Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Θεοφάνεια 2014 στο Lagos της Νιγηρίας





















Η εορτή της Θείας Επιφανείας εορτάστηκε σε όλες τις ορθόδοξες ενορίες της Εκκλησίας της Νιγηρίας, του Μπενίν και του Τόγκο, με τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών. Την Τελετή του Αγιασμού των Υδάτων και της Κτίσης όλης, παρακολούθησαν, σε κάποιες ενορίες, με μεγάλο ενδιαφέρον και χριστιανοί άλλων δογμάτων κυρίως Ρωμαιοκαθολικοί και Αγγλικανοί, κληρικοί και λαϊκοί.
Οι πολυπληθείς μικτές εκκλησιαστικές χορωδίες απέδωσαν τους ύμνους της ημέρας στις γλώσσες των κατά τόπους φυλών, με την συνοδεία των παραδοσιακών αφρικανικών οργάνων. Πριν από την Τελετή του Αγιασμού σχεδόν παντού λιτάνευση της Εικόνας της βαπτίσεως και του Σταυρού, ύμνοι βγαλμένοι το ψαλτήρι και την πιστεύουσα καρδία των ιθαγενών αδελφών, χορός, ρυθμός, κίνηση -αναπόσπαστο κομμάτι της θρησκεύουσας αφρικανικής ψυχής μέσα στους αιώνος- Χριστός σαρκούμενος στον χρόνο, στο σήμερα. Λειτουργία του μυστηρίου της σωτηρίας..χωρίς αρχές και εξουσίες, χωρίς φιλαρμονικές και αγήματα, χωρίς δύτες και λαμπρές πομπές και χωρίς κενές δηλώσεις «ταγών» για το αύριο. Σε μια πλαστική λεκάνη (στις πιο πολλές περιπτώσεις)... Χριστός βαπτίζεται, κτίσις αγιάζεται «λυτρούμενος πλημμελημάτων τους επιγνώμονας αυτού της Θεότητος».  
Στην Ενορία της Γεννήσεως του Χριστού, κάπου στα βάθη της ανατολικής Νιγηρίας, 20 ψυχές έζησαν την δική τους αναγέννηση, ντύθηκαν τον Χριστό, μέσα από το μυστήριο του βαπτίσματος. Στην Ενορία του Χριστού, στην κεντρική Νιγηρία, στην Πολιτεία Μπένουε, άλλοι 18 νεοφώτιστοι. Το μόνο νερό,  στο οποίο έχουν πρόσβαση οι κάτοικοι της περιοχής, αυτό που καθημερινά θερίζει με τον τύφο δεκάδες ανθρώπους, δέχτηκε τα 18 αυτά σώματα και έγινε «αγιασμού δώρον,αμαρτημάτων λυτήριον, νοσημάτων αλεξιτήριον».
Στον (προσωρινό) Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως στο Λάγκος, της Θείας Λειτουργίας και της Τελετής του Αγιασμού προεξήρχε ο Μητροπολίτης Νιγηρίας Αλέξανδρος συμπαραστατούμενος από τούς εφημερίους του  του Ναού.  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου