Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Αφιέρωμα στην Εξωτερική Ιεραποστολή από το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος - Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μητροπολίτη Μαδαγασκάρης π. Ιγνάτιο

 

Το περασμένο Σάββατο, 6 Απριλίου 2013 το Κέντρο Νεότητος της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης, με τη βοήθεια των συνεργατών του κατηχητών, πραγματοποίησε για τρίτη συνεχή χρονιά ένα αφιέρωμα στην Ορθόδοξη Εξωτερική Ιεραποστολή για τα παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου που συμμετέχουν στις Παιδικές και Νεανικές Συντροφιές των Ενοριών μας στο όμορφο και φιλόξενο κτίριο της «Καταφυγής».

Με αφορμή τη νίκη της Ορθοδοξίας έναντι της πλάνης και των αιρέσεων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο την Α΄ Κυριακή των Νηστειών, η Αγία μας Εκκλησία στρέφει τη σκέψη και την προσευχή της στους ανθρώπους εκείνους που, γεμάτοι πίστη και ζήλο, συνεχίζουν στις μέρες μας το έργο των Αγίων Αποστόλων στα πέρατα της γης, κηρύσσοντας την Αλήθεια και κάνοντας πράξη την προτροπή του Αναστημένου Χριστού: «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, διδάσκοντες αυτούς τηρείν πάντα όσα ενετειλάμην υμίν...» Παράλληλα, σε ένα ξεχείλισμα της γνήσιας χριστιανικής τους αγάπης, βλέποντας στα πρόσωπα των ιθαγενών αδελφών μας το Πρόσωπο του Χριστού, αγωνίζονται να τους συμπαρασταθούν και στις πολλαπλές ανάγκες τους (εκπαίδευση, πόσιμο νερό, τρόφιμα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ρούχα κ.ά.)

Συμμετείχαν περίπου ογδόντα παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου από τις ενοριακές παιδικές συντροφιές Ευαγγελιστρίας, Αγίου Νικολάου και Παναγίας των Ξένων Λευκάδος, Καρυωτών, Μαραντοχωρίου, και Τσουκαλάδων, συνοδευόμενα από ιερείς και τους κατηχητές τους, οι οποίοι συνεργάστηκαν για την επιτυχή διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής.

-Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μητροπολίτη Μαδαγασκάρης π. Ιγνάτιο

Προκειμένου να γνωρίσουν τα παιδιά «από πρώτο χέρι» τον κόσμο της Ιεραποστολής, είχαν την ιδιαίτερη ευλογία να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά (σε ανοιχτή ακρόαση) με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαδαγασκάρης π. Ιγνάτιο σε αυτή την απομακρυσμένη «όγδοη ήπειρο», το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου. Εκεί ο π. Ιγνάτιος Σεννής μαζί με τους συνεργάτες του καλλιεργεί ακατάπαυστα τα τελευταία εννιά χρόνια το «γεώργιον» της Ιεραποστολής, προσφέροντας τεράστια πνευματική και υλική βοήθεια στο χειμαζόμενο λαό της Μαδαγασκάρης, τους Μαλαγκάσι.

Ο Ιεραπόστολος Μητροπολίτης π. Ιγνάτιος μίλησε διεξοδικά στα παιδιά για την παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη μακρινή εκείνη χώρα, όπου οι πιστοί αριθμούν περίπου 12.000 και οι 37 Ορθόδοξοι κληρικοί διασχίζουν απέραντες αποστάσεις για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των μελών της Εκκλησίας μας. Εξήγησε ότι το έργο της Ιεραποστολής στηρίζεται στην εθελοντική διακονία κληρικών και λαϊκών που θυσιάζουν το χρόνο και τον κόπο τους για την αγάπη του Χριστού, αλλά και στις υλικές προσφορές πιστών από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αυστραλία –επηρεασμένες σήμερα και αυτές από την «κρίση».

Αναφέρθηκε ακόμη στα ορφανοτροφεία και τα σχολεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τις ιατρικές αποστολές, τις διανομές συσσιτίων και ειδών πρώτης ανάγκης σε άπορους ανθρώπους ανεξαρτήτως θρησκεύματος, τις κατηχητικές προσπάθειες και τις βαπτίσεις σε ποτάμια και βαπτιστήρια.

Ζήτησε, τέλος, εθελοντές για να προσφέρουν ιεραποστολική (κατηχητική –φιλανθρωπική) εργασία, υλική ενίσχυση (χρήματα, τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα), αλλά πάνω απ’ όλα την προσευχή και το ενδιαφέρον όλων μας, αφού την ίδια ώρα που τα δικά μας παιδιά θεωρούν αυτονόητο ένα ποτήρι γάλα, ένα πιάτο φαγητό, το μάθημα στη σχολική τάξη, την αληθινή Πίστη στο Χριστό σε μια άλλη γωνιά της Γης υπάρχουν παιδιά του ίδιου Θεού που όλα αυτά τους μοιάζουν άγνωστα, όνειρα άπιαστα!

Παράλληλα, στην οθόνη προβάλλονταν εικόνες από ντοκυμανταίρ για την Ιεραποστολή στη Μαδαγασκάρη.

-Δημιουργικές δραστηριότητες σε ομάδες

Κατόπιν τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες. Καθεμιά είχε ως προστάτη έναν Άγιο που έζησε και αγίασε έξω από τα ελλαδικά σύνορα (Άγ. Πάτρικ της΄Ιρλανδίας, Άγ. Κάθμπερτ της Ουαλίας, Άγ. Ιωάννης της Σαγγάης, Άγ. Μητροφάνης ο Κινέζος, Άγ. Μωυσής ο Αιθίοπας), για να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η Αγιότητα απευθύνεται εις «πάντα τα έθνη» χωρίς να γνωρίζει σύνορα, χρώματα, φυλετικούς περιορισμούς.

Έτσι, δημιούργησαν κολλάζ με θέμα: «Άγιοι απ’ όλο τον κόσμο», έγραψαν το ομαδικό ποίημα: «Το όνειρο ενός ιεραποστόλου», κατασκεύασαν παραδοσιακά μουσικά όργανα από τη Μαδαγασκάρη, έμαθαν και τραγούδησαν τραγούδια σχετικά με την Ιεραποστολή, εντόπισαν στον παγκόσμιο χάρτη χώρες όπου υπάρχουν Ορθόδοξα ιεραποστολικά κλιμάκια και ζωγράφισαν ομαδικά, εμπνευσμένοι από το έργο της Ιεραποστολής.

-Παιχνίδι και ενθύμια

Στη συνέχεια, παρουσίασαν στην ολομέλεια τις εργασίες τους και έπαιξαν όλοι μαζί, με τη βοήθεια των μεγαλύτερων παιδιών, το «τηλεπαιχνίδι»: «Ταξιδεύοντας στον κόσμο της Ορθόδοξης Εξωτερικής Ιεραποστολής».

Στο τέλος μοιράστηκαν σε όλα τα παιδιά ενθύμια και αναμνηστικές ευλογίες εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας π. Θεοφίλου, ο οποίος έστειλε τις πατρικές ευχές του στα παιδιά και τα συγχαρητήριά του για όσους συντέλεσαν στην πραγματοποίηση αυτής της ευχάριστης και ωφέλιμης εκδήλωσης.




 




 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου