Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Οι Ελληνες αναζητούν ευκαιρίες στη Ζάμπια

Οι Ελληνες αναζητούν ευκαιρίες στη Ζάμπια
Ο πρόεδρος της Ζάμπια Γκάι Σκοτ με τη σύζυγό του. Η Ζάμπια
είναι η μόνη αφρικανική χώρα με λευκό πρόεδρο
 
 
Τσακίρη Τόνια /tovima.gr
 
Η Ελβετία της Υποσαχάριας Αφρικής θεωρείται η Ζάμπια, στην οποία πολλοί επιχειρηματίες, πλέον και από την Ελλάδα, φιλοδοξούν να επεκταθούν και να εκμεταλλευθούν τις προοπτικές ανάπτυξης που εμφανίζει η αφρικανική χώρα. Ο συνολικός τζίρος της ελληνικής δραστηριότητας αγγίζει περίπου το 1 δισ. δολάρια και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί, καθώς πολλοί νέοι επιχειρηματίες από όλον τον κόσμο αλλά και την Ελλάδα εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τη Ζάμπια, η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε μεγάλα έργα υποδομής, εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.
Πρόσφατα μάλιστα ιδρύθηκε το  Ελληνοζαμπιανό Επιμελητήριο, με στόχο την ανάδειξη των προοπτικών ανάπτυξης του εμπορίου, της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στο επιχειρηματικό κοινό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Δημήτρη Λουκά, η Υποσαχάρια Αφρική έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, είναι η ανερχόμενη ήπειρος του 21ου αιώνα, ενώ η πολλά υποσχόμενη Ζάμπια μπορεί να αποτελέσει τη χώρα-«κλειδί» για ανάπτυξη στις γειτονικές χώρες.
Η Ζάμπια μπορεί να βρίσκεται στην Αφρική, σύμφωνα με τον κ. Λουκά, αλλά «πρόκειται για μια ήσυχη χώρα, η οποία έχει κυρίως χριστιανικό πληθυσμό κατά 92%, με ένα αρκετά καλά δομημένο Δημόσιο, το οποίο λειτουργεί. Μην ξεχνάμε ότι η Ζάμπια είναι η πρώην Βόρεια Ροδεσία, αποικία της Αγγλίας, οπότε μοιάζει αρκετά στη δομή μιας κεντροευρωπαϊκής χώρας, ενώ η επίσημη γλώσσα είναι η Αγγλική». Είναι σημαντικό ότι υπάρχει ομαλή πολιτική κατάσταση, συνεχίζει ο ίδιος, και «αναφέρω για παράδειγμα ότι στις 28.10.2014 πέθανε ο πρόεδρος της Ζάμπιας Micheal Sata, ο οποίος αντικαταστάθηκε άμεσα από τον αντιπρόεδρο κ. Scott (ο οποίος είναι λευκός). Ετσι η Ζάμπια είναι η πρώτη αφρικανική χώρα με λευκό πρόεδρο. Γιατί πάνω απ' όλα βάζουν το κοινό συμφέρον και τη λογική».

Οι τομείς που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση των ελλήνων επιχειρηματιών, όπως αναφέρει ο κ. Λουκάς, είναι οι κατασκευές, τα δομικά υλικά, η μεταποίηση και η αγροτική παραγωγή. Οσον αφορά τις κατασκευές υπάρχει σημαντική έλλειψη σε κατοικίες, η οποία εκτιμάται από το υπουργείο Υποδομών της χώρας σε 1,5-2 εκατ. κατοικίες. Σημαντική εξέλιξη στον χώρο των κατασκευών είναι η εξαγγελία για την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομών, τα οποία θα αλλάξουν ριζικά τη φυσιογνωμία της χώρας, π.χ. το καινούργιο διεθνές αεροδρόμιο, κτίρια υποδομών του αεροδρομίου, όπως συνεδριακό κέντρο, ξενοδοχείο κ.τ.λ., ο αγωγός φυσικού αερίου που θα συνδέει τη Μοζαμβίκη με το Κονγκό, πρόσθετα υδροηλεκτρικά έργα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κάποιες γέφυρες και διεθνείς αυτοκινητόδρομοι που θα βελτιώσουν τη σύνδεση με γειτονικές χώρες και θα διευκολύνουν σημαντικά τη διέλευση εμπορευμάτων μέσα από τη Ζάμπια.

Οι Ελληνες της Ζάμπιας
Στη Ζάμπια βρίσκονται επιχειρηματικά πάνω από 300 Ελληνες που είναι μέλη της Ελληνικής Κοινότητας. Οι επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στη Ζάμπια δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς του εμπορίου, των μεταφορών και της εστίασης. Μερικές από τις σημαντικές επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων είναι οι Dar-farm (εκτροφή ζώων), Αλευρόμυλοι Λιακόπουλου, Micmar Ltd, Odys Oil Zambia, Vuma Supermarket (Melissa) κ.τ.λ., ενώ στον χώρο της εστίασης και διασκέδασης υπάρχουν πολλά ελληνικά και κυπριακά εστιατόρια, όπως Eviva, Chicago's, Rapsody, Diamonds Casino κ.ά.
Επίσης στον χώρο της εστίασης η πλειονότητα των σημαντικότερων εστιατορίων ανήκει σε έλληνες και κύπριους επιχειρηματίες. Βέβαια υπάρχουν και οι νεοσυσταθείσες εταιρείες στη χώρα, καθώς τελευταία έλληνες επιχειρηματίες, και ειδικά μετά την κρίση της Ελλάδας, αναγκάστηκαν και αντιλήφθηκαν τις προοπτικές ανάπτυξης αυτής της αφρικανικής χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο και ο κ. Λουκάς από το 2010, έχοντας συνεχείς επαγγελματικές και επιχειρηματικές επαφές σε χώρες της Yποσαχάριας Αφρικής, αποφάσισε να διεισδύσει επενδυτικά επιλέγοντας τη Ζάμπια ως έδρα των δραστηριοτήτων του, ιδρύοντας το 2013 την εταιρεία Infosense ltd, η οποία δραστηριοποιείται σε εξειδικευμένες λύσεις πληροφορικής. Λίγους μήνες αργότερα ίδρυσε την εταιρεία Importus ltd, η οποία ασχολείται με την εισαγωγή, την εμπορία, τη διανομή και την προώθηση ελληνικών κυρίως προϊόντων και ήδη συνεργάζεται με τις σημαντικότερες αλυσίδες σουπερμάρκετ της χώρας.  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου