Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Ο Επίσκοπος Μποτσουάνας Γεννάδιος από τη νεοϊδρυθείσα Επισκοπή του



Η Μποτσουάνα είναι μία χώρα αμιγώς Χριστιανική ! Το σίγουρο είναι ότι οι λέξεις που χρησιμοποιούμε στις συζητήσεις μαζί τους,όπως «Επίσκοπος», «Ιερέας», «Εκκλησία», «Θεία Λειτουργία», «Χριστός Σωτήρας και Λυτρωτής», ηχούνε καθαρά και χωρίς παρενέργειες. Αυτό είναι το ευχάριστο της όλης υποθέσεως.

Το λεπτό σημείο όπου πρέπει να εργασθούμε πολύ για να γίνει κατανοητό είναι το «Ορθοδοξία». Εκατοντάδες είναι οι αιρέσεις και οι «Εκκλησίες-Επιχειρήσεις» οι οποίες δραστηριοποιούνται στη φιλόξενη και ταχύτατα αναπτυσσόμενη αυτή χώρα, που γειτνιάζει με τη Νότιο Αφρική (λίγες ώρες οδικώς από την Πρετόρια).

Ξεκινήσαμε τις πρώτες επισκέψεις σε προάστια της γραφικής και βουτηγμένης στο πράσινο Πρωτεύουσας του Καμπερόν, όπου συναντήσαμε ανθρώπους με αξιοπρέπεια και καλλιέργεια, οι οποίοι έχουν ανάγκη στηρίξεως, ψυχολογικής, πνευματικής και υλικής.

Ο Θεός βοηθός ! Ξεκινούμε χωρίς καμία απολύτως υποδομή, χωρίς να έχουμε τίποτε από πλευράς οικονομικής στηρίξεως. Θα δούμε στην πορεία. Ελπίζουμε και προσευχόμασθε.

Η προσφορά της Ελλάδας στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή στο βόρειο Καμερούν

  

Δεκατρείς εκκλησίες, δύο ιεραποστολικά κέντρα, δεκαοχτώ πηγάδια, τρία αγροτικά ιατρεία, τρία σχολεία: αυτά είναι μόνο μερικά από τα δείγματα της ελληνικής προσφοράς στο λαό του βόρειου Καμερούν. Ακολουθούν και άλλα έργα που στηρίζουν το λαό της περιοχής, όπως: διανομή τροφίμων σε δύσκολες περιόδους, χορηγία 300 υποτροφιών το χρόνο σε άπορους μαθητές, διανομή γραφικής ύλης και μάλιστα σε τακτά διαστήματα, καθώς και ένδυσης και υπόδυσης, αλλά και ιατρική φροντίδα από ομάδες ιατρών, όπως και ενημερωτικές διαλέξεις για βασικά θέματα πρόληψης σε θέματα υγείας, ιδιαίτερα σε ασθένειες που μαστίζουν τον αφρικανικό πληθυσμό, όπως το AIDS.

Μέσω της ορθόδοξης εκκλησίας της Αφρικής, δραστηριοποιούνται πολλοί ιεραποστολικοί σύλλογοι, προκαλώντας το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, αλλά και την ικανοποίηση του Προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής Πατριάρχου Θεόδωρου Β΄.

Ο Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος, είναι ευγνώμων στους ανώνυμους και επώνυμους δωρητές, τους ιεραποστολικούς συλλόγους και τις ελληνικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του ιεραποστολικού έργου της Μητρόπολης Καμερούν. Μεταξύ των Ελλήνων δωρητών, περιλαμβάνονται Μητροπόλεις από την Ελλάδα, Ιερές Μονές και ιεραποστολικοί σύλλογοι.

Αξίζει να σημειωθεί και η προσφορά της ελληνικής πολιτείας. Η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με τη ΜΚΟ της Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου έχει συμβάλει στην ανέγερση Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων στο ιεραποστολικό κέντρο Κατράνγκ, όπου πραγματοποιούνται ενημερωτικές διαλέξεις, συνεστιάσεις και προβολές και το οποίο χρησιμοποιείται παράλληλα ως κλινική για τους κατοίκους στις περιπτώσεις επιδημιών.

Η ιστορία της ιεραποστολής στο βόρειο Καμερούν ξεκινάει πριν από 34 χρόνια, καθώς άρχισε να οργανώνεται συστηματικά το 1975 από τον αείμνηστο μητροπολίτη Άκκρας Ειρηναίο. Ο ίδιος επίσκοπος που δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή (σκοτώθηκε με τον πατριάρχη Πέτρο και τη συνοδεία του στο μοιραίο «Σινούκ» το Σεπτέμβριο του 2004) ήταν που χειροτόνησε τους πρώτους ιερείς στο βόρειο Καμερούν, ενώ ο ελληνισμός της περιοχής συνέβαλε και εκείνος οικονομικά από την εποχή εκείνη για την ανέγερση των ελληνικών ναών. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της οικογένειας Ευστρατίου Ρεπάνη από τη Μυτιλήνη που έχει κτίσει ένα μεγάλο ναό του Αγίου Ευστρατίου στην πόλη Σάαρ του νότιου Τσαντ (που ανήκει στην πνευματική δικαιοδοσία της Μητρόπολης Καμερούν), ενώ ακόμη και σήμερα υπάρχουν μεγάλοι δωρητές και ευεργέτες, όπως ο Ανέστης Αρνόπουλος από την παραθαλάσσια Ντουάλα του Καμερούν που έχει κτίσει ιδίοις εξόδοις μεγάλο ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στην περιοχή Μποναμπέρι.

Παράλληλα, μεγάλος ήταν ο αγώνας και του σημερινού Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου για την ανάπτυξη της ιεραποστολής στην άγονη αυτή περιοχή, από την εποχή που ως μητροπολίτης Καμερούν (1997 - 2002), επισκέφθηκε εκατοντάδες φορές το βόρειο Καμερούν, συμβάλλοντας στη δημιουργία επί των ημερών του ενός ιεραποστολικού κέντρου, τριών ναών, ενός σχολείου, αγροτικών ιατρείων, αλλά και πραγματοποιώντας και πολλές γεωτρήσεις για να μπορέσουν οι κάτοικοι να απολαμβάνουν το νερό - αγαθό που βρίσκεται σε μεγάλη έλλειψη στην περιοχή αυτή, όπου συχνά οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 45ο C... 

Περισσότερα...  http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=5282

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Μπορείτε να "υιοθετήσετε" ένα φτωχό παιδί της Αφρικής και να φροντίσετε να φοιτήσει σε σχολείο...



Στα περισσότερα κράτη της Αφρικής δεν υπάρχει δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Ως εκ τούτου πολλά φτωχά, παιδιά ενώ θέλουν να μορφωθούν, δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο.

Η Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, σε συνεργασία με τους ιεραποστόλους, αναλαμβάνει τις σπουδές αυτών των παιδιών σε όποια εκπαιδευτική βαθμίδα φοιτούν (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο, πανεπιστήμιο) σε σχολεία της ιεραποστολής ή σε άλλα σχολεία της περιοχής. Ο ανάδοχος γονέας έχει τα στοιχεία και φωτογραφία του παιδιού που έχει αναλάβει και ενημερώνεται από τον ιεραπόστολο για την πρόοδό του.

Τέτοια προγράμματα πραγματοποιούνται στις χώρες: Ουγκάντα, Νιγηρία, Γκάνα, Σιέρα Λεόνε και Ζιμπάμπουε.

Το ποσό της εκπαιδευτικής υιοθεσίας για το εκπαιδευτικό έτος 2010-2011 ανέρχεται στα 200€ (ετησίως). Με τα χρήματα αυτά τα παιδιά φοιτούν στα σχολεία, σιτίζονται και εφοδιάζονται με την απαραίτητη γραφική ύλη.

Πληροφορίες στην Ιστοσελίδα της Αδελφότητας... http://www.omf.gr/educational_sponsoring.el.aspx

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Κάιρο (27 Μαρτίου 2011)



Tην Γ΄ Κυριακή των Νηστειών, 27η Μαρτίου 2011, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄ ετέλεσε την Θεία Λειτουργία και εκήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Αγίου Νικολάου Καΐρου, συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Καρθαγένης κ. Αλεξίου και των Θεοφιλ. Επισκόπων Νιτρίας κ. Νικοδήμου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου, και Βαβυλώνος κ. Νήφωνος, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Π. Καΐρου, παρουσία του Εξοχ. Πρέσβη της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ. Χριστόδουλου Λάζαρη, εκπροσώπων των ομογενειακών φορέων και συλλόγων, ως και πλήθους χριστιανών.

     Προ του πέρατος της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος εξέφρασε τις ευχαριστίες της Αλεξανδρινής Εκκλησίας προς τον Αιγύπτιο επιχειρηματία κ. Σεραφειμ Μπισάρα για την οικονομική προσφορά του υπέρ των παιδιών-φορέων του ιού HIV της Αφρικής, προς τον οποίο προσέφερε ως αντίδωρο ευγνωμοσύνης, περίτεχνο χειροποίητο δώρο από τα παιδιά αυτά.

Περισσότερα... http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=605&PHPSESSID=psbhbmtnka19v9vgtvvh0k4hs6

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Ο Αρχ. Φώτιος Χατζηαντωνίου για την Ιεραποστολή στην Τανζανία (Ι. Μητρόπολη Ειρηνουπόλεως)


Με τη Χάρη του Σωτήρος Χριστού και τη σεπτή ευλογία του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’, έλαβε σάρκα και οστά η προ πολλών ετών διακαής επιθυμία μου να διακονήσω στον αγρό της εξωτερικής ιεραποστολής.
Συμπληρωθέντων οκτώ ετών από της γνωριμίας μου με το Παλαίφατο Ιεραποστολικό Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, αξιούμαι από τόν Άγιο Θεό να διακονήσω την Ορθόδοξο Ιεραποστολή στην Ιερά Μητρόπολη Ειρηνουπόλεως, στην Τανζανία. Βεβαίως έχω διακονήσει κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα την Ιεραποστολή στο Καμερούν και τα τελευταία έξι χρόνια στην Τανζανία, από της ενθρονίεως του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Δημητρίου. Όμως ευδόκησε ο Ύψιστος αυτό το έτος, με την ευλογία του Πατριάρχου μας να ενταχθώ στις τάξεις των ιεραποστολικώς εργαζομένων κληρικών.
Ας έχει δόξαν ο Αγαθός εν Τριάδι Θεός, διότι με αξίωσε να γνωρίσω τον Μακαριώτατο, τον σοφόν Προκαθήμενον και φλογερόν ιεραπόστολον πάσης Αφρικής τον άγρυπνον και συνετόν οιακοστρόφον της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας.
Το χρονικό διάστημα της διακονίας μου άρχισαν οι εργασίες ανεγέρσεως τριών νέων Ιερών Ναών, από τους οποίους οι δύο, η του Αποστόλου Βαρνάβα και των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, ανεγείρονται στην εθνική οδό Τανζανίας Ζάμπιας και είναι οι μεγαλύτερες στην περιοχή της Ιρίγκα και όμοιες με αυτήν του Αγίου Νεκταρίου, της οποίας τα θυρανοίξια ετέλεσε ο Σεβ. κ. Δημήτριος προ ολίγων ημερών. Έτσι ο αριθμός των Ιερών Ναών οι οποίοι εκτίσθησαν από τον Σεβασμιώτατο ανέρχονται σε είκοσι πέντε!!!
Τούτο αποτελεί απόδειξη ότι το έργο του ευαγγελισμού των ιθαγενών της Κεντρικής Τανζανίας προχωρά με γοργούς ρυθμούς (50.000 νεοφώτιστοι σε 6 χρόνια).
Βεβαίως δεν είναι μόνο οι Ιεροί Ναοί, αλλά και πολλά φιλανθρωπικά έργα, όπως τα δύο Ορθόδοξα Ορφανοτροφεία, τα έξι σχολεία όλων των βαθμίδων, οι πέντε Ορθόδοξες Κλινικές, τα πρεσβυτέρια, οι οικίες πολυτέκνων, οι δύο ξενώνες και κυρίως τα δεκάδες πηγάδια και γεωτρήσεις τα οποία παρέχουν πόσιμο νερό περίπου σε 500.000 ιθαγενείς της περιοχής. Αυτό το καθαρό νερό και οι κλινικές με την δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σώζουν από βέβαιο θάνατο χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο.
Ασφαλώς οι προαναφερθείσες, ιεραποστολικές δραστηριότητες, είναι μόνο ένα μέρος από τα εκατόν είκοσι έργα και οικοδομήματα, που πραγματοποιήθηκαν από τον Σεβασμιώτατο. Ελπίζω και εύχομαι όλοι οι ευλογημένοι αναγνώστες οι οποίοι έχουν συνδράμει εις το ανωτέρο τεράστιο ιεραποστολικό έργο να συνεχίσουν την συμπαράσταση, διότι καθημερινά τα 1000 πεινασμένα μικρά παιδιά πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν όχι μόνο θαλπωρή και παρηγοριά, αλλά και το πρωϊνό ρόφημα και το καθημερινό γεύμα στο «Συσσίτιο της Αγάπης».
Αυτοί είναι οι «ελάχιστοι αδελφοί του Χριστού» οι οποίοι περιμένουν την τροφή, το ένδυμα, τα φάρμακα, το καθαρό νερό, την σπουδή, την ίαση, την Χάρη, την Σωτηρία!!!
Ευλογημένοι αδελφοί, αναγνώστες, δεηθήτε αυτές τις ημέρες των εορτών, εις τον Φιλάνθρωπο Δοτήρα παντός αγαθού, όπως δώσει, όχι μόνο υλικές προσφορές, αλλά κυρίως εργάτες στον αγρό της Ιεραποστολής, διότι «ο θερισμός είναι πολύς...».


Αρχ. Φώτιος Χατζηαντωνίου
ΤΑΝΖΑΝΙΑ 2010


http://www.ierapostoli.gr/2011/Tanzania.php

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Ο πανηγυρίζων Καθεδρικός Ναός του Ευαγγελισμού στο Χαρτούμ (25 Μαρτίου 2011)

Με αποκορύφωμα το Μυστήριο των Μυστηρίων της Εκκλησίας μας, την Θεία Ευχαριστία, γιορτάστηκε και φέτος ο πανηγυρίζων Καθεδρικός Κοινοτικός Ναός του Ευαγγελισμού της Παναγίας στο Χαρτούμ.
Με τη συμμετοχή όλης της Παροικίας και όλως ιδιαιτέρως των παιδιών των Σχολείων μας, με τους σημαιοφόρους κρατώντας την Ελληνική Σημαία εντός του Ναού καθ’ όλη τη διάρκεια της Θείας Λατρείας.
Συγκίνηση και νοσταλγία!... Αναπολώντας το παρελθόν και ζώντας το σήμερα. Το παρελθόν, με το πλήθος των Ελλήνων και το σήμερα με τους ολίγους. Ας είναι δοξασμένο το Όνομά Της και για το χθές και για το σήμερα!...
Παρών ο Εξοχώτατος Πρέσβης της Ελλάδος Κύριος Χρήστος Καραπάνος. Ο Αντιπρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κύριος Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου, εκπροσωπών τον απουσιάζοντα Πρόεδρο.
Η Πρόεδρος του Ελληνικού Αθλητικού Συλλόγου Κυρία Αλεξάνδρα Πατεράκη. Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου. Καθηγηταί και διδάσκαλοι.
Ακολούθησε η καθιερωμένη ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ.
Ο Εξοχώτατος Κύριος Πρέσβης ανέγνωσε το Μήνυμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, καταθέτωντας και τις προσωπικές του ευχές.
Ομιλητής της ημέρας ήταν ο διδάσκαλος Κύριος Λουκάς Βουρβούρης, ο οποίος τόνισε τόσο τη Μεγάλη Γιορτή του Ευαγγελισμού, όσο και το Μήνυμα του 1821 στο σήμερα, που δεν είναι άλλο από το μήνυμα της ενότητας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των δύσκολων καιρών μας.
Αμέσως μετά εξερχόμενοι του Ναού, τελέσθηκε Τρισάγιο στο Μνημείο της Κοινότητας, γι΄ αυτούς που έπεσαν για την πίστη και την ελευθερία.
Συγκινητική ήταν αμέσως μετά  η παρέλαση των μαθητών μας, οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος μετέβη στο Κάιρο, όπου ετέλεσε την Ακολουθία της Γ΄ Στάσεως του Ακαθίστου Ύμνου στόν Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (25 Μαρτίου 2011)

 

Την 25η Μαρτίου 2011, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ μετέβη στο Κάιρο, όπου ετέλεσε την Ακολουθία της Γ΄ Στάσεως του Ακαθίστου Ύμνου στόν Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ηλιουπόλεως, συμπαραστατούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καρθαγένης κ. Αλέξιο και τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νιτρίας κ. Νικόδημο, Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου.

     Κηρύξας τον θείο λόγο, ο Μακαριώτατος ανεφέρθη στην Θεομήτορα, την Οποίας η αγία ζωή συνδέεται και με την Νειλοχώρα, ενώ ενημέρωσε το πολυπληθές εκκλησίασμα και για την πρόσφατη ιεραποστολική Του αποδημία στην Ουγκάντα και την Κένυα.

     Τέλος, εκφράζων τις ευχαριστίες της Αλεξανδρινής Εκκλησίας προς τον Αξιοτ. κ .Κλώντ Νακά, Πρόεδρο της Αραβορθοδόξου Κοινότητος Ηλιουπόλεως Καΐρου, για την πολυσχιδή και καλλίκαρπη δράση που αναπτύσσει, Του προσέφερε ιερά εικόνα της Παναγίας.

http://www.patriarchateofalexandria.com/

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

"Ατελείωτο το καθήκον φιλανθρωπίας στη Μαδαγασκάρη"

Φιλανθρωπία...

«Εποιήσατε ενί τούτων των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε.»
«Εποιήσατε ενί τούτων των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε.»

Στο πρόσωπο κάθε ψυχής βλέπουμε τον Ιησού Χριστό. Αν πείνασε, ας της δώσουμε τροφή.  Αν δίψασε, ας ποτίσουμε τη δίψα της. Ας την ντύσουμε αν είναι γυμνή και ανυπόδητη. Αν νιώθει ξένη, ας της δώσουμε καταφύγιο και παρηγοριά. Αν ασθενεί, να την επισκεφθούμε. Αν είναι στη φυλακή, να της δώσουμε παρηγοριά.
Δε χρειάζονται επιστημονικές εξηγήσεις και μετάφραση στον πύρινο ευαγγελικό λόγο. Από μόνος του πυρπολεί την καρδιά και γίνεται πυξίδα στα έργα για το συνάνθρωπο και αδελφό μας.
Ατελείωτο το καθήκον φιλανθρωπίας στη Μαδαγασκάρη:

  • Συσσίτιο χιλίων και πλέον πτωχών παιδιών ανελλιπώς σε καθημερινή βάση
  • Διανομή τροφίμων και δεμάτων αγάπης κάθε Δευτέρα σε 900 πτωχές οικογένειες – τους πτωχότερους από τους πτωχούς – κυρίως εγκαταλελειμένες μητέρες που μόνες παλεύουν να ζήσουν τα παιδάκια τους.
  • Γηροκομείο για απόρους και χωρίς άλλη φροντίδα υπεργήρους
  • Κλινική, Ιατρείο και Φαρμακείο, με παροχή δωρεάν υπηρεσιών από ιατρούς εθελοντές ή μισθωνόμενους από την Επισκοπή.
  • Μέριμνα για πτωχούς φυλακισμένους, ανθρώπους που μπορεί απλά να έκλεψαν γιατί πεινούσαν τα παιδιά τους. Η ιεραποστολή πληρώνει για αποφυλακίσεις, και στηρίζει τα πρώτα βήματα στην απελεύθερη ζωή τους με μία μικρή οικονομική βοήθεια και αρκετά ρούχα.
Η πόρτα της ιεραποστολής μας είναι πάντα ανοικτή για όλους τους ανθρώπους, και η βοήθεια ποικίλει κατά περίπτωση σε όσους προστρέχουν σ’αυτήν – από το να καλυφθούν νοσήλεια και φάρμακα σε επείγουσες περιπτώσεις σοβαρών εγχειρήσεων, μέχρι και να καλυφθούν τα ενοίκια μερικών πτωχών οικογενειών που δεν έχουν τη δυνατότητα να τα καλύψουν οι ίδιες.

«Ορθόδοξοι Ιεραπόστολοι» της Ενοριακής Νεανικής Εστίας Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών

http://www.orthmad.gr/node/45


Ο Πατριάρχης Θεόδωρος στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας (24 και 25 Μαρτίου 2011)



Την 24η Μαρτίου 2011, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, εχοροστάτησε  κατά τον Μ. Εσπερινό στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας. Τον Μακαριώτατο πλαισίωνε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ερμουπόλεως κ. Νικόλαος και Θεοφιλ. Επίσκοπος Μαρεώτιδος κ. Γαβριήλ, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας.

     Την 25η Μαρτίου, η Α.Θ.Μ. προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον θείο λόγο στον εορτάζοντα Καθεδρικό Ναό Αλεξανδρείας, συλλειτουργούντων των εξονομασθέντων αγίων Αρχιερέων.

Περισσότερα...  http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=602

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Ολοκληρώθηκε η ποιμαντική επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Ουγκάντα και στην Κένυα



Την 21η Μαρτίου 2011, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ ετέλεσε αγιασμό στην Ελληνική Πρεσβεία στο Ναϊρόμπι.

     Την 22α Μαρτίου, ο Μακαριώτατος, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κένυας κ. Μακάριο και τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Μελέτιο Κούμανη, επεσκέφθη τον Εξοχ. Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως  της Κένυας κ. Stephen Kalonjo Musioka  και είχε εγκάρδια συνομιλία μαζί του. Επίσης ο κ. Musioka ενημερώθηκε για την πολυσχιδή δράση του Πατριαρχείου.

     Την νύχτα της 22ας Μαρτίου, ολοκληρώθηκε η επίσημη ποιμαντική επίσκεψη του Μακ. Πατριάρχη στην Κένυα, ο οποίος ανεχώρησε αεροπορικώς από τον διεθνή αερολιμένα του Ναϊρόμπι με προορισμό την Αίγυπτο. Στο αεροδρόμιο Τον προέπεμψαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Κένυας κ. Μακάριος, ο Εξοχ. Πρέσβης της Κύπρου κ. Άγης Λοΐζου, η Εριτ. κα. Χριστίνα Βαλασσοπούλου, Επιτετραμμένη της Ελληνικής Πρεσβείας, κληρικοί και στελέχη της Ιεράς Μητροπόλεως Κένυας.


     Συμπερασματικώς, η ποιμαντική επίσκεψη του Μακ.Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας απετέλεσε πηγή χαράς, πνευματικής αναψυχής και εμψυχώσεως για τις χιλιάδες των ορθοδόξων πιστών των τοπικών Εκκλησιών Ουγκάντας και Κένυας.

     Η ΑΘΜ ενημερώθηκε λεπτομερώς για την εξέλιξη του επιτελουμένου ποιμαντικού, ιεραποστολικού και ανθρωπιστικού έργου που συντελείται καλλικάρπως στις δύο αυτές Ιερές Μητροπόλεις, ως επίσης και στην Ιερά Μητρόπολη Μουάνζας και την Ιερά Επισκοπή Μπουρούντι και Ρουάντας, εξ  αφορμής των συναντήσεων που επίσης είχε με τον Σεβ. Μουάνζας κ. Ιερώνυμο στην Ουγκάντα και τον Θεοφιλ. Μπουρούντι κ. Σάββα στην Κένυα.

     Επίσης, συνάντησε τους Εξοχ. Πρέσβεις της Αιγύπτου και της Ρωσίας και τους Εντιμ. Προξένους της Σερβίας και της Αυστρίας στην Ουγκάντα, καθώς και τον Εξοχ. Πρέσβη της Αιγύπτου, τον Σεβ. Αποστολικό Νούτσιο της Αγίας Έδρας, την Εριτ. κα. Επιτετραμμένη της Ελληνικής Πρεσβείας και τον εκπρόσωπο της Κοπτικής Εκκλησίας στην Κένυα.

    Ακόμη, επισκέφθηκε ιεραποστολικά κλιμάκια, ενοριακές κοινότητες και ευαγή ιδρύματα των Ιερών Μητροπόλεων Καμπάλας και Κένυας, προσφέροντας δώρα και ευλογίες. Ιδιαιτέρως σημαντική υπήρξε τόσο η θεμελίωση στην Ουγκάντα της πρώτης, τιμωμένης επ' ονόματι της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, γυναικείας ορθόδοξης Ιεράς Μονής στην Αφρική, όσο και η επίσκεψη στην Πατριαρχική Σχολή Κένυας «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄», η οποία αποτελεί το φυτώριο των αγγλοφώνων ιθαγενών κληρικών.

     Τέλος, πραγματοποίησε ιερατικές συνάξεις και ετέλεσε τις ιερές Ακολουθίες της Α΄ και Β΄ Στάσεως των Χαιρετισμών πρός την Υπεραγία Θεοτόκο και δύο Πατριαρχικές Θείες Λειτουργίες μετά χειροτονιών νέων κληρικών.

http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=601&PHPSESSID=ced328ibn5b04frdo9sfe13kj2

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Την Κυριακή, 20 Μαρτίου 2011, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στην περιοχή Ριρούτα του Ναϊρόμπι

   

        Την Κυριακή, 20ή  Μαρτίου 2011,  η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ ετέλεσε την Θεία Λειτουργία και εκήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στην περιοχή Ριρούτα του Ναϊρόμπι, συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κένυας κ. Μακαρίου .

      Στην Ευχαριστιακή Σύναξη προσήλθε ο Εξοχώτ. Πρέσβης της Κύπρου κ. Άγης Λοίζου και η Εριτ. κα. Επιτετραμένη της Ελληνικής Πρεσβείας στο Ναϊρόμπι.

      Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος εχειροτόνησε εις Πρεσβύτερον τον Διάκονο κ. Θεόφιλο Everia, Ιεροσπουδαστή της Πατριαρχικής Σχολής Κένυας "Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄ ", προς τον οποίο απηύθυνε πατρικές συμβουλές και νουθεσίες, ως επίσης εδώρησε και ασημένιο σταυρό ευλογίας.

      Μετά την απόλυση της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας, παρετέθη εόρτιο γεύμα, ενώ η ενοριακή χορωδία απέδωσε ύμνους και τοπικά τραγούδια.

      Σημειώνεται ότι στην  Ενοριακή Κοινότητα του Αγίου Νικολάου λειτουργεί Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο.

http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=600&PHPSESSID=5lfagielt9r89793os0nhvhfn2

Ιερά Μητρόπολη ΄Ακκρας: Χρονικό 10ήμερης ιεραποστολικής εξόρμησης στην Γκάνα (Ιανουάριος 2011)

       (Ιερά Μητρόπολη ΄Ακκρας: Ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1997, καταρχάς ως Ιερά Επισκοπή Γκάνας και στις 6 Οκτωβρίου 2009 ανυψώθηκε σε Μητρόπολη. Συγκροτείται από τη Γκάνα, Ακτή Ελεφαντοστού, Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο. Η έδρα της Μητροπόλεως είναι στην 'Ακκρα της Γκάνας και Μητροπολίτης είναι ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος)    

Ημέρα 1η, Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011: Με τις ευχές και τις ευλογίες της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ φτάσαμε στη Γκάνα μαζί με ομάδα προσκυνητών από την Ελλάδα και την Κύπρο, όλοι φίλοι της Ιεραποστολής. Το ταξίδι μεγάλο, διήρκησε 18 ώρες. Από την πρώτη στιγμή αισθανθήκαμε την αλλαγή του κλίματος. Αφήσαμε στην πατρίδα τον χειμώνα και μας υποδέχτηκε η ζέστη, η υγρασία και η σκόνη από τη Σαχάρα. Μας υποδέχτηκαν επίσης οι ιθαγενείς κληρικοί, ο Πρόξενος της Ολλανδίας που είναι Ορθόδοξος και η Κύπρια επιχειρηματίας Άντρη Μαραγκού, που ζει στην Άκκρα τα τελευταία 17 χρόνια. Για να φτάσουμε στον Καθεδρικό Ναό χρειάστηκε να διανύσουμε απόσταση 15 χιλιομέτρων, όμως η διαδρομή λόγω των δημοσίων έργων, των χιλιάδων αυτοκινήτων, ποδηλάτων, μηχανών και ανθρώπων, διήρκησε γύρω στα 90 λεπτά. Αφού πήραμε την πρώτη εμπειρία της τρομακτικής κίνησης στους δρόμους της πρωτεύουσας φτάσαμε στον προορισμό μας. Ο Καθεδρικός Ιερός Ναός, αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, κτίστηκε με φροντίδα Αμερικανών Ορθοδόξων πριν από 20 χρόνια. Το Επισκοπείο λιτό και απέριττο, βρίσκεται πίσω από το Ιερό του Καθεδρικού, κτίστηκε με φροντίδα του Επισκόπου Γκάνας κ. Παντελεήμονος και εγκαινιάστηκε το 2002. Παραπλεύρως, ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός έκτισε διώροφο κτίριο με πέντε δωμάτια φιλοξενίας εθελοντών Ιεραποστόλων, τρεις αίθουσες διδασκαλίας, κουζίνα και γραφείο. Στις αίθουσες γίνονται τα σεμινάρια των κληρικών, των κατηχητών και των υποψηφίων προς ιερωσύνη. Η νύκτα δύσκολη. Παντού κουνούπια, ορατός κίνδυνος για ελονοσία, η οποία είναι η πρώτη αιτία θανάτου παιδιών στη Γκάνα.

Ημέρα 2η, Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011: Αφίχθηκαν οι Αρχιερείς, Ο Σεβασμιώτατος Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος, ο Σεβασμιώτατος Ειρηνουπόλεως και Σεϋχελλών κ. Δημήτριος, ο Σεβασμιώτατος Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωακείμ και ο Θεοφιλέστατος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης. Το απόγευμα τελέσαμε ομαδικές βαπτίσεις στο Βαπτιστήριο του Καθεδρικού Ιερού Ναού. Ακολούθησε ο Εσπερινός. Η χορωδία του Καθεδρικού έψαλλε όμορφα και ενθουσίασε όλους τους προσκυνητές. Το απόγευμα διακόπηκε απροειδοποίητα η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και αναστάτωσε τις προετοιμασίες της ενθρονίσεως. Ζέστη και υγρασία. Πολύ δύσκολες οι συνθήκες χωρίς ανεμιστήρες. Η διακοπή ρεύματος διήρκησε τρεις μέρες.

Ημέρα 3η, Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011: Και πάλι χωρίς ηλεκτρισμό. Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό δεν είχαμε ούτε φώτα, ούτε ανεμιστήρες. Ανοίξαμε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες. Η Θεία Λειτουργία με τη χάρη του Θεού έγινε χωρίς άλλα τεχνικά προβλήματα. Ακολούθησε η τελετή της ενθρόνισης. Στη συνέχεια τράπεζα αγάπης, χοροί και τραγούδια στην αυλή του Καθεδρικού.

Ημέρα 4η, Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011: Οι προσκυνητές ταξίδεψαν στην πόλη Ίνια, όπου και το ομώνυμο φρούριο στο οποίο γινόταν το σκλαβοπάζαρο. Εκεί βρίσκεται και το κέντρο της γης, όπου τέμνεται ο ισημερινός με το μεσημβρινό. Στη μεγάλη αίθουσα των κατηχητικών έγινε η πρώτη σύναξη του Ιερού κλήρου, συζητήσαμε τα προβλήματα και δόθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές. Ακολούθησε γεύμα με όλους τους κληρικούς και τις πρεσβυτέρες τους.

Ημέρα 5η, Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011: Ταξιδέψαμε στην πόλη Λάρτε, εκεί που ξεκίνησαν οι κατηχήσεις και έγιναν οι πρώτες βαπτίσεις. Οι παλαιοί κληρικοί μάς είπαν πως ο Μητροπολίτης Ειρηναίος πήγαινε εκεί με ταξί για να τους κατηχήσει και να βαπτίσει. Πρώτος σταθμός ο Ιερός Ναός των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Δοξολογία και ομιλία. Επίσκεψη στην Τεχνική Σχολή Άγιος Πέτρος, συνάντηση με τη μαθητιώσα νεολαία και τον σύλλογο καθηγητών, ξενάγηση στους χώρους της σχολής, ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας της και τις άμεσες ανάγκες, που είναι η ανέγερση οικοτροφείου, αίθουσας ηλεκτρονικών υπολογιστών και αγορά μικρού λεωφορείου για τις μετακινήσεις των μαθητών. Στη συνέχεια επίσκεψη στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην παραθαλάσσια πόλη Τέμα. Ο Ιερός Ναός κτίστηκε από τον καπετάνιο Παναγιώτη Τσάκο και εγκαινιάστηκε από τον Πατριάρχη μας το 2008. Τελέσαμε και επιμνημόσυνη δέηση προς ανάπαυση της ψυχής της θυγατέρας του κ. Τσάκου, της αγαπημένης του Μαρίας. Οι συνεργάτες του καπετάνιου μας φιλοξένησαν στο σπίτι τους, όπου και γευματίσαμε.

Ημέρα 6η, Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011: Ταξιδέψαμε στην πόλη Μπρεμάς. Προσκύνημα και δέηση στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου. Εν πομπή με ψαλμωδίες μεταβήκαμε στις όχθες του ποταμού Βόλτα και τελέσαμε ομαδικές βαπτίσεις κατηχουμένων. Πνευματική ανάταση, κατάνυξη, συγκίνηση. Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού. Πολλοί νέοι βούτηξαν στο νερό. Ένας ο τυχερός. Επιστροφή στον Ιερό Ναό, λιτό γεύμα με εξωτικά φρούτα από τα δέντρα της παρακείμενης ζούγκλας, χοροί και τραγούδια. Συνάντηση με τους αρχηγούς των φυλών, γενικό αίτημα η ανέγερση σχολείου για τις ανάγκες της κοινότητας και ενός πηγαδιού για πόσιμο νερό.

Ημέρα 7η, Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011: Συνάντηση με τη νεολαία, τους κατηχητές και τα εκκλησιαστικά συμβούλια. Αναχώρησε ο π. Νεκτάριος για την πρωτεύουσα των Η.Π.Α. Παρέμεινε στην Άκκρα για δέκα μέρες και οργάνωσε σεμινάρια για τους ιερείς και τους κατηχητές. Φεύγοντας μας άφησε πέντε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και δύο εκτυπωτές που έφερε μαζί του από την Αμερική, δωρεά των ενοριτών του.

Ημέρα 8η, Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011: Συνεχίστηκαν οι συναντήσεις με τους συνεργάτες και με τους λιγοστούς Έλληνες που ζουν στη Γκάνα. Δέκα τον αριθμό.

Ημέρα 9η, Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011: Ταξιδέψαμε στην Κεντρική Γκάνα. Υποδοχή στην είσοδο της πόλης Γκομόα από τους πιστούς και τους αρχηγούς των φυλών. Εν πομπή υπό τον ήχο των τυμπάνων φτάσαμε στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Και στη συνέχεια διασχίσαμε το δάσος και μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή φτάσαμε στο Παρεκκλήσιο των Αγίων Ραφαήλ, Ειρήνης και Νικολάου. Τελέσαμε τα θυρανοίξια του νεόδμητου Παρεκκλησίου και στη συνέχεια τη Θεία Λειτουργία. Παρά τη ζέστη και την υγρασία συγκεντρώθηκαν γύρω από το Παρεκκλήσι εκατοντάδες πιστοί. Έφτασαν εκεί από όλες τις ενορίες για την ετήσια συνάντησή τους, που διαρκεί τρεις ημέρες. Επιστροφή στον κυρίως Ιερό Ναό. Προσφωνήσεις από τους τοπικούς άρχοντες. Και πάλι γενικό αίτημα η ανέγερση μικρού Σχολείου και ενός πηγαδιού για πόσιμο νερό. Στη συνέχεια η κάθε ενορία παρουσίασε το δικό της εορταστικό πρόγραμμα. Διανομή συσσιτίου σε όλους τους παρευρισκομένους, δώρα και γλυκά σε όλα τα παιδιά. Αργά το απόγευμα επιστροφή στην πρωτεύουσα. Και πάλι η κατάσταση στους δρόμους φρικτή.

Ημέρα 10η, Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011: Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό. Αποχαιρετισμός και ανταλλαγή δώρων. Όλοι σκυθρωποί. Στο αεροδρόμιο συγκίνηση και δάκρυα και από τους προσκυνητές και από τους Αφρικανούς. «Να μας ξανάρθετε σύντομα», φώναζαν οι Αφρικανοί, «μην μας ξεχνάτε». Μα πώς να σας ξεχάσουμε απαντούσαν οι προσκυνητές, έχετε ήδη κατακτήσει ένα κομμάτι της καρδιάς μας.
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Την 19η Μαρτίου 2011 ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος επεσκέφθη την Πατριαρχική Σχολή "Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄ " στο Ναϊρόμπι

   
Την 19η Μαρτίου 2011, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κένυας κ. Μακάριο, επεσκέφθη την Πατριαρχική Σχολή "Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄ "  στο Ναϊρόμπι.

    Μετά την τέλεση δοξολογίας στον Ιερό Ναού του Αγίου Μακαρίου και την προσφώνηση του Σεβ. Μητροπολίτου Κένυας, ο Μακαριώτατος ωμίλησε στους 75 ιεροσπουδαστές, καθώς και στους 700 περίπου ιερόπαιδες που προσήλθαν στον χώρο της Σχολής από διάφορες Ενορίες του Ναϊρόμπι και της ευρύτερης περιοχής, για να λαβουν την Πατριαρχική ευλογία. Πρός όλους η Α.Θ.Μ. προσέφερε δώρα, ξεναγήθηκε στους χώρους της Σχολής και συνέφαγε με τους ιεροσπουδαστές, οι οποίοι τραγούδησαν και έψαλαν πρός τιμήν του Σεπτού Προκαθημένου του Αποστολικού και Πατριαρχικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου.

     Σημειώνεται ότι η επίσκεψη αυτή του Μακαριωτάτου συνέπεσε με την επέτειο συμπληρώσεως τεσσαράκοντα ετών από της καταθέσεως του θεμελίου λίθου της Πατριαρχικής Σχολής από τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο καί Εθνάρχη Κύπρου Μακάριο Γ΄, το έτος 1971.

     Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, ο Μακ. Πατριάρχης συναντήθηκε με τον Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. κ. Αθηνόδωρο Παπαευρυπιάδη, υπεύθυνο της Εξαρχίας της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στην Κύπρο και ενημερώθηκε για την πορεία των έργων της νέας Εξαρχίας στην Μεγαλόνησο.

http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=599

Κένυα: Χαιρετισμοί στη Θεοτόκο με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας


    

Την Παρασκευή, 18η Μαρτίου 2011, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄, ετέλεσε την Ακολουθία της Β΄ Στάσεως των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο και εκήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό των Αγίων Αναργύρων Ναιρόμπι, συμπαραστατούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κένυας κ. Μακάριο.

     Στην προσευχητική σύναξη παρέστησαν ο Εξοχωτ. Πρέσβης της Κύπρου στην Κένυα κ. Άγης Λοίζος, ο Εντιμ. Γεν. Πρόξενος της Κύπρου στο Ναϊρόμπι, η Επιτετραμένη της Ελληνικής Πρεσβείας, οι ιεροσπουδαστές της Πατριαρχικής Σχολής Κένυας και πλήθος γηγενών πιστών, ως και Ελλήνων, Ρώσων καί άλλων ομοδόξων που διαβιούν στην Κενυατική πρωτεύουσα.

     Εξ αφορμής της παρουσίας του Κυπρίου Πρέσβεως, ο Μακαριώτατος εξέφρασε τόσο την ευγνωμοσύνη του παλαιφάτου Πατριαρχείου προς την πολιτική ηγεσία, την Εκκλησία και τον λαό της Κύπρου για την συναρωγή προς το επιτελούμενο ιεραποστολικό έργο, όσο και την ευχή για σύντομη και δίκαιη επίλυση του εθνικού ζητήματος της μεγαλονήσου.

     Εν συνεχεία εδέχθη τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Τρωάδος κ. Σάββα,  υπεύθυνο του τομέα ιεραποστολικής δράσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, μετά του Αιδ. Πρωτοπρ. π. Μαρτίνι Ρίτσι και συζήτησε μαζί τους θέματα αφορώντα στην ιεραποστολή, ευχαριστών την Ιερά Αρχιεπισκοπή για την συνεισφορά της υπέρ των εμπεριστάτων αφρικανών αδελφών.

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Οδοιπορικό στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή της Ουγκάντας με τη Νέα Τηλεόραση Κρήτης

H Νέα Τηλεόραση Κρήτης και ο δημοσιογράφος Γιώργος Ζαγκούρογλου παρουσιάζουν ένα οδοιπορικό στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή της Ουγκάντας.

( http://www.neatv.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=21538&Itemid=112)

Αφρική. Τώρα είμαι ακόμα πιο κοντά στη Μαύρη Ήπειρο, σκέφτηκα πριν από τρία χρόνια, μετακομίζοντας από την Αθήνα στην Κρήτη. Βλέποντας το χάρτη της Ελλάδος, ένιωθα και ήμουν πλέον πιο κοντά, σε μία ήπειρο που από μικρός, ταξιδεύω και γνωρίζω μέσα από ντοκυμαντέρ, ταινίες και αφιερώματα.

Και ξαφνικά, μία συνέντευξη τύπου. Μία ευκαιρία, ένα όνειρο. Μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα, είχα μπει στο αεροπλάνο και ταξίδευα για την Ουγκάντα, με τη Νέα Τηλεόραση Κρήτης.




Μία Μητέρα για τα παιδιά της Αφρικής

20 Φεβρουαρίου 2011
 
 
Ανθρωποι με αφάνταστο σθένος ψυχής, υπέρμαχοι του ιεραποστολικού έργου που επιτελείται στην άλλη άκρη της γης, στην πολύπαθη αφρικανική ήπειρο, στηρίζουν έμπρακτα τις προσπάθειες που καταβάλλονται, προσφέροντας ηθική αλλά και υλική βοήθεια. Στην χορεία των σύγχρονων ιεραποστόλων, συγκαταλέγεται η συμπολίτισσα Συραϊνώ Κορωνιού-Διονυσίου, σύζυγος του αείμνηστου ιατρού Μιχάλη Διονυσίου, μητέρα δύο παιδιών, του Παναγιώτη και του Μάνου και γόνος επίλεκτης οικογένειας της Σκιάθου. Από το 2007, προσφέρει, ακούραστα, το απόθεμα της αγάπης της σε χιλιάδες παιδιά της Κένυας, προσεγγίζοντας, με μητρική στοργή, άρρωστα, ορφανά και ταλαιπωρημένα παιδιά, τα οποία την αποκαλούν «μαμά Νίνα», εκφράζοντας με αυθορμητισμό την απέραντη ευγνωμοσύνη τους. Έχοντας διανύσει μια πολύ αξιόλογη πορεία, ως εκπαιδευτικός, η συνταξιούχος καθηγήτρια κ. Κορωνιού-Διονυσίου, δραστηριοποιείται, ενεργά, στους κόλπους της Μητρόπολης της Κένυας, συνδράμοντας εθελοντικά το έργο, που επιτελείται, επί σειρά ετών. Τα δεκάδες ηλεκτρονικά μηνύματα που της στέλνουν τα παιδιά της Κένυας, το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που αποτυπώνει φωτεινά χαμόγελα ελπίδας, οι σημειώσεις και οι σκέψεις της κ. Κορωνιού, συνθέτουν ένα συγκινητικό οδοιπορικό προσφοράς, που διανθίζεται από δυνατές εικόνες.
 
 
            Το επίκεντρο της εθελοντικής δράσης που αναπτύσσει η συμπολίτισσα εκπαιδευτικός είναι το Ναϊρόμπι της Κένυας, έδρα της Μητρόπολης Κένυας, η οποία φροντίζει με λόγο και έργο,  χιλιάδες ιθαγενείς. «Διδάσκω Ελληνικά το πρωί στους ιεροσπουδαστές που χειροτονούνται, εν συνεχεία σε ιερείς, ενώ τις υπόλοιπες ώρες επιμελούμαι τις γραφικές εργασίες της Μητρόπολης, την αλληλογραφία, διορθώνω τα κείμενα του Μητροπολίτη Κένυας κ. Μακάριου, τα οποία μου υπαγορεύει εκείνος και επιμελούμαι των εκδόσεών τους» εξηγεί η κ. Διονυσίου, η οποία είναι διαρκώς κοντά στον άνθρωπο, τους ιθαγενείς, τα ορφανά παιδιά. «Επισκεπτόμαστε δύο φορές την εβδομάδα το ορφανοτροφείο μας και παράλληλα τα ορφανοτροφεία που βρίσκονται σε πιο απομακρυσμένες περιοχές. Στο κεντρικό ορφανοτροφείo του Νιέρι φιλοξενούνται εκατό, περίπου, παιδάκια, τα οποία βρίσκουμε, κυριολεκτικά, πεταμένα στο δρόμο, καθώς είτε ο ένας, είτε και οι δύο γονείς τους, έχουν φύγει από τη ζωή,  χτυπημένοι από τη μάστιγα του έιντς. Έτσι, αυτά τα δύσμοιρα μωρά αποτελούν βάρος δυσβάσταχτο για τους συγγενείς που καλούνται να τα φροντίσουν, ενώ οι ίδιοι στερούνται των στοιχειωδών μέσων, ώστε να συντηρηθούν. Γι’  αυτούς η μόνη λύση, η λύση απελπισίας, θα έλεγα, είναι να τα εγκαταλείπουν» αναφέρει η κ. Κορωνιού. Η ίδια σημειώνει πως «είναι παιδιά που δεν έχουν γευτεί τη μητρική φροντίδα, τη ζεστασιά της μητρικής αγκαλιάς, το τρυφερό μητρικό χάδι» και προσθέτει ότι «πολλά είναι μολυσμένα με τον ιό του έιντς». 
            Ανακαλώντας μνήμες από την μακρινή Κένυα, δακρύζει στην θύμηση του μικρού Σαμ, ο οποίος βίωσε την απόρριψη από τους δικούς του ανθρώπους, διότι ήταν μολυσμένος από τον ιό του έιντς. Ο μικρός Αφρικανός, ο οποίος βρήκε την μητέρα που δεν γνώρισε, στο πρόσωπο της φιλόστοργης εθελόντριας, έφυγε, τελικά από την ζωή, σε ηλικία έντεκα μόλις χρόνων, παρά τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλαν τα μέλη της Ορθόδοξης ιεραποστολής, τα οποία θρήνησαν για τον πρόωρο χαμό του. Oι εικόνες που συνθέτουν τα βιώματα της κ. Κορωνιού, εμπεριέχουν «πολύ πόνο, γιατί η ιεραποστολή βρίσκεται στην μεγαλύτερη παραγκούπολη του κόσμου, όπου οι φαβέλες της Βραζιλίας είναι πολυτελείς, σε σύγκριση με τις παραγκουπόλεις της Ριρούτα, της Καμπίρια και της Κιμπίρα» επισημαίνει χαρακτηριστικά η ίδια.
 
Χώρα που ζητάει ελπίδα
 
 
            Οι γηγενείς ζουν με πρωτόγονες συνθήκες, κοιμούνται στους δρόμους, ή στην καλύτερη περίπτωση σε κατασκευάσματα που θυμίζουν καλύβες, όπου άνθρωποι και ζώα συμβιώνουν, στοιβαγμένοι σε λίγα τετραγωνικά γης, χωρίς τα στοιχειώδη μέσα υγιεινής. Συγκλονιστική είναι η περιγραφή που παραθέτει η ομιλούσα, λέγοντας χαρακτηριστικά «η εικόνα που συνθέτει την παραγκούπολη της Ριρούτα είναι κατασκευές από τέσσερις πασσάλους κάθετα τοποθετημένους και καλυμμένους με φύλλα μπανανιάς για οροφή, αλλά και χωματόδρομοι που οριοθετούνται από χαντάκια τα οποία ξεχειλίζουν από ακαθαρσίες». Το έργο που επιτελεί η Μητρόπολη της Κένυας είναι τεράστιο και έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και τον ανθρώπινο πόνο. «Αυτό που αντικρίζει κανείς είναι εξαθλίωση, πείνα, παιδιά εγκαταλειμμένα που προχωρούν στους δρόμους μόνα τους και πολύ πόνο» υπογραμμίζει η σύγχρονη ιεραπόστολος από τον Βόλο.
            Περιγράφοντας τις εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί, αντίστοιχα, από την Μητρόπολη της Κένυας, η κ. Κορωνιού τονίζει ότι περιλαμβάνουν δύο εκκλησίες, της Αγίας Σοφίας και του Αγίου Μακαρίου, γραφεία, βιβλιοθήκες, ξενώνες, τους κοιτώνες των ιεροσπουδαστών, το Επισκοπείο, αίθουσες διδασκαλίας,  τεχνικές και επαγγελματικές σχολές, που αποσκοπούν στην επιμόρφωση και εκπαίδευση του ντόπιου δυναμικού. Στις δέκα σχολές της Μητρόπολης φοιτούν, σημειωτέον, χίλιοι μαθητές και σπουδαστές. Επίσης, στις εγκαταστάσεις της Μητρόπολης λειτουργεί κλινική, όπου, εκτός από το μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι Κύπριοι γιατροί του κόσμου, Φινλανδοί εθελοντές γιατροί όλων των ειδικοτήτων και Ολλανδοί, οι οποίοι έρχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και περιοδεύουν όλη τη χώρα, ανακουφίζοντας τον ανθρώπινο πόνο.  
            Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι πολλοί νέγροι έχουν ασπαστεί την Ορθοδοξία και ήδη έχουν λάβει το βάπτισμα 5 εκ περίπου γηγενείς, στην Μητρόπολη της Κένυας. Κοντά σε όλους τους προαναφερθέντες  βρίσκεται ο Μητροπολίτης κ. κ. Μακάριος του οποίου το ποιμαντικό, ανθρωπιστικό και φιλανθρωπικό έργο είναι αξιόλογο και αξιοθαύμαστο, καθώς η αγάπη και η προσφορά στον άνθρωπο αποτελούν για τον ίδιο στάση ζωής.
 
Τα πρόσωπα των παιδιών
 
 
            Η νοερή περιήγηση της κ. Κορωνιού-Διονυσίου στην πονεμένη Αφρική, επικεντρώνεται στα πρόσωπα των παιδιών, που αναζητούν δρόμους ελπίδας, προκειμένου να επιβιώσουν. «Τα παιδιά είναι δεμένα μαζί μας, επισημαίνει η ίδια, νιώθουν ευγνωμοσύνη, διότι τα αντιμετωπίζουμε ισότιμα, με αγάπη και φροντίδα. Χίλια παιδιά με αποκαλούν «μαμά» και αναπολώ με συγκίνηση τις στιγμές που μοιραζόμαστε στις ώρες της μελέτης, στις γιορτές, όπου τρώμε όλοι μαζί, μας παρουσιάζουν χορούς, μας προτρέπουν να χορέψουμε κι εμείς μαζί τους και δεν σταματούν να εκφράζουν την αγάπη τους. Νιώθουν ευγνωμοσύνη και το μόνο που ζητούν είναι ένα χάδι, τίποτα περισσότερο. Τα μικρά παιδάκια με κοιτάζουν με τα μεγάλα παραπονεμένα ματάκια τους και νιώθω ότι μου ζητούν να τα αγκαλιάσω», προσθέτει με συγκίνηση η ίδια.
            Τα ορφανοτροφεία της περιοχής είναι γεμάτα από εγκαταλειμμένα παιδάκια, τα οποία φροντίζει η ιεραποστολή. Ο ντόπιος πληθυσμός αποδεκατίζεται από τον ιό του έιντς, από την ελονοσία, αλλά και το σάρκωμα καπόζι, μια μορφή καρκίνου που εμφανίζεται σε άτομα διαφόρων ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών, τα οποία έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, λόγω του έιντς και από τη φυματίωση. Επίσης, στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας είναι απειλή και ο κίτρινος πυρετός. Παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην άλλη πλευρά της γης, η συμπολίτισσα εκπαιδευτικός συνεχίζει με την ίδια πάντα προσήλωση το έργο της, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής «σε όσους επιθυμούν να συνεισφέρουν». Τα παιδιά της Αφρικής, που στέλνουν καθημερινά μηνύματα αγάπης και ευγνωμοσύνης στην «μαμά Νίνα», είναι κομμάτι της ζωής της, είναι η δεύτερη οικογένειά της και η θύμηση τους, προκαλεί ανείπωτη συγκίνηση.
            Αμέσως μετά την περίοδο του Πάσχα, η Συραϊνώ Κορωνιού-Διονυσίου θα επανέλθει στην Αφρική, κοντά στα «παιδιά της» για να συνεχίσει το εθελοντικό της έργο. Οι εικόνες που έρχονται στο μυαλό σε ώρες περισυλλογής είναι πολλές καθώς  εναλλάσσονται τα συναισθήματα της χαράς και της λύπης. «Από την μια πλευρά, αναφέρει η ομιλούσα, θυμάμαι τις χαρούμενες στιγμές όταν τρώμε όλοι μαζί, όταν τους μαθαίνω ελληνικά τραγούδια, τα οποία αποδίδουν έξοχα με τις ωραίες φωνές τους. Όταν ψέλνουν στην εκκλησία, στα ελληνικά αλλά και στην Σουαχίλι, συνεχίζει η ίδια, έχουν τον ρυθμό και την κίνηση μέσα τους». Από την άλλη πλευρά υπάρχουν οι σκοτεινές εικόνες «από τα ορφανοτροφεία, τα μικρά παιδάκια που εγκαταλείπονται στους δρόμους» και η σκέψη που κυριαρχεί είναι η επάνοδος στην χώρα που «διψάει για ζωή, γνώση και αλήθεια», με γνώμονα «την αγάπη που προσφέρεται» ως αχτίδα φωτός  στο σκοτάδι του πόνου και της απελπισίας.
 

Έργο προσφοράς και καρδιάς είναι η ποιμαντική δράση που αναπτύσσει ο Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουϊ κ. Ιωακείμ

 
 
            Εργο προσφοράς και καρδιάς είναι η ποιμαντική δράση που αναπτύσσει επί σειρά ετών στην καρδιά της Αφρικής ο Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουϊ κ. Ιωακείμ, ο οποίος κατάγεται από τον Βόλο. Έχοντας ως σημείο αναφοράς την αφοσίωσή του στον Θεό και τον άνθρωπο, ο κ. Ιωακείμ, κατά κόσμον Κωνσταντίνος Κοντοβάς, χτίζει ακούραστα ναούς, εκκλησίες και σχολεία, κλινικές και ορφανοτροφεία, αναπτύσσοντας πρωτοβουλίες ελπίδας, εκεί όπου ο πόνος περισσεύει. Το πατρικό του σπίτι βρίσκεται στην συμβολή των οδών Κασσαβέτη και Αναλήψεως και κάθε φορά που επισκέπτεται το Βόλο, ανατρέχει με συγκίνηση στις μνήμες που καθόρισαν την μετέπειτα ζωή του. Ο Βολιώτης Μητροπολίτης, ο οποίος αναπτύσσει σημαντικό ιεραποστολικό έργο, είναι το τρίτο παιδί του Ιωάννη και της Μηλίτσας Κοντοβά, καθώς πρωτότοκος είναι ο Παναγιώτης και δευτερότοκη η Βικτώρια. Παρά το εξαιρετικά φορτωμένο πρόγραμμά του, επισκέπτεται την πατρίδα του, ενώ πρόσφατα παραβρέθηκε στα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, με τον οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις.

             Το ποιμαντικό έργο του Μητροπολίτη Ζάμπιας και Μαλάουϊ, αποτελεί προσφορά ελπίδας για χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περιοχή που μαστίζεται από θανατηφόρες ασθένειας και βιώνει τον εφιάλτη του έιτζ, του τύφου, της χολέρας και της ελονοσίας. Παρακάμπτοντας τις δυσκολίες που προκύπτουν καθημερινά, ο 44χρονος Μητροπολίτης μετουσιώνει σε πράξη την άνωθεν εντολή «αγαπάτε αλλήλους», ανεγείροντας ναούς, βαπτιστήρια, σχολεία, δημιουργώντας υποδομές που συμβάλουν στην επιμόρφωση των ντόπιων, αλλά και στην καλυτέρευση της καθημερινότητάς τους. Η ανέγερση ναών, κλινικών, ορφανοτροφείων, οικοτροφείων, βιβλιοθηκών, σχολείων, για την εξάλειψη του αναλφαβητισμού, αποτελούν σημαντικό κομμάτι μιας πολύτιμης προσφοράς, ενώ παράλληλα έχουν χειροτονηθεί εννέα Αφρικανοί κληρικοί, έπονται δέκα επτά και μέχρι στιγμής έχουν ασπαστεί την Ορθοδοξία 2000 πιστοί στην Ζάμπια και 2500 αντίστοιχα στο Μαλάουϊ.
            «Αντιμετώπισα πολλές δυσκολίες, διότι ξεκίνησα από το απόλυτο μηδέν, καθώς δεν υπήρχε καμία υποδομή, ούτε ναοί, ούτε τόπος κατοικίας, ούτε μέσο για να μετακινηθώ» ομολογεί ο Σεβασμιώτατος. Με απίστευτη δύναμη ψυχής, έκτισε πέντε εκκλησίες, ενώ ισάριθμες ανεγείρονται ήδη και παράλληλα φρόντισε ευθύς εξαρχής για την μόρφωση των παιδιών, χτίζοντας ένα τεράστιο σχολείο 850 τετραγωνικών μέτρων στο οποίο φοιτούν οι μαθητές εντελώς δωρεάν. Το σχολείο βρίσκεται στην Λουσάκα, πρωτεύουσα της Ζάμπια και έδρα της Μητρόπολης και προσφέρει δωρεάν φοίτηση σε 250 παιδιά, τα οποία «σπουδάζουμε, φροντίζουμε για την διατροφή και τον ρουχισμό τους, τους παρέχουμε βιβλία, όλα δωρεάν» αναφέρει ο κ. Ιωακείμ, ο οποίος προσθέτει ότι «τα περισσότερα εξ αυτών είναι ορφανά, διότι η χώρα μαστίζεται από το έιντς και όσοι γλυτώνουν από αυτή την πανωλεθρία, πεθαίνουν από ελονοσία, τύφο ή χολέρα. Όπως αντιλαμβάνεστε, προσθέτει, το έργο της Εκκλησίας εκεί δεν είναι μόνο ιεραποστολικό, να κατηχεί και να βαπτίζει Αφρικανούς, αλλά σκοπός είναι να τους δώσουμε έναν καλύτερο τρόπο ζωής, για να επιβιώσουν».
 
 
Πορεία στην Αφρική
 
 
            Η μακρά πορεία του κ. Ιωακείμ στον δρόμο της ιεροσύνης και της προσφοράς είχε ως αφετηρία τις διδαχές του γέροντά του. «Είχα συνδεθεί από την παιδική μου ηλικία με έναν Μητροπολίτη Γέροντα, ο οποίος με σπούδασε και με χειροτόνησε. Είναι ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αυστραλίας κ. Ιεζεκιήλ, ο οποίος καθόρισε την πορεία μου μέσα στην Εκκλησία» θυμάται με ευγνωμοσύνη ο ομιλών. Χειροτονήθηκε διάκονος στην Αθήνα, στο μετόχι της Σίμωνος Πέτρας, στην συνέχεια υπηρέτησε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στην Καπνικαρέα, στον Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας, σε διάφορες Μητροπόλεις της Ελλάδας, στο Περιστέρι, στην Μητρόπολη Ρόδου και τα τελευταία 17 χρόνια βρίσκεται στην Αφρική. Η αφορμή για να ξεκινήσει το ποιμαντικό του έργο στην Αφρική «ήταν κατ’ αρχάς το κάλεσμα του Θεού. Στην συνέχεια, τονίζει, αισθάνθηκα ότι εδώ στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί κληρικοί, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Στην Αφρική υπήρχε λειψανδρία, υπήρχε ανάγκη και αισθάνθηκα ότι μπορούσα να προσφέρω κάτι παραπάνω, για να απαλύνω τον ανθρώπινο πόνο».
            Το πνευματικό του έργο στην Αφρική περιλαμβάνει πολλούς σημαντικούς σταθμούς, καθώς υπηρέτησε ως εφημέριος και πρωτοσύγκελος στην Μητρόπολη Αξιώμης στην Αιθιοπία, ως εφημέριος στην Αντίς Αμπέμπα και παράλληλα ως υπεύθυνος στην χώρα της Ερυθραίας. Επί των ημερών του εκλιπόντος Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου, μετατέθηκε στην Αλεξάνδρεια και υπηρέτησε ως αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου επί επτά χρόνια. Ακολούθησε η εκλογή του σε Επίσκοπο Ζάμπιας και στην συνέχεια δημιουργήθηκε η Μητρόπολη Ζάμπιας και Μαλάουϊ, την οποία και διακονεί ως Μητροπολίτης, με σεμνότητα και αφοσίωση.
 
 
Κοντά στον ανθρώπινο πόνο
 
 
            Ο ανθρώπινος πόνος περισσεύει στην άλλη άκρη της γης και οι συνθήκες ζωής είναι κυριολεκτικά τριτοκοσμικές, καθώς δεκάδες ορφανά παιδιά ζητιανεύουν στα φανάρια, έχοντας χάσει τους γονείς και τους παππούδες τους λόγω έιντς, ενώ χιλιάδες άνθρωποι αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν τον άρτο τον επιούσιο, βιώνοντας την απόλυτη φτώχια. Το έργο του κ. Ιωακείμ είναι κατά συνέπεια τεράστιο καθώς «προσπαθούμε να βελτιώσουμε την ζωή τους, να τους εκπαιδεύσουμε, να μάθουν μια τέχνη, προσπαθούμε να τους χτίσουμε τεχνικές σχολές, μαθαίνουμε στις γυναίκες να ράβουν και να κεντούν, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα μελλοντικό εισόδημα, αναπτύσσουμε προγράμματα διάνοιξης πηγαδιών στα χωριά, προκειμένου να βοηθήσουμε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, επισημαίνει ο ίδιος, μαθαίνουμε στους νέους πώς να φυτεύουν και στα άμεσα σχέδιά μας είναι η δημιουργία γυμνασίου ώστε να συνεχίσουν τα μαθήματα οι απόφοιτοι του δημοτικού σχολείου, αλλά και γεωργικής σχολής διότι είναι εύφορα τα μέρη και θα μπορούσαν να ζήσουν οι ντόπιοι ασχολούμενοι με την γεωργία ή την κτηνοτροφία».
            Αρωγοί του τεράστιου έργου που αναπτύσσει ο Βολιώτης Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουϊ είναι πολλοί άνθρωποι που διαθέτουν περίσσευμα ψυχής, αρκετοί Βολιώτες, αλλά και σύλλογοι με ιεραποστολική δράση, όπως οι «Τρείς Ιεράρχες», που συνδράμουν τον αγώνα ζωής και ελπίδας. Ο κ. Ιωακείμ αντλεί δύναμη «από την βαθιά πίστη στον Θεό και τα πονεμένα μάτια των ανθρώπων. Όταν βλέπεις τα πονεμένα ματάκια των παιδιών, υπογραμμίζει, νιώθεις την ανάγκη να τα βοηθήσεις». Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθημερινά δεν τον κάμπτουν, αντίθετα ενδυναμώνουν την πίστη του και την διάθεση προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, ενώ το μήνυμα που στέλνει, κλείνοντας, στους συμπολίτες του, συνοψίζεται στην φράση «πρέπει ο καθένας να είναι κοντά στην οικογένειά του και κοντά στην Εκκλησία, διότι το Ευαγγέλιο διδάσκει τους ανθρώπους, να είναι κυρίως άνθρωποι».
 
Περισσότερα...  http://www.taxydromos.com

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Για την Ιεραποστολή στην Επισκοπή Μπουρούντι ενημερώθηκε ο Πατριάρχης Θεόδωρος από τον οικείο Επίσκοπο Σάββα



Την 17η Μαρτίου 2011, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Σάββα, ο οποίος ταξίδευσε προς τούτο στην Κένυα και ενημέρωσε την Α.Θ.Μ. για την πορεία των εργασιών ανεγέρσεως Ναών, εκπαιδευτηρίων και νοσηλευτικών μονάδων στο ταχύτατα αναπτυσσόμενο κράτος του Μπουρούντι, την ιεραποστολική δράση στην Ρουάντα, καθώς και για την πρόοδο της πνευματικής και θεολογικής καταρτίσεως των υποψηφίων κληρικών των επαρχιών του ανατολικού Κογκό, που υπάγονται στην πνευματική δικαιοδοσία της Ιεράς Επισκοπής.

http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=597

Τιμητική υποδοχή στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Κένυα - Επίσημο δείπνο στην κατοικία του πρέσβη της Αιγύπτου (17 Μαρτίου 2011)




Το μεσημέρι της 17ης Μαρτίου 2011, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Μελέτιο Κούμανη, αφίχθη στο διεθνές αεροδρόμιο του Ναΐρόμπι, όπου τον ανέμεναν ο Σεβ. Μητροπολίτης Κένυας κ. Μακάριος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Σάββας, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Νοτίου Σουδάν Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Ιννοκέντιος Byakatonda, κληρικοί και στελέχη της Ιεράς  Μητροπόλεως Κένυας, ο Εξοχ. Πρέσβης της Κύπρου στην Κένυα κ. 'Αγης Λοίζου και ο Επιτετραμμένος της Αιγυπτιακής Πρεσβείας.

 Το ίδιο βράδυ, ο Μακ. Πατριάρχης παρεκάθησε σε επίσημο δείπνο, το οποίο παρέθεσε τιμητικώς ο Εξοχ. Πρέσβης της Αιγύπτου κ. Κadry Abd El Moteleb  στην πρεσβευτική κατοικία, με την συμμετοχή του Σεβ.Μητροπολίτου Κένυας κ. Μακαρίου, του Σεβ.Αποστολικού Νούτσιου της Αγίας Έδρας, του εκπροσώπου της Κοπτικής Εκκλησίας και λοιπών υψηλοβάθμων αξιωματούχων.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τίμησε τον ορθόδοξο Βουλευτή της Ουγκάντας κ. Θεόδωρο Sekikubo για τη συμβολή του στην Ιεραποστολή





Την 17ην Μαρτίου 2011 , η Α.Θ.Μ.  ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, προ της αναχωρήσώς Του από την Ουγκάντα μέ προορισμό την Κένυα, απένειμε τον Χρυσό Λέοντα του παλαιφάτου Πατριαρχείου στον ορθόδοξο Βουλευτή της χώρας κ. Θεόδωρο Sekikubo, για τη συμβολή του στην διευκόλυνση της ιεραποστολικής καί της εν γένει ποιμαντικής δράσεως της τοπικής Εκκλησίας σε συνεργασία με τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιωνά, ο οποίος τυγχάνει Πρόεδρος του Συμβουλίου των Θρησκευτικών Ηγετών της Ουγκάντας,  καθώς επίσης της Ενώσεως των Χριστιανικών Ομολογιών και Δογμάτων στην χώρα.

http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=597&PHPSESSID=g4fpfjt7a00vscurh561ar42t7

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην περιοχή Lira της βορείου Ουγκάντας (16 Μαρτίου 2011)




   Την 16η Μαρτίου 2011, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καμπάλας κ. Ιωνά, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Μελέτιο Κούμανη και τον ορθόδοξο Βουλευτή κ. Θεόδωρο Sekikubo, μετέβη με κυβερνητικά αυτοκίνητα που παρεχώρησε η Προεδρία της χώρας, κατόπιν οδικού ταξιδίου 6 ωρών, στην περιοχή Lira της βορείου Ουγκάντας, κοντά στα σύνορα με το Σουδάν, όπου πριν λίγο καιρό ζούσαν εκατοντάδες πρόσφυγες από το Σουδάν, λόγω των εμφυλίων συγκρούσεων.

     Κατά την άφιξή του επισκέφθηκε την Ενορία του Αγίου Αθανασίου Αmutsa, την οποία είχε και παλαιότερα επισκεφθεί ο μακαριστός Πατριάρχης Νικόλαος ο ΣΤ΄ (1968-1986) ως Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως. Συναντήθηκε με τους Ιερείς και τα στελέχη της ενοριακής κοινότητος, καθώς και με τον πρώτο γηγενή χριστιανό κ. Παύλο Μpima, ο οποίος σπούδασε ορθόδοξη θεολογία στην Ελλάδα το έτος 1963. Επίσης τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του  πρώτου ιεραποστόλου στην περιοχή, αειμνήστου π. Αθανασίου Αtim.

     Εν συνεχεία η Α.Θ.Μ. επισκέφθηκε τα σχολεία και την Ενορία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Gulu, όπου ωμίλησε καταλλήλως στους μαθητές και ενημερώθηκε για τις ενοριακές δραστηριότητες, ενώ είχε ιδιαίτερη συνομιλία με τις μητέρες της ενορίας. Ακόμη ξεναγήθηκε στους χώρους του σχολείου και του οικοτροφείου, όπου συγκινηθείς από την "χαμαικοιτία" των μαθητών υποσχέθηκε την άμεση  ανέγερση κοιτώνων με την βοήθεια ιεραποστολικών συλλόγων.

     Αργά το βράδυ ο Μακαριώτατος και η συνοδεία Του επέστρεψαν στην πρωτεύουσα Καμπάλα μετα από πολύωρο ταξίδι.

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην Ουγκάντα: Επίσκεψη στην Ορθόδοξη Κοινότητα Ddegeya και θεμελίωση Ιεράς Μονής

 
    Την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 13η Μαρτίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, συνοδευόμενος από τον Σεβ Μητροπολίτη Καμπάλας κ. Ιωνά, τον ιερό Κλήρο, τον Εξοχ.Αιγύπτιο Πρέσβη, τον μουσουλμάνο θρησκευτικό λειτουργό της περιοχής και πλήθος πιστών, μετέβη σε παρακείμενη περιοχή της Ενορίας του Μεγάλου Αντωνίου Μόντε και επραγματοποίησε την τελετή θεμελιώσεως της πρώτης ορθόδοξης Ιεράς Μονής στην Αφρική, τιμωμένης επ΄ονόματι της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας.

     Η Αδελφότητα που θα εγκαταβιώσει στην Μονή μετά την, Χάριτι Θεού, ολοκλήρωσή της αποτελείται από τις τρεις γηγενείς  Μοναχές Μαρία, Θαβωρία και Θεοσέμνη, οι οποίες έζησαν για δύο έτη στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Χανίων Κρήτης και εδιδάχθησαν την ελληνική γλώσσα, την πατρώα εκκλησιαστική μουσική και τα μοναχικά εργόχειρα.

     Χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών ανεγέρσεως του μοναστικού αυτού ενδιαιτήματος ο Μακαριώτατος ανεφέρθη στην προσφορά και την σπουδαιότητα του Μοναχισμού στην Ορθόδοξη Εκκλησία και εξέφρασε τα χαροποιά και ελπιδοφόρα αισθήματα που δημιουργεί η σύσταση μοναστικών Αδελφοτήτων στην αφρικανική ήπειρο.


Εξάλλου, την 13η Μαρτίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ μετέβη στην περιοχή Ddegeya όπου βρίσκεται η Ενοριακή Κοινότητα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η οποία περιλαμβάνει και ορφανοτροφείο, δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο, λύκειο και οικοτροφείο για 1500 παιδιά της περιοχής αυτής, καθώς και άλλων απομεμακρυσμένων περιοχών.

     Μετά την ενθουσιώδη υποδοχή, την οποία επεφύλαξαν οι πιστοί της περιοχής στην ΑΘΜ, εψάλη δοξολογία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Κατά την ομιλία του ο Μακαριώτατος ανεφέρθη στην σπουδαιότητα του εορτασμού της Κυριακής της Ορθοδοξίας και εξέφρασε την ιδιαίτερη αγάπη και την αδιάκοπη πατρική μέριμνά Του προς τα παιδιά της Αφρικής, τα οποία αποτελούν το μέλλον της ηπείρου.

     Ακολούθησαν τοπικοί αφρικάνικοι χωροί και τραγούδια από τους μαθητές, ως αντίδωρο αγάπης και σεβασμού προς τον Σεπτό Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

http://www.patriarchateofalexandria.com/

Ο νέος Πατριαρχικός Επίτροπος Νοτίου Σουδάν, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Ιννοκέντιος Byakatonda




Την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 13η Μαρτίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’, κατά την διάρκεια της  Θείας Λειτουργίας, στον Ιερό Ναό του Μεγάλου Αντωνίου, στην περιοχή Μόντε της Ουγκάντας, προεχείρησε εις Πατριαρχικόν Επίτροπον Νοτίου Σουδάν τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Ιννοκέντιο Byakatonda με την παρουσία των Σεβ.Συνοδικών Μητροπολιτών Καμπάλας κ. Ιωνά και Μουάνζας κ. Ιερωνύμου.

     Ο νέος Πατριαρχικός Επίτροπος Νοτίου Σουδάν, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Ιννοκέντιος Byakatonda, γεννήθηκε στην Ουγκάντα το έτος 1964 και είναι ελληνομαθής. Εφοίτησε στην Ιερατική Σχολή Αγίου Ματθαίου Χανίων Κρήτης, ενώ εσπούδασε την ιερά επιστήμη στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Συμβουλευτική Ποιμαντική. Τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Πατρολογία συνέχισε  στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, καθώς και στη Συμβουλευτική Ψυχολογία στο Σεμινάριο του Αγίου Τύχωνος στην Πενσυλβάνια ΗΠΑ.

     Διάκονος και Πρεσβύτερος-Αρχιμανδρίτης χειροτονήθηκε από τον μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας κυρό Πέτρο Ζ΄, στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας. Τυγχάνει Ακαδημαικός Διευθυντής στην Πατριαρχική Σχολή Κένυας «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος  Γ΄» και Αντιπρύτανης στο  Ορθόδοξο Κολλέγιο Κένυας. Είναι επίσης Εφημέριος του Πατριαρχικού Ναού Αγίων Αναργύρων στο Ναϊρόμπι.

     Ο Σεβ.Μητροπολίτης Καμπάλας κ. Ιωνάς θα αναλάβει την ευθύνη της συγκροτήσεως της ορθοδόξου Εκκλησίας στο νότιο Σουδάν, μετά την δημιουργία του νέου χριστιανικού κράτους, ώστε, εν συνεχεία, ο Πανοσιολ. π. Ιννοκέντιος να ασκήσει την διακονία του ως ο νέος Πατριαρχικός Επίτροπος.

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 13η Μαρτίου 2011, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Μεγάλου Αντωνίου, στην περιοχή Μόντε της Ουγκάντας




   Την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 13η Μαρτίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄ ετέλεσε  την Θεία Λειτουργία και εκήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ναό του Μεγάλου Αντωνίου, στην περιοχή Μόντε, βόρεια της Καμπάλας, συλλειτουργούντων των Σεβ.Μητροπολιτών Καμπάλας κ. Ιωνά και Μουάνζας κ. Ιερωνύμου. Το Ιερό Βήμα πλαισίωναν επίσης δεκαπέντε Ιερείς από παρακείμενες ισάριθμες Ενοριακές Κοινότητες.

     Κατά τη διάρκεια της Πατριαρχικής Θείας Λειτοργίας, ο Μακαριώτατος εχειροτόνησε εις Διάκονον τον Κατηχητή και Ιεροψάλτη του Ιερού Ναού Αντώνιο Ssempijja, προς τον οποίο απηύθυνε πατρικές νουθεσίες και συμβουλές. Τέλος, έλαβε χώρα η καθιερωμένη λιτάνευση των ιερών εικόνων, κατά το τυπικό της Αλεξανδρινής Εκκλησίας. Στην λατρευτική σύναξη παρέστησαν ο Εξοχ. Πρέσβυς της Αιγύπτου κ. Sabry Magdy Sabry, κρατικοί αξιωματούχοι και πλήθος πιστών.

     Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε ενοριακή εόρτια εκδήλωση και γεύμα προς τιμήν του Μακ. Πατριάρχου, ο Οποίος ανεκοίνωσε την ανάληψη της δαπάνης προς δημιουργία τεχνικής-επαγγελματικής Σχολής στην περιοχή.

     Να σημειωθεί ότι στην Ενορία του Μεγάλου Αντωνίου Μόντε λειτουργούν εκπαιδευτήρια (Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο) και οικοτροφείο για τους μαθητές. Επίσης, υφίσταται μεγάλο Νοσοκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Η Αφρικανική Ορθοδοξία μέσα από τις σελίδες ενός βιωματικού βιβλίου: Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χρυσοστόμου, «18 μέρες στο Κογκό»

Από την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας και Ναούσης





Το Γραφείο Εξωτερικής Ιεραποστολής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας διοργάνωσε τη Δευτέρα 14 Μαρτίου εκδήλωση, στην κατάμεστη από κόσμο Αντωνιάδεια Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με σκοπό την παρουσίαση του Βιβλίου-οδοιπορικού «18 μέρες στο Κογκό», το οποίο συνέγραψε ο Πρωτοσύγκελλος  της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χρυσοστόμου και οποίος πρόσφατα δίδαξε στη Θεολογική σχολή στο Κογκό και βοήθησε ως ιερέας στο εκκλησιαστικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Κεντρώας Αφρικής.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμων, ο οποίος είπε ότι είναι πολύ σοβαρό το έργο της Ιεραποστολής και πως όσους κάλεσε ο Θεός να επιτελούν Ιεραποστολικό έργο  πρέπει να το πράττουν  ταπεινά.
Το βιβλίο παρουσίασαν η ελλογιμωτάτη  κ. Νίκη Παπαγεωργίου, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Α.Π.Θ, και ο εκπαιδευτικός κ. Βασίλειος Κωνσταντίνου, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Θεολογική Σχολή που πρόσφατα ιδρύθηκε στην Ι. Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής.
Ακόμη, στην παρουσίαση του βιβλίου ήταν και ο κ. Lukas Antipepe, ιατρός-χειρουργός και υπεύθυνος της Ορθόδοξης Ενορίας στο Kisangani του Κογκό!
Κατά την παρουσίαση της εκδήλωσης προβλήθηκαν διαφάνειες από την εκκλησιαστική και εκπαιδευτική ζωή στην Μαύρη Ήπειρο, καθώς και σκηνές από την καθημερινή  ζωή .
Την εκδήλωση πλαισίωσε η Μικτή χορωδία του Ι. Ναού  Αγίων Αναργύρων Βεροίας.

http://www.imverias.gr/dev/index.php?option=com_content&view=article&id=283:l---r-------------&catid=58:2011&Itemid=47

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Δεύτερη μέρα της επίσκεψης του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Ουγκάντα (12/3/2011)

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄ με τον Μητροπολίτη Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας κ. Ιωνά
    


Την 12η Μαρτίου ε.ε., η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄ παρέστη συμπροσευχόμενος και μετέλαβε των Αχράντων Μυστηρίων, κατά την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καμπάλας.

     Μετά το πέρας της Ευχαριστιακής Συνάξεως ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στους κειμένους όπισθεν του Ιερού Βήματος του Ναού τάφους των αειμνήστων πρωτεργατών της ορθοδόξου ιεραποστολής στην Ουγκάντα, Μητροπολίτου Θεοδώρου Νakyama, Επισκόπου Χριστοφόρου Sparta και ιερέως Οβαδία Bassajiakitalo.

     Ακολούθως, ο Μακ. Πατριάρχης, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καμπάλας κ.Ιωνά και στελέχη της τοπικής Εκκλησίας, μετέβη στο χωριό  Katente, όπου επισκέφθηκε προσκυνηματικώς τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αφιερώσας ασημένιο σταυρό ευλογίας, και τα εκπαιδευτήρια Saint Mary (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) και το οικοτροφείο όπου διαμένουν οι μαθητές, τα οποία ανηγέρθησαν προ εξαετίας με οικονομική προσφορά των Ελλήνων αστυνομικών. Οι μαθητές συνομίλησαν με τον Μακαριώτατο, χόρεψαν τοπικούς χορούς και έλαβαν δώρα.

     Το απόγευμα της ιδίας ημέρας η ΑΘΜ παρεκάθησε σε επίσημο δείπνο, το οποίο παρέθεσε τιμητικώς ο Εξοχ. Πρέσβης της Αιγύπτου κ. Sabry Magdy Sabry στην πρεσβευτική κατοικία, με την συμμετοχή του Εξοχ. Πρέσβη της Ρωσίας στην Ουγκάντα και των Εντιμ. Προξένων της Σερβίας και της Αυστρίας στην Καμπάλα και άλλων υψηλοβάθμων αξιωματούχων. 

Εορτή της Ορθοδοξίας και χειροτονία διακόνου στη Ζιμπάμπουε




Με θρησκευτικό δέος πραγματοποιήθηκε η εορτή της Ορθοδοξίας στο καθεδρικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Χαράρε κατά το τυπικόν της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.
Της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ. Εκτός από τα μέλη της ελληνικής παροικίας, την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν Ιθαγενείς, Ρώσοι, Σέρβοι, Ρουμάνοι, Αιθίοπες και Λιβανέζοι.
Πριν την λιτάνευση των ιερών εικόνων, ο Σεβ. κ. Σεραφείμ  χειροτόνησε εις διάκονον  τον τελειόφοιτον της Εκκλησιαστικής Σχολής Αλεξανδρείας ιθαγενή αναγνώστη Γλαύκον Σιπάντα δίνοντας του το όνομα  Γεώργιος διά να τιμηθεί το όνομα του νυν Μητροπολίτη Άκκρας κ. Γεωργίου διά την εξάχρονη διακονία του στην Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε ειδική δέηση διά τα θύματα του σεισμού στην Ιαπωνίας, την αποκατάσταση της υγείας των τραυματισθέντων  και την προστασία του Περιβάλλοντος από την απειλή πυρηνικής καταστροφής, ως επίσης και διά τα θύματα στις εξεγέρσεις των νέων στις Αραβικές χώρες και την επικράτηση της ειρήνης και του τερματισμού του εμφυλίου σπαραγμού στην Λιβύη και στην Ακτή του Ελεφαντοστού.

Περισσότερα... http://www.romfea.gr/