Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΛΟΥΜΠΛΙΝ


Την Κυριακή 23η Σεπτεμβρίου 2018, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄ και ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας, μετέβησαν μετά των συνοδειών τους στην μαρτυρική πόλη Λούμπλιν όπου έγιναν δεκτοί με μεγάλη χαρά από τον οικείο Ποιμενάρχη κ. Άβελ, τους κληρικούς και τους Ορθοδόξους της πόλης.
Στη συνέχεια, οι δύο Προκαθήμενοι τέλεσαν το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, τον οποίο εγκαινίασε το 1633 ο Άγιος Πέτρος Μογγίλας, αξιόλογος Μητροπολίτης Κιέβου, που υπερασπίστηκε την Ορθοδοξία κατά την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο του πρώτου μισού του 17ου αιώνα.
Στο τέλος της Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λούμπλιν και Χέλμ κ. Άβελ, αναφέρθηκε στις δύσκολες και μαρτυρικές στιγμές που πέρασε η πόλη αυτή προσφέροντας πλήθος Μαρτύρων στην Αγία μας Εκκλησία. Ευχαρίστησε τους δύο Προκαθημένους για την παρουσία τους και προσέφερε στον Μακαριώτατο Πατριάρχη την εικόνα της Παναγίας της Τσενστοχώβα.
Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ευχαρίστησε τον οικείο Μητροπολίτη, αναφέρθηκε στις σχέσεις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας με την Εκκλησία της Πολωνίας και στο έργο το οποίο επιτελείται σήμερα και στις δύο αδελφές Εκκλησίες, το οποίο χαρακτηρίζεται ως ιεραποστολικό.
Αργότερα, οι δύο Προκαθήμενοι και οι συνοδείες τους, επισκέφθηκαν τον Στρατόπεδο συγκέντρωσης του Λούμπλιν και τις εγκαταστάσεις του κρεματορίου, όπου άδικα έχασαν την ζωή τους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο 80.000 άνθρωποι. Ο Πατριάρχης τέλεσε Τρισάγιο ενώπιον του λόφου με τις τέφρες των θυμάτων, για την ανάπαυση των ψυχών τους.
Αμέσως μετά ανεχώρησαν για τη Βαρσοβία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου