Ι. Μητρόπολη Ζάμπιας & Μαλάουι
Ο π. Νικόδημος Chilembwe, Ορθόδοξος κληρικός από το Blantyre του Μαλάουι, βρέθηκε αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα, για να πραγματοποιήσει προσκύνημα στο Άγιον Όρος και να εντρυφήσει στην Ορθόδοξη πνευματικότητα. Εκμεταλλευόμενοι την παρουσία του, του ζητήσαμε να μας μιλήσει για την Ορθοδοξία στη μικρή αυτή χώρα της Ανατολικής Αφρικής.
Πριν από 7 χρόνια, ήμουν Προτεστάντης στο θρήσκευμα και μεταφραστής στο επάγγελμα. Μου άρεσε να διαβάζω και να μεταφράζω κείμενα από τα αγγλικά στα τσιτσέουα, την αυτόχθονα γλώσσα του Μαλάουι. Μια μέρα, καθώς διέσχιζα την πόλη, συνάντησα ανεγερμένη μια Ορθόδοξη εκκλησία. Το θέαμα με παραξένευσε. Έμοιαζε κάπως με τζαμί, αλλά ο σταυρός έδειχνε ότι ήταν κάτι το χριστιανικό. Η περιέργεια με ώθησε να μπω μέσα και να παρατηρήσω το εσωτερικό του. Μπερδεύτηκα. Παρ’ όλο που ήμουν πιστός Προτεστάντης, ο χώρος ήταν πρωτόγνωρος για μένα. Ένα δέος με κατέλαβε.Ξαφνικά, από τη βόρεια πλευρά του ναού, είδα μια μαύρη φιγούρα να με πλησιάζει. Ήθελα να τρέξω και να ξεφύγω, αλλά ένας Ορθόδοξος ιερέας με σταμάτησε. Ήταν ο π. Ερμόλαος Ιατρού. «Ποιος είσαι εσύ; Τι σε έκανε να έρθεις εδώ;», με ρώτησε. «Ήθελα να μάθω κάποια πράγματα γι’ αυτή την εκκλησία» του είπα και άρχισα να κάνω ερωτήσεις. Μετά από αρκετή συζήτηση, του ζήτησα να με δεχθεί για κατήχηση.
Όταν πέρασε λίγος καιρός, ο π. Ερμόλαος ρώτησε με τι ασχολούμαι επαγγελματικά. Μόλις του είπα ότι είμαι μεταφραστής, μου πρότεινε μια μικρή θέση στο μεταφραστικό και εκτυπωτικό γραφείο της Ιεραποστολής. Αυτό ήρθε σαν θείο δώρο για μένα. Παράλληλα, μου έδωσε μια στοίβα βιβλίων σχετικά με την Ορθόδοξη πίστη, για να τα μελετήσω στο σπίτι. Σιγά-σιγά, μερικοί φίλοι μου ενδιαφέρθηκαν και θέλησαν να έρθουν κι αυτοί για κατήχηση. Βαπτίστηκα μετά από ένα χρόνο. Η οικογένειά μου ήταν αρχικά δύσκολο να κατανοήσει τη μεταστροφή μου, αλλά με τη χάρη του Θεού αυτό άλλαξε.
Την Πρωτομαγιά του 2009 χειροτονήθηκα ιερέας. Αυτό ήταν μια νέα ευλογία και ευκαιρία για μένα να γνωρίσω καλύτερα τα της πίστης μου. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν τα μαθαίνουμε ποτέ όλα. Συνεχώς μαθαίνουμε και νέα πράγματα.
Τότε, μου ανατέθηκε η διακονία του κατηχητή. Με τον καιρό, κατάλαβα ότι τα δόγματα της Αγίας μας Εκκλησίας είναι πολύ δυνατά, γιατί κατάγεται από την Αποστολική Εποχή, από την εποχή της Αγίας Γραφής. Δεν είναι σαν τις άλλες εκκλησίες που ξεφύτρωσαν ξαφνικά από το πουθενά, χωρίς ρίζα.
Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, όταν προσευχόμαστε, το νιώθουμε ότι προσευχόμαστε. Οι προτεστάντες δεν ξέρουν τίποτα για τα μυστήρια. Ούτε για την Αγία Τριάδα δε μιλάνε. Το βάπτισμα το κάνουν μόνο με ράντισμα και όχι όπως διδάσκει η Αγία Γραφή. Οι πάστορές μας φοβούνταν μη βραχούν με το νερό. Δεν έχουν την εξομολόγηση, δεν έχουν πνευματικό. Αλλά όταν κανείς θελήσει να συναντήσει έναν Πρόεδρο, πρέπει να ακολουθήσει κάποιο πρωτόκολλο. Έτσι κι εμείς πρέπει να τηρούμε το πρωτόκολλο που έθεσε ο Θεός για την άφεση των αμαρτιών μας.
Αυτή είναι η αληθινή Πίστη. Κι οι σοβαροί άνθρωποι το συνειδητοποιούν αυτό, άσχετα αν στο τέλος πιστεύουν στην Ορθοδοξία. Δυστυχώς, η Ορθοδοξία είναι πολύ νέα στη χώρα μου. Συνεχώς με ρωτούν «πού ήταν αυτοί οι άνθρωποι τόσους αιώνες;». Δύσκολο ερώτημα. Τους απαντώ ότι αυτό ήταν το σχέδιο του Θεού.
Σήμερα υπάρχουν 2.000 άνθρωποι που έχουν βαπτιστεί Ορθόδοξοι και πολλοί που παρακολουθούνται και κατηχούνται τουλάχιστον για ένα χρόνο.
Η κυριότερη δραστηριότητά μας είναι η κατήχηση. Πρέπει να ταξιδεύουμε από την πόλη στα χωριά. Η μετακίνηση είναι δύσκολη. Δεν έχουμε βενζίνη, μένουμε στο δρόμο. Έχουμε 25 ενορίες σε όλη την επικράτεια, με εξαίρεση το πιο βορεινό μέρος της χώρας, αλλά οι 10 εξ αυτών δεν έχουν Ιερό Ναό.
Παράλληλα, ασκούμε και φιλανθρωπικό έργο. Προσπαθούμε να παρέχουμε καθαρό νερό, γιατί το Μαλάουι αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με την ύδρευση. Ήδη έχουμε ανοίξει πάνω από 20 πηγάδια. Επιπλέον, προσπαθούμε να ταΐζουμε 300 ορφανά παιδιά κάθε μέρα. Πολύ δύσκολο έργο! Πολλές φορές δεν έχουμε τίποτα να τους δώσουμε και σκεφτόμαστε μήπως πρέπει να σταματήσουμε. Αλλά αφού ξεκινήσαμε, αυτό θα ήταν σαν προδοσία για αυτά τα παιδιά. Ελπίζουμε στο Θεό και συνεχίζουμε το έργο μας.
Προσπαθούμε επίσης τακτικά να επισκεφτόμαστε τις φυλακές. Τους πηγαίνουμε δώρα, τους κατηχούμε. Έχουμε ήδη κάποιες ομάδες φυλακισμένων. Δεν έχουμε βαπτίσει όμως κανέναν. Αλλά για κάθε φυλακή έχουμε ορίσει μια επιτροπή που τους επισκέπτονται και τους κατηχούν. Επίσης, θέλουμε να οργανώσουμε πνευματικές συναντήσεις για τις γυναίκες, αλλά μέχρι στιγμής δεν τα έχουμε καταφέρει.
Ευτυχώς, υπάρχουν μερικοί πιστοί με μεγάλο ζήλο για τη διάδοση της πίστης μας. Έχουμε στείλει έξι πιστούς στην Κένυα, για να σπουδάσουν στο ιερατικό σεμινάριο εκεί. Μόλις τελειώσουν και εφόσον κληθούν από το Θεό, θα τους κάνουμε ιερείς. Υπάρχουν επίσης και κάποιοι σοβαροί κατηχητές, που τους στέλνουμε στα χωριά για κατηχήσεις. Κάθε εβδομάδα τους προσκαλούμε και τους διδάσκουμε στο φροντιστήριο κατηχητών. Τους τονίζουμε να μη διδάξουν τίποτα που να μην υπάρχει μέσα στα Ορθόδοξα βιβλία τους, να μη λένε πράγματα που τα βγάζουν από το μυαλό τους. Αν δεν μπορούν να απαντήσουν σε κάποια ερώτηση, τότε να μην απαντάνε καθόλου, αλλά να συμβουλεύονται τα βιβλία τους. Καλύτερα να τους διαβάσουν μια απάντηση από μέσα και μετά να την εξηγήσουν.
Το εκτυπωτικό και μεταφραστικό κέντρο της Ιεραποστολής μας είναι μια δύσκολη και απαιτητική εργασία. Πρέπει να βρούμε σπουδαγμένους ανθρώπους που ξέρουν καλά αγγλικά. Δυστυχώς δεν έχουμε κανέναν Ορθόδοξο κατάλληλο για να κάνει μεταφράσεις. Έχουμε ήδη μεταφράσει τη Θεία Λειτουργία και κάποια μυστήρια. Έχουμε μοιράσει σε κάθε πιστό ένα βιβλιαράκι για να διαβάζει και να καταλαβαίνει τη Θεία Λειτουργία. Τώρα μεταφράζουμε τα Μηναία. Οι περισσότεροι πιστοί μας παρακολουθούν και τον Όρθρο και τον Εσπερινό και το Απόδειπνο.
Η διαδικασία της μετάφρασης είναι πολύ κουραστική και πολυδάπανη. Οι καλοί μεταφραστές θέλουν καλό μισθό. Απαιτούνται πολλά χρηματα, γιατί δε θέλουμε κάποιον που ασχολείται με τις μεταφράσεις ως μερική απασχόληση, καθώς τότε η ποιότητα και η ταχύτητα των μεταφράσεων δε θα είναι καλή. Αν κάτι είναι πολύ καινούργιο για τους μεταφραστές, τότε έρχονται σε μένα και τους το εξηγώ.
Εύχομαι να αυξήσω τη γνώση που έχω για το Θεό. Δεν είμαι ικανοποιημένος. Πρόσφατα ήμουν στην Ιερά Μονή Καρακάλλου και προβληματίστηκα. Άραγε, πόσο πιο δύσκολο είναι για έναν έγγαμο κληρικό στον κόσμο να σωθεί; Διάβασα και το βιβλίο του αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή και κατάλαβα ότι δεν ξέρω πολλά πράγματα, είμαι πολύ πίσω στη γνώση του Θεού. Θέλω να είμαι πολύ κοντά στον πνευματικό μου και άλλους σοφούς ανθρώπους για να πλουτίζω τη ζωή μου με την αλήθεια. Και αυτή την αλήθεια να τη μοιράζομαι με τους ανθρώπους και έτσι να κληρονομήσουμε την αιώνια ζωή, που μόνο η Ορθόδοξη πίστη μπορεί να προσφέρει. Το όραμά μου είναι να γίνω άγιος και να οδηγήσω τις ψυχές των ανθρώπων στο Χριστό.
π. Νικόδημος Chilembwe
http://ierapostoles.gr/?p=6828
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου