Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Η Εκδήλωσή μας για τον π. Χρυσόστομο Παπασαραντόπουλο - Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής









Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019 η εκδήλωση της Αδελφότητάς μας, αφιέρωμα στον πρωτοπόρο π. Χρυσόστομο Παπασαραντόπουλο, με τίτλο «Μια Αγιασμένη Πορεία στην Αφρική». Οι φίλοι της Ιεραποστολής συνέρρευσαν από νωρίς το απόγευμα στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για να τιμήσουν τη μνήμη του πνευματικού ιδρυτή της Αδελφότητάς μας. Μεταξύ άλλων παρέστησαν και εξέχουσες φυσιογνωμίες της εκκλησιαστικής και πολιτικής ζωής, όπως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων, ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, αλλά και εκπρόσωποι της τοπικής Εκκλησίας και των Ορθόδοξων Χριστιανικών αδελφοτήτων της πόλης μας. Η εκδήλωση ξεκίνησε με βίντεο-χαιρετισμό του Μακαριωτάτου πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου.
Το πρόγραμμα είχε σκοπό να αναδείξει την προσωπικότητα και το έργο του π. Χρυσοστόμου, γι’ αυτό και κεντρικοί ομιλητές ήταν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ναίρόμπι κ. Μακάριος και Κινσάσας κ. Νικηφόρος, πολύπειροι ιεραπόστολοι και οι δύο και επίσκοποι των τοπικών Εκκλησιών που ίδρυσε ο πατέρας Χρυσόστομος κατά την δωδεκαετή δράση του στην Αφρική. Οι δύο ιεράρχες μίλησαν με μεστό και ουσιαστικό λόγο και τόνισαν τις αρετές του μακαριστού ιεραποστόλου και τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε στο ξεκίνημα του τεράστιου έργου του.
Η εκδήλωση διανθίστηκε με επίκαιρες μελωδίες και απαιτητικές μουσικές ερμηνείες από τις γυναικείες χορωδίες της Ορθόδοξης Χριστιανικής Αδελφότητας «Χριστιανική Ελπίδα» και «Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος» της Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Η συμμετοχή τους στην εκδήλωση ενέπνευσε το κοινό και έδωσε τόνο χαρμόσυνο και πανηγυρικό.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν για πρώτη φορά μικρά αποσπάσματα από το νέο ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη με τίτλο «Στα Βήματα του Γέροντα Χρυσόστομου Παπασαραντόπουλου». Ο γνωστός δημοσιογράφος ταξίδεψε το φθινόπωρο που μας πέρασε στην Ανατολική Αφρική, μαζί με τον Πρόεδρο Δ.Σ. της Αδελφότητάς μας, και ιχνηλάτησε τους τόπους από τους οποίους πέρασε ο π. Χρυσόστομος, συνομιλώντας με τους πνευματικούς του διαδόχους για το μεγάλο έργο και την θυσία του. Η σύντομη προβολή ταξίδεψε το κοινό σε τόπους αυθεντικούς και κοντά στους λαούς που τόσο αγάπησε ο μακαριστός ιδρυτής μας.
Στο απόγειο της βραδιάς, η Αδελφότητά μας θέλησε να τιμήσει τον παριστάμενο στην εκδήλωση Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γάνου και Χώρας κ. Αμφιλόχιο (Τσούκο), πολιό ιεραπόστολο επί πενήντα σχεδόν έτη και άμεσο συνεχιστή του π. Χρυσοστόμου Παπασαραντοπούλου στην χώρα του Κονγκό, και του απένειμε την ανώτατη πνευματική διάκρισή του «Ιεραποστόλου εις τα έθνη». Ο σπουδαίος ιεραπόστολος χαιρέτισε και μίλησε καρδιακά για τον π. Χρυσόστομο, για την σχέση του ιδίου με την Αδελφότητά μας αλλά και για το νέο έργο που επιτελεί πλέον στην Ανατολική Θράκη, όπου ανοικοδομεί την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.
Η Αδελφότητά μας ευχαριστεί όλους τους συντελεστές για την άψογη παρουσία τους, η οποία τίμησε τη μνήμη του μακαριστού ιεραποστόλου. Ευελπιστούμε πως η ταπεινή αυτή εκδήλωση θα εμπνεύσει και άλλους εργάτες να βγουν στον απέραντο αγρό της Ιεραποστολής. Ήταν εξάλλου μέσα από μια τέτοια απλή εκδήλωση που πριν από 60 χρόνια ο πατέρας Χρυσόστομος έμαθε για την Εκκλησία της Ουγκάντας και αποφάσισε να εγκαταλείψει τα πάντα για να βρεθεί κοντά στους μαύρους αγγέλους του και να τους χαρίσει τη Ζωή και τη ζωή του.
Του πρωτοπόρου ιεραποστόλου Χρυσοστόμου Παπασαραντοπούλου, αιωνία η μνήμη!

https://ierapostoles.gr/2019/12/%ce%b5%ce%ba%ce%b4%ce%ae%ce%bb%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%b1%cf%83%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bd%cf%84%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου