Romfea.gr
Γράφει η Πολυξένη Χρονοπούλου | Romfea.gr
Ο Άγιος Γεώργιος είναι ο πιό πολυλατρεμένος Άγιος των πρώτων Χριστιανικών χρόνων, είναι ο Άγιος με τα πολλά θαύματα και τα μεγάλα μαρτύρια επί επτά χρόνια.
Ο Άγιος Γεώργιος, το μοναστηριακό συγκρότημα και η Ροτόντα στο Παλαιό Κάϊρο περνά σε νέα εποχή αφού ανακαινίστηκε εκ βάθρων και την Παρασκευή 24η Απριλίου εγκαινιάζεται με τις άοκνες προσπάθειες του Προκαθήμενου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, Πάπα και Πατριάρχου κκ Θεοδώρου του Β και την χορηγία του ευσεβούς και ευγενούς εφοπλιστού κ Μαρτίνου Αθανασίου και της συζύγους του Μαρίνας.
Σύμφωνα με τον Άραβα χρονογράφο Ίμπν-Ντουκμάκ το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου ή το μοναστήρι των Γυναικών στο Ρωμαϊκό φρούριο στο Ζουκακ Αλ Τούρνους που είναι περιοχή του Παλαιού Καΐρου εντός του Κάστρου της Αιγυπτιακής Βαβυλώνος ιδρύθηκε κατά την παράδοση πριν το 530 μ.Χ.
Ο ιερός ναός είναι κυκλοτερούς μορφής κατά το πρότυπο των Βαπτιστιρίων της Ραβέννας και είναι κτισμένος στον τέταρτο όροφο επάνω σε πύργο Ρωμαϊκού φρουρίου, το οποίο πολλές φορές χρησίμευε σαν καταφύγιο των Χριστιανών για να γιορτάσουν και να εκφράσουν την πίστη τους.
Το μοναστήρι ήταν γυναικείο στην αρχή, δέχθηκε κατά τους σκοτεινούς χρόνους των Αραβικών κατακτήσεων επιθέσεις και κακώσεις και πέρασε και περίοδο ανανήψεως απο τον Πατριάρχη "Ιωακείμ τον Πάνυ" 1487 - 1567.
Το 1904 γίνεται παρανάλωμα πυρκαγιάς και ξαναχτίζεται σε νέες βάσεις. Το μοναστήρι έχει αναφορά στον εκάστοτε Πατριάρχη Αλεξανδρείας διοικητικά και σήμερα είναι ανδρικό ανακαινισμένο και ζωντανό και αποτελεί μεγάλο λατρευτικό προσκύνημα όχι μόνο Ορθοδόξων Ελλήνων αλλά και Κοπτών Χριστιανών και αλλοθρήσκων.
Βρίσκεται υπο την Εποπτεία της Αιγυπτιακής εφορείας Αρχαιοτήτων Βυζαντινών μνημείων και είναι αναγνωρισμένο απο την Ουνέσκο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου