Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Στον «απολογισμό» της αγάπης...

του Μητροπολίτη Χαρτούμ Εμμανουήλ
Κάθε φορά που γράφω καταθέτοντας σκέψεις, συναισθήματα και καταστάσεις ψυχής στο συγκεκριμένο χώρο διακονίας μου διερωτώμαι . Υπάρχει ωφέλεια ;
Είναι τόσο ενδιαφέροντα και κατ’ επέκταση σωτηρία αυτά που γράφονται ; Ή μάλλον « θόρυβος γίνεται » από το ʺ τίποτα ʺ στο τίποτε για το ʺ τίποτε ʺ η για το ελάχιστο …..
Πάντως αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω από καρδιάς όσους έχουν προσέξει και έχουν διαβάσει τα γραφόμενά μου. Γραφόμενα που δεν είναι τίποτε άλλο από σκέψεις εμπειρίες και καταστάσεις ψυχής στην εδώ στο Χαρτούμ διακονία μου που παράλληλα ʺ θεραπεύω ʺ και τους τρεις βαθμούς διακονημάτων δηλαδή του διακόνου , του πρεσβυτέρου και τέλος του Επισκόπου ʺ γιατί όχι και του νεωκόρου …
Άλλωστε συγκηρηναίος στο σταυρό όλων των ʺ επ’ εκκλησίαις ʺ διακονούντων είναι ο Χριστός. Αυτός ενισχύει . Αυτός ενδυναμώνει . Αυτός παρηγορεί . Αυτός λυτρώνει . Αυτός δίνει κουράγιο και την υπομονή την οποίαν οι πάντες έχουμε ανάγκη κατά τον Παύλου ʺ υπομονής έχομεν χρείαν …ʺ .
Σκληροί καιροί - ʺ σκληρός ο τόπος … ερωτήματα βγαλμένα μέσα από την βιβλική μαρτυρία και εμπειρία. Τις δύναται σωθήναι ….
Η απάντηση είναι δοτή και αυτή και κατοχυρώνεται μέσα από τα θεϊκά χείλη, ʺτα αδύνατα παρ’ ανθρωποις … δυνατά παρά τω θεώ εστί…ʺ
Βοηθός κανείς. Συμπαραστάτης ουδείς. Συνοδοιπόρος δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα…
Λίγοι αδελφοί στην Ελλάδα αφουγκράζονται την αγωνία και το στεναγμό μας …
Ακόμη λιγότεροι μέσα στο σώμα το λεγόμενο Εκκλησιαστικό …
κάποιοι περί άλλων τυρβάζουν . Άλλοι ορθοδοξολογούντες και προσκεκολλημένοι, ʺεν θεωρίαις ʺ πολλαίς ʺ και ʺ δόγμασι ʺ δογματίζουν ακαταπαύστως λες και το πρόβλημα ολόκληρης της ανθρωπότητας είναι μόνο ʺ δογματικόʺ.
ʺΤο δόγμα για τους ανθρώπους ή οι άνθρωποι για τα δόγματα ; ʺ
Ας κοιτάξουμε καθαρά τον Κυριάκο λόγο υπάρχει και γι αυτό απάντηση. Μ’ άλλα λόγια δεν επιθυμώ να θίξω αγωνιστές αδελφούς. Ο αγώνας είναι στη φύση του Χριστιανού ν’ αγωνίζεται ʺέως θανάτου υπέρ της αλήθειαςʺ.
Μ’ έναν και μόνο όρο την επικράτηση της ʺ αδογμάτηστης ʺ αγάπης. Αυτή δεν εμπίπτει στα δόγματα … ευτυχώς … ʺ
Ένας συνεπίσκοπος αδελφός σε μια δύσκολη ώρα και στιγμή ήρθε συμπαραστάτης για μια ακόμη φορά παρά την κρίση που διερχόμαστε όλοι. Την στιγμή που κάποιοι άλλοι επαναπαύονται στα αποθηκευμένα τους , ʺ θησαυρίζοντας επί γης ʺ. Ο αδελφός μου αυτός έσκυψε ως άλλος Σαμαρείτης στη ʺ πληγή ʺ της ανάγκης μου . Και δεν με παρηγόρησε ʺ εν θεωρίαις ʺ αλλά έβαλε το χέρι της καρδιάς στην καρδιά του δίδοντας ʺεκ του υστερήματος ʺ που εκείνος μετέτρεψε σε περίσσευμα αγάπης .
ʺΤαύτα γράφων ʺ εκζητώ την συγγνώμη όλων και την ευχαριστία καταθέτω σε όλους όσοι μπορούν να σκέφτονται εν αγάπη , να προσεύχονται εν αγάπη να καταθέτουν αγάπη παντί τρόπω ʺσ’ αυτούς που αθόρυβα διακονούν και αγόγγυστα σηκώνουν τον σταυρό του Κυρίου είτε εντός του Ελλαδικού αμπελώνος είτε εκτός αυτού εν γη ξένη και όντας ʺ μακράν ʺ της συγγένειας αυτών .
Ένα τελευταίο ʺντοκιμαντέρʺ για την Αφρική λένε ότι συγκλόνισε την Ελλάδα …
Εύχομαι να είναι έτσι . Ας αναμένουμε τα αποτελέσματα αυτής της ʺβουτιάςʺ σε μια άλλη πραγματικότητα .
Ο δε θεός της ειρήνης της καταλλαγής και της αγάπης ας είναι μαζί με τον αγώνα και την αγωνία όλων ….

http://www.amen.gr/article13169

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου