Στα πλαίσια του προγράμματος της Ορθόδοξης Ιεραποστολής της Νιγηρίας, «Στηρίζω τη Μόρφωση – Καταπολεμώ τη φτώχεια», που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγα χρόνια, εντάσσεται και η ανέγερση ενός Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου στο ορεινό χωριό Karmem της πολιτείας Benue της Κεντρικής Νιγηρίας.
Οι εργασίες ξεκίνησαν με τη θεμελίωση του σχολείου το Μάιο του 2013 σε γη που παραχωρήθηκε από τις τοπικές αρχές. Δυστυχώς, εδώ και ένα χρόνο οι εργασίες ανέγερσης της πρώτης πτέρυγας του σχολείου έχουν διακοπεί, καθώς δεν έχουν εξευρεθεί οι αναγκαίοι πόροι για τη συνέχιση των εργασιών (στέγαση, ταβάνι, σοβάτισμα, ηλεκτρική εγκατάσταση, πόρτες, παράθυρα, ελαιοχρωματισμός, διαμόρφωση εξωτερικού χώρου κλπ). Το σύνολο αυτών των εργασιών ανέρχεται στα 43.000 ευρώ (σε ισοτιμίες Φεβρουαρίου 2015).
Το σχολείο συνεχίζει τη λειτουργία του αδιάκοπα μέσα σε πρόχειρες χορτοκαλύβες και οι μαθητές παραμένουν εκτεθειμένοι στις σκληρές κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής (καύσωνες και ραγδαίες βροχές). Οι προσπάθειες και η αφοσίωση των εκπαιδευτικών είναι όντως υπεράνθρωπες και αξιέπαινες. Το ίδιο και των μικρών μαθητών, των οποίων ο αριθμός αυτή τη χρονιά έχει υπερδιπλασιασθεί εγγίζοντας τους 400! Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα δημόσια σχολεία παραμένουν κλειστά γιά 2 χρόνια λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης της Πολιτείας να καταβάλει τους μισθούς των εκπαιδευτικών.
Επιπλέον, στην περιοχή υπάρχουν καταυλισμοί προσφύγων, εκτοπισθέντων από άλλες περιοχές της Πολιτείας αυτής, λόγω συγκρούσεων με πληθυσμούς της νομαδικής φυλής των Fulani οι οποίοι κατέλαβαν μεγάλο τμήμα του καλλιεργήσιμου χώρου της περιοχής. Πρόκειται γιά μιά ανθρωπιστική κρίση λόγω έλλειψης τροφίμων, πόσιμου νερού, υγιεινής και περίθαλψης, σχολείων κλπ. Πρόκειται για μια κρίση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας αλλά και του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης τόσο σε επίπεδο τοπικό όσο και διεθνές. Πολλά από τα παιδιά των καταυλισμών, συνεχίζουν την εκπαίδευση τους στο σχολείο της Ιεραποστολής μας.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής είναι πολύ χαμηλότερο από το όριο της φτώχειας, το προσδόκιμο ζωής πολύ χαμηλό, ο αναλφαβητισμός σε υψηλά ποσοστά και ο γάμος των μικρών παιδιών (13-15 ετών) ευρέως διαδεμένος. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η Ιεραποστολή προσπαθεί μέσα από τη μόρφωση, να συμβάλει μακροπρόθεσμα στο σπάσιμο του φαύλου κύκλου της φτώχειας και της εκμετάλλευσης. Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο όλο, αλλά πιστεύουμε ότι με τη χάρη του Θεού μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή κάποιων ανθρώπων, έστω και λίγων, που αυτοί με τη σειρά τους θα κάνουν τη διαφορά.
Στην προσπάθεια αυτή προσευχόμαστε να φανερωθούν συν-Κυρηναίοι των φτωχών του Θεού. Ο Γολγοθάς δεν μας φοβίζει γιατί πιστεύουμε στην Ανάσταση. Στην Ανάσταση που ξέρουμε ότι δεν είναι μετά το Σταυρό, αλλά μέσα στον Σταυρό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου