Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Η εμπειρία μιας ιεραποστολικής επίσκεψης στο Κονγκό και η χαρά της προσφοράς

Κοντά στα παιδιά της Αφρικής

Η κυρία Κατερίνα Αλεξάνδρου, μέλος της Αδελφότητας Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης, που βρέθηκε πρόσφατα στο Κονγκό, μεταξύ άλλων, γράφει:

"Το απόγευμα της ίδιας ημέρας καλύψαμε τις ανάγκες τόσο από κατοίκους της περιοχής όσο και πολλούς από τους φοιτητές σε οφθαλμολογικά περιστατικά.
Η καθημερινή μας ενασχόληση ήταν η οφθαλμολογική εξέταση στις εγκαταστάσεις της ενορίας του Αγίου Μάρκου μιας υποβαθμισμένης περιοχής με κατοίκους που παρ’ όλες τις αυξημένες βιώσιμες ανάγκες τους ήταν φιλικοί, χαμογελαστοί και αξιοπρεπείς.
Μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εξεταζομένων ηλικίας από 45 μέχρι 80 ετών δεν κατάφερε ποτέ στην ζωή του να αποκτήσει ούτε ένα απλό και αυτονόητο για μας ζεύγος γυαλών πρεσβυωπίας.
Παρ’ όλο τον περιορισμένο χρόνο παραμονής μας οι άνθρωποι που συναναστραφήκαμε μάς κατέκλεισαν με συναισθήματα χαράς κι αγάπης με την ελπίδα της προσμονής τους να ξαναεπισκεφθούμε την χώρα τους.
Με προβλημάτισε η στάση αυτών των ανθρώπων, ιδίως η επιμονή τους να μας περιμένουν!
Δείχνουν μ’ αυτή την συμπεριφορά ότι δεν θέλουν να τους ξεχνάμε, δεν θέλουν να τους γυρίζουμε την πλάτη, όλους μας περιμένουν.
Είναι εκπληκτικό να συνειδητοποιείς μέσα στα βάθη της Αφρικής «ότι είμαστε όλοι καλεσμένοι μιας τέτοιας αποστολής».
Ακόμη είναι άξιο θαυμασμού και απορίας πώς από μια γεωγραφικά μικρή Ελλάδα περιμένουν απλοί άνθρωποι του κόσμου ανεξαρτήτου φυλής να γαλουχηθούν από τα αγαθά της πλούσιας πνευματικής της παρακαταθήκης!
Φθάνοντας προς το τέλος του ταξιδιού μας διαπιστώνω μια άλλη διάσταση της πραγματικότητας που μας διαφεύγει εύκολα λόγω της δύσκολης καθημερινότητας που μας απορροφάει αυτήν την περίοδο στην χώρα μας.
Δεν θα δικαιωθούμε στην πορεία της ζωής μας από το κατά πόσο πλουσιότεροι ή κατά πόσο φτωχότεροι θα βρεθούμε ή από τις αλλαγές της φοράς των δεκτών της χρηματιστηριακής οικονομίας.
Μάλλον θα δικαιωθούμε σαν άτομα ως προς την συνείδησή μας και σαν έθνος απέναντι στην πορεία της ανθρωπότητας από την παρουσία των λαμπρών έργων μας όπως αυτό του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου του Κονγκό, και όποια, άλλα έργα αγάπης και φιλανθρωπίας κοσμούν γωνιές της Ελλάδος και όλου του Πλανήτη μας!
Αυτή είναι η πνευματική Ιδιοκτησία της Ελλάδος όπου κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει ούτε να την διεκδικήσει γιατί έχει περάσει ήδη στην μνήμη της Ιστορίας.
Όσο λοιπόν οι συνάνθρωποί μας «μας περιμένουν» οφείλουμε να διατηρήσουμε αυτή την διαχρονικά λαμπρή ιδιοκτησία-που ευτυχώς υπάρχει- και μας υποφέρει ένα άνοιγμα προς την αιωνιότητα!"

Κατερίνα Αλεξάνδρου
Οφθαλμίατρος και μέλος της Αδελφότητας

Όλο το κείμενο και οι φωτογραφίες: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου