Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Παρουσίαση του βιβλίου “Χριστιανικές Εκκλησίες στην Αρχαία Νουβία”




Μια πολύ όμορφη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στις αρχές της εβδομάδας. Η παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέως Χλόης Τριανταφύλλου υπό τον τίτλο “Χριστιανικές Εκκλησίες στην Αρχαία Νουβία” των εκδόσεων Ακρίτας - Π. Κυριακίδηςέδωσε την ευκαιρία σε φίλους του βιβλίου,

του πολιτισμού, της ιστορίας και της αρχαιολογίας να ταξιδέψουν και να εξερευνήσουν νοερώς μονοπάτια αρχαία και ανεξιχνίαστα με την βοήθεια των αξιόλογων ομιλητών.

Τον λόγο έλαβε πρώτος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαρτούμ, Υπέρτιμος και Έξαρχος παντός Σουδάν κ. Εμμανουήλ, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολιτιστική και πνευματική και εκκλησιαστική παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Νουβία.


Στην συνέχεια ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημιού Αθηνών κ. Δημήτριος Μόσχος με τη βοήθεια σχετικού οπτικοακουστικού υλικού παρουσίασε την πορεία της ελληνικής παρουσίας στα μέρη της Νουβίας (σημερινό Σουδάν), ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης των εκ Σουδάν Ελλήνων κ. Εμμανουήλ Παπγής ολοκλήρωσε τον κύκλο των ομιλιών επισημαίνοντας τις προσπάθειες που πραγματοποιούνται, όπως αυτή της συγγραφέως κυρίας Χλόης Τριανταφύλλου, για την ανάδειξη του ελληνο-ορθόδοξου πολιτιστικού πλούτου της Νουβίας.

Την παρουσίαση συντόνισε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Συνοδινός, πρ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος μέσα από την ζωντανή και γλαφυρήπεριγραφή στοιχείων που σχετίζονται με την αρχαία Νουβία καθώς και την ιστορική διαδρομή της Ορθοδοξίας στα μέρη εκείνα αποκάλυψε άγνωστες πτυχές του ιστορικού παρελθόντος της μυθικής αυτή χώρας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με γόνιμη και δημιουργική συζήτηση, ενώ οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την επιθυμία να συνεχίσει η Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών την ανάδειξη ανάλογων πολιτιστικών και πνευματικών προσπαθειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου