Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

ΛΑΜΠΡΗ ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΔΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΑΪΡΟΥ

 
 
Το Σάββατο 29 και την Κυριακὴ 30 Οκτωβρίου 2016 με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε η επέτειος των 100 χρόνων απὸ την ημέρα των εγκαινίων του Ιεροὺ Ναοὺ Υπεραγίας Θεοτόκου Ηλιουπόλεως Καΐρου, τον οποίον εγκαινίασε το 1916 ο Μητροπολίτης Μέμφιδος Νεκτάριος, επὶ Πατριαρχείας του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Φωτίου.
Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, εχοροστάτησε κατά τόν Μέγαν Πατριαρχικὸν Εσπερινόν, που με ιδιαίτερη λαμπρότητα ετελέσθη το Σάββατο το απόγευμα στον ως άνω εορτάζοντα ναό, παρουσία πλήθους πιστών, μετὰ το πέρας του οποίου ακολούθησε μουσικὴ βραδιὰ με Κλασσικὴ καὶ Αραβικὴ Μουσική.
Την κυριώνυμο ημέρα η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, εχοροστάτησε κατά τόν Όρθρον και προέστη της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτὼν Ερμουπόλεως κ. Νικολάου, Μέμφιδος κ. Νικοδήμου, Πηλουσίου κ. Νήφωνος και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ναυκράτιδος κ. Μελετίου, του Εξάρχου του Πατριαρχείου Μόσχας Πρωτοπρ. Βίκτωρος Κουλάνγκα, παρόντων, της Γενικὴς Προξένου της Ελλάδος στο Κάϊρο κ. Λαμπρινὴς Κομίνη, του επιτετραμένου της Κυπριακής πρεσβείας, του Προέδρου της Ελληνικὴς Κοινότητος Καΐρου κ. Χρήστου Καβαλή, του Προέδρου της Αραβοφώνου Κοινότητος Καΐρου κ. Robert Hoshny, της Μεγάλης Ευεργέτιδος του Ναοὺ κ. Στέλλας Κυριάζη και των συλλόγων και πολιτιστικὼν φορέων της Αιγυπτιακὴς Πρωτευούσης.
Κατὰ τον εμπνευσμένο λόγο του ο Μακαριώτατος, εδώρησε στον εορτάζοντα Ιερὸ Ναὸ ένα ζευγάρι ασημένια κηροπήγια, ευχόμενος το φως των κεριὼν τους, ποτὲ να μην σβήσει αλλὰ να σκορπίζει χαρὰ και ελπίδα στις ψυχὲς των Ορθοδόξων και να χαρίζει κάθε αγαθὸ στην ζωή τους. Με ιδιαίτερη συγκίνηση ευχαρίστησε τον οικείο Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημο για τις άοκνες προσπάθειές του για τον εξωραϊσμὸ του Ναοὺ καθὼς και τον Προϊστάμενο του Ιεροὺ Ναοὺ Αρχιμ. Μιχαὴλ Ζάκι για την φροντίδα του προς την Νεολαία του Καΐρου, στον οποίο και εχάρισε χρυσοκέντητο επιγονάτιο.
Στο τέλος της προσφωνήσεώς του, η Α.Θ.Μ. περιεκόσμησε τον Μητροπολίτην Μέμφιδος κ. Νικόδημον με το παράσημο του Ανωτέρου Ταξιάρχη Σάββα του Ηγιασμένου, επ’ ευκαιρίᾳ της συμπληρώσεως Δεκαετίας απὸ της εις Επίσκοπον Χειροτονίας του, χαρίζοντάς του ασημένιο εγκόλπιο. Ένδακρυς ο Μακαριώτατος, απευθυνόμενος στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτην Μέμφιδος, έδειξε τα χέρια του, τα ίδια χέρια που έθεσε επὶ της κεφαλὴς του την ημέρα της χειροτονίας του, και τα οποία, όπως χαρακτηριστικὰ είπε «παιδί μου Νικόδημε, δεν τα πρόδωσες ποτέ, δεν απογοήτευσες ποτὲ την πατρική μου καρδιά, φάνηκες άξιος της εμπιστοσύνης που σου έδειξα, έδειξες ευγνωμοσύνη και αφοσίωση σαν υιὸς προς πατέρα και με την τιμιότητά σου, την ειλικρίνεια και ανιδιοτέλειά σου ποτὲ δεν υπέκυψες σε κανένα πειρασμὸ να προδώσεις την εμπιστοσύνη μου στο ευθυνοφόρο αξίωμα του Πατριαρχικοὺ Επιτρόπου Καΐρου που σου ανέθεσα. Γι αυτὸ και σήμερα αυτὰ τα χέρια σου αποδίδουν τον δίκαιο έπαινο της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων, διότι στάθηκες ως αφοσιωμένο παιδὶ κοντά μου ὄχι μόνο ως Πατριάρχη, αλλὰ και στα δύσκολα χρόνια της κοινὴς διακονίας μας στην Ιεραποστολὴ της Ζιμπάμπουε».
Συγκινημένος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος αλλὰ και ο Προϊστάμενος του Ναοὺ π. Μιχαὴλ και όλο το εκκλησίασμα ευχαρίστησαν τον Μακαριώτατο για τα θερμά λόγια και την αγάπη του, πολυχρονίζοντες τον Πατριάρχη και ευχόμενοι ο Θεὸς να στερεώνει την Εκκλησία Του, ενώ, σύσσωμο το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο μαζί με τον οικείο Ποιμενάρχη προσέφερε στον Μακαριώτατο πολύτιμο πατριαρχικό εγκόλπιο εις ανάμνηση του σπουδαίου γεγονότος.
Μετὰ το πέρας της Θείας Λειτουργίας παρετέθη Δεξίωση και επίσημο γεύμα απο το Εκκλησιαστικὸ Συμβούλιο του εορτάζοντος Ιεροὺ Ναού.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου