Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ 14.02.2014 xronos.gr |
Ο μητροπολίτης Κεντρικής Αφρικής κ. Νικηφόρος που βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 13 Φεβρουαρίου στα εγκαίνια του γραφείου εσωτερικής και εξωτερικής ιεραποστολής στην Κομοτηνή, όπου ευχαρίστησε όλους για τη διάθεση προσφοράς τους
Στους κόλπους της αρχιεπισκοπής της Κεντρικής Αφρικής υπάρχουν 13 κοινοτικοί ναοί και 135 ενορίες που καθοδηγούν πνευματικά τον τοπικό ορθόδοξο πληθυσμό ο οποίος αποτελείται από Κογκολέζους, Έλληνες, Ρώσους, Ρουμάνους και ορθόδοξους άλλων εθνικοτήτων
|
Στα εγκαίνια του αγιασμού παρέστησαν οι μητροπολίτες Κεντρικής Αφρικής κ. Νικηφόρος, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων και Μαρωνείας και Κομοτηνή κ. Παντελεήμων
|
Χείρα βοηθείας στο ιεραποστολικό, φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό έργο που επιτελεί η μητρόπολη Κεντρικής Αφρικής, τείνει η μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, η οποία εγκαινίασε το απόγευμα της Πέμπτης 13 Φεβρουαρίου το γραφείο εσωτερικής και εξωτερικής ιεραποστολής. Ο μητροπολίτης Κεντρικής Αφρικής κ. Νικηφόρος που βρέθηκε χθες το απόγευμα στα εγκαίνια του γραφείου στην Κομοτηνή ευχαρίστησε όλους για τη διάθεση προσφοράς τους. Το εκκλησιαστικό ίδρυμα υπό την επωνυμία «Γραφείο εσωτερικής και εξωτερικής ιεραποστολής» λειτουργεί και επίσημα πλέον με απόφαση του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα της κυβέρνησης. Το ίδρυμα θα στεγάζεται στα γραφεία της χριστιανικής εστίας επί της οδού Κοσμίου 9 στην Κομοτηνή. Το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από τους εξής: πρόεδρος μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, αντιπρόεδρος αρχιμανδρίτης Αλέξανδρος Γκατζής, ταμίας Κατερίνα Αραμπατζόγλου, γραμματέας Ελένη Μαργαρίτη και μέλη Γεώργιος Ευθυμίου και Σιδέρης Δελτσίδης.
Στον κατάμεστο χώρο της χριστιανικής εστίας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με αγιασμό που τέλεσε ο μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, έχοντας στο πλευρό του τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής και τον μητροπολίτη Κεντρικής Αφρικής, όπως και ιερείς της τοπικής μητρόπολης. Έργο του ιδρύματος είναι η συμπαράσταση στους έχοντας ανάγκη συνανθρώπους μας, ως προέκταση του επιτελούμενου κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου, όπως και η εκτός των συνόρων αρωγή στο ιεραποστολικό έργο στην Αφρική, με σκοπό τη θεμελίωση ναού και σχολείου κατόπιν συνεννόησης με τους εκεί διακονούντες αρχιερείς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Όσοι παραβρέθηκαν στα χθεσινά εγκαίνια είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την ιστορία της μητρόπολης Κεντρικής Αφρικής και του έργου, που αυτή επιτελεί, μέσα από την ομιλία του μητροπολίτη και μέσα από οπτικοακουστικό υλικό.
Όπως έγινε γνωστό από τον 19ο αιώνα, Έλληνες, Ρώσοι, Ρουμάνοι και άλλοι ορθόδοξοι της Ευρώπης πήγαν στο Κογκό για να εργασθούν ως υπάλληλοι, επιχειρηματίες, έμποροι, αγρότες, πανδοχείς, κλπ. Πολύ σύντομα ο γιατρός Παναγιώτης Ποτογκός, το 1872 γίνεται ο Έλληνας εξερευνητής που πάτησε το πόδι του στην Κογκολέζικη γη και πρόσφερε αφιλοκερδώς τις ιατρικές υπηρεσίες του. Μετά την συνάθροιση των ορθόδοξων πληθυσμών, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ίδρυσε το 1958 την μητρόπολη (Αρχιεπισκοπή) της Κεντρικής Αφρικής και «Έξαρχο όλου του Ισημερινού με πρώτο αρχιεπίσκοπο τον Μητροπολίτη Κυπριανό. Τον Κυπριανό διαδέχθηκε ο αξιομακάριστος Νικόδημος, και αυτόν ο μακαριστός Τιμόθεος Κοντομέρος το 1977 ο οποίος εργάσθηκε ιεραποστολικά μέχρι τον θάνατό του το 2003. Το 2003, η Πατριάρχης Πέτρος VII χειροτόνησε τον αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο Μαδενλίδη μητροπολίτη της Κεντρικής Αφρικής. Αυτός εργάσθηκε ιεραποστολικά για περίπου είκοσι χρόνια στην πόλη Κανάγκα. Παραιτήθηκε το 2010. Τον Οκτώβριο του 2010, η Αγία Σύνοδος της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας εξέλεξε τον αρχιμανδρίτη π. Νικηφόρο Μικραγιαννανίτη, καθηγητή και γενικό ακαδημαϊκό γραμματέα του ορθόδοξου πανεπιστημίου της Κεντρικής Αφρικής. Χειροτονήθηκε επίσκοπος στις 24 Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια από τον Πάπα και Πατριάρχη Θεόδωρο ΙΙ και ενθρονίστηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2010 στον Καδεθρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Κινσάσα.
Σήμερα η δικαιοδοσία της αρχιεπισκοπής της Κεντρικής Αφρικής εξαπλώνεται στην περιοχή του Κογκό με εξαίρεση την επαρχία της Κατάνγκα η οποία αποτελεί αυτόνομη Επισκοπή έχοντας ως επίσκοπο τον Μελέτιο Γρηγοριάτη. Στους κόλπους της αρχιεπισκοπής της Κεντρικής Αφρικής υπηρετούν 38 ιερείς, 1 διάκονος και 3 μοναχοί. Υπάρχουν 13 κοινοτικοί ναοί και 135 ενορίες που καθοδηγούν πνευματικά τον τοπικό ορθόδοξο πληθυσμό ο οποίος αποτελείται από Κογκολέζους, Έλληνες, Ρώσους, Ρουμάνους και ορθόδοξους άλλων εθνικοτήτων. Το 2007 ιδρύθηκε η Πανεπιστημιακή Θεολογική Σχολή «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης» στην οποία σήμερα φοιτούν 76 σπουδαστές.
Οι καθηγητές που διδάσκουν προέρχονται από το Κογκό, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα,, το Σίδνεϊ, το Στρασβούργο και την Κύπρο. Επίσης μαθήματα παραδίδονται επιτυχώς και εξ’ αποστάσεως. Με ευθύνη και έξοδα της αρχιεπισκοπής λειτουργούν σχολεία με ένα μεγάλο αριθμό ντόπιων μαθητών. (Μόνο στην Κεντρική Ιεραποστολή της Κανάνγκα, το Σύμπλεγμα της Ιεραποστολής αποτελείται από περίπου 1000 μαθητές).
Η μητρόπολη της Κεντρικής Αφρικής επιτελεί πολυδιάστατο Ορθόδοξο κοινωνικό έργο. Το έργο της Αρχιεπισκοπής ενισχύεται με επισκέπτες γιατρούς από την Ελλάδα, οι οποίοι προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς χωρίς θρησκευτικά κίνητρα.
Τα γραφεία του Γραφείου Εσωτερικής και Εξωτερικής Ιεραποστολής βρίσκονται στο 2ο όροφο των γραφείων της χριστιανικής εστίας επί της οδού Κοσμίου 9. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Ευθυμίου στο τηλέφωνο 25310 36660, με την κ. Μαργαρίτη στο τηλέφωνο 6948 575924, και με την κ. Αραμπατζόγλου στο τηλέφωνο 6938 72 53 38.
Δήμητρα Συμεωνίδου
|
Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014
Χέρι βοήθειας στο φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό έργο της μητρόπολης Κεντρικής Αφρικής
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου