Δελτίο Τύπου Ι.Μ.Ζιμπάπουε
Με τις ευλογίες του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε στο Χαράρε Συνέδριο με θέμα το Περιβάλλον και τις Κλιματικές Αλλαγές. Στο Συνέδριο συμμετείχαν Ιθαγενείς κληρικοί, Απόφοιτοι θεολόγοι από τον τοπικό πληθυσμό που αποφοίτησαν πρόσφατα από τις γνωστές εκκλησιαστικές μας Σχολές του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια και του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στην Ναϊρόμπι και επίλεκτα μέλη της Νεολαίας της Τοπικής Εκκλησίας για τον καταρτισμό τους σε θέματα ποιμαντικής Διακονίας σε θέματα Περιβάλλοντος για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.
Για τον σκοπό αυτό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ, μετά τον χαιρετισμό του εκ μέρους του Πατριάρχου Θεοδώρου, αναφέρθηκε στην συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για την Βιώσιμη Ανάπτυξη και την καταπολέμηση της Φτώχειας και της Πράσινης, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Ρίο Ντετζανέϊρο στη Βραζιλία (Ρίο+20), αναλύοντας τις σημαντικότερες από τις 283 Παραγράφους της Τελικής Διακήρυξης.
Η γνωστή Καθηγήτρια Δρα. Λιζ από το Πανεπιστήμιο του Κέϊπ Τάουν, ειδική επιστημονική Σύμβουλος στο UNEP και στις ετήσιες Διεθνείς Συνδιασκέψεις των COP (Conference of the Parties of UN) ήταν η κύρια ομιλήτρια για το πρόβλημα των Κλιματικών Αλλαγών.
Η Δρα. Λυδία από το Πανεπιστήμιο της Πρετόριας ομίλησε για τις νέες μη ρυπογόνες πηγές ενέργειας και πρακτικούς τρόπους για να ζήσουμε σ’ ένα καλύτερο Πλανήτη και εμείς και τα παιδιά μας.
Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με αναφορά στο επταετές σχέδριο στρατηγικής ποιμαντικής δράσης για το Περιβάλλον του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής στην Αφρικανική Ήπειρον. Επίσης με εθελοντική συμμετοχή καθαρίσθησαν από τα σκουπίδια δύο κεντρικοί δρόμοι που περνούν μπροστά από τους χώρους της Μητροπόλεως και καταλήγουν στο Κέντρο του Χαράρε μέσω του Προεδρικού Μεγάρου. Για τον ίδιο σκοπό ετοιμάσθηκε και αναρτήθηκε σε ανοικτό συγκοινωνιακό κόμβο ειδική πράσινη πινακίδα με το μήνυμα «Σεβαστείτε τη Δημιουργία του Θεού- Προστάτεψε το Περιβάλλον».
Σε κοινωνίες, όπως στην Αφρική, όπου πολλοί άνθρωποι, κι ιδιαίτερα μικρά παιδιά υποφέρουν και πεθαίνουν από ανεξέλεκτες ασθένειες και υπερβολική φτώχεια, ο σεβασμός προς το Περιβάλλον κι η προστασία του θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε υγιεινές συνθήκες επιβίωσης, αλλά και το πνεύμα της κοινωνικής αλληλεγγύης να μοιραζόμαστε τα αγαθά που μας δίνει ο Θεός με αυτούς που τα στερούνται. Οι χωματερές της καταστροφής μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων στο χώρο της Ευρώπης για να προστατευθούν ατομικά οικονομικά δικαιώματα αποδείχθησαν μια μορφή αποστασίας από τον Θεό που με τις υπερβολικές πληρωμές γονάτισαν την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου.
Κλείνοντας το σημαντικό αυτό Συνέδριο για το Περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές,ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτης, τόνισε ότι «είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι τα οφέλη από την επιστήμη, τουλάχιστον στο τομέα της υγείας, δεν θα έπρεπε να είναι προνόμιο μόνο των πλούσιων κοινωνιών». Αναφέρθηκε μάλιστα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που πολλά μικρά άπορα και ορφανά παιδάκια στην Αφρική πεθαίνουν γιατί δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εμβόλια που δεν κοστίζουν περισσότερο από ένα δολλάριο. «Δυστυχώς», τόνισε, ”τα φάρμακα αυτά, για πολλούς ανθρώπους στην Αφρική, επειδή είναι άεργοι και δεν έχουν κανένα εισόδημα, τους κοστίζουν πολύ ακριβά και έτσι μόνο άρρωστοι από τις δυτικές κοινωνίες επωφελούνται από τη χρήση τους. Οι άρρωστοι από τις πολυπληθέστερες και φτωχότερες κοινωνίες του κόσμου δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Και αυτο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της σύγχρονης Διεθνούς Κοινότητας, αλλά και της κάθε Κοινωνίας που μπορεί να βοηθήσει και παραμένει αδιάφορη».
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου