Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Ο γιος του πρωθυπουργού της Κένυας βαπτίστηκε Ορθόδοξος Χριστιανός

Romfea.gr 


kenias

Ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Κένυας κ. Μακάριος δέχθηκε, προ αρκετών εβδομάδων, τον πρωτότοκο γιο του πρωθυπουργού της Κένυας Ραΐλα Οτίγκα, Φιντέλ Κάστρο, τον οποίο συνόδευε η μέλλουσα σύζυγός του καταγομένη από την Ερυθραία.
Το ζευγάρι εξέφρασε τη μεγάλη επιθυμία του να ενταχθεί ο Φιντέλ στους κόλπους της μίας, αγίας, καθολικής και αποστολικής εκκλησίας.
Αφού έγιναν οι σχετικές και απαραίτητες διευθετήσεις, κατήχηση κ.τ.λ., ο σεβασμιότατος τέλεσε το μυστήριο του βαπτίσματος στο μεγάλο βαπτιστήρι της ορθόδοξης πατριαρχικής σχολής «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄», βαπτίσας τον Φιντέλ, μαζί με 22 άλλα άτομα, δίνοντάς του το όνομα Μακάριος.

kenias1

Στις 28 Ιουλίου ο σεβασμιότατος τέλεσε το μυστήριο του γάμου στον ορθόδοξο πατριαρχικό καθεδρικό ναό των Αγίων Αναργύρων στη Ναϊρόμπη.
Στην τελετή παρέστησαν οι γονείς και των δύο νεονύμφων προς τους οποίους ο Μητροπολίτης, στο τέλος, απηύθυνε πατρικές νουθεσίες για τη νέα τους ζωή.

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην Παναγία Σουμελά



Με λαμπρότητα και κατά την εκκλησιστική τάξη θα εορτασθεί και φέτος στην Ημαθία η μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γνωστή ως Πάσχα του καλοκαιριού.
Επίκεντρο του εορτασμού αποτελεί το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Σουμελά.

Της πανηγύρεως θα προεξάρχει ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος συνοδευόμενος από τους σεβασμιωτάτους Αρχιερείς Αξώμης (Αιθιοπίας) κ. Πέτρο, Ειρηνουπόλεως (Τανζανίας) κ. Δημήτριο και Νιτρίας (Αιγύπτου) κ. Νικόδημο.
Επίσης θα συμμετάσχουν από την Εκκλησία της Ελλάδος οι σεβασμιώτατοι Ιεράρχες Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας και Θαυμακού κ. Ιάκωβος.

http://www.romfea.gr/diafora-ekklisiastika/13270-patriarxis-alexandreias-stin-panagia-soumela

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Χειροτονία πρώτου άγαμου ιθαγενούς αφρικανού κληρικού στη Ζιμπάμπουε

από την Ι.Μ.Ζιμπάμπουε

         
Η Κυπριακή Αδελφότητα Χαράρε σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε, την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Σωματείων και την Ελληνική Κοινότητα οργάνωσαν από κοινού επιμνημόσυνη Δέηση για τα θύματα της βάρβαρης Τουρκικής εισβολής του 1974, ως επίσης και το ετήσιο Μνημόσυνο για τον Εθνάρχη Αρχιεπίσκοπον Μακάριον.
Του ιερού Μνημοσύνου προέστει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ Κυκκώτης, ο οποίος μετέφερε και το Πατριαρχικό μήνυμα του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου, τονίζοντας ότι η καλύτερη ανάπαυση των ψυχών των σύγχρονων ηρωομαρτύρων της Κύπρου και του Εθνάρχη Μακαρίου είναι να ζήσουμε το θαύμα της απελευθέρωσης των σκλαβωμένων κατεχόμενων περιοχών από τους Τούρκους εισβολείς. Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ο επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου κ. Νέστορας Νέστορας, ο οποίος αναφέρθηκε στις σύγχρονες πτυχές του Κυπριακού προβλήματος.
Για να τιμηθεί το πρόσωπο του αειμνήστου Εθνάρχη Μακαρίου κι ιδιαίτερα για την προσφορά του προς το Ιεραποστολικό έργο της Εκκλησίας μας στους Λαούς της Αφρικής, με τις ευλογίες του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ χειροτόνησε τον πρώτον άγαμο τοπικό ιθαγενή αφρικανό κληρικό, που αποφοίτησε πρόσφατα από την Εκκλησιαστική Σχολή της Ναϊρόμπι «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ’, δίνοντας του το όνομα «Μακάριος».
Η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη κατάθεση στεφάνων από τις Διπλωματικές μας αρχές, τον Μητροπολίτη μας και την Ηγεσία της Παροικίας μας.
Η ενότητα και η συνεργασία της Πολιτικής και Εκκλησιαστικής μας Ηγεσίας, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα αποτελούν βασική προϋπόθεση για τη δικαίωση του αγώνα μας για την απελευθέρωση της Κύπρου, αλλά και για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης που μας δημιούργησαν ορισμένοι ανεξέλεκτοι και ανεύθυνοι τραπεζιτικοί αξιωματούχοι και φυσικά κι ορισμένοι διεφθαρμένοι πολιτικοί σε βάρος των καλώς νοουμένων συμφερόντων του Λαού.

Ι. Επισκοπή Κονγκό (Μπραζαβίλ) - Γκαμπόν (χάρτης)





Η Ιερά Επισκοπή Congo (Brazzaville)-Gabon ιδρύθηκε με Πατριαρχικό και Συνοδικό Τόμο την 7η Οκτωβρίου 2010 από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας με εισήγηση του Μακαριωτάτου Πατριάρχου, αποσπασθείσα από την Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής.
Στην δικαιοδοσία της περιλαμβάνει τα γαλλόφωνα κράτη Congo (Brazzaville) και Gabon.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Ιεράς Επισκοπής Κονγκό (Μπραζαβίλ) - Γκαμπόν:

http://www.orthodox-congo.com/index/home-gr/

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στη θερινή κατοικία του Πατριάρχη Μόσχας


Την 24η Ιουλίου 2012 η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄, συνοδευόμενος από τον Σεβ.Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα, αφίχθη στη θερινή κατοικία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ.κ.Κυρίλλου στη Μαύρη Θάλασσα, όπου και θα παραμείνει για ολιγοήμερη ανάπαυση.

Κατά την συνάντηση εργασίας των δύο Προκαθημένων επαναβεβαιώθηκαν οι άρρηκτοι δεσμοί συναλληλίας και συναντίληψης που ενώνουν τις δύο Εκκλησίες και συζητήθηκαν εκτενώς θέματα κοινού ενδιαφέροντος με κορυφαίο την ρευστή πολιτική και κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και τον αντίκτυπο που αυτή έχει στη ζωή των χριστιανών της περιοχής, ως επίσης ιδιαίτερη αναφορά επεφυλάχθη και σε θέματα αφορώντα την ιεραποστολική δραστηριότητα του Αλεξανδρινού Θρόνου στην αφρικανική ήπειρο. Της συναντήσεως προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα των πρόσφατων καταστροφικών πλημμυρών στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=801

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Συνέδριο στο Χαράρε για το Περιβάλλον και τις Κλιματικές Αλλαγές

Δελτίο Τύπου Ι.Μ.Ζιμπάπουε         


Με τις ευλογίες του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε στο Χαράρε Συνέδριο με θέμα το Περιβάλλον και τις Κλιματικές Αλλαγές. Στο Συνέδριο συμμετείχαν Ιθαγενείς κληρικοί, Απόφοιτοι θεολόγοι από τον τοπικό πληθυσμό που αποφοίτησαν πρόσφατα από τις γνωστές εκκλησιαστικές μας Σχολές του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια και του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στην Ναϊρόμπι και επίλεκτα μέλη της Νεολαίας της Τοπικής Εκκλησίας για τον καταρτισμό τους σε θέματα ποιμαντικής Διακονίας σε θέματα Περιβάλλοντος για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.
Για τον σκοπό αυτό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ, μετά τον χαιρετισμό του εκ μέρους του Πατριάρχου Θεοδώρου, αναφέρθηκε στην συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για την Βιώσιμη Ανάπτυξη και την καταπολέμηση της Φτώχειας και της Πράσινης, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Ρίο Ντετζανέϊρο στη Βραζιλία (Ρίο+20), αναλύοντας τις σημαντικότερες από τις 283 Παραγράφους της Τελικής Διακήρυξης.
Η γνωστή Καθηγήτρια Δρα. Λιζ από το Πανεπιστήμιο του Κέϊπ Τάουν, ειδική επιστημονική Σύμβουλος στο UNEP και στις ετήσιες Διεθνείς Συνδιασκέψεις των COP (Conference of the Parties of UN) ήταν η κύρια ομιλήτρια για το πρόβλημα των Κλιματικών Αλλαγών.
Η Δρα. Λυδία από το Πανεπιστήμιο της Πρετόριας ομίλησε για τις νέες μη ρυπογόνες πηγές ενέργειας και πρακτικούς τρόπους για να ζήσουμε σ’ ένα καλύτερο Πλανήτη και εμείς και τα παιδιά μας.
Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με αναφορά στο επταετές σχέδριο στρατηγικής ποιμαντικής δράσης για το Περιβάλλον του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής στην Αφρικανική Ήπειρον. Επίσης με εθελοντική συμμετοχή καθαρίσθησαν από τα σκουπίδια δύο κεντρικοί δρόμοι που περνούν μπροστά από τους χώρους της Μητροπόλεως και καταλήγουν στο Κέντρο του Χαράρε μέσω του Προεδρικού Μεγάρου. Για τον ίδιο σκοπό ετοιμάσθηκε και αναρτήθηκε σε ανοικτό συγκοινωνιακό κόμβο ειδική πράσινη πινακίδα με το μήνυμα «Σεβαστείτε τη Δημιουργία του Θεού- Προστάτεψε το Περιβάλλον».
Σε κοινωνίες, όπως στην Αφρική, όπου πολλοί άνθρωποι, κι ιδιαίτερα μικρά παιδιά υποφέρουν και πεθαίνουν από ανεξέλεκτες ασθένειες και υπερβολική φτώχεια, ο σεβασμός προς το Περιβάλλον κι η προστασία του θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε υγιεινές συνθήκες επιβίωσης, αλλά και το πνεύμα της κοινωνικής αλληλεγγύης να μοιραζόμαστε τα αγαθά που μας δίνει ο Θεός με αυτούς που τα στερούνται. Οι χωματερές της καταστροφής μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων στο χώρο της Ευρώπης για να προστατευθούν ατομικά οικονομικά δικαιώματα αποδείχθησαν μια μορφή αποστασίας από τον Θεό που με τις υπερβολικές πληρωμές γονάτισαν την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου.
Κλείνοντας το σημαντικό αυτό Συνέδριο για το Περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές,ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτης, τόνισε ότι «είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι τα οφέλη από την επιστήμη, τουλάχιστον στο τομέα της υγείας, δεν θα έπρεπε να είναι προνόμιο μόνο των πλούσιων κοινωνιών». Αναφέρθηκε μάλιστα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που πολλά μικρά άπορα και ορφανά παιδάκια στην Αφρική πεθαίνουν γιατί δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εμβόλια που δεν κοστίζουν περισσότερο από ένα δολλάριο. «Δυστυχώς», τόνισε, ”τα φάρμακα αυτά, για πολλούς ανθρώπους στην Αφρική, επειδή είναι άεργοι και δεν έχουν κανένα εισόδημα, τους κοστίζουν πολύ ακριβά και έτσι μόνο άρρωστοι από τις δυτικές κοινωνίες επωφελούνται από τη χρήση τους. Οι άρρωστοι από τις πολυπληθέστερες και φτωχότερες κοινωνίες του κόσμου δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Και αυτο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της σύγχρονης Διεθνούς Κοινότητας, αλλά και της κάθε Κοινωνίας που μπορεί να βοηθήσει και παραμένει αδιάφορη».



















Μητροπολίτης Μουάνζας (Τανζανία): "Στην Ελλαδική Εκκλησία οφείλουμε πολλά..."



Διαβάστε την άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μουάνζας κ. Ιερώνυμος, στον "Ιεραποστολικό Ταχυδρόμο" που εκδίδει ο "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ":

 

http://ierapostoli.gr/periodiko/118/Ierapostolikos_Taxidromos_118.pdf

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Συνάντηση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας με τον Πρωθυπουργό Αντώνιο Σαμαρά


Σε εγκάρδιο και φιλικό κλίμα διεξήχθη το μεσημέρι της Πέμπτης, 19 Ιουλίου 2012, η συνάντηση της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ με τον Εξοχώτατο Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αντώνιο Σαμαρά.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υποδέχτηκε τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου και η συνάντηση έλαβε χώρα στο ιδιαίτερο γραφείο του. Ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά για την πορεία του έργου του Πατριαρχείου στην Αίγυπτο και σε όλη την Αφρικανική ήπειρο, για τα νέα πολιτικά δεδομένα στην Νειλοχώρα, για την πρόσφατη συνάντησή του με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Αιγύπτου και για τις τακτικές συναντήσεις των Προκαθημένων της Μέσης Ανατολής για θέματα που αφορούν τον ευαίσθητο αυτό χώρο. Ο κ. Πρωθυπουργός άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον τον Πατριάρχη και τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό του.

Προπέμποντας τον Μακαριώτατο ο κ. Σαμαράς τον ευχαρίστησε για την επίσκεψή του και του ζήτησε να προσεύχεται για την Ελλάδα.  
http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=800

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Στην Αγία Μαρίνα Βόνης ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος

από την Ι.Μ.Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου


















Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος, την Τρίτη 17η Ιουλίου, η μνήμη της Αγίας μεγαλομάρτυρας Μαρίνας
στην ομώνυμη Ιερά Μονή Της στη Βόνη Πεδιάδος, στο νομό Ηρακλείου Κρήτης. Με περισσή ευλάβεια και πίστη αμέτρητες χιλιάδες χιλιάδων ευσεβών προσκυνητών, ο αριθμός των οποίων σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Κρήτη ΤV ανήλθε στους 100.000, από κάθε μέρος της Κρήτης, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, κατέφθασαν στην Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας Βόνης Πεδιάδος, της Ιεράς Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου για να προσευχηθούν, να ευχαριστήσουν και να παρακαλέσουν τον πανάγαθο Θεό, δια των πρεσβειών της Αγίας Μαρίνας, να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους, την παράκληση και την ελπίδα τους προσφέροντας το τάμα τους, ανάβοντας το κερί τους, και να καταθέσουν τον πόνο, τη χαρά, την αγωνία και την προσδοκία τους στη θαυματουργή Αγία.

Στο μεγάλο πανηγυρικό, πατριαρχικό Εσπερινό, τη Δευτέρα 16η Ιουλίου, χοροστάτησε η Αυτού Θειοτάτη Μακαριότητα ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β΄, συμπροσευχομένων του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αβύδου κ. Κυρίλλου.
Στην πατριαρχική Θεία Λειτουργία της εορτής, την Τρίτη 17 Ιου¬λίου, προεξήρχε ο Μακαριότατος συλλειτουργούντων των Σεβασμιοτάτων Μη¬τροπολιτών Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου, Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα και του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Αβύδου κ. Κυρίλλου.

Ο Μακαριότατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.. Θεόδωρος υπογράμμισε στο λόγο του ότι σε καιρούς δυσκολίας, οι πιστοί προστρέχουν καρτερικά στην Αγία Μαρίνα, απορρίπτοντας τα κοσμοείδωλα και εναποθέτοντας τις ελπίδες τους στο Θεό και την Αγία. Η πίστη και η ελπίδα στηρίζει τους χριστιανούς στον αδιάλειπτο πνευματικό αγώνα τους, που τελικά επιβραβεύονται και αναδεικνύονται νικητές. Η πίστη δίνει δύναμη, υπομονή και καρτερικότητα για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες της καθημερινότητας

Η Αγία Εκκλησία, η Αγία Μαρίνα και όλοι οι Άγιοι είναι αρωγοί και συμπαραστάτες της ζωής μας, που ποτέ δεν θα μας απογοητεύσουν και ποτέ δεν θα μας αφήσουν απαράκλητους και ορφανούς. Όλοι μαζί ενωμένοι, ως ένα σώμα με κεφαλή το Χριστό και πρότυπα τους Αγίους, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις κρίσεις και να καταστούμε πολίτες και συμπολίτες της Βασιλείας του Θεού.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας αναφέρθηκε στο μυστήριο του Θεού, στο μυστήριο της Αγίας Μαρίνας και στο μυστήριο του ανθρώπου, ενώ στη συνέχεια εξέφρασε τη χαρά του για την γενομένη πανήγυρη. Ευχαρίστησε το Μακαριώτατο, τους Σεβασμιότατους Αρχιερείς, το Δήμαρχο του Δήμου Πεδιάδος Μινώα κ. Ζαχαρία Καλογεράκη, τον παριστάμενο βουλευτή κ. Επαμεινώνδα Μαριά, τους πρώην Βουλευτές κ.κ. Μαρία Σκραφνάκη και Μανώλη Στρατάκη, τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Πιτσώνη Στυλιανό, τον Υποδιοικητή της 133 Σ.Μ. Καστελλίου Ιπτάμενο Σμήναρχο κ. Ματαφτσή Γεώργιο, τους Αντιδημάρχους καθαριότητας, την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τον Tηλεοπτικό Σταθμό Κρήτη TV, ο οποίος αναμετάδωσε ζωντανά την πανήγυρη, τους κληρικούς και λαϊκούς και τις χιλιάδες των ευλαβών προσκυνητών, με τους 25 νέους από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, τους οποίους συνόδευσε ο Πανοσ. Αρχιμ. κ. Ναθαναήλ Συμεωνίδης.

Ακολούθησε η λιτάνευση της θαυματουργής Εικόνας της Αγίας Μαρίνας και των ιερών λειψάνων Της, ενώ η προσέλευση των πιστών στην Ιερά Μονή συνεχίστηκε αδιάκοπα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=9921

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Η συμβολή της εθνοϊστορίας στην πράξη της Ιεραποστολής: Το Κογκολέζικο υπόδειγμα



ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΑΡΚΩΣΕΩΣ
Η ιεραποστολή, στις οποιεσδήποτε προσπάθειές της, κρίνεται από το πόσο σαρκώνεται σ’ έναν τόπο και δεν μένει μια ιδεολογική αφηρημένη διαδικασία μεταδόσεως χριστιανικών ιδεών. Η σάρκωση στη ζωή ενός λαού είναι δυνατή, αν βιώνεται το μυστήριο της Εκκλησίας και η αγιοπνευματική εμπειρία που «συγκροτεί το θεσμό» της συμμετοχής στο σώμα του Χριστού. Η εν Αγίω Πνεύματι πραγμάτωση της εμπειρίας του σώματος του Χριστού δεν αναιρεί την ανθρώπινη ελευθερία. Ο άνθρωπος ελεύθερα μετέχει στην Εκκλησία. Κι ακόμη περισσότερο, αν διακονεί την Εκκλησία στις ποιμαντικές του εκφράσεις, ψάχνει τρόπους και εργαλεία εκφράσεως της συγκαταβάσεως της Εκκλησίας και των τρόπων σαρκώσεως της στη σάρκα των εθνών και των φυλών.
ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΟΪΣΤΟΡΙΑΣ
Η γνώση των μικρών η μεγάλων πτυχών της ζωής των λαών δίνει ποικίλα εργαλεία σαρκώσεως σε πολλά επίπεδα. Ένα ουσιαστικό εργαλείο είναι αυτό της εθνοϊστορίας. Πρόκειται για τη μελέτη της καταβολής και των ριζών των διαφόρων φυλών, για τις πιθανές μετακινήσεις από τόπου εις τόπο και για τους τρόπους οργανώσεως της κοινοτικής ζωής σε αντιστοιχία με τις επιδράσεις από την επικοινωνία μ’ άλλους γειτονικούς φυλετικούς «πολιτισμούς». Επειδή πολλοί από τους λαούς που βρίσκονται στους χώρους της Ιεραποστολής υπέστησαν τη σαρωτική λαίλαπα της αποικιοκρατίας και έχασαν, ολοκληρωτικά ή μερικά, τη σύνδεση με τις εθνοϊστορικές τους ρίζες, είναι καίρια η μελέτη αυτού του εργαλείου. Αν η σάρκωση του χριστιανικού μηνύματος γίνει στο πρωτογενές υλικό των λαών, κι όχι στο διαστρεβλωμένο από τους αποικιοκράτες πρόσωπό τους. η πρόσληψη του Χριστού θα γίνει πάνω σε πιο πρωτογενές υλικό. Ο κίνδυνος από τη σύζευξη με ποικίλα αλλότρια μεγέθη πάντα δημιουργούσε προβλήματα στην ανάπτυξη των νεοπαγών Εκκλησιών.
ΤΟ ΚΟΓΚΟΛΕΖΙΚΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ
Τα προαναφερόμενα θα γίνουν κατανοητά αν χρησιμοποιήσουμε συγκεκριμένο τυπικό παράδειγμα. Ως «τυπικό» δύναται να θεωρηθεί το υπόδειγμα του Κογκό, επειδή:
α) Βρίσκεται στο κέντρο μιας ηπείρου, που σημαίνει πως δέχεται επιδράσεις απ’ όλες τις κατευθύνσεις του ορίζοντα και ταυτόχρονα, λόγω της γεωγραφικής εσωτερικότητας, δύναται να διατηρήσει τον εαυτό του απρόσβλητο από δευτερογενείς εξωτερικές επιδράσεις.
β) Μέχρι σήμερα διατηρείται το γλωσσικό ψηφιδωτό των 250 ιδιωμάτων. Το γεγονός δηλώνει τη διατήρηση ετερογενών αφετηριακών ριζών μέσα από το χρόνο.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Οι πηγές και oι αρχαιολογικές έρευνες για την περιοχή του Κογκό, που γνωρίζεται ως η περιοχή της κοιλάδας του ποταμού Κογκό, είναι λίγες, αλλά αρκετές για να διαγραφεί το γενικό ιστορικό πλαίσιο. Οι μαρτυρίες αναγνωρίζουν την ύπαρξη κατοίκων στην εποχή των 10.000 π.Χ. ετών. Οι περισσότεροι μένουν κοντά ή μέσα στά δάση προκειμένου να ωφελούνται από τον πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα και το κυνήγι. Τα εκτεταμένα δάση ituri συγκεντρώνουν το μεγάλο αριθμό των διαφόρων μικρών ομάδων που κατοικούν εδώ. Το δάσος δεν προσφέρεται για τη συγκρότηση εκτεταμένων κοινωνικών ομάδων. Οι μικρές ομάδες διαβιούν ευκολότερα και μετακινούνται χωρίς δυσκολίες. Οι μικρές αυτές ομάδες αποτελούν τον πυρήνα της κογκολέζικης κοινωνιολογίας που βρίσκει τις ρίζες της στους πυρήνες αυτών των φυλετικών σχημάτων. Οι συγγενικοί δεσμοί και η αλληλοβοήθεια για να συγκρατηθεί η φυλή ενισχύουν την ταυτότητα των ομάδων αυτών. Οι μέχρι τότε ενυπάρχουσες έντονες φυλετικές διαφορές φέρουν μέσα τους τον απόηχο αυτής της δομής. Επειδή όλες oι φυλετικές αυτές ομάδες βρίσκονται σε μια «Ισορροπία αδυναμίας», δεν γίνονται επεκτατικές ή κατακτητικές. Καμία δεν υπερισχύει των άλλων, καμία δεν αναλαμβάνει το ρόλο του ηγέτη προς συγκρότηση «Ισχυρών» μεγάλων ομάδων. Μέχρι τότε η ιδιότροπος αυτή γενετική πληροφορία αποτελεί «εμπόδιο» για τη δημιουργία «εθνικής συνειδήσεως».
Η ΕΙΣΒΟΛΗ
Κατά το έτος 1000 π.Χ. γίνεται στην περιοχή μια εισβολή. Τα βορεινά και ανατολικά της περιοχής δέχονται μια εισβολή από τα λεγόμενα φύλα Μπαντού. Οι Μπαντού έχουν πιο υψηλό πολιτισμό, είναι οργανωμένοι σε πιο ισχυρές διοικητικές ενότητες, που αποκαλούνται βασίλεια και μιλούν γλώσσες της περιοχής του μέσου Νείλου και του σουδανικού νότου. Είναι σίγουρο πως οι Μπαντού έχουν δεχθεί έμμεσους μετασχηματιστικούς παράγοντες από τους μεγάλους μεσογειακούς πολιτισμούς και άμεσους διεγερτήριους ερεθισμούς από τον αιγυπτιακό πολιτισμό. Μιμούνται την κρατική οργάνωση της αιγυπτιακής διοικήσεως και αποδίδουν στον αρχηγό-βασιλέα θεία ιδιώματα και συγγένειες και μυθικές καταβολές.
Τα φύλα Μπαντού εγκαθίστανται στις απέραντες πεδιάδες. Χρησιμοποιούν κυρίαρχη τεχνολογία καλλιεργειών και την προαναφερθείσα διοικητική δομή. Προσπαθούν να οργανώσουν βασίλεια και σταθερές μη νομαδικές θεσμικές εκφράσεις. Η αναμέτρηση με τις αδύναμες φυλές των δασών είναι δυσανάλογη. Αρχίζει η ενσωμάτωση στα βασίλεια. Η αλλοίωση γίνεται αργά. Η οριστική επικράτηση των Μπαντού φύλων φαίνεται πως έγινε στην περίοδο 1200-1500 μ.Χ. Τότε είναι που οργανώνεται και μια μεγάλη πόλη: η Mbanza Kongo Dia Nioiila (Η μεγάλη πόλη του βασιλέως). Την περίοδο αυτή έχουν οργανωθεί ήδη τέσσερα μεγάλα βασίλεια: Kongo, Lunda, Luba, Kuba. Οι παλαιές φυλές φαίνονται να εξαφανίζονται. Η αλήθεια όμως παρέμενε κάπου άλλου, μέσα στην κρυμμένη φυλετική ταυτότητα, που για λόγους βίας φώλιαζε στην καρδιά των βασιλείων που ποτέ δεν ανάπαυσαν τους «υπηκόους» τους.
ΟΙ ΔΥΤΙΚΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΕΣ
Οι δυτικές χριστιανικές ιεραποστολές συνάντησαν το υπόδειγμα της βασιλικής συγκροτήσεως τοπικών φυλών. Ελάχιστες είχαν καταφέρει να αποφύγουν την ένταξη της απρόσωπης χοάνης της βασιλείας. Αυτοί οι ελάχιστοι ήταν κρυμμένοι μέσα στα δάση. Κλασικό παράδειγμα οι Πυγμαίοι, που θεωρήθηκαν δύσκολοι για Ιεραποστολική προσέγγιση. Στα κείμενα των πρώτων ιεραποστολικών αναζητήσεων των δυτικών διαφαίνεται η αγωνία και αναζήτηση τρόπων σαρκώσεως στα δεδομένα του τόπου. Η προσπάθεια όμως για συγκατάβαση έχει ενώπιόν της το μοντέλο της βασιλικής διοργανώσεως. Μια διοικητική διοργάνωση δεν είχε τις προϋποθέσεις να δώσει κι ένα κοινό πρόσωπο τρόπων και ηθών διαβιώσεως. Γι’ αυτό ακριβώς ο δυτικός χριστιανισμός δεν ζυμώθηκε ουσιαστικά, ούτε ζύμωσε ουσιαστικά τα διάφορα φύλα, ούτε κατάφερε να ξεπεράσει μέσα στην Εκκλησία τις φυλετικές διαφορές.
ΟΙ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΕΣ
Οι δυτικοί αποικιοκράτες δεν ενδιαφέρονταν, φυσικά, για σάρκωση, αλλά για κατάληψη. Οι αποικιοκράτες ενδιαφέρθηκαν να κρατήσουν την «τάξη και την ασφάλεια» στις περιοχές που κατελάμβαναν, προκειμένου να αξιοποιήσουν με «τάξη και ασφάλεια» τις πλουτοπαραγωγικές πηγές. Ούτε και οι πιο έντιμοι δυτικοί μελετητές δεν προσπάθησαν να κατανοήσουν τους ιθαγενείς πολιτισμούς αναλύοντας το αρχικό τους κύτταρο. Οι κοινωνιολογικές αναλύσεις ενδιαφέρονταν για τα γενικά κοινωνικά φαινόμενα που εκδηλώνονταν στη διοργανωμένη δομή των κρατιδίων-βασιλείων. Όταν έγινε η μεγάλη «απελευθέρωση» των λαών της Αφρικής, στα μέσα του τελευταίου αιώνος, δημιουργήθηκαν «κράτη» τα οποία ένωναν τρία ή τέσσερα βασίλεια μιας περιοχής σε μια επίπλαστη ενότητα που είχε ένα όνομα που δεν ενδιέφερε τους λαούς. Όταν το βελγικό Κογκό απελευθερώθηκε, ονομάστηκε Ζαΐρ. Όταν πρόσφατα έγινε μια πολιτική αλλαγή, το όνομα του κράτους έγινε Κογκό. Λίγοι διαμαρτυρήθηκαν ή χάρηκαν για την αλλαγή. Οι κάτοικοι του τόπου δεν είχαν την αίσθηση της ενότητας που διασφαλιζόταν κάτω από τις ονομασίες Κογκό ή Ζαΐρ. Οι μόνες φωνές που ακούστηκαν προέρχονταν από το παλαιό βασίλειο του Κογκό, που ήταν ένα μόνο από τα τέσσερα που προαναφέραμε.
Η ΚΑΘΑΡΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΑΡΚΩΣΕΩΣ
Η μελέτη της εθνοϊστορίας αποτελεί μια ισχυρή δυνατότητα για σωστή μελέτη των προβλημάτων σαρκώσεως σε κάποιους τόπους. Η Ορθοδοξία, που έχει μέριμνα για την αξιοποίηση των προσωπικών δεδομένων των νεοφύτων του Σώματος του Χριστού, μ’ αυτό τον τρόπο πρέπει να προσεγγίσει τους λαούς, δηλαδή τις επιμέρους φυλές, άσχετα από το μικρό ή όχι μέγεθος τους. Το Κογκό δεν υπάρχει ως ενιαία αχανής κρατική ενότητα. Αυτό είναι το πρώτο που θα κατανοήσει η ορθόδοξη προσέγγιση της ιεραποστολής. Στο Κογκό υπάρχουν ακόμη, άλλοτε εν υπνώσει και άλλοτε εν εγρηγόρσει, οι πυρήνες των φυλών. Η Ορθοδοξία πρέπει να προχωρήσει στην ταυτότητα του προσώπου των φυλών γνωρίζοντας, όσο γίνεται, την εθνοϊστορία τους. Όταν οι φυλές προσληφθούν μέσα από τα δικά τους δεδομένα στην Εκκλησία, τότε θα δυνηθούν να προχωρήσουν προς την έξοδό τους για κοινωνία με τη ζωή των άλλων φυλών. Αν δε γίνει αυτό, θα διατηρείται μέσα στην Εκκλησία το χάσμα των φυλών, δηλαδή η καλλιέργεια μελλοντικών σχισμάτων και εθνοφυλετισμών.
† π.Κ.Σ.
Πηγή: Περιοδικό «ΣΥΝΑΞΗ». Τεύχος 78, Απρίλιος-Ιούνιος 2001. Τίτλος περιοδικού: Αποστολή και Ιεραποστολή στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης.

http://vatopaidi.wordpress.com/2011/04/06

Ιεραποστολή στο Χαράρε – Μια προσωπική μαρτυρία

Της εκπαιδευτικού Έμιλυς Σοφοκλέους

Τα τελευταία χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και του μεταπτυχιακού στην Αγγλία είχα την ευκαιρία να εργαστώ και να επισκεφτώ χώρες όπως η Ισπανία και η Αυστραλία, όπου εκτός από τους ξεχωριστούς ανθρώπους απόλαυσα και τις φυσικές ομορφιές των χωρών αυτών. Αυτό όμως που δε συνάντησα εκεί το συνάντησα τώρα που βρέθηκα στην καρδιά της ορθόδοξης ιεραποστολής, τον παιδικό πόνο και τη στέρηση, εδώ στο μακρινό χειμωνιάτικο Χαράρε, πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, που συνορεύει με τις χώρες της Νοτίου Αφρικής, της Ζάμπιας, της Μποτσουάνας και της Μοζαμβίκης.
Είναι η πρώτη μου επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, και Πάσης Αφρικής, όπου με τις ευλογίες του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου και του τοπικού Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ βρέθηκα εδώ για σειρά οργάνωσης επιμορφωτικών παιδαγωγικών σεμιναρίων με την ορθόδοξη νεολαία του τοπικού πληθυσμού, ως επίσης και για ομιλίες για τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Η παρουσία μου ακόμη είναι αφορμή να έρθω σε επαφή με μέλη της παροικίας μας που παλαιότερα ήταν περισσότεροι από δέκα χιλιάδες και τώρα απαριθμούν λιγότερους από τρεις χιλιάδες σε όλη τη χώρα.
Όταν έφθασα το βράδυ στο αεροδρόμιο για να μεταβώ στους χώρους της Μητροπόλεως οι σκοτεινοί δρόμοι με βοήθησαν να προσαρμοστώ στο πρωτόγνωρο περιβάλλον που θα συναντούσα, και πράγματι, στους χώρους της Μητροπόλεως, όπου μένω δεν υπήρχε ούτε ρεύμα, ούτε νερό. Ο Σεβασμιώτατος μου εξήγησε ότι σε πολλές περιοχές του Χαράρε δεν υπάρχει ρεύμα και νερό, ως να ήταν κάτι το συνηθισμένο. Τότε εκτίμησα περισσότερο την αξία μερικών πραγμάτων που εμείς έχουμε καθημερινά στη ζωή μας. Ήμουνα προετοιμασμένη για τέτοιες καταστάσεις, όταν τις ζεις όμως αποκτάς ένα νέο νόημα της ζωής, να εκτιμάς αυτό που έχεις και να λες υπάρχει και το χειρότερο.
Την επομένη της αφίξεώς μου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το ιεραποστολικό κέντρο του Αγίου Νεκταρίου το οποίο δεν είναι μακριά από το Χαράρε. Είχαν μαζευτεί περίπου εικοσιπέντε νέοι και εξήντα μητέρες μερικές από τις οποίες είχαν τα μικρά νήπιά τους τυλιγμένα στη ράχη τους. Μετά από μια σύντομη εισαγωγή από τον Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ για τη στήριξη που έχουμε στο ιεραποστολικό μας έργο από την Ελλάδα και την Κύπρο, με παρουσίασε στους πιστούς και εγώ με τη σειρά μου άρχισα με ρίγη συγκινήσεως να παρουσιάζω στην αγγλική το θέμα μου, με την παράλληλη μετάφραση στην τοπική διάλεκτο Tsiona, με τη βοήθεια του ιθαγενή ιερέα πατρός Δημητρίου.

Το θέμα μου αφορούσε τη σημασία που έχει στη ζωή του ανθρώπου να θέτει συγκεκριμένους στόχους και σκοπούς. Η νοηματοδότηση της ζωής μας εξαρτάται εν πολλοίς από τους σκοπούς που βάζουμε μπροστά μας και φυσικά η επίτευξή τους γίνεται πραγματικότητα μέσα από τα υφιστάμενα μέσα που έχουμε μπροστά μας τα οποία καθορίζουν και τους στόχους μας και τις προτεραιότητές μας. Η επαγγελματική αποκατάσταση και ο θεσμός της οικογένειας είναι κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα που το συναντούμε στη ζωή του κάθε ανθρώπου ανεξάρτητα σε ποια χώρα ζει. Αυτό συμβαίνει και στην τοπική κοινωνία του Ζιμπάμπουε, έστω και αν η ανεργία αγγίζει το 85%.
Μερικά από τα σημεία που τονίστηκαν στο σεμινάριο ήταν τα ακόλουθα:
-το κριτήριό μας για τους σκοπούς μας να μην περιορίζεται μόνο στο άτομό μας, αλλά να προστατεύεται ταυτόχρονα και το κοινωνικό σύνολο.
-να βελτιώνουμε και να αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δυνατότητές μας και τα χαρίσματά μας προς όφελος όλων.
-η υπομονή, η κατανόηση και η εργατικότητα πρέπει να συνοδεύουν όλα τα στάδια της ζωής μας.
-ο ρεαλισμός των δυσκολιών της ζωής δεν πρέπει να μας λυγίζει, αλλά να ενισχύει της επιμονή μας να βελτιώσουμε τα πράγματα γύρω μας για ένα καλύτερο κόσμο.
-η σημασία της πνευματικής ζωής και ο εσχατολογικός προσανατολισμός για την Βασιλεία των Ουρανών, τη γνωστή διδασκαλία της Εκκλησίας μας για αιώνια ζωή και Παράδεισο.
Μετά την ομιλία ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με ερωτήματα που είχαν σχέση με την καθημερινότητα των προβλημάτων που ζουν αυτοί οι άνθρωποι, που σχετίζονται με το μεγάλο πρόβλημα της φτώχιας και της στέρησης βασικών αγαθών από τη ζωή των παιδιών τους, όπως είναι οι ίσες ευκαιρίες μόρφωσης, υγείας και διατροφής. Εκεί αισθάνθηκα και η ίδια φτωχή για να τους απαντήσω. Η παρηγοριά μου ήταν που μπορέσαμε στο τέλος, με εισφορές ευσεβών χριστιανών από την Κύπρο και την αποστολή δεμάτων να προσφέρουμε σε όλους τους παρισταμένους ένα σάντουιτς, λίγο χυμό με πολύ νερό, ένα ζευγάρι κάλτσες, μερικά γυναικεία ρούχα και το κυριότερο στα μικρά παιδάκια ένα μικρό αρκουδάκι που ήταν και η πρώτη φορά στη ζωή των μητέρων να βλέπουν τέτοιο δώρο. Στα πικραμένα πρόσωπά τους άρχισε να προβάλλει το χαμόγελο της χαράς. Το ελάχιστο της αγάπης μας μπορεί να γίνει το μέγιστο της ευτυχίας για τους πονεμένους συνανθρώπους μας και ιδιαίτερα για τα άπορα και ορφανά παιδιά.
Τα τελευταία χρόνια αρκετοί ευσεβείς χριστιανοί από Ελλάδα και Κύπρο με τις στερήσεις τους βοηθούν εκατοντάδες άπορα και ορφανά παιδιά της Αφρικής με την παραχώρηση μηνιαίων υποτροφιών για να μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο. Ιδιαίτερη είναι η συμβολή του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού. Τελευταίως το Γυμνάσιο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων Λεμεσού βοήθησε οικονομικά για τη λειτουργία εκπαιδευτικού κέντρου για να στηριχθούν τα παιδιά του Ζιμπάμπουε. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε με σύνθημα: «Θέλουμε να κάνουμε την αγάπη πράξη προσφέροντας τη χαρά της μόρφωσης και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο σε φτωχά παιδιά που μας έχουν ανάγκη». Αυτό το σύνθημα προσπαθούμε με τις μικρές μας δυνάμεις να διακονήσουμε με την εθελοντική μας προσφορά και όλοι όσοι με τη βοήθεια του Θεού βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στην Αφρικανική Ήπειρο. Για να τα καταφέρουμε όμως χρειαζόμαστε και τις προσευχές όλων των ευσεβών χριστιανών, ως επίσης και στο βαθμό που μπορούν την ηθική και υλική στήριξή τους, γιατί το έργο των πρώτων εξαρτάται όχι μόνο από το Θεό, αλλά και από αυτούς. Στην Κύπρο λειτουργεί ο Σύλλογος «Φίλοι της Ιεραποστολής Ζιμπάμπουε» με Πρόεδρο τον κ. Σπύρο Μαραγκό, με αξιόλογες δραστηριότητες για τη στήριξη του ιεραποστολικού έργου. Στην Ελλάδα την ευθύνη αυτή την έχει η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος για την οικονομική στήριξη των ιθαγενών κληρικών σε όλο τον κόσμο και οι Ιεραποστολικοί Σύνδεσμοι.

Η αλληλεγγύη και η αλληλοστήριξη των ανθρώπων εξασφαλίζει και το μέλλον της επιβίωσης της ανθρωπότητος για να κληρονομήσουμε στα παιδιά μας ένα κόσμο καλύτερο από το δικό μας, με ασφάλεια και ειρήνη

Από την Ορθόδοξη Ιεραποστολή στο Κονγκό Μπραζαβίλ...

ΟΣΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ή Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΝΓΚΟ ΜΠΡΑΖΑΒΙΛ


Το κτίριο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στο Κονγκό Μπραζαβίλ «Φως των Εθνών»
Με τον Κώστα Τσαπάρα γνωριστήκαμε στο χώρο του Ιατρείου ενός κοινού μας φίλου. Όταν ο φίλος μας γιατρός με ενημέρωσε πως την προηγούμενη χρονιά ο Κώστας βρέθηκε για τρεις μήνες στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή του Κονγκό Μπραζαβίλ, αμέσως του πρότεινα να φιλοξενήσω τις εμπειρίες του, της εκεί παραμονής του, από τις στήλες του «Αντιαιρετικού». Όμως αυτό δεν κατέστη δυνατόν, επειδή ο Κώστας σε λίγες ημέρες επρόκειτο να «πετάξει» και πάλι για το Κονγκό Μπραζαβίλ. Πριν όμως φύγει, μου έδωσε το άρθρο του που είχε δημοσιεύσει στο περιοδικό «Φως Εθνών» και ένα CD με δεκάδες φωτογραφίες από την Ορθόδοξη Ιεραποστολή του Κονγκό. Ήδη ο Κώστας βρίσκεται από τις 28 Μαΐου στο Dolisie του Κονγκό όπου προσφέρει εθελοντικά για μία ακόμη φορά τις υπηρεσίες του στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή. Το άρθρο του το αφιερώνουμε σε όλους τους κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς που αόκνως και αυτοθυσιαστικά εργάζονται, για να μεταφέρουν την Ορθοδοξία στα πέρατα της Οικουμένης.
Ακολουθεί η παράθεση του άρθρου:
Τέλος Μαΐου με αρχές Αυγούστου πραγματοποίησα ένα ιεραποστολικό ταξίδι στην Αφρική με τον ιερομόναχο, ιεραπόστολο και φίλο μου π. Θεολόγο, στο χώρο που δραστηριοποιείται τα τελευταία οχτώ χρόνια. Σ’ αυτά τα χρόνια είχα τη «μισή» χαρά – όπως αποδεικνύεται τώρα – να συναντιόμαστε, μετά την επιστροφή του από την Αφρική και να μαθαίνω νέα του από την Ιεραποστολή στο Congo Brazzaville(Κονγκό Μπραζαβίλ). Αλλά για ποια νέα λέγω; Ε, όσα μπορούσα να του βγάλω με το τσιγκέλι που λέμε εδώ στη Λαμία. Παρόλο που είμαστε φίλοι από το στρατό. Πάντα ολιγόλογος και στην αγωνία μου να μάθω περισσότερα από την ιεραποστολική του προσφορά, αρκετές φορές άλλαζε κουβέντα. Δεν ήθελα κι εγώ να προσκρούσω στην μετριοφροσύνη του και την ταπεινότητά του.
Αλλά να, που ο Θεός θέλησε να τον ακολουθήσω στο πρόσφατο ταξίδι του και να δω και να ζήσω για 70 ημέρες όσα εκείνος δεν μου είπε…
Θα ήθελα λοιπόν να καταθέσω τη μαρτυρία μου στους αναγνώστες του περιοδικού «ΦΩΣ ΕΘΝΩΝ». Στους συνεργάτες «των μετόπισθεν» για να μην διστάσουν τώρα που τα πράγματα είναι οικονομικά δύσκολα στη πατρίδα μας, αλλά να προσφέρουν ανεπιφύλαχτα το «δίλεπτο της χήρας» από το υστέρημά τους, διότι αυτό ευλογείται και πιάνει τόπο στους έχοντας περισσότερη ανάγκη αδελφούς μας Αφρικανούς. Από τέτοιες προσφορές συγκινείται κι ο Θεός κι ευλογεί το σπιτικό μας και την πατρίδα μας.
Το «δίλεπτο της χήρας» δεν πάει χαμένο, αλλά ενισχύει τους αδελφούς μας τους Αφρικανούς.
Είδα, λοιπόν στην καρδιά της Αφρικής την Ορθοδοξία, τον Ελληνισμό και τον Πολιτισμό στα δημιουργήματά του. Με τους κόπους του, την υπομονή του, την προσευχή του εξαπλώνεται και στεριώνεται ποιοτικά η Ορθοδοξία.
Έχει δημιουργήσει πανέμορφες και λειτουργικές κτιριακές εγκαταστάσεις – εδώ χρησιμοποίησε και τις αρχιτεκτονικές του σπουδές – στο Dolisie, PointeNoire και φαντάζομαι και οι ναοί σε Brazzaville και Nkayi να είναι εξίσου λειτουργικοί και εντυπωσιακοί.
Με άφησε στο Ορφανοτροφείο «Άγιος Ευστάθιος» του Dolisie για να επιμεληθώ το λαχανόκηπο για τις ανάγκες των τριάντα πεντάρφανων βαπτισμένων μικρών παιδιών κι εκείνος έμαθα μετά από μέρες πήγε μακριά στο Impfondo και ξεκίνησε τις κατηχήσεις των Πυγμαίων.
Μέρος του λαχανόκηπου της Ορθόδοξης Ιεραποστολής
«Καλά, είπα, ούτε εδώ δε μου λέει λεπτομέρειες από το πρόγραμμά του;»
Στο διάστημα της παραμονής μου στο Ορφανοτροφείο είχα τη χαρά να δω τα ορφανά σ’ ένα λειτουργικά καλαίσθητο κτίριο κι εκεί να κινούνται, να κοιμούνται, να τρώνε, να απολαμβάνουν τη θαλπωρή, τη καθαριότητα, τα χάδια, το χαμόγελο, τη συμβουλή, την υπόδειξη, τη φροντίδα, τη περιποίηση, την ψυχαγωγία, τη συμπαράσταση του εμπνευστή ιεραποστόλου και των συνεργατών του, ντόπιων και επισκεπτών από την Ελλάδα.
«Γιατί πείνασα και μου δώσατε να φάω, δίψασα και μου δώσατε να πιω» Ματθ. 25:35
Είδα δίπλα στο νεόκτιστο σχολείο της Ιεραποστολής «ΦΩΣ ΕΘΝΩΝ» να μορφώνονται μαζί με άλλους τριακόσιους μαθητές, από την ευρύτερη περιοχή, σε καθαρές αίθουσες και να καθοδηγούνται από ορθόδοξους δασκάλους τόσο στο δημοτικό όσο και στο γυμνάσιο. Η υλική και η πνευματική τροφή στεριώνουν το δέντρο της Ορθοδοξίας καθημερινά.
Απέναντι, στην Εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, τα ορφανά παρακολουθούν τις λατρευτικές ευκαιρίες της Εκκλησίας μας.
Η Εκκλησία της Αγίας Ειρήνης
Τα ορθόδοξα μαυράκια μέσα στις κόκκινες στολές τους διακονούν στον π. Δημήτριο που καθημερινά εκτελεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα.
Θεία Λειτουργία στο Ναό της Αγίας Ειρήνης
Τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν εξελιχτεί σε καλλίφωνους ιεροψάλτες. Στην αξιοποίηση της ψαλτικής τέχνης συμβάλλουν Έλληνες, που κατά καιρούς επισκέπτονται τους χώρους της Ιεραποστολής. Επί των ημερών μου ο π. Αγαθόνικος από το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου Ολύμπου έκανε μαθήματα βυζαντινής μουσικής και αγιογραφίας. Σπουδαίο πράγμα να ανακαλύπτονται ταλέντα που θα στελεχώσουν τις νεοσύστατες ορθόδοξες ενορίες.
Ο χορός των ψαλτών
Παρατηρώντας τη συμμετοχή των πιστών στη Θεία Ευχαριστία, την κατάνυξη, την ομαδική ψαλμωδία, την ευλαβική προσέλευση στη Θεία Κοινωνία αναρωτιέμαι: Ποιος μπορεί να ανακόψει αυτό το ζήλο των νεοφώτιστων αδελφών μας γυρίζοντας την πλάτη στην μικρή οικονομική βοήθεια που χρειάζονται οι ιεραπόστολοι; Οι καμπάνες της Ορθοδοξίας χτυπούν κάθε μέρα όλο και σε περισσότερα χωριά και πόλεις της Αφρικής.
«Λάβετε φάγετε … πίετε εξ’ αυτού πάντες … » Ματθ. 26:26 – 28
Ωραία η ιδέα του π. Θεολόγου για τη διοργάνωση του 3ου κατά σειρά Σεμιναρίου των Ορθοδόξων νέων από διάφορες πόλεις του Congo με θέμα «Η ζωή των πιστών μέσα στην Ορθόδοξο Εκκλησία» στο Dolisie, τον περασμένο Ιούλιο του 2011. Εξήντα νέοι με τη φλόγα της Ορθοδοξίας συμμετείχαν στο Σεμινάριο.
Από τη διοργάνωση του Ορθόδοξου Σεμιναρίου
Άκουσαν τη φωνή της Εκκλησίας δια μέσου των ιεραποστόλων π. Θεολόγου και π. Αγαθόνικου. Ειπώθηκαν οι δικές τους απορίες. Έγιναν οι απαραίτητες συζητήσεις. Κατηχήθηκαν, βαπτίστηκαν τέσσερις νέοι.
«Πορευθέντες ουν μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς …» Ματθ. 28:19
Γέμισε η Εκκλησία από ψηλόλιγνους νέους, ακούστηκαν οι ψαλμωδίες τους στα ελληνικά, γαλλικά και κογκολέζικα. Έψαλαν με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια οι φοιτητές του Ορθόδοξου Πανεπιστημίου της Κινσάσα. Αντήχησε το τεριρέμ από τη χορωδία του Ιωάννη Βαπτιστή (βαπτιστικό όνομα) αριστούχου φοιτητή του Πανεπιστημίου. Παιδιά γεννημένα από Ορθόδοξους γονείς στην Κανάνγκα, όπου πριν από μερικά χρόνια ο π. Χαρίτων Πνευματικάκις φώναζε: «Χτυπάτε τις καμπάνες της Ορθοδοξίας στην Αφρική». Και χτύπησαν κι άκουσαν οι τότε υποψήφιοι πιστοί Ορθόδοξοι. Τώρα είδα σ’ αυτούς τους φοιτητές τ’ αποτελέσματα της Χάριτος του Θεού.
Μα είδα και κάτι άλλο. «Έλα μου είπε ο π. Θεολόγος τις πρώτες μέρες της παραμονής μου στο Dolisie, να πάμε έξω από την πόλη δίπλα σε μια μικρή λίμνη να οριοθετήσουμε το ορθόδοξο μοναστήρι που με τη χάρη του Θεού θα γίνει». Στάθηκα λίγο και του λέω: «Καλά και ποιοι θα εγκαταβιώσουν σ’ αυτό;»
Από την οριοθέτηση του Ορθόδοξου Μοναστηριού
«Και υποψήφιοι μοναχοί υπάρχουν και δωρητής βρέθηκε». Και συνέχισε: «Ένα μοναστήρι προσφέρει πολλά στην Ορθόδοξο Εκκλησία». Πήγαμε και ξαναπήγαμε μετά από λίγες μέρες και κάναμε τον αγιασμό θεμελιώσεως. Στο δρόμο προς το μοναστήρι περάσαμε από ένα ποτάμι. «Εδώ, μου είπε, έκανα τις βαπτίσεις πριν κατασκευαστεί το βαφτιστήριο δίπλα στην Αγία Ειρήνη». Απόρησα, όταν μου το είπε. Απόρησα, γιατί δεν ήμουν συνηθισμένος ν’ ακούω τα πεπραγμένα του. Πριν φύγουμε για Ελλάδα, είδαμε το ανέβασμα – χτίσιμο του μοναστηριού. Δεν χρειάζονται περισσότερα να πω. Όλα εν σιωπή, προσευχή και υπομονή γίνονται.

Ο Mητροπολίτης Μουάνζας Ιερώνυμος στο Ναύπλιο



Ο εγκαινιασθείς το 1995, προσκυνηματικός Ι.Ν. Αγίου Αναστασίου, Πολιούχου του Ναυπλίου, κάθε χρόνο την Κυριακή των 318 πατέρων της πρώτης οικουμενικής συνόδου, εορτάζει τα εγκαίνια του.
Εδώ γιορτάζεται η μνήμη του νεομάρτυρα Αγίου Αναστασίου του Ναυπλιέως (1ης Φεβρουαρίου), με καθολική στο Ναύπλιο αργία, ο ναός κτίστηκε με πρωτοβουλία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Ιακώβου προς τιμήν του Αγίου Αναστασίου στη νέα πόλη του Ναυπλίου και αποτελεί εκπλήρωση οφειλομένου χρέους των Ναυπλιωτών προς τον Τοπικό τους Άγιο. Φέτος στον Αρχιερατικό εσπερινό που έγινε για τα 17 εγκαίνεια του ναού,χοροστάτησε ο Mητροπολίτης Μουάνζας Ιερώνυμος από το πατριαρχείο Αλεξανδρείας ,ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο παρουσία του μητροπολίτη Αργολίδος κ. Ιακώβου και του θεοφιλεστάτου επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλινίκου .Μετά το τέλος του εσπερινού ακολούθησε λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου Αναστασίου στην νέα πόλη, προς ευλογία των κατοίκων .Να σημειωθεί πως ο μητροπολίτης Ιερώνυμος έχει σπουδάσει στην Ελλάδα θεολογία και έχει χειροτονηθεί ιερέας από τον μητροπολίτη Αργολίδος στον ναό του Αγίου Αναστασίου.




Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μουάνζας κ. Ιερώνυμος γεννήθηκε την 18η Μαρτίου 1963 στο BULOPA, BUSOGA, UGANDA. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1986-1991). Παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές του Κανονικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1992-1996). Χειροτονήθηκε Διάκονος το έτος 1996 και Πρεσβύτερος το έτος 1996. Διετέλεσε Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ιεράς Μητροπόλεως Καμπάλας (1996-1997) και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Επισκοπής Μπουκόμπας (1997-1999). Εξελέγη Επαρχιούχος Επίσκοπος Μπουκόμπας την 23η Νοεμβρίου 1999 και χειροτονήθηκε την 11η Δεκεμβρίου του ιδίου έτους υπό του μακαριστού Πατριάρχου Αλεξανδρείας κυρού Πέτρου Ζ΄. Την 23η Νοεμβρίου 2007 η Ιερά Επισκοπή Μπουκόμπας ανυψώθη σε Μητρόπολη, υπό τον τίτλο Μουάνζας με Έδρα την Μποκόμπα της Τανζανίας.




Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΕΚ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
Ήταν γέννημα και θρέμμα της πόλης του Ναυπλίου και έκανε το επάγγελμα του ζωγράφου. Αρραβωνιάστηκε την κόρη ενός χριστιανού, αλλά επειδή αυτή δεν είχε καλή ζωή, ό Αναστάσιος διέλυσε τον αρραβώνα. Οι συγγενείς όμως της κοπέλας έκαναν διάφορα σατανικά μάγια στον Αναστάσιο, για να τον εκδικηθούν. Με αποτέλεσμα ό Αναστάσιος να χάσει τα λογικά του. Εκμεταλλευόμενοι αυτή του την κατάσταση οι Τούρκοι, τον εξισλάμισαν. Αλλά όταν ό Θεός ευλόγησε και συνήλθε στα λογικά του, με θάρρος αποκήρυξε τον Ισλαμισμό και με γενναιότητα ομολόγησε τη χριστιανική του πίστη. ΟΙ Τούρκοι, με διάφορες κολακείες και υποσχέσεις προσπάθησαν να τον μεταπείσουν, αλλά o Αναστάσιος παρέμεινε ακλόνητος στη χριστιανική ομολογία του. Τότε στις 1 Φεβρουαρίου 1655, υπέμεινε μαρτυρικό θάνατο από τους Τούρκους, με διαμελισμό. Δηλαδή τον κατάσφαξαν με μαχαίρια. Το Ναύπλιο τον έκανε πολιούχο του και ωραίος ναός στολίζει την πόλη αυτή προς τιμήν του νεομάρτυρα αυτού.

http://vatopaidi.wordpress.com/2012/05/28/

Σώμα Χριστού μεταλάβετε... στην Αφρική


Ιερά Επισκοπή Κονγκό (Μπραζαβίλ) – Γκαμπόν
http://www.orthodox-congo.com/index/wp-content/uploads/2011/12/Untitled-3.jpg




Ιερά Επισκοπή Μπουρούντι και Ρουάντας
http://patmias.blogspot.gr/2010/10/blog-post_6391.html


 Ιερά Επισκοπή Μοζαμβίκης


Ιερά Μητρόπολη Χαρτούμ και παντός Σουδάν



Ιερά Επισκοπή Κατάγκας (Κονγκό)


















Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε και Αγκόλας


Ιερά Μητρόπολη Νιγηρίας


image
Ιερά Μητρόπολη Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας
http://www.cnewa.us/default.aspx?ID=3211&pagetypeID=4&sitecode=US&pageno=1



Ιερά Μητρόπολη Κένυας
http://ierapostoli.wordpress.com/2011/03/21/kenya_patriarxeio1/





Ιερά Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής
http://pa-imka.org/index.php/el/gallery-el/2011-03-30-20-00-49



DSC00920
Ιερά Μητρόπολη Γουινέας - Σιέρρα Λεόνε
http://ierapostoli.wordpress.com/2013/05/27/christos_georgiou_sierraleone/