Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Επίσκεψη του Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ στην Νέα Υόρκη


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτης, επί τη ευκαιρία της συμμετοχής του εκ μέρους του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής στο Παγκόσμιο Συνέδριο της καταστολής της βίας και της επικρατήσεως της Ειρήνης που οργάνωσε στην Τζαμάϊκα το Π.Σ.Ε., επισκέπτεται την Νέα Υόρκη για να ενημερωθεί και να ενημερώσει αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Human Trafficking στην Αφρικανική Ήπειρον.

Ταυτόχρονα είχε την ευκαιρία να συναντήσει το προηγούμενο Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ένωσης των Κρητικών κ. Εμμανουήλ και κ. Όρσα Βελιβασάκη, οι οποίοι με την προτροπή του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου ξεκίνησαν το κτίσιμο και τη λειτουργία Νηπιαγωγείου ορφανών και άπορων παιδιών σε μια από τις φτωχότερες αγροτικές περιοχές του Ζιμπάμπουε. Επειδή στη περιοχή υπήρχε και πρόβλημα πόσιμου νερού, οι ίδιοι ευεργέτες με πρωτοβουλία του νυν Μητροπολίτη Άκκρας κ. Γεωργίου, άνοιξαν και διάτρηση, λύοντας έτσι ένα σοβαρό πρόβλημα για την ευρύτερη περιοχή που λειτουργεί σήμερα το νηπιαγωγείο. Σε πρόσφατη ποιμαντική του επίσκεψη στη περιοχή ο Σεβ. Μητροπολίτης Σεραφείμ, μοίρασε στα 514 ορφανά και άπορα παιδάκια, ρουχισμό, παπούτσια και γραφική ύλη που αποστάλησαν από ευσεβείς χριστιανούς από την Κύπρο με τη συνεργασία του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού. Έτσι είχε την ευκαρία να ενημερώσει το ζεύγος Βελιβασάκη για το νέο Νηπιαγωγείο που φέρει το όνομα «ORSA VELIVASAKI" με φωτογραφικό υλικό. Διαπιστώνοντας τις ελλείψεις του για τον εφοδιασμό θρανίων και καρεκλών και βιβλίων και τοποθετήσεως γιαλλιών στα παράθυρα το ζεύγος Βελιβασάκη θα διαθέσει ακόμη μία εισφορά πέντε χιλιάδων δολλαρίων. Θεού θέλοντος θα επισκεφθούν το Ζιμπάμπουε στις αρχές του επόμενου έτους για τα επίσημα εγκαίνια.

Στην Νέα Υόρκη με τη βοήθεα της συνεργάτιδας της Ιεραποστολής Γεωργίας Κλαμτσον, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ, είχε την ευκαιρία ως προσκεκλημένος του π. Ευγενίου, να ομιλήσει στην εκπομπή του στον γνωστό Δημόσιο Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό «COSMOS FM», όπου μετέφερε Πατριαρχικό χαιρετισμό αγάπης και ευχαριστιών του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου, για τη συνεχή στήριξη των Ορθοδόξων των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αφρικανική Ήπειρον. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε δημόσια τον Σεβασμιώτατον Αρχιεπίσκοπον Αμερικής κ. Δημήτριο διά την οικονομική βοήθεια των Ορθοδόξων της Αμερικής μέσω του Ορθόδοξου Κέντρου της Αμερικής προς τους 600 ιθαγενείς μαύρους κληρικούς μας που διακονούν σε περισσότερες από 30 χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου (Διαθέτουν 50 δολλάρια για τον κάθε ιθαγενή κληρικό μας κι η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος εκατόν ευρώ μηνιαίως). Ταυτόχρονα το Ορθόδοξο Κέντρο της Αμερικής φροντίζει για την αποστολή Ιεραποστολικών ομάδων για την κατήχηση και το κτίσιμο Ναών, κλινικών και σχολείων. Με τη βοήθεια του π. Martin Ritsi και εισφορά του π. Spencer Kenzios θα αποσταλούν όλα τα λειτουργικά βιβλία στην αγγλική στις πέντε Ιεραποστολικές ενορίες που λειτουργούν με ιθαγενείς κληρικούς στην Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε. Η καθημερινή λειτουργική ορθόδοξη ζωή αποδείχθηκε ως το καλύτερο μέσο διά την εμπέδοση της Ορθόδοξης ταυτότητας ανάμεσα στους νεωφότιστους Ορθόδοξους Αφρικανούς αδελφούς μας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μεγάλο Ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στις 53 χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου, με την ευθύνη του κατηχητικού, ποιμαντικού και φιλανθρωπικού έργου, με τη διδασκαλία της ορθόδοξης διδασκαλίας, την οικοδομή Ιερών Ναών, σχολείων, μικρών κλινικών, αλλά και τη συμβολή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην καταστολή της βίας και την επικράτηση της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς της Αφρικής.
Αναφερόμενος στο πρόβλημα του Human Trafficking τόνισε ότι κάθε μέρα έχουμε γύρω στα 36,000 θύματα εκμεταλλεύσεως και κακοποιήσεως ανθρώπων, τα περισσότερα θύματα είναι ανυπεράσπιστες γυναίκες και μικρά άπορα και ορφανά παιδιά. Η συμβολή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη πρόληψη και στη στήριξη θυμάτων στις χώρες της Αφρικής είναι σημαντική με τη συνεργασία του με κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς.

Σε ερώτηση για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ο Σεβ. κ. Σεραφείμ αναφέρθηκε στην δημόσια έκκληση του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου για την αναγκαιότητα της εθνικής συσπείρωσης των Πολιτικών Αρχηγών στην Ελλάδα να εργασθούν όλοι από κοινού με υψηλή συναίσθηση εθνικής ευθύνης για τους απανταχού Έλληνες, να οδηγήσουν την Χώρα έξω από το οικονομικό αδιέξοδο που την οδήγησαν στο παρελθόν ανεύθυνοι χειρισμοί.
Δίπλα στους χώρους του Ελληνικού σταθμού βρίσκεται και η Ιερά Μονή της αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, όπου είχε την ευκαρία να επισκεφθεί για προσκύνημα, ως επίσης και τα διλπανά γραφεία της Ελληνικής εφημερίδας «Ελληνικά Νέα», όπου συνάντησε τον εκδότη της κ. Απόστολο Ζουπανιώτη, όπου συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος διά το ρόλον των Αποδήμων για την στήριξη των εθνικών θεμάτων της Μακεδονίας και της Κύπρου, ως επίσης και την συμβολή των Αποδήμων στην στήριξη της υπέρβασης της οικονομικής κρίσης του Έθνους.

Στη συνέχεια της παρουσίας του στην Νέα Υόρκη, ο Σεβ. Σεραφείμ θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, τη Πρόξενο της Κύπρου κ. Σοφιανού, το Πρόεδρο και Αξιωματούχον της Παροικίας κ. Παπανικολάου, τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Σεβαστιανό, την κ. Mackoul, αξιωματούχον για θέματα Human Trafficking στα Ηνωμένα Έθνη και τον κ. Τριανταφύλλου, Πρόεδρο του Διεθνούς μη Κυβερνητικού Οργανισμού της Ορθόδοξης Εκκλησίας για την παροχή έκτακτης Ανθρωπιστικής βοήθειας, που στο περελθόν διέθεσαν τεράστια επείγουσα ιατροφαρμακευτική βοήθεια στο Ζιμπάμπουε.

Στην Νέα Υόρκη ζουν σήμερα περίπου 300,000 Έλληνες από Ελλάδα, Κύπρο, Μικρά Ασία, Κωνσταντινούπολη και από τον Ελληνισμό των Αιγυπτιωτών.
Ο συνολικός όμως αριθμός των Ορθοδόξων που ζούν στην Νέα Υόρκη είναι περίπου ένα εκατομμύριο (Ρώσσοι, Ρουμάνοι, Σέρβοι, Βούλγαροι, Ουκρανοί, Γεωργιανοί, Λευκωρώσοι, Άραβες και τοπικός πληθυσμός). Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι Απόδημοι Έλληνες είναι περίπου ένα εκατομμύριο και οι Ορθόδοξοι πέντε εκατομμύρια. Αυτές τις ημέρες έγινε Σύναξη όλων των Ορθοδόξων Αρχιερέων της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική με τη Προεδρία του κ. Δημητρίου στο Σικάγο για την κοινή μαρτυρία, συνεργασία και ποιμαντική δράση των Ορθοδόξων της Αμερικής στην τοπική κοινωνία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου