Romfea.gr
Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών και τοποθετήσεων των προσκεκλημένων και των μελών της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων του ΣτΕ, στην Περιφερειακή Διάσκεψη με θέμα: «Ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων στη Μέση Ανατολή και στη Μεσόγειο - Η κατάσταση και ασφάλεια των Χριστιανικών Κοινοτήτων», η βουλευτής της ΝΔ και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντόρα Μπακογιάννη, συνοψίζοντας είπε:
«Είμαι ιδιαιτέρως χαρούμενη που στη σημερινή μας περιφερειακή διάσκεψη, οι ομιλίες και οι παρεμβάσεις όλων συνέβαλαν στην ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χριστιανικές και οι άλλες θρησκευτικές μειονότητες στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω τη δήλωση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ότι η κοινοβουλευτική μας συνέλευση έχει την παράδοση να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα βασιζόμενη στα σημεία σύγκλισης και συμφωνίας.
Η πρόεδρος κυρία Βrasseur υπογράμμισε την ανάγκη επίδειξης ευαισθησίας στη διαφορετικότητα. Πολύ εύλογα μας είπε ότι αντί να μιλούμε ο ένας για τον άλλον, είναι προτιμότερο να μιλούμε όλοι μεταξύ μας, δίνοντας έμφαση, στον κεφαλαιώδους σημασίας, διαπολιτισμικό διάλογο.
Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας κ. Αρβανιτόπουλος πρόταξε την ανάγκη ενίσχυσης της Διαμεσογειακής συνεργασίας με στόχο την εξάλειψη της φτώχειας και την τόνωση της ανάπτυξης.
Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας κ. Αρβανιτόπουλος πρόταξε την ανάγκη ενίσχυσης της Διαμεσογειακής συνεργασίας με στόχο την εξάλειψη της φτώχειας και την τόνωση της ανάπτυξης.
Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος ανέφερε ότι ο θρησκευτικός αυτοπροσδιορισμός, αντί να είναι παράγων ειρήνευσης, καθίσταται παράγων διχασμού και μισαλλοδοξίας.
Αλλά και όλοι οι εκλεκτοί ομιλητές, από τις κοπτικές εκκλησίες και την πανεπιστημιακή κοινότητα, υπογράμμισαν την ανάγκη να απαλλαγεί η θρησκευτική συνείδηση και οι προσωπικές πεποιθήσεις από στοιχεία μεσσιανισμού και ιδεολογικής υπεροχής. Την περίοδο που διανύουμε, η Μέση Ανατολή και η Νοτιοανατολική Μεσόγειος βιώνουν έναν πρωτοφανή γεωπολιτικό μετασχηματισμό.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, ως ο αρχαιότερος διεθνής οργανισμός στην περιοχή μας, έχει από τη φύση του την υποχρέωση να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει για την προώθηση της ειρήνης και τη σταθερότητας.
Εμείς οι βόρειοι κάτοικοι της Μεσογείου έχουμε ιστορικό χρέος να εργαστούμε για τη γεφύρωση του χάσματος με τους νοτίους. Όπως έχω ξαναπεί, βέβαια δεν είναι στόχος μας να ζητήσουμε από τους λαούς του αραβικού κόσμου να υιοθετήσουν σουηδικό επίπεδα δημοκρατίας και σεβασμού των ατομικών ελευθεριών σε σύντομο χρονικό διάσημα. Όμως στόχος μας είναι να τους στηρίξουμε για να μπορέσουν να οικοδομήσουν υγιείς οικονομίες.
Πιστεύω ακράδαντα ότι η άνοδος του βιοτικού και συνεπώς του εκπαιδευτικού επιπέδου των λαών αυτών, θα πετύχει καίριο πλήγμα στον θρησκευτικό φανατισμό και τον άκρατο προσηλυτισμό.
Αν θέλουμε πραγματικά να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των χριστιανικών και των άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων που διαβιούν στην περιοχή, η καταπολέμηση της φτώχειας είναι ο μόνος δρόμος.
Για το λόγο αυτό, είναι επιτακτική η ανάγκη να καθορίσουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του Συμβουλίου της Ευρώπης και των εταίρων μας στον εγγύς μουσουλμανικό κόσμο, με στόχο την ανάδειξη των σημείων συμφωνίας μας, σε όλα τα επίπεδα.
Έχουμε ανάγκη από έναν διαρκή και ειλικρινή διάλογο που θα βοηθήσει τους εταίρους μας να οικοδομήσουν ισχυρά δημοκρατικά πολιτεύματα.
Ξέρω ότι αυτή η διαδικασία είναι και δύσκολη και χρονοβόρα. Όμως είναι η μόνη που μπορεί σε βάθος χρόνου να εξισορροπήσει την κατάσταση, να καταπολεμήσει το θρησκευτικό φανατισμό και να προστατεύσει τα δικαιώματα των μειονοτήτων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου