Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

2ο ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΤΗΣ Ι.ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΠΡΑΖΑΒΙΛ

Παντελεήμων Αράθυμος 

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα κάθονται, πίνακας και εσωτερικός χώρος

Η εικόνα ίσως περιέχει: 5 άτομα, περιλαμβάνεται ο Παντελεήμων Αράθυμος, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται και κουστούμι

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και εσωτερικός χώρος

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται και εσωτερικός χώρος

Η εικόνα ίσως περιέχει: τον Παντελεήμων Αράθυμος, εσωτερικός χώρος

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, πίνακας και εσωτερικός χώρος

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, περιλαμβάνεται ο Παντελεήμων Αράθυμος, άτομα στέκονται και εσωτερικός χώρος

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

"Με το έλεος του Παναγάθου Θεού και τις πατρικές ευχές του Μακ.Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β’ πραγματοποιήθηκε από 26ης έως 29ης Ιανουαρίου 2020, στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Μπραζαβίλ και Γκαμπόν, το 2ο Λειτουργικό Σεμινάριο των κληρικών αυτής με θέμα «Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα: Πνευματική και Λειτουργική ζωή».
Την 25η Ιανουαρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ.Παντελεήμων υπεδέχθη τους προερχομένους από διάφορες πόλεις της χώρας ορθοδόξους κληρικούς. Την Κυριακή, 26η Ιανουαρίου 2020, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με την συμμετοχή όλων των κληρικών, ενοριακών χορωδιών, των μελών του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, των μελών Ενοριακών Επιτροπών και πλήθους πιστών.
Κηρύττων τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος, λαβών αφορμή από την Ευαγγελική περικοπή της κλήσεως του Ζακχαίου από τον Κύριο Ιησού Χριστό, ανεφέρθη εκτενώς στις ιερατικές κλήσεις, ως και στο σημαντικό γεγονός του 2ου Λειτουργικού Σεμιναρίου που αποσκοπεί στην λειτουργική κατάρτιση των κληρικών περί των ιερών Ακολουθιών της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος και κατ’ επέκταση στην πνευματική προαγωγή της τοπικής Εκκλησίας του Κονγκό-Μπραζαβίλ. Το απόγευμα της ιδίας ημέρας είχε πολύωρη συνάντηση με τους κληρικούς για θέματα αφορώντα στην προσωπική πνευματική, οικογενειακή και ενοριακή ζωή τους.
Τις επόμενες δύο ημέρες ετελέσθησαν υποδειγματικώς εντός του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Δημητρίου Pointe-Noire οι Ιερές Ακολουθίες της Μ. Εβδομάδος υπό την διαρκή επίβλεψη του Μητροπολίτου, με σκοπό την ορθή κατάρτιση των ιερέων επί των σχετικών τυπικών λειτουργικών διατάξεων. Μετά το πέρας αυτών, ακολουθούσε από κοινού μελέτη αξιολόγων ερμηνευτικών κειμένων που αναλύουν ιστορικώς και θεολογικώς τις προαναφερθείσες ιερές Ακολουθίες.
Το απόγευμα της 28ης Ιανουαρίου, στη σύναξη του ιερού κλήρου προσετέθησαν και οι επικεφαλής των κατηχητών ανά Αρχιερατική Περιφέρεια, ώστε ο υπόλοιπος χρόνος έως την περάτωση του Σεμιναρίου να αφιερωθεί στην από κοινού εξέταση του σπουδαίου θέματος της κατηχήσεως. Οι κατηχητές κατέθεσαν τις εμπειρίες τους σχετικά με τις μεθόδους, το κατηχητικό υλικό, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά την προετοιμασία των κατηχουμένων προς το άγιο Βάπτισμα.
Μετά από διεξοδική μελέτη του ανωτέρω θέματος, το απόγευμα της 29ης Ιανουαρίου, ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε την από καιρό ειλημμένη απόφασή του περί της συστάσεως μονίμου Σεμιναρίου Κατηχητών της Ι.Μ.Μπραζαβίλ, στο οποίο θα μετέχουν μόνιμοι κατηχητές από κάθε ενορία, υποχρεωτικώς πεπαιδευμένοι ενήλικες, ώριμοι πνευματικώς και από ετών βεβαπτισμένοι χριστιανοί, οι οποίοι ανά τετράμηνο θα προσέρχονται σε σύναξη υπό τον Ποιμενάρχη στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως, προκειμένου να καταρτίζονται και να λαμβάνουν κοινό θεολογικό υλικό προς μελέτη, έως την επόμενη σύναξη, όπου, κατόπιν εξέτασης επ’ αυτού, θα λαμβάνουν νέο υλικό.
Ταυτοχρόνως η Ι.Μ.Μπραζαβίλ θα προβεί στην εκτύπωση συνοπτικού συγγράμματος περί την ορθόδοξη πίστη, το οποίο θα μελετούν οι κατηχούμενοι με την βοήθεια των κατηχητών τους στην διάρκεια ενός έτους.
Σκοπός του εγχειρήματος είναι η με τη Χάρη του Θεού ορθή, συστηματική, υπεύθυνη και ενιαίας μορφής και περιεχομένου κατήχηση των προσερχομένων στην ορθόδοξη πίστη από εντεταλμένα πρόσωπα σταθερώς, τα οποία επίσης θα τυγχάνουν διαρκούς επιμορφώσεως.
Το τριήμερο Λειτουργικό Σεμινάριο ολοκληρώθηκε επιτυχώς το βράδυ της 29ης Ιανουαρίου μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και πνευματικής ευφορίας, με την προσφορά ιερών αμφίων στους ιερείς, καθώς και κατηχητικών συγγραμμάτων προς αυτούς και τους επικεφαλής κατηχητές."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου