Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2013

Ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ για την απώλεια του μεγάλου ηγέτη Νέλσον Μαντέλα

mandela 02

Η χαρισματική μορφή του Μαντέλα, του Εθνικού σύγχρονου Ηγέτη της Νοτίου Αφρικής,  προβάλλεται πλέον  παγκόσμια για να ευαισθητοποιηθεί ο σύγχρονος άνθρωπος, ανεξάρτητα από την εθνική, φυλετική, κοινωνική, εκπαιδευτική και θρησκευτική του ταυτότητα διά την επιτέλεση έργων αρετής, ευαισθητοποίηση στη συμμετοχή μας σε πρωτοβουλίες εθελοντισμού να βελτιώσουμε τη ζωή των διπλανών μας. Η μορφή του Μαντέλα προβάλλεται ως σύμβολο για τη συναδέλφωση των λαών, αλλά και για τη κοινή συμμετοχή μας σε όλους τους τομείς της Κοινωνίας για να βελτιώσουμε τη ζωή μας για το κοινόν καλό.
 
Ο Νέλσον Μαντέλα  για 67 ολόκληρα χρόνια κατάφερε να καθοδηγεί ένα σκλαβωμένο λαό εκατομμυρίων ανθρώπων που ολίγοι οπλισμένοι λευκοί δεν τους αναγνώριζαν το πολιτικό τους δικαίωμα να είναι ελεύθεροι και να ψηφίζουν την Κυβέρνηση τους και τους Βουλευτές τους όπως γίνεται σήμερα στην Νότιο Αφρική μετά το 1994 που η Χώρα απελευθερώθηκε ειρηνικά με την εκδημοκρατικοποίηση της και τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές με τη συμμετοχή όλων των πολιτών της.
 
Ο Νέλσον Μαντέλα, περισσότερα από σαράντα χρόνια από τη ζωή του τα πέρασε στην φυλακή. Ο χώρος της φυλακής που ήταν κλειστός δεν ήταν και τόσο άνετος όπως είναι οι σύγχρονες άνετες φυλακές της Κύπρου ή των άλλων σύγχρονων Κρατών. Ακόμη και στη φυλακή δεν ζούσε με τα γνωστά ανθρώπινα δικαιώματα των φυλακισμένων. Χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά επισκέπτονται το Ρόμπεντ Άϊλαντ, ένα νησί απέναντι από το Κέϊπ Τάουν για να δουν το κελί της φυλακής του Μαντέλα, όπου έγινε το πιο σημαντικό κέντρο που άλλαξε τη μορφή μιας ολόκληρης χώρας με πληθυσμό πενήντα εκατομμυρίων ανθρώπων. Αποκλεισμένος σε ένα σιδερένιο κλουβί μικρότερο του ενός μέτρου ούτε το σώμα του δεν χωρούσε για να ξαπλώσει. Κι όταν τον έβγαζαν για λίγο έξω τον έβαζαν να σπάζει πέτρες για να του σπάσουν τα νεύρα του, να τον τρελλάνουν, κι όταν του έδιναν λίγο παραμορφωμένο μπαγιάτικο φαγητό για να αρρωστήσει και να πεθάνει για να ησυχάσουν αυτοί που τον έβλεπαν ως τον πιο επικίνδυνο πολιτικό αρχηγό των εκατομμυρίων σκλάβων μαύρων, ρίχνοντας του στο επικίνδυνο παραποιημένο φαγητό του οι άσπλαχνοι και βάναυσοι λευκοί δεσμοφύλακες φρουροί του ακόμη και το στακτό των μισοτελειωμένων τσιγάρων τους.
 
Κι όμως αντί μίσους και κακίας και αντεκδικήσεως και εμφυλίου σπαραγμού, ο Μαντέλα ακολουθώντας το πρότυπο της Αντιγόνης επέμενε με τη ζωή του ότι «γεννήθηκε για να αγαπά». Συνειδητοποίησε με τα βασανιστήρια και τις αδικίες και τους εξευτελισμούς που δοκίμασε ότι όλοι μας είμαστε παιδιά του Θεού, κι ότι άνθρωποι που γίνονται όργανα του διαβόλου και του κακού μπορούν να εξελιχθούν σε επικίνδυνους νέρωνες κι απάνθρωποι όπως ο Ηρώδης, ο Χίτλερ, οι βάρβαροι αιμοβόροι τούρκοι εισβολείς, οι φονιάδες κι οι κοινοί εκγληματίες (και διεφθαρμένοι τραπεζίτες και  πολιτικοί).
 
Συγχώρεσε τους πάντες και τους κάλεσε να ζήσουν μαζί για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας, με δωρεά παιδεία και παροχή υγείας και κοινωνικής στήριξης των ευάλωτων μελών της κοινωνίας μας, των ορφανών και άπορων παιδιών, των αναπήρων, των χήρων και των εγκαταλελλειμμένων ηλικιωμένων, των άστεγων και των φτωχών. Από μια βρύση δεν μπορεί να ξεδιψάσει ο κόσμος όλος, μπορούν όμως οι περαστικοί και οι διπλανοί μας, γι” αυτό λέει ο Μαντέλα ότι το ελάχιστον που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας είναι το μέγιστον για να γίνει ο κόσμος μας πιο όμορφος και πιο ανθρώπινος με λιγότερο ανθρώπινο πόνο και με πολλές ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.
 
Με απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως των Ηνωμένων Εθνών υιοθετήθηκε ειδική μέρα «Νέλσον Μαντέλα», όπου καλούμαστε όλοι μας,  οι καλοί άνθρωποι, μικροί, μεγάλοι, που αγωνιούμε  για τα κοινωνικά προβλήματα του κόσμου και ιδιαίτερα για τη προστασία των δικαιωμάτων των άπορων και ορφανών παιδιών, να αφιερώσουμε 67 λεπτά σε κοινωνικές πράξεις εθελοντισμού προς τους ανθρώπους που ακόμη υποφέρουν  (τα 67 λεπτά συμβολίζουν τα 67 χρόνια θυσίας και προσφοράς του Μαντέλα προς την ανθρωπότητα κι ιδιαίτερα προς τους υπόδουλους ομοεθνείς του). Ευχής έργον είναι η καλή μας διάθεση για εθελοντική προσφορά να είναι καθημερινή για να ζήσουμε σε ένα καλύτερο και πιο όμορφο κόσμο με λιγώτερο πόνο και οδύνη όλοι μας.

greekafricanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου