Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Εγκαινιάστηκε ακόμα ένας μεγαλοπρεπής ναός στην Ι.Μητρόπολη Κένυας

Romfea.gr

kenia-5

kenia-7
 
 
Με τις ευλογίες του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεοδώρου του Β΄ , την Κυριακή 26 Ιουλίου, εγκαινιάστηκε ο ιερός ναός των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κένυας κ. Μακάριο, στο περίχωρο της Ναϊρόμπης, Δοκόττο.
Εκτός από τον Σεβασμιώτατο, στα εγκαίνια συμμετείχαν ο βοηθός του, Επίσκοπος Νιτρίας Νεόφυτος και μεγάλος αριθμός κληρικών απ’ όλη τη Μητροπολιτική περιφέρεια της Κένυας.
Η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο παρόμοιο γεγονός.
Στα εγκαίνια παρέστησαν οι εκπρόσωποι των πολιτικών παραγόντων της περιοχής.
Επίσης συμμετείχαν νέοι και νέες από διάφορες περιοχές, που στο τέλος των εγκαινίων παρουσίασαν πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα με τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς.
Στην ομιλία του, στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Θεό που τον αξίωσε να υπηρετήσει για τρεις και περισσότερες τώρα δεκαετίες την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αφρική.
Συμπλήρωσε στις 25 Ιουλίου 23 χρόνια Αρχιερατικής διακονίας και προσφοράς.
Τόνισε τη σπουδαιότητα της τελετής των εγκαινίων με την τοποθέτηση των τιμίων λειψάνων των μαρτύρων και την αγιαστική τους επίδραση στη ζωή των χριστιανών της ευρύτερης περιοχής.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην επέτειο της χειροτονίας τους σε Επίσκοπο της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.
Ευχαρίστησε όλους, κλήρο και λαό, για την άψογη συνεργασία και κατανόηση που επιδεικνύουν και εξέφρασε την πίστη και πεποίθηση ότι ενόσω αναπνέει, θα συνεχίσει να εργάζεται για την προαγωγή του Ορθοδόξου φρονήματος και ήθους, ανάμεσα στον κλήρο και λαό της Κένυας.
Ζήτησε, στο τέλος, συγγνώμη, αν ως άνθρωπος, λύπησε ή στενοχώρησε κάποιον.
Ευχαρίστησε, επίσης, τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρο τον Β΄, για τη συνεχή στήριξη και προθυμία, με τις ευχές και ευλογίες καρποφορεί το έργο του Ευαγγελισμού. Κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας χειροθέτησε τέσσερις νέους αναγνώστες.
Μνημόσυνο για τον πρώτο Ορθόδοξο Επίσκοπο Αφρικανό
Μετά τα εγκαίνια του ιερού ναού των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης και τη θεία λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος Μακάριος τέλεσε το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο για τον Αείμνηστο Επίσκοπο Νιτρίας κ. Γεώργιο Γκαδούνα, στον τάφο του, που βρίσκεται ακριβώς στον περίβολο του ναού.
Σημειώνουμε ότι τον θεμέλιο λίθο κατέθεσε ο αείμνηστος Γεώργιος το 1972, με πρωτοβουλία της αείμνηστης Ελληνοαμερικανίδας Σταυρίτσας Ζαχαρίου, που εργάστηκε σαν ιεραποστόλος για αρκετά χρόνια.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός της χειροτονίας του πρώτου Κενυάτη, σε Επίσκοπο, από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Ο ίδιος συνδέθηκε με τον Αείμνηστο από την ώρα που έφθασε στην Κένυα, το έτος 1977, μέχρι και τον θάνατό του το 1987. Αναφέρθηκε στους αγώνες και τον ζήλο του για εδραίωση της Ορθοδοξίας στον χώρο της Κένυας από το 1930 και μετά.
Ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να αναφέρει μερικά χαρακτηριστικά γεγονότα και εμπειρίες που ο ίδιος είχε και τόνισε ότι ήταν ο άνθρωπος της θυσίας, της αγάπης, της πλήρους αφοσιώσεως και προπαντός πιστός στον θρόνο του Αγίου Μάρκου. Κάλεσε το πολυπληθές εκκλησίασμα να τον μνημονεύουν πάντοτε ως τον πρωτοπόρο Αφρικανό, που αγωνίστηκε όχι μόνο για τη θεμελίωση της Ορθοδοξίας στην Κένυας αλλά υπήρξε αγωνιστής την εποχή της Αποικιοκρατίας, γι’ αυτό και κλείστηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, για αρκετά χρόνια, από τους ξένους κατακτητές.
Η παρουσία και το έργο του Επισκόπου Γεώργιου για την Κένυα υπήρξαν, κατά θεία χάρη, πολύτιμοι θησαυροί, γιατί έτσι με την πίστη και την επιμονή του κατόρθωσε, μέσα στις τότε αντίξοες συνθήκες, να νικήσει και να βγει μεγάλος και μοναδικός κήρυκας των αληθειών και της ανόθευτης παράδοσης της Ορθοδοξίας.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου