Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Ο κόσμος ανακαλύπτει τον π. Θεμιστοκλή Αδαμόπουλο... "Ροκ σταρ έγινε ορθόδοξος ιερέας και παλεύει κατά του ιού έμπολα στην Αφρική"

father themi

world.greekreporter.gr

Ο Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος (Themi Adams) ήταν κάποτε μέλος μιας αυστραλιανής ροκ μπάντας και αφού μοιράστηκε τη σκηνή με τους Rolling Stones και τους Beatles, μετά από μια δραματική μετατροπή, έγινε ελληνορθόδοξος ιερέας.
Ως ιεραπόστολος στη Δυτική Αφρική διευθύνει την Ορθόδοξη Ιεραποστολή στο Φριτάουν στη Σιέρρα Λεόνε, όπου ο θανατηφόρος ιός Έμπολα έχει κάνει αισθητή την παρουσία του.
Παρόλο που είχε τη δυνατότητα να φύγει από τη χώρα, όπως άλλα μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ο πατέρας Themi Adams αποφάσισε να μείνει και τώρα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του – τον Έμπολα – που σαρώνει τη χώρα προκαλώντας πανικό, θάνατο και καταστροφή.
Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αλλά μεγάλωσε στη Μελβούρνη. Εκεί ξεκίνησε σπουδές στη Σχολή Εμπορικών Επιστημών, ενώ παράλληλα ίδρυσε το ροκ συγκρότημα «The Flies», το οποίο είχε μεγάλη απήχηση.
Ενδιαφερόταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος, υποστήριζε το κίνημα των γυναικών και μελετούσε με πάθος τα διάφορα θρησκεύματα, προσπαθώντας να βρει απάντηση στα υπαρξιακά ερωτήματα που τον βασάνιζαν.
Το 1972 όμως άρχισε μια νέα ζωή. Παράτησε την ακαδημαϊκή του καριέρα και ξαναγύρισε στην ορθοδοξία. Σπούδασε στην Καθολική Θεολογική Σχολή «Corpus Christi» και μετά στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστόνη. Το 1988 επέστρεψε στην Αυστραλία και έχοντας ήδη και δοκτορά στη Θεολογία από το Πανεπιστήμιο Princeton, δίδαξε για τα επόμενα 10 χρόνια στη Θεολογική Σχολή του Σύδνεϋ «Άγιος Αντρέας», καθώς επίσης και στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ,  Θεολογία και την Αρχαία Αιγυπτιακή Γλώσσα, την Κοπτική.
Και πάλι όμως δεν ήταν ικανοποιημένος. Έτσι, το 1999 ξεκίνησε το ιεραποστολικό του έργο στην Κένυα, αφού χειροτονήθηκε διάκος, ιερέας και αρχιμανδρίτης.
Το 2007 συνέχισε το έργο του στη Σιέρα Λεόνε, όπου ο εμφύλιος πόλεμος 12 ολόκληρων χρόνων έχει ισοπεδώσει τον τόπο και έχει αφήσει πίσω του φρικιαστικές εικόνες.
Σε πρόσφατη τηλεφωνική συνέντευξη, που έδωσε ο πατέρας Themi στο σεναριογράφο, Wid Bastian, ο οποίος εργάζεται σε ένα σενάριο για τη ζωή του ιεραπόστολου, μια κινηματογραφική ταινία εμπνευσμένη από την ιστορία του ροκ-σταρ που έγινε ιερέας, εξήγησε τον τρόμο και τον πανικό που τον έχει περικυκλώσει και έκανε μια απεγνωσμένη κραυγή για βοήθεια.
Ο πατέρας Themi, δήλωσε: «Αυτή η χώρα έχει υποφέρει πολύ.  Η Σιέρα Λεόνε είναι ένα πρόσφατο έθνος που έχει σταθεροποιηθεί από το 1991. Δεν μπορώ να φανταστώ άλλη χώρα που έχει υποφέρει τόσο πολύ σε ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε μέσω πολέμων, της φτώχειας, και τώρα μέσα από αυτή την κρίση του Έμπολα».
«Η Σιέρα Λεόνε έχει γίνει ξαφνικά το επίκεντρο του ιού Έμπολα, το οποίο στο παρελθόν ήταν στη Γουινέα. Αλλά μέσα από τα σύνορα που έχουμε, πολλοί άνθρωποι με Έμπολα έχουν έρθει κατά μήκος των συνόρων στη Σιέρα Λεόνε, είτε για να αναζητήσουν τους συγγενείς τους, ή για να βοηθηθούν και επιστρέφουν πάλι πίσω. Αλλά εν τω μεταξύ, έχουν εισάγει τον ιό στη χώρα».
«Ο ιός Έμπολα είναι ένας αόρατος εχθρός. Είναι σαν έναν αόρατο δολοφόνο που χτυπά και δεν ξέρει κανείς από πού και πότε. Είναι χειρότερα από την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου. Τότε μπορούσες να ακούσεις τις βόμβες και μπορούσες να δεις τον εχθρό και ως εκ τούτου, να προσπαθήσεις και να πάρεις κάποιο είδος προφύλαξης, αλλά με τον Έμπολα, δεν ξέρουμε τι να κάνουμε».
Ο πατέρας Themi συνέχισε λέγοντας: «Έχουμε μάθει από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ότι αυτή η κρίση του Έμπολα είναι πλέον εκτός ελέγχου και πολλές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της δική μας, έχουν στείλει SOS για βοήθεια από όλο τον κόσμο. Δυστυχώς υπάρχει μια πολύ κακή ιατρική υποδομή στις τρεις χειρότερα πληγείσες χώρες. Θα έλεγα ότι το καλύτερο νοσοκομείο εδώ είναι ίσο με ένα πολύ μικρό αγροτικό αμερικανικό νοσοκομείο».
«Ένα ακόμα εμπόδιο στις προσπάθειές μας είναι η έλλειψη εκπαίδευσης των ανθρώπων γύρω από τον Έμπολα, αφού αγνοούν την κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είχα αρχίσει να κηρύττω γι ‘αυτό πριν από τρεις μήνες προς τους ανθρώπους μας, λέγοντάς τους ότι «ο Έμπολα έρχεται, να είναι προσεκτικοί, να σταματήσουν να αγγίζουν τους ανθρώπους, να λάβουν προληπτικά μέτρα, να πλένουν τα χέρια τους συνεχώς, να φοράνε γάντια, αν είναι δυνατόν, και εκείνοι γελούσαν».
«Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι άρχισαν να με αποκαλούν “Πατέρα Έμπολα”».
Ένα άλλο πρόβλημα είναι επίσης αυτό της μαύρης μαγείας. Συγκεκριμένα, ο ιεραπόστολος αναφέρει: «Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από Έμπολα, αντί να πάνε σε ένα σχετικά σύγχρονο νοσοκομείο – τουλάχιστον το καλύτερο που έχουμε εδώ – έχουν πάει στο τοπικό μάγο γιατρό τους και σε τοπικούς βοτανολόγους, που φυσικά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Έτσι τελικά το πρόσωπο πεθαίνει, και μολύνει όλους τους ανθρώπους γύρω του».
«Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο επάγγελμα του γιατρού, ειδικά όταν πρόκειται για την δυτική ιατρική, ακόμα και από πολύ μορφωμένους ανθρώπους. Πιστεύουν ότι οι γιατροί μπορεί να τους σκοτώσουν, ακόμη και αν έχουν λάβει τον Όρκο του Ιπποκράτη και θέλουν να σώσουν ζωές».
Στη συνέχεια είπε: «Είμαστε μια χριστιανική οργάνωση, πιστεύουμε στον Θεό, πιστεύουμε στη δύναμη του Θεού, οπότε ότι κι αν κάνουμε προσευχόμαστε. Κάθε μέρα έχουμε μια τελετή στην εκκλησία και, όταν έχουμε τη δυνατότητα να το πράξουμε, κάνουμε λιτανεία του Σταυρού γύρω στις εκκλησίες μας, ακόμα και έξω, και προσευχόμαστε στον Κύριο μας να προστατεύσει αυτό το έθνος και την πόλη».
Ο Πρόεδρος της χώρας, Ernest Bai Koroma, έχει δηλώσει πως η δημόσια υγεία είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα αυτή της Δυτικής Αφρικής, ενώ παράλληλα έχει ζητήσει μορατόριουμ στην κυκλοφορία στο Φρίταουν, με σκοπό την πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης: «Έχουμε σε καραντίνα αρρώστους στο σπίτι και να οι αρχές διεξάγουν ελέγχους από σπίτι σε σπίτι για τους υπολοίπους που μπορεί να έχουν εκτεθεί, καθώς η χώρα παλεύει με τις οικογένειες που αντιστέκονται στην θεραπεία σε κέντρα απομόνωσης. Μερικοί έχουν κρατήσει τους αγαπημένους στο σπίτι λόγω των υψηλών ποσοστών θανάτου σε κλινικές όπου νοσηλεύονται οι ασθενείς με Έμπολασε  καραντίνα», δήλωσε στο BBC.
Ο Έμπολα μέχρι τώρα θεωρείται υπεύθυνος για 729 θανάτους σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής, αυτό το έτος, και δεν έχει δείξει σημάδια επιβράδυνσης, ιδίως στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Επίσης, έχει φτάσει στη μεγαλύτερη πόλη της Νιγηρίας, το Λάγος, όπου οι αρχές, ανακοίνωσαν την Παρασκευή πως ένας άνθρωπος είχε πεθάνει από τον ιό.
Και τώρα το Φρίταουν της Σιέρα Λεόνε είναι σε πλήρη απομόνωση. Ο πατέρας Themi Adams, λέει ότι υποτίμησε τις επιπτώσεις αυτής της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης της νόσου τόσο γρήγορα κοντά στην περιοχή και με τόσο αντίκτυπο στους ανθρώπους του.
Είπε ότι πρόσφατα είχε διεξάγει την “Προληπτική Υγιεινή Εκπαίδευση”, στην ιεραποστολή που ηγείται και η οποία έχει τρεις μεγάλες ενώσεις στην ευρύτερη περιοχή του Φρίταουν που εξυπηρετούν πάνω από 2000 παιδιά, νέους και ενήλικες μέσα από διάφορα εκπαιδευτικά, εκκλησιαστικά και ιατρικά προγράμματα.
Όσον αφορά στην επαιτεία, δήλωσε ότι είναι δύσκολο να σταματήσουν μερικοί από τους κατοίκους, οι οποίοι είναι θύματα της πολιομυελίτιδας και ακρωτηριασμένοι, να βγαίνουν στους δρόμους και να συνεχίζουν την επαιτεία, με όποιο κίνδυνο που μπορεί να επιφέρει αυτό.
Στη συνέχεια είπε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες για να βοηθήσει εκείνους που βρίσκονται υπό τη φροντίδα του στο Φρίταουν.
«Ζητώ ένα κοντέινερ τροφίμων. Γιατί; Έτσι μπορώ να τους ταΐζω κάθε μέρα, έτσι ώστε να σταματήσουν να βγαίνουν έξω για να ζητιανεύουν. Χρειαζόμαστε επίσης ιατρικές προμήθειες, γάντια μιας χρήσης, μάσκες προσώπου, χλωριωμένο νερό, ταμπλέτες χλωρίου. Το καλύτερο είναι να στείλετε χρήματα έτσι ώστε να μπορούν να αγοραστούν αυτά τα στοιχεία εδώ, λόγω των γραφειοκρατικών προβλημάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Ελληνορθόδοξος ιερέας έκλεισε τη συνέντευξη λέγοντας: «Αυτό που συμβαίνει στη Δυτική Αφρική τώρα, μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς και την Αμερική και σε άλλα μέρη του κόσμου. Αυτό δεν είναι πλέον απλά ένα πρόβλημα της Δυτικής Αφρικής, αλλά παγκόσμιο!»


http://world.greekreporter.gr/2014/08/19/%cf%81%ce%bf%ce%ba-%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%81-%ce%ad%ce%b3%ce%b9%ce%bd%ce%b5-%ce%bf%cf%81%ce%b8%cf%8c%ce%b4%ce%bf%ce%be%ce%bf%cf%82-%ce%b9%ce%b5%cf%81%ce%ad%ce%b1%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%b1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου