Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Άφιξη στη Γουινέα... Ιεραποστολική Περιοδεία στη Δυτική Αφρική (Μέρος β΄)

 

Άφιξη στη Γουινέα

Η κίνηση στους δρόμους χαώδης. Με τόσο κόσμο πώς να ελέγξεις την επιδημία; Φυσικά σε κάθε δημόσιο χώρο, ξενοδοχείο, εστιατόριο, δημόσιες υπηρεσίες, πρεσβείες, γραφεία κινητής τηλεφωνίας, υπήρχε έλεγχος της θερμοκρασίας. Το όριο ήταν μέχρι 37,9. Αν η θερμοκρασία σου ήταν μεγαλύτερη δεν σου επιτρεπόταν η είσοδος και ίσως να ειδοποιούσαν και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν έτυχε να δω όμως κάποιο περιστατικό. Ιδίως στις μικρές πόλεις δεν διαπίστωσα καμία ανησυχία. Στην πρωτεύουσα υπήρχαν αρκετές αφίσες στον δρόμο που αναφέρονταν στον έμπολα, όμως στις μικρές πόλεις ο κόσμος έδειχνε πως το ξεπέρασε. Η αλήθεια είναι πως μετά από τόσους μήνες η επιδημία έγινε βίωμα στον κόσμο και έπαψε να τον ανησυχεί. Κάποιοι ισχυρίζονταν πως ο έμπολα εξαλείφθηκε, αλλά οι διεθνείς οργανώσεις συνεχίζουν να μιλούν για τον έμπολα για να αντλούν κονδύλια. Αλλοι απορούν γιατί η Αμερική ασχολήθηκε με την καταπολέμηση του έμπολα μόνο στην Λιβερία και όχι στις άλλες χώρες. Η ουσία είναι πως ο έμπολα είναι εκεί. Είτε ήρθε από το Κονγκό είτε δημιουργήθηκε σε εργαστήριο, ο κόσμος πεθαίνει. Το παράξενο της επιδημίας αυτής είναι ότι ο ιός δεν πεθαίνει με τον άνθρωπο. Παραμένει ζωντανός στο νεκρό σώμα και περιμένει τον πρώτο ζωντανό οργανισμό που θα τον πλησιάσει να τον μολύνει. Γι’ αυτό και τα περισσότερα θύματα μολύνθηκαν ενώ παρακολουθούσαν κηδείες.

Κίντια

Στην πόλη Κίντια, την πρώτη μεγάλη πόλη μετά την πρωτεύουσα Κονακρύ, στο ελληνικό τετράγωνο (6.500 τ.μ.) μέσα στο όμορφο τροπικό αφρικάνικο τοπίο, που το ομορφαίνουν ακόμα περισσότερο τα χαμόγελα των παιδιών, ανεγείρεται ο Ιερός Ναός Αγίου Παρθενίου και Αγίου Χαραλάμπους και η Ορθόδοξη Ακαδημία. Ο Ναός πολύ σύντομα θα είναι έτοιμος. Τελέσαμε την ακολουθία του Μικρού Αγιασμού και στην συνέχεια διαβάσαμε τους χαιρετισμούς στην Υπεραγία Θεοτόκο. Αναπέμψαμε δέηση στον Θεό που παρά την μεγάλη οικονομική κρίση με την βοήθεια ευσεβούς ζεύγους από το χωριό Τριμίκλινη της επαρχίας Λεμεσού και της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής προχώρησαν τόσο γρήγορα τα έργα. Στην συνέχεια επισκεφθήκαμε την Ακαδημία. Εκεί χρειάζεται περισσότερη δουλειά. Κάναμε και κάποιες λειτουργικές αλλαγές στα σχέδια. Σε αυτό το έργο μας στηρίζει ο Παγκύπριος Όμιλος Εξωτερικής Ιεραποστολής «ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», με πρωτοβουλία του αγαπητού Πρωτοπρεσβύτερου Μιχαήλ Χριστοδουλίδη. Η Ακαδημία μας σε πρώτη φάση θα έχει 3 αίθουσες διδασκαλίας, βιβλιοθήκη, γραφείο καθηγητών και αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Έμπολα

Με την βοήθεια της Διοικήσεως της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, επισκεφθήκαμε σχολεία της περιοχής και μοιράσαμε αντισηπτικά, σαπούνια και κινητά δοχεία νερού για το πλύσιμο των χεριών των παιδιών κατά την άφιξη και την αναχώρησή τους από το σχολείο.
Η οικογενειακή επιχείρηση Τζινιέρη από το Ναύπλιο μας πρόσφερε δέματα με ρουχισμό, τα οποία μοιράσαμε σε σχολεία και σε φτωχές οικογένειες. Όσο έχουμε καλούς ανθρώπους που μας στηρίζουν, παίρνουμε δύναμη και θάρρος να συνεχίσουμε τον αγώνα μας προς Δόξαν Κυρίου.

Προσφορά αντισηπτικού υγρού κατά της επιδημίας
Προσφορά αντισηπτικού υγρού κατά της επιδημίας

 

Παραδοσιακός Γάμος

Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω και έναν παραδοσιακό γάμο. Οι προετοιμασίες άρχισαν από νωρίς το πρωί. Όλες οι γυναίκες συγκεντρώθηκαν στην αυλή του σπιτιού του γαμπρού και ετοίμαζαν τα φαγητά. Άλλες καθάριζαν πατάτες, άλλες τις τηγάνιζαν σε μεγάλο τσουκάλι, άλλες καθάριζαν τα λαχανικά, άλλες ετοίμαζαν το ρύζι, άλλες το κρέας. Όλες μαζί σαν μια οικογένεια βοηθούσαν για να ετοιμαστούν όλα όπως πρέπει. Οι άντρες βοηθούσαν τον γαμπρό να στολιστεί, άλλοι προετοίμαζαν τα της μουσικής για το γλέντι, άλλοι υποδεχόντουσαν τους καλεσμένους. Μερικές γυναίκες άφηναν την προετοιμασία του φαγητού και έριχναν και ένα χορό. Γενικά η ατμόσφαιρα ήταν πολύ όμορφη και χαρούμενη.

Άνοιγμα πηγαδιού

Επειδή όμως έχουμε και τις δικές μας υποχρεώσεις, αφήσαμε την διασκέδαση του γάμου και πήγαμε στον χώρο που οι εργάτες αγωνιζόντουσαν με τα πενιχρά μέσα που είχαν στην διάθεσή τους για να ανοίξουν ένα πηγάδι, έτσι ώστε η τοπική κοινωνία να έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Το πηγάδι αυτό ήταν ακόμη ένα δώρο αγάπης από την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής. Το πόσιμο νερό είναι εξαιρετικά πολύτιμο ιδιαίτερα στην Αφρική, όπου οι γυναίκες και τα παιδιά αναγκάζονται να περπατήσουν 5 και 10 χιλιόμετρα, δύο φορές την ημέρα, για να μεταφέρουν σχετικά καθαρό νερό στο σπίτι τους για τις ανάγκες της οικογένειας.

GU3

Διαδρομή μέσα στο πράσινο

Η διαδρομή από την πόλη Κίντια στο Κονακρύ είναι καταπράσινη. Επικρατεί το απέραντο και πανέμορφο τροπικό πράσινο. Παντού φοίνικες και δέντρα μάνγκο. Αυτή η περίοδος είναι η εποχή συγκομιδής των μάνγκο και η θέα των δέντρων στολισμένων με τα πρασινοκόκκινα και πεντανόστιμα μάνγκο ήταν φανταστική. Εκατομμύρια μάνγκο. Ρώτησα γιατί δεν κάνουν εξαγωγές, γιατί δεν τα κάνουν μαρμελάδα ή χυμό, αλλά για να γίνουν όλα αυτά χρειάζονται χρήματα και οργάνωση. Δυστυχώς και τα δύο ανύπαρκτα.

Θεία Λειτουργία

Στην πρωτεύουσα Κονακρύ, και σε ιδιωτικό χώρο που παραχωρήθηκε από Ουκρανούς Ορθόδοξους, τέλεσα την Θεία Λειτουργία. Πριν την Θεία Λειτουργία αρκετοί ζήτησαν να εξομολογηθούν. Συγκινήθηκα ιδιαίτερα όταν προσήλθε για εξομολόγηση ένας Ουκρανός, ηλικίας 50 ετών, που όπως μου είπε δεν εξομολογήθηκε ποτέ στην ζωή του και πως δεν είχε εκκλησιαστεί και μεταλάβει των Θείων και Αχράντων Μυστηρίων εδώ και 18 χρόνια! «Τις Θεός μέγας ως ο Θεός»!

GU4

Έρευνα για ανέγερση ναού

Μαζί με τους ευλαβείς Ουκρανούς που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Γουινέα, επισκεφθήκαμε συνοικίες της πρωτεύουσας Κονακρύ για να βρούμε κατάλληλο οικόπεδο για την ανέγερση Ιερού Ναού. Μερικά ήταν αρκετά καλά, αλλά οι τιμές απλησίαστες. Είμαστε όμως σίγουροι ότι ο καλός Θεός θα ανοίξει τον δρόμο και σύντομα θα βρεθεί ο κατάλληλος χώρος.

Αναχώρηση

Έφτασε η ώρα της επιστροφής. Μια μικρή ίωση μου ανέβασε λίγο πυρετό. Ανησύχησα, διότι στο αεροδρόμιο κατά την αναχώρηση θα περνούσα από ιερά εξέταση πριν επιβιβαστώ στο αεροπλάνο, κι αν είχα δέκατα φοβόμουνα μην με βάλουν σε καραντίνα. Ακολούθησα τις οδηγίες της ιατρού από την υγειονομική επιθεώρηση Αθηνών που επισκέφθηκα πριν την αναχώρησή μου από την Ελλάδα και πήρα μερικά depon. Ευτυχώς πήγαν όλα καλά. Πέρασα με επιτυχία και τους 5 ελέγχους. Μετά από ταξίδι 24 ωρών επέστρεψα στην Αθήνα. Εύχομαι ο Θεός να αξιώσει και την Δυτική Αφρική να εξαλείψει το συντομότερο δυνατό την θανατηφόρα επιδημία και ο έμπολα να αποτελεί και για τους εκεί συνανθρώπους μας παρελθόν.
Ο Γουινέας Γεώργιος

GU2

http://ierapostoles.gr/?p=7846

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου