Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ

Ιερά Μητρόπολις Πατρών – Ιερός Ναός Οσίου Ιωακείμ Έξω Αγυιάς

 

Τη Κυριακη 24 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στο “Κυριακάτικο αρχονταρίκι μας” η εκδήλωση η αφιερωμένη στην Εβδομάδα Εξωτερικής Ιεραποστολής, με θέμα την Ορθοδοξία στην Αφρική σημερα. Προσκεκλημένος ηταν ο Προεδρος του Συλλόγου  Ιεραποστολής ο Πρωτοκλητος κ.Νικόλαος Σίμος, Δικηγόρος.

ΜΙΚΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟ ΑΡΧΙΜ. ΧΑΡΙΤΩΝΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑΚΙ
Ο π. Χαρίτων γεννήθηκε στις 18/8/1908 στην Κρήτη. Από μικρός έδειξε σημεία του προορισμού του. Δεκαεπταετής μιλούσε στην Εκκλησία του χωριού του (Παλαιλώνιο Χανίων).
Μετά τη λήψι του πτυχίου της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κήρυξε σε πολλές περιοχές της Ελλάδος.
Το 1940 χειροτονήθηκε διάκονος υπό του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρύσανθου και το 1945 ιερεύς στη Έδεσσα. Μετά την Κατερίνη, όπου από το 1947 υπηρέτησε ως Ιεροκήρυξ, ήλθε στην Πάτρα το 1958 και για 15 χρόνια έδωσε δυναμική μαρτυρία “Πίστεως και Αγάπης”.
Το 1972 ίδρυσε το Σύλλογο Ορθοδόξου Ιεραποστολής “Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ”.
Κατά την παραμονή του στην Πάτρα παρουσίασε και συγγραφικές εργασίες, που αποπνέουν έρωμα ορθοδόξου πνευματικότητος. Οι πιστοί στους οποίους έδειξε τον “Αιώνιο Κατακτητή”, κληρικοί, επιστήμονες, έντιμοι εργαζόμενοι, χριστιανοί οικογενειάρχες, αφιερωμένες υπάρξεις, αποτελούν το πνευματικό του κεφάλαιο.
Το 1973 με την συνταξιοδότησί του ως Ιεροκήρυξ, κλείνει ένα μεγάλο πολύεδρο, πολύμορφο και δημιουργικό έργο, που τον καταξίωσε στον Ελλαδικό χώρο.
Η μεγάλη απόφασι:
Σε ηλικία 65 ετών, στις 9/7/1973, ο π. Χαρίτων με αποστολικό ζήλο, πορεύεται στην Αφρική για το Χριστό, στον τόπο που έφησε την τελευταία του πνοή ο μακαριστός π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος, την Κανάγκα του Κογκό.
Συνάντησε πάρα πολλά εμπόδια, διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες, επιδημίες, δυστυχία, πείνα, εξεγέρσεις, πολέμους, δυσκολίες μέχρι αφανισμού του. Δεν οπισθοχώρησε, έμεινε εκεί και απαντούσε: “Οι ιερείς του Θεού του Υψίστου δε φοβούνται ούτε το θάνατο”.
Αναλώθηκε στο να κηρυχθή “το Ευαγγέλιον πάση τη κτίσει”, η Ορθοδοξία “εις την οικουμένη”. Στην Κανάγκα ο π. Χαρίτων παρέμεινε συνεχώς 25 χρόνια μέχρι την κοίμησί του.
Ο Θεός ευλόγησε το αγιαστικό, λατρευτικό, διδακτικό, κατηχητικό, εκπαιδευτικό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό, Ορθόδοξο Εκκλησιαστικό του έργον.
  • Η Θεία Λειτουργία, που με ιεροπρέπεια και κατάνυξι επιτελούσε, προσήλκυε τους ιθαγενείς στην Ορθοδοξία.
  • Ευρήκε περί τους 30 Ορθοδόξους και με την Χάρι του Θεού κατόπιν Κατηχήσεως, δια του Αγίου Βαπτίσματος, τους χάρηκε αυξανόμενους σε 30.000 και πλέον.
  • Με τις πολύμοχθες, άοκνες προσπάθειές του και την οικονομική βοήθεια από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανηγέρθησαν περίτεχνοι Ι. Ναοί.
  • Δώδεκα πνευματικά του τέκνα, ορθόδοξοι ιθαγενείς, αξιώθηκαν της τιμής να γίνουν κληρικοί. Χειροτονήθηκαν από τον οικείο Επίσκοπο Σεβ. Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κ. Τιμόθεο, που ποικιλοτρόπως συμπαρίστατο στις προσπάθειες και ενίσχυε τον ακάματο εργάτη του Ευαγγελίου.
  • Στο ιατρείο της Ιεραποστολής με την προσφορά αρχικά της ασκήτριας στην αγιότητα, αδελφής της αγάπης, αειμνήστου Όλγας Παπασαραντοπούλου και στην συνέχεια των πέντε αφιερωμένων Αδελφών Νοσοκόμων από την Ελλάδα, ανακουφίζονται οι πονεμένοι αδελφοί μας και τους παρέχεται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψι.
  • Στα εκπαιδευτήρια “Φως Εθνών” “LUMIERE DES NATIONS” 1000 μαθητές – μαθήτριες σε διάφορες τάξεις Δημοτικών – Γυμνασίου – Λυκείου δέχονται τα πολύτιμα αγαθά της παιδείας. Στους μαθητές παρέχονται δωρεάν σίτισι, ρουχισμός, βιβλία, γραφική ύλη κ.ά.
  • Με τους κόπους των αφοσιωμένων τεσσάρων εκπαιδευτικών, τα Σχολεία έχουν μεγάλες επιτυχίες και τυγχάνουν πολλαπλών διακρίσεων.
  • Στο χώρο του ιεραποστολικού κλιμακίου δεσπόζει ο περικαλλής Ι. Ναός του Αγίου Ανδρέου, με βυζαντινή αγιογραφία και μυσταγωγική ατμόσφαιρα, κέντρο και ορμητήριο κάθε αγώνος και πόλος έλξεως των πιστών Ορθοδόξων.
  • Γύρω του έχουν αναπτυχθεί σταδιακά και οργανωμένα, καλαίσθητα και εντυπωσιακά κτίρια σε βυζαντινό ρυθμό. Το ιατρείο, τα σχολεία “Φως Εθνών”, αίθουσες κατηχητικών και πνευματικών συγκεντρώσεων, για ανθρώπους κάθε ηλικίας, βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο, οι κατοικίες του ιεραποστολικού κλιμακίου, κτίριο Σεμιναρίου, για την κατάρτισι στελεχών από μακρινές περιοχές, ξενώνας 50 κλινών, κατοικίες ιθαγενών κληρικών, εργαστήρια, αποθήκες κ.ά.
Για την δημιουργία όλων αυτών ο π. Χαρίτων δόθηκε “ψυχή τε και σώματι” προσφέρων βέβαια και τα χρήματα της συντάξεώς του. Πολύτιμος ήταν και η συμβολή του Αρχιμ. π. Ιγνατίου Μαδενλίδη, πνευματικού τέκνου και αξίου διαδόχου του, που τα τελευταία χρόνια στάθηκε κοντά του.
Ο π. Χαρίτων κατέλιπε ως υψικάρυνος κατάκαρπος ελαία, θαυμαστά επιτεύγματα και πνευματικές υποθήκες. Ευηγγελίσθη την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό στην Αφρική “εν ταπεινώσει και απλότητι”.
Τιμητικές διακρίσεις:
Αν και ο μακάριος π. Χαρίτων ουδέποτε επεδίωξε ανθρώπινες διακρίσεις, ως επιβράβευσι των μόχθων του, εν απουσία, του απονεμήθησαν: Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (χαλκούν μετάλλιον). Και υπό της Αποστολικής Εκκλησίας των Πατρών “τιμητικόν δίπλωμα με Σταυρόν Μετάλλιον του Αγ. Ανδρέου”.
Πλήρης ημερών και έργων αγαθών, λευκανθείς εις αγώνας κατακτήσεως της αγιότητος, κοιμήθηκε εν Κυρίω “ανώδυνα και ειρηνικά” την Κυριακή 29/3/1998, που η Εκκλησία μας τιμά τον Άγιο Ιωάννη τον συγγραφέα της Κλίμακος, αφού κοινώνησε, για τελευταία φορά των Αχράντων Μυστηρίων.
Ο Υψιπετής Αετός της ιεραποστολής, ο πύρινος μαχητής της Πίστεως, ο αθόρυβος “επαναστάτης”, ο αυστηρός και ασκητικός Γέροντας, ο σταθερός και συνεπής στις παραδόσεις των Πατέρων, ο εμφορούμενος από βαθύ εκκλησιαστικό φρόνημα, ο Πατέρας χιλιάδων Αφρικανών, ο δούλος Κυρίου, έφυγε οσιακά, για την αιωνιότητα.
Ετάφη κατά την επιθυμία του, πίσω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου, που με αίμα και ιδρώτα ανήγειρε και αναπαύεται στην αφρικανική γηκηρύσσων την Εκκλησία της Αναστάσεως, την Ορθοδοξία.
Επί του τάφου του αναγράφονται σε μαρμάρινη πλάκα τα τελευταία του λόγια:
“Χριστός Ανέστη…!
Χτυπάτε τις καμπάνες της Ορθοδοξίας,
σε όλη την Αφρική,
σε όλη την Αφρική…
χτυπάτε τις καμπάνες της Ορθοδοξίας,
της Ορθοδοξίας…!”


http://osiosioakim.wordpress.com/2013/03/27/%CE%B7-%CE%BF%CF%81%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%BE%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%86%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου