Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Συγκλονιστικές εικόνες και μαρτυρίες μετέφερε ο Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής Νικηφόρος ευρισκόμενος στην Ξάνθη

Ο Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής κατάγεται από την Θεσσαλονίκη και υπηρέτησε για μια 20ετία σχολάρχης στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Σχολή του Αγίου Όρους. Οργάνωσε τα σχολεία στο Αργυρόκαστρο επί σειρά ετών με την ευλογία του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Τιράνων κ. Αναστασίου.

Αποκλειστική Συνέντευξη Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής στην XanthiNews
«Η Ελλάδα μαθαίνεται διά της Εκκλησίας»

Συνέντευξη Νάντια Νάκου
Συγκλονιστικές εικόνες και μαρτυρίες μετέφερε ο Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής κ.κ. Νικηφόρος ευρισκόμενος στην Ξάνθη και στην αίθουσα του γραφείου εξωτερικής ιεραποστολής. Ήταν οι εμπειρίες που έζησε από την ενθρόνιση του τον Δεκέμβριο και μέχρι τώρα που ήρθε στην Ελλάδα για ανειλημμένες υποχρεώσεις και βρέθηκε εδώ κατόπιν πρόσκλησης του Μητροπολίτη Ξάνθης...

XanthiNews: Ήρθατε για δεύτερη φορά στην Ξάνθη. Η πρώτη φορά ήταν στα μέσα του Νοέμβρη πέρυσι. Τώρα μας παρουσιάσατε και τις εμπειρίες που ζήσατε εκεί. Είναι συγκλονιστικές οι διηγήσεις σας και οι φωτογραφίες που είδαμε. Έχουν πάρα πολύ μεγάλη αγάπη για το Χριστό οι Αφρικανοί της Μητρόπολης σας. Δεν ξέρω αν εμείς οι χριστιανοί ορθόδοξοι έχουμε τόσο αγνή πίστη, αγάπη. Εσείς τι έχετε να μας πείτε γι αυτά που ζήσατε από την ενθρόνιση σας και μέχρι τώρα;

Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής: Πράγματι το βλέπει κανείς, στα τραγούδια τους, στις χαρές τους και στους χορούς τους. Πάντα μιλάνε για το Χριστό. Όλοι καταφεύγουν στο Θεό. Μας κάνει εντύπωση ακόμη και το ίδιο το κράτος και η προεδρεία τους. Καταφεύγουν κατευθείαν στο Θεό για όποιο ζήτημα έχουν. Τα θέματα τους προσπαθούν να τα λύνουν κατά Θεό. Μάλιστα πρόσφατα στα 10 χρόνια της μνήμης του πατέρα κυβερνήτη μας κάλεσαν για να προσευχηθούμε για την ψυχή του και όλες οι εκδηλώσεις ήταν θρησκευτικές. Όπως λένε: «Πρώτα έχουμε το Θεό και μετά όλα τα άλλα».

ΧΝ: Είδα και ένα σχολείο που έχει αφιερωθεί στη μνήμη ενός πιλότου μας που έχει χαθεί.

Μητροπολίτης Κ.Α.: Είναι του Κώστα Πάλλα (Παλαμήδης) ο οποίος ήταν στο πυροσβεστικό σώμα και έπεσε με το αεροπλάνο προσπαθώντας να σβήσει μια φωτιά και σκοτώθηκε. Την αποζημίωση που έδωσε το κράτος οι γονείς την έδωσαν στην ιεραποστολή και χτίστηκε αυτό το σχολείο με τα πολλά παιδιά, στην καρδιά της Αφρικής. Υπάρχει φωτογραφία του πιλότου, το όνομα του έχει δοθεί στο σχολείο και δείχνει την αυτοθυσία για να βοηθήσει και να σώσει τον κόσμο.

ΧΝ: Τα παιδιά διανύουν 10 χλμ να πάνε και άλλα τόσα για να γυρίσουν. Αυτό σημαίνει ότι έχουν μεγάλη δίψα για μάθηση.

Μητροπολίτης Κ.Α.: Στο χωριό Μικαλάι ένα από τα θέματα που μου είπαν ήταν αυτό του σχολείου. Όχι μόνο μεγάλη δίψα. Το νιώθουν και ανάγκη και εγώ περίμενα να μου ζητήσουν άλλα πράγματα: ρούχα, φαγητό, χρήματα κτλ. Και κάθε μέρα διανύουν αυτά τα χιλιόμετρα και αυτό το διαπίστωσα όταν ρώτησα εκεί στην περιοχή. Και είναι δύσκολοι δρόμοι με άσχημες καιρικές συνθήκες. Κοιτάζουν να πάρουν μόρφωση. Είδατε στο βίντεο τη χαρά τους και την προσπάθεια τους να κάνουν χορωδίες και να προσφέρουν.

ΧΝ: Μαθαίνουν ελληνικά στα σχολεία;

Μητροπολίτης Κ.Α.: Καταρχήν τα ελληνικά είναι αγαπητά στην Αφρική. Παλαιότερα για να μπουν στο πανεπιστήμιο έπρεπε να γνωρίζουν αρχαία ελληνικά. Στις παιδαγωγικές Ακαδημίες, στις θεολογικές σχολές σε ορισμένα πανεπιστήμια πρέπει να κάνεις έναν χρόνο ελληνική φιλοσοφία και μετά να προχωρήσεις. Στο σχολείο μας στην Τανάγκα που έχει πάνω από 1000 παιδιά μαθαίνουν αρχαία ελληνικά από την πρώτη γυμνασίου και αργότερα νέα ελληνικά. Μας κάνει εντύπωση πόσο προοδεύουν. Στην Κινσάσα, στο Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο, στη Θεολογική Σχολή, υπάρχει Κέντρο Πιστοποίησης της Ελληνικής Γλώσσας το οποίο έχει ιδρύσει το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Θεσσαλονίκης και δίνει πιστοποιητικά το Υπουργείο Παιδείας σε αυτούς που επιτυγχάνουν στις εξετάσεις. Πριν ακούσατε το Άξιον Εστί. Τα παιδιά το έψαλλαν.

ΧΝ: Οι φοιτητές της Θεολογικής Σχολής αφιερώνουν χρόνο από το καλοκαίρι τους για να κάνουν ιεραποστολή.

Μητροπολίτης Κ.Α: Πράγματι το καλοκαίρι ενώ περίμενε κανείς ότι θα πήγαιναν στα σπίτια τους έχουν τέτοιο ζήλο που τρέχουν σε χωριά, σε απομονωμένα, στα δάση για να κάνουν ιεραποστολή, να διδάξουν βυζαντινή μουσική, ακόμη και ελληνικά τραγούδια και ύμνους. Μας συγκινεί πάρα πολύ. Πολλά παιδιά διανύουν πολλά χιλιόμετρα με τα πόδια. Ένας φοιτητής μας, δίδαξε και τους πήρε και διάνυσαν 250 χλμ. πεζοί να βρούνε τον ιερέα να βαφτιστούν και να τους πει περισσότερα για τον Χριστό και να γυρίσουν πίσω!

ΧΝ: Την προηγούμενη φορά που είχατε έρθει είχα βάλει τίτλο στο ρεπορτάζ μου: «Η Ορθοδοξία μας λάμπει στη Μαύρη Ήπειρο». Τώρα θα πρόσθετα: «Και η Ελλάδα λάμπει στην Μαύρη Ήπειρο».

Μητροπολίτης Κ.Α: Η Ελλάδα μαθαίνεται διά της Εκκλησίας εκεί. Πολλές φορές μας λένε οι Πρέσβεις μας ότι δεν τους γνωρίζουν αλλά μέσω της Εκκλησίας τους γνωρίζουν. Διότι η Ορθοδοξία και η Ελλάδα είναι ένα πράγμα. Και όποιος είναι κοντά στην Ορθοδοξία νιώθει Ελλάδα.

ΧΝ: Πώς μπορεί να βοηθήσει κάποιος από την πατρίδα μας; Από την Ξάνθη;

Μητροπολίτης Κ.Α.: Φυσικά πρώτα με την προσευχή. Και οικονομικά αν μπορεί, έστω και μισό ευρώ φτάνει. Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι λέει η παροιμία. Αν υπάρχουν εκπαιδευτικοί που γνωρίζουν γαλλικά με διδακτορικά κτλ. και θα ήθελαν να μας βοηθήσουν από 10 μέρες έως και έναν μήνα. Ή γιατροί, ή νοσοκόμοι. Να έρθουν συμπαραστάτες. Πριν δύο μέρες μια οφθαλμίατρος μου ζήτησε να έρθει την Μεγάλη Εβδομάδα που κλείνει το ιατρείο της για να βοηθήσει. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βρίσκεται κάτω και διδάσκει στη Θεολογική Σχολή, για λίγες μέρες που έχει άδεια. Όπως και ένας καθηγητής της φαρμακευτικής πράττει το ίδιο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσει κάποιος. Είτε από μακριά, είτε από κοντά. Ας επικοινωνήσει με το Γραφείο Εξωτερικής Ιεραποστολής της Μητρόπολης Ξάνθης και θα έρθει σε επικοινωνία με εμάς.
 
http://www.xanthinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου