Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας επισκέπτεται την Ουγκάντα και την Κένυα (11-23 Μαρτίου 2011)

    

Επίσημη ποιμαντική επίσκεψη στην Ουγκάντα και την Κένυα πραγματοποιεί από την 11η έως την 23η Μαρτίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’.

     Την 11η Μαρτίου, ο Μακαριώτατος, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ.Μελέτιο Κούμανη, Ηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, αφίχθη στο διεθνή αερολιμένα Entebee της Ουγκάντας. Είχε προηγηθή ολιγόωρη στάση στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι της Κένυας, όπου τον Πατριάρχη ανέμενε ο Σεβ.Μητροπολίτης Κένυας κ.Μακάριος και ο Επιτετραμένος της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στη χώρα.

     Στο αεροδρόμιο Entebee της Ουγκάντας τον Μακαριώτατο υπεδέχθη ο επιχώριος Μητροπολίτης Καμπάλας, Σεβ. κ.Ιωνάς, ο Σεβ.Μητροπολίτης Μουάνζας κ.Ιερώνυμος, ο Εξοχ.Πρέσβης της Αιγύπτου κ.Sabry Magdy Sabry, κρατικοί αξιωματούχοι και άλλοι επίσημοι.

     Ακολούθησε επίσημη υποδοχή στο Ιεραποστολικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, όπου ετελέσθη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, με την παρουσία των πραναφερθέντων Σεβ.Ιεραρχών, του ιερού κλήρου, των επισήμων εκπροσώπων της χώρας -μεταξύ των οποίων ο γηγενής ορθόδοξος Βουλευτής κ.Θεόδωρος  Sekikubo και ο Ελλογιμ.Καθηγητής κ.Θεόδωρος Kato, απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης- των μαθητών των εκπαιδευτηρίων της Ιεράς Μητροπόλεως Καμπάλας και πλήθους πιστών.

     Την ΑΘΜ προσεφώνησε ο Σεβ.κ.Ιωνάς εκφράσας τα χαροποιά αισθήματα του Χριστεπωνύμου πληρώματος για την παρουσία Της στην τοπική Εκκλησία της Ουγκάντας.

     Αντιφωνών ο Μακ.Πατριάρχης εξεδήλωσε την συγκίνησή Του για την επίσκεψη αυτή και ευχαρίστησε όλους για την θερμή υποδοχή. Επίσης ανεφέρθη στις δύο προηγούμενες επισκέψεις Του στην Ουγκάντα, ως συνοδός του μακαριστού Προκατόχου Του Παρθενίου Γ’ και ως νεοεκλεγείς Πατριάρχης, διότι, όπως ετόνισε, θεωρεί την εκκλησιαστική αυτή Επαρχία του Πατριαρχικού Θρόνου ως την κοιτίδα και την απαρχή της ορθοδόξου ιεραποστολής στην Αφρική.

     Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ετέλεσε την Ακολουθία των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, μετά το πέρας της οποίας διένειμε δώρα και ευλογίες στους παρισταμένους μαθητές. Κατά την προσευχητική σύναξη, συγκινητική υπήρξε η παρουσία του εκατονταετούς αφρικανού Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. π.Ειρηναίου Magimbi, ο οποίος εσπούδασε στην Αμπέτειο Σχολή Καΐρου, τη προνοία του αειμνήστου Πατριάρχου Αλεξανδρείας Χριστοφόρου  (1939-1967) και εχειροτονήθη κληρικός το έτος 1958 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ειρηνουπόλεως και μετέπειτα Πατριάρχη Αλεξανδρείας Νικόλαο ΣΤ’(1968-1986).

     Τέλος, παρετέθη επίσημο δείπνο στη διάρκεια του οποίου η ΑΘΜ απένειμε τον Χρυσό Λέοντα του πρεσβυγενούς Πατριαρχείου στον Ρεθύμνιο χειρούργο ιατρό Δρ. Αντώνιο Λιάσκο, ο οποίος προσφέρει εθελοντικώς τις πολύτιμες ιατρικές υπηρεσίες του στην Ιερά Μητρόπολη Καμπάλας, ενώ υπήρξε ο πρώτος εθελοντής συνεργάτης του Μακαριωτάτου, κατά τα έτη της διαποιμάνσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Καμερούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου