Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Ένας Αφρικανός μητροπολίτης, «διεθνής ζητιάνος»...

... και πρότυπο αληθινού ποιμένα!



«Θα έδινα στον εαυτό μου τον τίτλο του διεθνή ζητιάνου, γιατί όπου πηγαίνω ζητάω χρήματα». Η φράση ανήκει στον αφρικανό μητροπολίτη Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας κ. Ιωνά, ο οποίος μιλά άπταιστα Ελληνικά και θεωρεί την χώρα μας δεύτερη πατρίδα του. Ο κ. Ιωνάς είναι ένας σύνδεσμος γνωριμίας με κράτη και πολιτισμούς όπου η παρουσία της χώρας μας με επίσημο τρόπο είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
Ο Μητροπολίτης Ιωνάς μιλά άπταιστα Ελληνικά και δηλώνει:
"Ο Ελληνισμός είναι δυστυχώς λιγοστός στην Ουγκάντα. Όμως εμείς, επιτελούμε το Πατριαρχικό και Ιεραποστολικό μας έργο και προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη, είτε είναι χριστιανοί είτε όχι".

Στην Ουγκάντα μόλις ένας στους 15.000 είναι Ορθόδοξος και υπάρχουν 47 ιερείς, όπου ο καθένας υπηρετεί δύο με τρεις ενορίες. «Οι αποστάσεις είναι μεγάλες, από τη μία ενορία στην άλλη, και για τον λόγο αυτό χρειάζεται να μετακινούνται με μοτοσικλέτες που έχουμε πάρει σε κάποιους», εξηγεί ο μητροπολίτης Ιωνάς. Γιατί οι υπόλοιποι μετακινούνται με ποδήλατο, όπως λέει ο ιεράρχης. Όσο για τις εκκλησίες, είναι μικρές, μοιάζουν με τα σπίτια των κατοίκων αφού δεν σπαταλούνται χρήματα για μεγάλους ή επιβλητικούς ναούς.

Η βοήθεια που παίρνει η Μητρόπολη για τις ανάγκες και το έργο προέρχεται από διαφορετικές πλευρές. «Θα έδινα στον εαυτό μου τον τίτλο του διεθνή ζητιάνου, γιατί όπου πηγαίνω ζητάω χρήματα. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δίνουν βοήθεια. Και προσπαθούν και αυτοί να συγκεντρώσουν βοήθεια για τη Μητρόπολη και το έργο της. Επίσης, βοηθάει η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδας, που δίνει ένα ποσό σε κάθε ιερέα της Μητρόπολης. Είναι περίπου 90 ευρώ τον μήνα, όταν οι δάσκαλοι του Δημοτικού παίρνουν περίπου 100 ευρώ. Τα χρήματα δεν φτάνουν, δεν είναι αρκετά, αλλά όμως είναι μία σημαντική βοήθεια...».

Ο μητροπολίτης Καμπάλας, υπέρτιμος και έξαρχος πάσης Ουγκάντας Ιωνάς, γεννήθηκε το 1945. Μεγάλωσε στην Ουγκάντα και συνέχισε τις σπουδές του στην Εκκλησιαστική Σχολή της Κρήτης. Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής και της Φιλοσοφικής Σχολής στην Αθήνα. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1981 και πρεσβύτερος το 1982. Τον Ιούλιο του 1992 χειροτονήθηκε επίσκοπος Μπουκόμπας. Τον Μάιο του 1997 εξελέγη μητροπολίτης Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας.

http://www.ierovima.gr/pages/article.aspx?id=43

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου