Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Kristu Wauka! - Χριστός Ανέστη από το Μαλάουι!

Προς τον Ιεραποστολικό Σύνδεσμο "Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός"




ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ & ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΖΑΜΠΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΛΑΟΥΙ
ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΜΠΛΑΝΤΑΪΡ

Μπλαντάϊρ 13-5-2011

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί του Ιεραποστολικού Συνδέσμου, Χριστός Ανέστη!

Σας απευθύνουμε τους πασχαλινούς χαιρετισμούς μας, σας ασπαζόμαστε με το φιλί της Αγάπης και μοιραζόμαστε τα νέα μας μαζί σας, πάντα με την ευχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Ιωακείμ.
Αναπολώντας τα προηγούμενα χρόνια, ενθυμούμεθα τον εορτασμό της Ορθόδοξης Αναστάσεως στο Μαλάουι και είμαστε πολύ χαρούμενοι διαπιστώνοντας, με την βοήθεια του Θεού, την πρόοδο των ιεραποστολικών προσπαθειών μας. Με μεγάλο κόπο και πολλές δυσκολίες εργαζόμαστε άοκνα, ώστε να εδραιωθεί η Εκκλησία του Χριστού και σε αυτήν την απαραμύθητη περιοχή της Κεντρικής Αφρικής.
Ήταν μεγάλη η χαρά μας που φέτος οι Ορθόδοξοι πιστοί στο Μαλάουι είχαν πέντε ιθαγενείς κληρικούς, αντί για δύο που είχαν πέρσι και έναν πρόπερσι αντιστοίχως, για να τους κηρύξουν το Αναστάσιμο μήνυμα και να προσφέρουν Ορθόδοξη Λατρεία στον Αναστημένο Κύριό μας.
Βιώνοντας την καθημερινότητα, οι ιθαγενείς νεοφώτιστοι πορεύονται αληθινά σαν να βρίσκονται μέσα σε ναρκοπέδιο. Έχουν κάθε λόγο να νιώθουν ευλογημένοι, καθώς αξιώθηκαν να επιβιώσουν από την πείνα, τις αρρώστιες, τα ατυχήματα, τα δυστυχήματα και πολλές άλλες αντίξοες καταστάσεις. Γεύονται την Αναστάσιμη χαρά της Εκκλησίας μας.
Οι πειρασμοί δεν λείπουν ποτέ από τους αγωνιζόμενους. Κάποια σοβαρή αρρώστια έχει μεγαλύτερο πόνο για την Εκκλησία μας, ιδιαίτερα όταν ταλαιπωρεί κάποιον συνεργάτη μας. Έτσι όλοι μαζί προσευχηθήκαμε αλλά και ενδιαφερθήκαμε να βρει τη γιατρειά του ο κατηχητής Χριστόφορος που στην διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής βρέθηκε σε άλλο νοσοκομείο αυτός και σε άλλο ο δύστυχος γιος του, για θεραπεία και οι δύο, με την υποστήριξη της Ιεραποστολής μας. Ευχαριστούμε τον Πανάγαθο Θεό, που μας τους χάρισε υγιείς και τους δύο.
Δεύτερη δοκιμασία και μεγάλο πόνο νιώσαμε αυτό το Πάσχα από τον χαμό σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα του παιδιού ενός άλλου ευλογημένου κατηχητού μας. Ο γιος του ήταν καλό κατηχητόπουλο και λυπηθήκαμε που δεν προλάβαμε να τον βαπτίσουμε, παρόλο που ένα χρόνο τώρα με συνέπεια παρακολουθούσε τα κατηχητικά μαθήματα. Προσευχόμεθα στον Θεό να δίνει παρηγοριά στην οικογένειά του και να εναποθέσει την ψυχή του μικρού κατηχουμένου μας σε καλό και άγιο μέρος.
Πλήγματα άλλου τύπου, από τον πειρασμό, δέχθηκε και ένας άλλος κατηχητής μας που με την Χάρη του Θεού αντιστάθηκε επιτυχώς σ’ αυτά.
Μείναμε έκπληκτοι και θυμηθήκαμε τους βίους των Αγίων της Εκκλησίας μας, όταν ένας από τους κατηχητές μας εξιστόρησε τι του συνέβη στην διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Καθώς η πορνεία και η μοιχεία είναι από τις συνήθεις αμαρτίες στους λαούς αυτούς, μία ιθαγενής αλλόθρησκη, έκανε ανήθικες προτάσεις στον έγγαμο, καλό οικογενειάρχη και συνεπή κατηχητή μας. Εκείνος, χωρίς να θυμώσει, έντεχνα έβγαλε από την τσέπη του την Αγία Γραφή και άρχισε να της εξηγεί. Τι; Μα το αυτονόητο: «Είμαι χριστιανός Ορθόδοξος και η πίστη μου την πράξη αυτή την έχει για αμαρτία». Με ζήλο τότε βρήκε την περίπτωση σαν ευκαιρία να προχωρήσει περισσότερο και σαν πραγματικός μαθητής του Χριστού, σαν ψαράς ψυχών, έριξε το δόλωμα του να σώσει την χαμένη ψυχούλα. Της είπε ό,τι τον φώτισε ο Θεός και πράγματι είδε την επέμβαση Του ζωντανή. Η κοπέλα ξέχασε την αρχική της επιθυμία, συγκινήθηκε, μετανόησε και κατόπιν άρχισε να παρακολουθεί κατηχητικά μαθήματα σαν κατηχούμενη.
Πώς να μην συγκινείται κάθε χριστιανή ψυχή, όταν βλέπει με την χάρη του Θεού τέτοιες αλλοιώσεις από το Άγιο θέλημά Του;
Οδυνηρό επίσης είναι το παρακάτω συμβάν, που συνέβη σε μια οικογένεια μη ορθόδοξη, η οποία δεν βιώνει τον θάνατο σαν απαραίτητη προϋπόθεση για να βρεθείς στη Βασιλεία του Θεού.
Η χαροκαμένη μάνα είχε χάσει το νεαρό γιο της, όταν ήταν σπουδαστής, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο, το οποίο έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα διασχίζοντας το χωριό τους.
Τι τραγική σύμπτωση… την ίδια μέρα, δύο χρόνια αργότερα, στην ίδια περιοχή σκοτώθηκε και η κόρη της φοιτήτρια κι αυτή. Παρασύρθηκε από ποδήλατο που έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα.
Σας αναφέρω όμως κι άλλο ένα θέμα. Η Ιεραποστολή αγόρασε ένα περίοπτο οικόπεδο σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή ιθαγενών. Μετά από λίγο καιρό άρχισαν απειλητικά τηλεφωνήματα και διάφοροι άλλοι εκφοβισμοί από αλλόθρησκους, που ζήλεψαν την ιδανική τοποθεσία στην οποία θα ήθελαν ίσως οι ίδιοι να κτίσουν κάτι. Οι χριστιανοί μας στην περιοχή αυτή αντιμετώπισαν το όλο θέμα με την προσευχή. Στο Θεό στήριξαν και εναπόθεσαν την ελπίδα τους. Έτσι μ’ αυτόν τον τρόπο είδαν ζωντανή την παρουσία του Θεού δίπλα και ανάμεσά τους καθώς σταδιακά σταμάτησαν οι ενοχλήσεις.
Είναι αληθινή ευλογία και χαρά για όλους μας, όταν συμβαίνουν αναπάντεχες μεταστροφές στον τρόπο σκέψης και ζωής ολόκληρων οικογενειών. Μια χαρούμενη περίπτωση οικογενειακής μεταστροφής είναι η παρακάτω:
Ο Κλίφτον είναι ανώτατος και καλά αμειβόμενος λογιστής, παντρεμένος με μια μορφωμένη σύζυγο με την οποία έχουν τέσσερα παιδιά. Έδειξαν ειλικρινές ενδιαφέρον για την Ορθοδοξία και λόγω της ολοφάνερης και άδολης μεταστροφής τους μας δίνει χαρά η παρουσία τους ανάμεσά μας.

Είναι μεγάλη χαρά και παρηγοριά, όταν βλέπουμε ιθαγενείς από όλα τα κοινωνικά στρώματα του Μαλάουι να ενδιαφέρονται για την πίστη μας˙ τόσο φτωχοί και αμόρφωτοι εμπερίστατοι όσο και μορφωμένοι και ευκατάστατοι. Μέσα σε ένα τέτοιας έντασης πρωτοχριστιανικό κλίμα το φετινό Ορθόδοξο Πάσχα εορτάστηκε πανηγυρικά σε 10 περιοχές του Μαλάουι, στις οποίες υπάρχουν Ορθόδοξοι πυρήνες.
Εκτός από τον Ι. Ναό του Αγίου Γεωργίου και Αναστάσεως του Σωτήρος στο Μπλαντάιρ, στο Ιεραποστολικό Κέντρο του Αγίου Γεωργίου στο Καμπότζι έγινε διπλή εορτή, τόσο για την Ανάσταση όσο και για τον Άγιο Γεώργιο. Στις Ενορίες της Αγίας Άννης στο Μουλάνζι και των Αρχαγγέλων στο Παλόμπε καθώς επίσης και στις περιοχές Ντιράντι, Ναμουέρα, Ζόμπα, Μίνγκου, Λουτσέντζα και Τσιραζούλου έτρεξε ο κλήρος και οι κατηχητές μας. Μοιράσαμε 7.500 κόκκινα αυγά και σε κάθε ενορία πραγματοποιήθηκε μικρό πανηγύρι με φαγητό, καλαμποκάλευρο, πατάτες, ντομάτες κ.ά.
Το Kristu Wauka-Χριστός Ανέστη ακούστηκε και ψάλθηκε ξανά και ξανά από τα στόματα των ιθαγενών αδελφών μας. Η Ορθόδοξη εικόνα της Αναστάσεως προσκυνήθηκε από τους αφρικανούς χριστιανούς μας και έδωσε ελπίδα και χαρά σε πολλά αφρικανικά μάτια και καρδιές, καθώς αντίκριζαν τον Χριστό να τραβά από τον τάφο τους Προπάτορες όλων μας, τον Αδάμ και την Εύα.
Το ωραιότατο αυτό αναστάσιμο κλίμα οι κατηχητές μας προσπαθούν να το διατηρήσουν ζωντανό για 40 ημέρες, ή ακόμη και όλο το χρόνο, επιδιώκοντας να βιώνουμε κάθε Κυριακή το Αναστάσιμο άγγελμα της πίστεως μας.
Αν κάθε Κυριακή θεωρείται η φωτοδότρα ημέρα της εβδομάδας μας, τότε οπωσδήποτε το Πάσχα είναι η φωτοδότρα εορτή κάθε έτους στην επίγεια ζωή μας. Αν το «Δεύτε λάβετε Φως» μας ώθησε να λάβουμε το Φως, τότε σίγουρα η ζωή μας δεν θα σκοτεινιάζει ούτε θα παίρνει το γκρίζο χρώμα της απογοήτευσης, αλλά θα λάμπει από την αλήθεια του Θεού καθημερινά.
π. Ερμόλαος Ιατρού
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου