκάντας π.Εφραίμ Παναούσης-π.Γεώργιος Νυόμπι 



 

Αυτό το παιδί εξηγούσε στην κούκλα του κατά την ώρα της κατήχησης τα λόγια μας!!
 
 
Ο υπαίθριος Ναός μας !!
 
 
Τα παπαδάκια μας.Ο Αναστάσιος ,ο Σπυρίδων και ο Δαβίδ.Τα καλλύμματα των Τιμίων δώρων τα δημιούργησε η ομάδα της Ιεροραπτικής της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής
 
 
Κατήχηση!! Πως κοινωνούμε ,πως πέρνουμε αντίδωρο!!
 
 
 
 
 Κατήχηση μετά τη Θεία Λειτουργία για τα μικρά παιδιά.
 
Και πολλές ζωγραφιές !!
 
 
Και μπλούζες για τα μεγάλα παιδιά ..
 

Ιεραποστολικές διαδρομές στο Κονγκό...

Δύο χαρακτηριστικά βίντεο για την Ορθοδοξία στην υποσαχάρια Αφρική

Οι Αφρικανοί Γερόντισσα Θέκλα και ο π. Θεότιμος Τσάλα μιλούν για την Ορθοδοξία στην υποσαχάρια Αφρική

Η Γερόντισσα Θέκλα, Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου Κουλουέζι, σε συνέντευξή της στην Πεμπτουσία μιλά για την πορεία της Ορθοδοξίας στην υποσαχάρια Αφρική κατά τον 20ό αιώνα και σήμερα.  

Ο π. Θεότιμος Τσάλα, δρ θεολογίας, σε συνέντευξή του στην Πεμπτουσία μιλά για την διάδοση της Ορθοδοξίας στην Υποσαχάρια Αφρική. Δείτε το βίντεο.
 
 
 

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Ο Κεντρώας Αφρικής Νικηφόρος μιλά για την μαύρη μαγεία στην Αφρική (Βίντεο)

 

          
Nikiforos

Ο μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής Νικηφόρος στην τράπεζα της Μονής Βατοπαιδίου στις 23 Ιουλίου 2013 μιλάει για την ιεραποστολική δράση της μητροπόλεώς του που περιλαμβάνει την Δημοκρατία του Κονγκό. Ιδιαίτερα αναφέρεται σε περιπτώσεις μαύρης μαγείας από τους ιθαγενείς μάγους που κάνουν εναντίον των ιεραποστόλων.
Να σημειώσουμε ότι ο μητροπολίτης Νικηφόρος είναι Αγιορείτης μοναχός από την Μικρή  Αγία Άννα και χρημάτισε σχολάρχης της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας. Περισσότερα για την μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής μπορείτε να δείτε εδώ. Δείτε το βίντεο:

http://www.diakonima.gr/2013/07/30/%ce%bf-%ce%ba%ce%b5%ce%bd%cf%84%cf%81%cf%8e%ce%b1%cf%82-%ce%b1%cf%86%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%b7%cf%86%cf%8c%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%ac-%ce%b3%ce%b9%ce%b1/

ΒΙΝΤΕΟ για την Ιεραποστολική Μητρόπολη Καμερούν

 
www.junglekey.com                                             en.wikipedia.org
 
 
Η πνευματική δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Καμερούν περιλαμβάνει,σήμερα, τις χώρες: 
 Καμερούν, 
 Τσαντ, 
 Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, 
 Ισημερινή Γουϊνέα και
 Νησιά του Ατλαντικού Ωκεανού Αγίου Θωμά και Πρίγκηπος.
Η έδρα της Ιεράς Μητρόλεως Καμερούν βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Καμερούν, Yaoundé όπου για πρώτη φορά συνεκροτήθη η «Ελληνική Κοινότητα Γιαουντέ καί Περιχώρων» για την κατασκευή του πρώτου Ορθοδόξου Ναού στην χώρα του Καμερούν (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου- 1951).
Η Ιεραποστολική δραστηριότητα της Ιεράς Μητροπόλεως Καμερούν ξεκίνησε το 1980 όταν αυτή προσεκλήθη να δραστηριοποιηθεί Ιεραποστολικώς στην Ακραία, βορείως, Επαρχία της χώρας –(Extreme Nord)- και σε χωριά εντελώς εγκαταλελειμμένα από άλλες χριστιανικές ομολογίες.
(Είναι σημαντικό για την ιστορία της Ι.Μ. Καμερούν να διευκρινήσουμε ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ενώ δραστηριοποιείται από το 1880 στο καμερούν μόλις το 1972 φθάνει στην πρωτεύουσα Maroua της επαρχίας Extreme Nord).
Το Καμερούν είναι μια χώρα της Κεντροδυτικής Αφρικής 17.000.000 κατοίκων επισήμως καταγεγραμμένων, ενώ υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό μη καταγεγραμμένων κατοίκων.  Η νότια πλευρά του βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό όπου και έχει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Αφρικής στην πόλη Ντουάλα, η οποία αποτελεί την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας.
(Λεπτομέρειες στην εξαιρετικής ποιότητας Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Καμερούν:

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας

Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής
 
 
 
Αφιχθείς στο Μινσκ διά της αμαξοστοιχίας, της ειδικώς διαμορφωθείσης προς μεταφορά του Σταυρού του Αγίου Ανδρέα, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄ προεξήρχε, την Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013, του Πανηγυρικού Συλλειτούργου των Προκαθημένων και Εκπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, το οποίο ετελέσθη υπαιθρίως στην κεντρική πλατεία της πόλεως παρουσία πλήθους πιστών προς τιμή και μνήμη της 1025ης επετείου Βαπτίσεως των Ρως. Το Συλλείτουργο ολοκληρώθηκε διά της καταθέσεως εντός ειδικής θήκης αναμνηστικού Πατριαρχικού Συγγιλίου, υπογραφέντος υπό των παρόντων Πατριαρχών, στο σημείο όπου κατά την παράδοση εκηρύχθη το πρώτον ο Χριστιανισμός και όπου σχεδιάζεται η ανέγερση περικαλλούς Καθεδρικού Ναού.
 
 
Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος ηγήθη της χορείας των Προκαθημένων και Εκπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών κατά την συνάντηση με τον Εξοχ. Πρόεδρο της Λευκορωσίας κ. Αλέξανδρο Λουκασένκο, τον οποίον αρμοδίως και καταλλήλως προσεφώνησε ως ακολούθως:
 
 
Εξοχώτατε Πρόεδρε της Λευκορωσίας κύριε Αλέξανδρε Λουκασένκο,
Δόξα και τιμή αναπέμπουμε στον Τριαδικό Θεό διότι αξίωσε όλους εμάς τους Προκαθημένους και Εκπροσώπους των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών της καθόλου Ορθοδοξίας να έλθουμε στην ευλογημένη χώρα της Λευκορωσίας και να συναντήσουμε πρόσωπα αγαπητά. Βρισκόμαστε, Εξοχώτατε, αυτή τη στιγμή πλησίον σας, ανταποκρινόμενοι στην ευγενή πρόσκλησή σας να ολοκληρώσουμε στο Μινσκ την προσκυνηματική επίσκεψη τιμής και μνήμης με αφορμή την συμπλήρωση χιλίων είκοσι πέντε επών από την Βάπτιση των Ρώσων με επικεφαλής τον Άγιο Ισαπόστολο Πρίγκηπα Βλαδίμηρο.
Η προσκυνηματική μας αυτή επίσκεψη συνιστά ουσιαστική έκφραση της μεταξύ των Αγιωτάτων Εκκλησιών της Ορθοδοξίας ειλικρινούς κοινωνίας, συνοδοιπορίας και συναντιλήψεως. Φέροντες λοιπόν την επιμαρτυρία της εν τω συνδέσμω της αγάπης ενότητος, με αγαλλίαση πνευματική ατενίζουμε και τιμούμε τον δυτικό προμαχώνα της ρωσικής ορθόδοξης πίστεως, προ του οποίου επί αιώνες θραύονται τα υπό των αντιξόων ιστορικών πνοών και ρευμάτων εγειρόμενα καί μυκώμενα κύματα.
Επικαλούμενοι την δύναμη και την ευλογία του Κυρίου Ιησού Χριστού, του Σωτήρος και Λυτρωτή μας, επί της προσφιλούς χώρας της Λευκορωσίας, ευχαριστούμε, Εξοχώτατε, για την δοχή και την ξενία και ευχόμαστε εκ βάθους καρδίας να συνεχίσετε με αδιάπτωτη υγεία και περισσή ενεργητικότητα το ευθυνοφόρο και πολύμοχθο κυβερνητικό σας έργο επ΄ ωφελεία του ευγενούς και πιστού λαού σας.
 
 
 
Περατωθέντων των πολυημέρων εκδηλώσεων για την 1025η επέτειο της Βαπτίσεως των Ρώσων, ο Μακαριώτατος απεχώρησε μέσω Μόσχας.
 

Περιοδικό “Ηχώ ” Του Πανεπιστημίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Κογκό

 

                
kogo1_494x320

 
Περιοδική έκδοση της Θεολογικής σχολής ” Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης  ” τέταρτο έτος Αριθ. 4,2011
Το περιοδικό αυτό των φοιτητών της Θεολογικής σχολής του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου του Κογκό , εκδίδεται με την ευλογία του Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκόπου Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρου, Γενικού Ακαδημαϊκού Γραμματέως του Πανεπιστημίου
Για να το διαβάσετε  πατήστε εδώ
 

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

The History of the Finnish Orthodox Mission... Det ortodoxa missionsarbetets historia


The History of the Finnish Orthodox Mission

In the 1950's the interest towards missionary work awoke among the members of the Orthodox Church of Finland. The Orthodox Mission, the missionary organization of the Orthodox Church of Finland, was founded in 1977.
The first long-term mission workers, teachers Siina Taulamo and Maria Iltola (now igumenia Marina) were sent to Kenya to assist the local Orthodox church in 1977. Their first assignments were to teach and to start the church's work among children, youngsters and women. Organizing diaconal work was also one of their tasks. The missionaries lived in a house called 'Bethany' in the village of Muguga, which became a central place for The Finnish Orthodox Mission.
In Kenya there were only a few proper church buildings in the 70's. Parishes held their services in school classrooms or sometimes outside, under a big acacia-tree. Therefore, church building has been an essential part of the Orthodox Mission's work in Kenya since its first years.
One of the main objectives has been to improve the living conditions and quality of life of the Kenyan people. The organization has carried out a great number of development co-operation projects. The most significant ones have been to build schools, health clinics and wells. The first school was built in 1979 in the village of Gimengwa in western Kenya.
The first missionaries started daily services, matins and vespers in Muguga. At first they were held in English, but gradually the lithurgical texts were translated into local tribal dialects. The missionaries had a central part in raising up the local orthodox congregations into the church's liturgical life.
The organization has supported the Orthodox Patriarchal Ecclesiastic School in Nairobi in many ways. Several missionaries from the Finnish Orthodox Mission have been working as teachers in the school. Aid has also been directed through the organization to educate children, youngsters and women.
Providing health care services in remote regions has also been a part of the organization's work in Kenya. Since the end of the 1990's, the main focus has been raising awareness on HIV- and aids. Members of the Kenyan Orthodox Church have been trained via various projects to educate their own communities on HIV and aids issues.
The Orthodox Mission's work is made possible by the donations and voluntary work of Finnish Orthodox. Funds have been raised mainly by organizing collection campaigns and through donations. The different parishes’ own spiritual and monetary support has also played a significant part.
During the last few years, 'School Fee Funds' and 'Mission Teams' have had a significant role in the Orthodox Mission's work. The Orthodox Mission's main aim is to assist the churches and parishes by supporting and developing local know-how and talents.

http://kirkkotoimii.fi/lahetys/pages/in-english/history.php



Det ortodoxa missionsarbetets historia

Intresset för att påbörja missionsarbete i Afrika vaknade på 1950-talet när ortodoxa finländare och dito afrikaner möttes. En missionsverksamhetsorganisation grundades år 1977 inom Finlands ortodoxa kyrka.
De första långvariga missionsarbetarna, lärarna Siina Taulamo och Maria Iltola (idag igumenia Marina), reste till Kenya år 1977 för att stöda Kenyas ortodoxa kyrka. Till deras första uppgifter hörde praktiskt lärararbete och de startade bl.a. kyrkans kvinno-, barn- och ungdomsverksamhet. Kyrkans diakoni var också på deras ansvar. Missionärernas hus ”Betania” blev snart ett center för allt finländsk missionsarbete på området.
På 1970-talet fanns det knappast några egentliga kyrkobyggnader i Kenya. Församlingarna höll gudstjänster i klassrum eller ute under något stort akacieträd. Redan från första början var byggandet av kyrkor en central del av den ortodoxa missionens verksamhet i området.
Ett av syftena med den ortodoxa missionen har varit att förbättra de allmänna levnadsförhållandena i Kenya. Organisationen har genomfört flera utvecklingsprojekt. De mest betydande man gjort har varit att bygga skolor, hälsostationer och brunnar. Den första skolan byggdes i byn Gimengwa i västra Kenya år 1979.
De första missionärerna började hålla regelbundna morgon- och kvällsandakter i Muguga. I början hölls andakterna på engelska, men så småningom blev gudstjänsttexterna översatta till de lokala stamspråken. Missionärerna hade en central roll när de gällde att undervisa de ortodoxa kenyanerna i kyrkans liturgiska liv.
Missionen har stött det ortodoxa teologiska seminariet i Nairobi, som utbildar präster för åtskilliga ortodoxa kyrkor i Afrika. Flera missionsarbetare från Finlands ortodoxa kyrka har jobbat som lärare i skolan. Missionen har också stött utbildningen av kvinnor, barn och ungdomar.
Att erbjuda hälsovårdstjänster och -upplysning i avlägsna trakter har varit en mycket viktig del av organisationens arbete i Kenya. Från och med slutet av 1990-talet har tyngdpunkten legat på undervisning i HIV- och aidsfrågor. Medlemmar från Kenyas ortodoxa kyrka har inom ramen för olika projekt utbildats till HIV- och aidsupplysare. Med stöd av den utbildning de fått kan de nu fortsätta arbetet i sina egna samfund.
De gåvor som finländska ortodoxa har bidragit med har spelat en avgörande roll för missionen i Kenya. Bidrag har huvudsakligen strömmat in genom insamlingar och donationer. Också församlingarnas missionskretsar och -kommittéer har en stor betydelse, både då det gäller att samla kapital till det praktiska arbetet, och att ge andligt stöd åt alla dem som är med om att förverkliga det i praktiken.
De senaste åren har ”Skolavgiftsfonden” och ”Missionsteamet” blivit de två centrala arbetsformerna för den ortodoxa missionen i Kenya. Den främsta målsättningen är att stöda lokala kyrkor med hjälp av den lokala befolkningens eget kunnande.

http://kirkkotoimii.fi/lahetys/pages/pa-svenska/historia.php
 

Welcome to the website of the Orthodox Archbishopric of Good Hope!

Welcome to the website of the Orthodox Archbishopric of Good Hope!
Note: We have unfortunately had some major technical problems with this website recently and are busy reconstructing it. We apologise for any inconvenience and hope to have it up and running in a few days…
We are the local presence of the “One, Holy, Catholic and Apostolic Church” on the southern tip of Africa. The Orthodox Church has passed on the Christian faith since the time of the Apostles and it was established in Africa when Saint Mark preached the Good News of Jesus Christ in Alexandria in the middle of the first century A.D.

mark
Saint Mark the Apostle, founder of the Church of Alexandria.

From its earliest days, the Church in Alexandria made a major contribution to the life of the universal Church. The famous Catechetical School of Alexandria made an important contribution to the developing understanding of the Christian faith. Moreover, the Egyptian deserts were home to the burgeoning monastic movement of the third and fourth centuries that was to have a major influence on Christian monasticism throughout the world. And when the truth of the Christian faith was under threat from heresy, it was the great Alexandrian Fathers of the Church, such as Saint Athanasius the Great and Saint Cyril of Alexandria, who proved themselves to be defenders of the truth through their writings and their witness.

archbishop
His Eminence Archbishop Sergios, Metropolitan Bishop of Cape Town since 2000.

Although the early centuries saw some missionary activity into sub-Saharan Africa with, for example, Saint Athanasius sending Saint Frumentius to evangelize Ethiopia, this was largely curtailed by the rise of Islam. It was only in the nineteenth century that Orthodox Christianity was brought to South Africa with the arrival of Greek and Cypriot immigrants, who brought a priest to come to this country at the beginning of the twentieth century, with the first church being built in Cape Town in 1904.
Our own Archbishopric of Good Hope was established in 1968 and includes areas of the Republic of South Africa south of the Vaal River – extending to the regions of the Western and Eastern Cape, the Free State, Kwazulu-Natal and the independent countries of Namibia, Swaziland and Lesotho.
We hope that this website will help inform and inspire you about the faith that we hold as a precious treasure and about the activities of our Church.
This faith, which we have received from the Church, which we preserve carefully, because, through the action of the Spirit of God, like a deposit of great price enclosed in a pure vessel, it rejuvenates ceaselessly, and makes the vessel that contains it to be rejuvenated. It is to the Church herself that the gift of God has been imparted, as the breath had been to the created man, so that all the members may partake of it and be vivified thereby; it is in her that the communion with Christ, that is, the Holy Spirit has been deposited, the Earnest-money of incorruption, a confirmation of our faith, and the ladder of our ascent to God [...]. For where the Church is, there is also the Spirit of God and where the Spirit of God is, there is the Church and all grace. And the Spirit is Truth.
St Irenaeus of Lyons
saint-rapahel-with-cross
The Metropolitan Church of Saints Raphael, Nicholas & Irene, Rondebosch, Cape Town.

http://www.goarch.co.za/welcome/#more-1061



 

"Εξωτερική Ιεραποστολή στη Μαδαγασκάρη"... στιγμιότυπα









Το νερό στη νότια Μαδαγασκάρη είναι είδος πολυτελείας ...και όταν το βρουν δίνουν μάχη τα παιδιά για να πλυθούν (Tulear, Toliara)





Αυτό το νερό πίνουν οι κάτοικοι της νότιας Μαδαγασκάρης.
Αγοράστηκε και στάλθηκε αυτή η υδροφόρα από την Ελλάδα.και από το υστέρημα όλων των Ελλήνων στην δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε λειτουργεί το πρόγραμμα '''νερό στο νότο'' (Νότια Μαδαγασκάρη, Tuliar)








https://www.facebook.com/pages/%CE%95%CE%BE%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%99%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%9C%CE%B1%CE%B4%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B7-/105716069556628

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην "Μητέρα των Ρωσικών Πόλεων"

Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
 
Αφιχθείς στο Κίεβο διά της αμαξοστοιχίας, της ειδικώς διαμορφωθείσης προς μεταφορά του Σταυρού του Αγίου Ανδρέα, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄ έλαβε μέρος, το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Ιουλίου 2013, στις εκδηλώσεις προσευχής και μνήμης για την 1025η  επέτειο Βαπτίσεως των Ρως στην πόλη που ανεδείχθη σε κολυμβήθρα των Ρώσων.
 
 
Το Σάββατο 27 Ιουλίου 2013, παρουσία αφενός μεν των Προκαθημένων και των Εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, αφετέρου δε των Προέδρων της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Σερβίας, ο Μακαριώτατος παρέστη συμπροσευχόμενος στην Πανηγυρική Δοξολογία, την τελεσθείσα υπό του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ.κ. Κυρίλλου και του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου κ.κ.Βλαδιμήρου, επί του παροχθίου του Δνειπέρου ποταμού λόφο του Βλαντιμίρ, όπου κατά παράδοση έλαβε χώρα η μαζική Βάπτιση των Ρώσων. Της Δοξολογίας ακολούθησε προσκήνυμα στην παρακείμενη ιστορική Ιερά Μονή της Λαύρας των Σπηλαίων.
Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος ηγήθη της χορείας των Προκαθημένων και Εκπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών κατά την συνάντηση με τον Εξοχ.Πρόεδρο της Ουκρανίας κ.Βίκτορα Γιανουκόβιτς, τον οποίον αρμοδίως και καταλλήλως προσεφώνησε ως ακολούθως:
Εξοχώτατε Πρόεδρε της Ουκρανίας κύριε Βίκτωρα Γιανουκόβιτς,
«Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε, πάλιν ερώ χαίρετε...» (Φιλ. 4,4). Με τον αποστολικό αυτό χαιρετισμό εκφράζουμε την συναισθανομένη, εκ μέρους όλων των παρευρισκομένων Προκαθημένων και Εκπροσώπων των κατά τόπους Εκκλησιών της Ορθοδοξίας, μεγίστη χαρά και ευφροσύνη που προκαλεί η σημερινή κοινωνία με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας της Ουκρανίας.
 
 
Και δοξολογούμε τον Πανοικτίρμονα Θεό που μας αξίωσε να σας συναντούμε σήμερα στο Κίεβο, την μητέρα των ρωσικών πόλεων, την αναδειχθείσα σε κοινή κολυμβήθρα των Ανατολικών Σλάβων και σε φάρο τηλαυγή της χάριτος της θεογνωσίας για ολόκληρη την Ρωσία, τις Βόρειες χώρες, και τη Σιβηρία, έως του απωτάτου ανατολικού ορίου αυτής.
Σήμερα εορτάζουμε με την Εξοχότητά σας την επέτειο της Βαπτίσεως των Ρώσων με επικεφαλής τον Άγιο Ισαπόστολο Πρίγκηπα Βλαδίμηρο, στη γη όπου ο σπόρος της ορθοδόξου ιεραποστολής ευδοκίμησε, απέκτησε βαθειές ρίζες και κάρπισε, καθιστώντας τους κατοίκους της γης αυτής συγκληρονόμους και συμμετόχους της επαγγελίας του Θεού «εν τω Χριστώ διά του ευαγγελίου» (Εφ. 3, 2-6).
Ευχόμαστε Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε να μακροημερεύετε και να ποδηγετείτε τον φιλόθεο λαό της Ουκρανίας στο δρόμο της ειρήνης, της αναπτύξεως και της κοινωνικής ευημερίας. Ευχαριστούμε για την φιλόφρονα υποδοχή, για την μέριμνα και την παροχή κάθε διευκολύνσεως. Η δοξολογική μας διάθεση ως ευγνωμοσύνη προς τον εν Τριάδι Θεό, υψώνεται ως «θυμίαμα εύοσμον».
Περατωθείσης της συναντήσεως ο Μακαριώτατος ετιμήθη περικοσμούμενος διά της Ανωτάτης Τιμητικής Διακρίσεως της Ουκρανίας και παρεκάθησε σε επίσημο γεύμα προς τιμήν του ομίλου των Προκαθημένων και Εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.
 
 
 
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος επεσκέφθη στην ιδιαίτερη κατοικία του τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου κ.κ.Βλαδίμηρο προκειμένου αυτοπροσώπως να του ευχηθεί για την ονομαστική του εορτή. Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικων δώρων.
Καταληκτικώς, συνοδευόμενος από τον Σεβ.Αρχιεπίσκοπο Κιροβογκράντ κ.Ιωάσαφ και τον Πανοσιολ.Αρχιμ. κ. Μελέτιο Κούμανη, Καθηγούμενο της Ι.Πατριαρχικής Μονής Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου στην Αλεξάνδρεια, ο Μακαριώτατος επεσκέφθη προσκυνηματικώς την Ιερά Μονή της Πετσέρσκαγια Λαύρας του Κιέβου την καθαγιασμένη υπό της χαριτοβρύτου παρουσίας υπέρ των δύο εκατοντάδων ολοσώμων σκηνωμάτων οσίων ασκητών της Μονής.
Την Κυριακή 28 Ιουλίου 2013, ο Μακαριώτατος προεξήρχε του Πανηγυρικού Συλλειτούργου των Προκαθημένων και Εκπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, το οποίο ετελέσθη υπαιθρίως στην πλατεία του Καθεδρικού Ναού της Κοιμήσεως, της Λαύρας των Σπηλαίων. Του Συλλειτούργου περατωθέντος, ο Μακαριώτατος παρεκάθησε σε επίσημο γεύμα οργανωθέν υπό του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου κ.κ.Βλαδιμήρου, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας ανεχώρησε για την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, όπου και θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις για την 1025η επέτειο της Βαπτίσεως των Ρώσων.
 

Ετήσιο μνημόσυνο του αοιδήμου Μητροπολίτη Καβάσων κυρού Φιλήμονα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας



Γραφείο Ειδήσεων Amen.gr

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγ. Αθανασίου Κυψέλης Αθηνών (Μετόχι Πατριαρχείου Αλεξανδρείας - Κρίσσης 58-60, Άνω Κυψέλη, Δεύτερη Στάση του τρόλεϊ μετά την πλατεία Κυψέλης-Είσοδος PARKING οδός Πυθίας) τελέστηκε το πρωί της Κυριακής από τον Εκπρόσωπο του Πατριάρχου Αλεξανδρείας στην Αθήνα Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γουινέας κ. κ. Γεώργιο. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτη Καβάσων κυρού Φιλήμονα, εφησυχάζοντα Ιεράρχη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας .Ακολούθως διενεμήθη το παραδοσιακό κόλλυβο με πρωινό στην Αίθουσα του Μετοχίου με φροντίδα των μοναζουσών Μηναΐδος και Χαριθέας.



Περισσότερα...   http://www.amen.gr/article14798

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Συλλείτουργο Προκαθημένων στο Κίεβο (Ιούλιος 2013)

kiev3

kiev1

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης | Romfea.gr

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα το πρωί, με την δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, στην πλατεία του Καθεδρικού ναού της Κοιμήσεως, της Λαύρας των Σπηλαίων (Pechersk) του Κιέβου, υπαίθριο Πανηγυρικό Συλλείτουργο, επ’ ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Βλαδιμήρου, και με την συμμετοχή των Προκαθημένων και των εκπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι οποίοι μετέχουν στους εορτασμούς για την 1025η επέτειο του Βαπτίσματος των Ρώς.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος ανέφερε: ''Σήμερα εορτάζουμε ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα στην ανθρώπινη ιστορία, ένα γεγονός που εξακολουθεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την Ορθόδοξη Εκκλησία στο σύνολό της και τους λαούς αυτών των εδάφων."
"Εμείς δεν πρέπει να ασχολούμαστε μονο με το παρελθόν, πρέπει να ασχολούμαστε με το μέλλον για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, από την φτώχεια, τον πόλεμο, τη βια και τις διακρίσεις σε όλες τις μόρφες", πρόσθεσε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων.
Στη συνέχεια τόνισε: "Σήμερα, συγκεντρωθήκαμε σε ένα χώρο ιερό που έλαμψαν πολλοί άγιοι, μάρτυρες και μοναχοί."
Τέλος οι Προκαθήμενοι ευχήθηκαν στον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Βλαδίμηρο, ενώ ο Πατριάρχης Μόσχας του προσέφερε ένα σετ εγκολπίων και μια ποιμαντική ράβδο.
Αυτή την ώρα όλοι οι προσκεκλημένοι παρακάθηνται σε επίσημο γεύμα το οποίο παραθέτει προς τιμήν τους ο Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Βλαδίμηρος.


kiev5



kiev9

kiev10

kiev11

Περισσότερα...   http://www.romfea.gr/epikairotita/18254-2013-07-28-12-42-06